KLEUREN

carefresh dwerghamster

De Russische Dwerghamster komt tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren voor. De verschillende kleuren zijn ofwel ontstaan door een natuurlijke mutatie of een onnatuurlijke inkruising van de Campbelli Dwerghamster. De kleuren die via inkruising tot stand zijn gekomen noemen we hybride kleuren. In onderstaande overzicht kun je alle kleuren bekijken die bij de Russische Dwerghamster voor kunnen komen

Wildkleur (AA)

Wildkeur is de natuurlijke kleur van de Russische Dwerghamster. Zo ziet de Russische Dwerghamster er in het wild uit. Het is een mooie bruine kleur met zwarte aftekening. Het is ook een erkende kleur.

Lees meer over de Wildkleur Dwerghamster

dwerghamster blauw wildkleur

Blauw wildkleur (dd)

Blauw wildkleur is de eerste mutatie die bij de Russische Dwerghamster voor is gekomen. De Blauw wildkleur lijkt sterk op de Wildkleur, waarbij de dekkleur blauw is in plaats van bruin. Het is net als de Wildkleur een erkende kleur.

Lees meer over de Blauw wildkleur Dwerghamster

mandarijn dwerghamster

Mandarijn (Mama)

Russische Dwerghamsters met deze kleur zijn oranje/bruin van kleur. De kleur is niet erkend, vanwege de kleur onstabiliteit. Deze kleur komt ook voor met rode ogen, dan hebben we het over Mandarijn Roodoog (ppMama).

Lees meer over de Mandarijn Dwerghamster

Mandarijn Roodoog Russische Dwerghamster

Mandarijn Roodoog (Mamapp)

Mandarijn Roodoog ontstaat als je een Mandarijn kruist met een Geel Wildkleur Roodoog. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster en daarmee ook niet erkend.

Lees meer over de Mandarijn Roodoog Dwerghamster

camel dwerghamster

Camel (Mamadd)

Camel is een lichtere variant van de Mandarijn. De Camel is ook geen erkende kleur. Deze kleur komt ook voor met rode ogen, dan hebben we het over Camel Roodoog (ddppMama)

Lees meer over de Camel Dwerghamster

camel roodoog

Camel Roodoog (Mamaddpp)

Ook bij de Camel is een variant met rode ogen. Deze krijg je als je de Camel (Mandarijn x Blauw-wildkleur) met een Geel-Wildkleur kruist Dit is een hybride kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Camel Roodoog Dwerghamster

Vies Bruin (mm)

Vies Bruin is een grijs bruine kleur. De kleur lijkt best veel op de wildkleur, maar is toch anders. Deze kleurslag  wordt ook wel “Roest” of “Brown” genoemd. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster en daarmee ook geen erkend kleur.

Lees meer over de Vies Bruin Dwerghamster

russisch blauw dwerghamster

Russisch Blauw (aadd)

Russisch Blauw is ene mooie diep blauwe kleur met een kin en buikvlekje.
Deze kleur komt heel zelden ook voor in een lichtere variant -> Licht Russisch Blauw. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Russisch Blauw Dwerghamster

lilac roodoog dwerghamster

Lilac Roodoog (aaddmm)

Lilac Roodoog lijkt veel op de Licht Russisch Blauwe kleur. Alleen heeft de lilac Roodoog rode ogen. Deze kleur komt ook voor met donkere ogen, dan hebben we het over Lilac Donkeroog (aaddmm) Ook deze kleuren zijn niet erkende kleur.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Lilac Roodoog Dwerghamster

dove dwerghamster

Dove (aapp)

Een Dove hamster heeft rode ogen en een bruine vacht. Ook hebben ze vaak een wit kinvlekje en buikvlek. Ook dit is geen erkende kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Dove Dwerghamster

chocola dwerghamster

Chocola (aamm)

Dit is net als Dove een mooie bruine kleur. Alleen hebben Russische Dwerghamsters met deze kleur hele donker rode ogen die bijna zwart zijn.  Deze kleur hoort ook bij de niet erkende kleuren. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Chocola Dwerghamster

zwarte dwerghamster

Zwart (aa)

De zwarte kleur bij de Russische Dwerghamster is erg mooi, het is een echt diep zwarte kleur. Zwarte Russische Dwerghamsters hebben een wit kin- en buikvlekje. Ook deze kleur is niet erkend.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Zwart Dwerghamster

geel wildkleur dwerghamster

Geel Wildkleur Roodoog (pp)

Geel Wildkleur Roodoog heeft zoals de naam al zegt rode ogen. De kleur lijkt een beetje op Blauw wildkleur maar dan in Geel/bruin. Ook deze kleur is niet erkend. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Geel Wildkleur Roodoog Dwerghamster

blue fawn dwerghamster

Blue Fawn (ddpp)

Blue fawn is een combinatie van twee kleuren: Blauw wildkleur en Geel wildkleur. De genetische code van deze kleur is: ddpp. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Blue Fawn Dwerghamster

beige dwerghamster

Beige (ddppmm)

Dit is een beetje een gebleekte bruine kleur. Een andere variant van deze kleur is Beige blond (ddppmm). Ook dit is geen erkende kleur. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Waarschuwing! Draaikop

Lees meer over de Beige Dwerghamster

umbrouse dwerghamster

Umbrous

Umbrous is een verdonkeringsfactor, deze maakt de kleur die de hamster al heeft donkerder. Een Umbrouse wildkleur is eigenlijk gewoon een Wildkleur maar dan een stuk donkerder. Umbrous is een verdonkeringsfactor in theorie bij alle kleuren van de  Russische Dwerghamster kan voorkomen.

