SIGNALEMENT

russische dwerghamster‘Klein schattig bolletje’, is denk ik de eerste gedachte die je hebt als je naar een Rusje kijkt, maar er is meer…..

TAXONOMISCHE INDELING

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Cricetidae (Woelmuizen en verwanten)
Geslacht: Phodopus (kortstaart – dwerghamster)

ALGEMENE RAS INFORMATIE

Herkomst: Siberië, Mantsjoerije en de noordelijke delen van China
Leefwijze: Semi Sociaal kan paarsgewijs (man/vrouw) gehouden worden
Actief: s avonds, ‘s nachts en overdag (slaapt cyclisch)
Gewicht: 40 – 65 gram “Wat het gewicht van de Russische Dwerghamster betreft, is het wel leuk om te weten dat deze behoorlijk is veranderd sinds 1773 toen hij voor het eerst werd beschreven. De dieren waren in die tijd in de zomer namelijk 35 – 45 gram en in de winter 25 – 30 gram. Dit is een gemiddelde gewichtstoename van 20%. Gemiddeld wil zeggen: nu zijn ze gemiddeld 50 gram en toen waren ze gemiddeld 40 gram.
russische dwerghamsterLengte: 7 cm “De Russische Dwerghamster is tegenwoordig gemiddeld 10 cm lang. Dit is een verschil van ca. 30% met de dieren die in 1773 in het wild zijn gevangen.”
Levensverwachting: 1,5 – 2 jaar
Geslachtsrijp: 4 weken (mannetjes: 35 – 40 dagen 16 uur lang vruchtbaar. Vanaf dag 150 8 uur per dag vruchtbaar).
Draagtijd: 19 a 21 dagen
Aantal jongen: 1 – 9 | gemiddeld: 4 – 6
Geboortegewicht: 1,8 gram
Tanden: aanwezig bij geboorte
Oren open: dag 3 – 4
Ogen open: dag 10
Zoogtijd: ca. 2 weken
Speentijd: ca. dag 18 – 20
Speentijd gewicht: ca 23 gram
Aantal worpen per jaar: max. 8
Gem. Temperatuur: 38 °C
Ademhalingsfrequentie: 40-130 p.m.
Pols: 300 – 600 p.m.

WAT KAN EEN RUSSISCHE DWERGHAMSTER?

Horen
Heel goed
Zien
Matig, heeft wel een breed gezichtsveld ca. 110°
Ruiken
Heel goed
Springen
Slecht
Klimmen
Matig

Voelen of beter gezegd aftasten doen Russische Dwerghamsters met hun lange snorharen. Deze bewegen constant over oppervlakken die ze willen bevoelen. Je kunt het met het blote oog bijna niet zien omdat het zo snel gaat. De snorharen zijn vaak grijs/wit van kleur. Op de foto hier links kun je zien hoe de snorharen allemaal naar voren wijzen om het wilgenruggetje af te tasten.

russische dwerghamsters

UITERLIJK VAN DE RUS

LichaamEen Russische Dwerghamster is bijna kogelrond met korte beentjes. Ze hebben vier teentjes en een klein duimpje aan de voorvoet en vijf teentjes aan de achtervoet. Het achterbeen is iets langer dan het voorbeen. De staart is bijna niet zichtbaar met een lengte tussen de 0,5 en 1 cm.
VachtDe vacht is aardig dicht en heeft veel onderwol. Voelt fijn en acht aan. De oortjes en achtervoetjes zijn ook behaard.  
NB Met temperaturen die soms onder de -25°C en een minimum max van -45°C liggen moeten de voetjes wel goed geïsoleerd zijn.
KopBreed met zichtbare wangzakken. Hier op de foto een beetje overdreven volle wangzakken 🙂 zit veel voer in!
NeusMooi roze
OgenHebben een bolle vorm.
OrenDe oren zijn klein, rond (met een knikje) en van binnen een beetje behaard.
TekeningDe aalstreep loopt vanaf de kop (tussen de oortjes) redelijk scherp over de rug tot aan de staart(punt).De driebogenlijn ligt in de vorm van drie scherpe bogen tussen de voor en achterbeentjes.

RUSSISCHE DWERGHAMSTER V/S CAMPBELLI

In het onderstaande schema kun je uitgebreid lezen hoe een Russische Dwerghamster eruit ziet en wat zijn karakteristieke eigenschappen zijn.
Ondanks al deze punten komt het regelmatig voor dat de Russische Dwerghamster wordt verward met een Campbelli Dwerghamster. Dit komt doordat deze twee dwerghamsters zeer verre familie van elkaar zijn en jammer genoeg met elkaar gekruist kunnen worden.
Het resultaat van zo’n kruising is een ‘Hybride’ dwerghamster, deze vertoont eigenschappen van beide soorten en is nog moeilijker te plaatsen.

De Campbelli dwerghamster is vergeleken met de Russische Dwerghamster wat feller en karaktervoller, waarbij de Russische Dwerghamster juist heel zacht en lief is.

Er zijn gelukkig toch waarneembare verschillen tussen beide soorten, je moet ze wel kennen anders zal het je bijna niet opvallen. Onderstaand een opsomming van de verschillen in uiterlijk tussen de Russische Dwerghamster en de Campbelli Dwerghamster.

CategorieRussische DwerghamsterCampbelli Dwerghamster
KleurDeze is van nature iets donkerder en trekt wat meer naar de blauwgrijze tinten toe qua kleur. De echte Wildkleur heeft een donker bruine kleur.
Deze is een stuk lichter in zijn algemeenheid en trekt wat meer naar de bruingrijze tinten toe qua kleur. De echte Wildkleur is lichtbruin en kan zelfs een beetje aan de grijze kant zijn.


AalstreepDeze heeft een hele dikke aalstreep welke in de nek en op het koppie een zichtbare verbreding heeft.Deze heeft een hele dunne aalstreep welke ook een lichte verbreding vertoont zoals bij de Russische Dwerghamster maar in zichtbaar mindere mate.
DriebogenlijnBij de Russische Dwerghamster is deze met een duidelijke bruine kleur afgetekend.Bij de Campbelli is de driebogenlijn duidelijk lichter en vaak is er een gele waas aanwezig.
VachtDeze heeft een dikke maar korte vacht. De vacht is zichtbaar dicht. (haren groeien dicht op elkaar).Deze heeft een wat langere vacht die niet dicht oogt (haren groeien niet dicht op elkaar).
WintervachtJaNee
LichaamsbouwDe lichaamsbouw is ronder, van boven kijkend zul je een ei-vorm waarnemen.Deze is wat langer en zichtbaar breder in de schouders en dunner in zijn middel waardoor je een acht-vorm waarneemt als je van boven naar een Campbelli kijkt.
KopHet koppie van de Rus is breed en stomp.De kop van een Campbelli is langwerpiger en lijkt een beetje op een ‘driehoek’.
NeusDeze heeft een subtiel neusje.De neus bestaat zichtbaar uit drie bolletjes en is wat spitser.
OrenDe oren van een Rus zijn zichtbaar kleiner en vertonen een vouw in het midden. Deze Dwerghamster kan zijn oren dan ook gevouwen dragen. Waarom de oren zo gevormd zijn en niet anders komt doordat de Russische Dwerghamster uit een koud gebied komt en de mogelijkheid moet hebben om de oortjes warm te houden. De Campbelli heeft grotere oren in vergelijking met de Rus. De oren hebben bijna geen vouw en kunnen dus ook niet gevouwen gedragen worden en staan altijd rechtop.
OgenDeze heeft vaak ronde ogen en knijpt ze (bijna) nooit dicht.
De ogen staan wat verder uit elkaar. Hierdoor heeft de Russische Dwerghamster een breder kijkvlak.
Deze heeft zichtbaar ovale ogen welke dicht op elkaar staan. De Campbelli kan zijn ogen makkelijk dichtknijpen (spleetogen). Dit doet hij dan ook vaak als hij zich bedreigt voelt. Uit deze oogligging kunnen we opmaken dat de Campbelli beter vooruit kan zien en hele andere natuurlijke vijanden heeft in de natuur.
StaartDe staart is klein en schattig die je bijna niet ziet omdat hij zo goed als niet onder het kontje vandaan komt.Deze is veel langer en lijkt meer op een stokje. De staart steekt zichtbaar onder het kontje vandaan.
GeurDe Russische Dwerghamster laat een zoete geur vrij.De geur van de Campbelli is wat krachtiger maar en niet zoet.
LeefwijzeSollitair / Paarsgewijs (man/vrouw)Groepsverband
KarakterDe Russische Dwerghamster heeft een wat zachter en lief karakter. Op momenten dat hij bang is kan hij wel heel erg gaan krijsen maar zal zelden overgaan tot bijten.De Campbelli is wat karaktervoller en feller.
In tegenstelling tot de Rus zal deze op bange momenten niet snel gaan krijsen maar zeker eerder overgaan tot bijten.
LeefgebiedDe Rus komt uit Siberië, Mantsjoerije en de noordelijke delen van China. Dit diertje leeft van alle dwerghamsters in de meest noordelijke streken.De Campbelli leeft in het steppengebied  van de Altaj – Rusland en kazachstan, mongolie en China.
Ze hebben dus een ander leefgebied
dan de Russische Dwerghamsters.

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.