Lees meer over de Umbrous Dwerghamster

wit donker roodoog

Wit Donker Roodoog (Pepeddmm)

Deze kleur is spierwit met donker rode ogen. Ook deze kleur is niet erkend.
Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster.

Lees meer over de Wit Donker Roodoog

dwerghamster

Imperial

Imperial is een geval apart kun je wel zeggen. Het is niet echt een kleur of mutatie. Imperial zorgt er alleen voor dat de buik van de Russische Dwerghamster spierwit wordt.

pearl dwerghamster

Merle (Meme)

De Merle Russische Dwerghamster is geen kleurslag maar een tekening. Deze tekening kan met vrijwel alle kleuren gecombineerd worden. Merle wordt gekenmerkt door de witte band om de hals en vaak is er ook een wit stipje op het voorhoofd.

Lees meer over de Merle Dwerghamster

pearl dwerghamster

Pearl (Pepe)

Pearl is bij de Russische Dwerghamster net als Merle een tekening en dus geen kleurslag. Je kunt Pearl net als Merle met verschillende kleuren combineren. Pearl en Merle zijn bijzonder lastig te onderscheiden omdat ze zoveel op elkaar (kunnen) lijken.

Lees meer over de Pearl Russische Dwerghamster

bonte dwerghamster

Gevlekt (Mimi)

Net als bij de Merle en de Pearl Russische Dwerghamster hebben we het hier niet over een kleurslag maar over een tekening (bontfactor). Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster waarbij er witte vlekken ontstaan die vanuit de nek/buik naar boven gaan.

piebald dwerghamster

Piebald

Net als bij de Merle, Pearl en Gevlekte Russische Dwerghamster is Piebald een tekening en geen kleurslag. Dit is een Hybride kleur van de Russische Dwerghamster die in Amerika is ontstaan. In Europa hebben we deze mutatie nog niet gezien. De Dwerghamsters hebben zwarte stipjes.

dwerghamster

Brindle

Een apart kleurtje dat niet genetisch is en niet teruggefokt kan worden. Een mooi foutje van de natuur, waardoor de Russische Dwerghamster een Blauw/Gele kleur krijgen.

Lees meer over de Brindle Dwerghamster

HYBRIDE KLEUREN

Hybride betekend dat er een andere soort aanwezig is. In de praktijk komt het erop neer dat er Campbelli bloed is ingekruist. Een Hybride Russische Dwerghamster is dus niet zuiver en vertoond eigenschappen van beide soorten, zowel Campbelli en Russische Dwerghamster. Je kunt aan het eind van deze pagina meer lezen over de verschillen tussen beide soorten.

ZUIVERE DWERGHAMSTER KLEUREN

Een zuivere Russische Dwerghamster is niet Hybride en heeft dus geen Campbelli bloed in zijn lijn. Of er überhaupt nog zuivere Russische Dwerghamsters in Nederland bestaan is lastig te zeggen, je kunt namelijk nooit 100% zeker zijn dat er ergens heel ver weg niet eens iets door elkaar is gefokt. Wat de meeste fokkers op dit moment aannemen is dat als er 5 generaties lang geen hybride is opgedoken dat de Dwerghamster dan zuiver genoemd mag worden. He tis heel belangrijk om hier bewust mee om te gaan als fokker zijnde.

ERKENDE DWERGHAMSTER KLEUREN

Er zijn enkele kleuren die erkend zijn. Dit betekend dat de kleur stabiel gefokt kan worden en er een duidelijke kleurbeschrijving bestaat, de zogenaamde “Standaard” De volgende kleuren zijn in Nederland erkend:

  • Wildkleur
  • Blauw Wildkleur
  • Pearl

Alle overige kleuren zijn niet erkend.

PINK EYED

Deze mutatie komt bij de Campbelli Dwerghamster weg en zorgt er eigenlijk voor dat het zwarte pigment wordt ontrokken. Hierdoor hebben de dieren rode ogen. De genetische code is pp.

MOSCOW

Het Moscow gen is van de Campbelli Dwerghamster afkomstig. Het geeft de hamster vanaf de geboorte rode oogpunten. De ogen verkleuren later naar zeer donker rood wat bijna zwart lijkt.

DRAAIKOP

Bij de bruin gerelateerde kleurtjes zoals vies bruin, chocola, beige, champagne etc. kan een afwijking voorkomen die we “draaikop” noemen. Bij de draaikop afwijking staat de kop scheef op de romp. Deze wordt met name tijdens stress scheef gehouden door de hamster. Bij de kleintjes kun je het ook al goed zien. Op latere leeftijd (rond 2 weken) kunnen oriëntatie stoornissen voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat deze afwijking kleurgebonden is en niet makkelijk eruit gefokt kan worden. De meningen zijn verschillend wat afkomst van deze afwijking betreft maar met zekerheid kan er gezegd worden dat deze met name bij hybride hamsters met een Moscow-kleur (Russisch Blauw bijv.) voorkomt.

Russische Dwerghamster Merle