GRAAFGEDRAG

Hamster graafgedrag is heel bijzonder om te zien in het wild. Maar zijn het wel zulke beruchte gangenstelsel gravers? Het grappige is wel dat elke hamstersoort zijn eigen gangenstelsel heeft. De Russische Dwerghamster is met recht de simpelste bouwer uit de club te noemen, want zijn gangen zijn vrij simpel en niet groot. De situatie in het wild is echter niet te vergelijken met die bij ons thuis.

Wist je dat?
De burcht van een Russische Dwerghamster slechts 1 meter lang is?

We kunnen eigenlijk niet met zekerheid zeggen of de hamsters hun kooi beschouwen als hun burcht of dat ze een gang in de bodembedekking beschouwen als hun huis/burcht…

GRAVEN OF WOELEN?

Interessant is het feit dat veel hamsters woelen en niet gericht graven. Het woelen kenmerkt zich door bodembedekking aan de kant te gooien en eronder te kijken als het ware. Een hamster kan ondiep woelen maar ook dieper in de bodem.

Dit is een ander soort hamster graafgedrag en de dieren doen dit niet om een gang te graven, maar om eten te zoeken. Dit gedrag wordt vaker gezien bij dieren die eten rondgestrooid krijgen in plaats van in een voerbakje. Ze zijn gewend om naar hun eten te moeten zoeken en scheppen zo het  hele verblijf door.

Wil je dus niet dat je hamster het hele verblijf omploegt, geef hem dan altijd eten in een voerbakje.

Krijgt je hamster te weinig eten, heeft hij honger of het idee dat hij met zijn kleine voorraad te winter niet doorkomt :p dan kan hij ook gaan woelen. Hamsters die op een (te) karig dieet worden gezet zijn hier een goed voorbeeld van. Ze krijgen te weinig voer om te eten en te hamsteren en gaan dan soms zelfs obsessief op zoek naar eten.

hamsterjungle dwerghamster

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De Russische Dwerghamsters zijn goed onderzocht in het wild. Wetenschappers vonden het fascinerende dieren en hebben ze dan ook zorgvuldig bestudeerd. De volgende observaties zijn gedaan tijdens de bestudering van de dieren in hun natuurlijke leefomgeving:

De burchten van verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar. Russische Dwerghamsters zijn vergeleken met andere hamstersoorten minder goede bouwers en doen dit niet zo graag! Ze pikken veel liever een oud holletje in dan dat ze er zelf één moeten graven.

Als er geen andere holletjes zijn die ze kunnen overnemen dan is de tweede optie “onderhuren”. Je gelooft het niet maar het is echt zo. Observaties door onderzoekers bevestigen dat Russische Dwerghamsters soms ongemerkt bij andere dieren in het hol in wonen.

Tot slot als beide opties afvallen dan gaan de dieren zelf maar aan de slag om er iets van te maken. Dat het geen luxe bouwers zijn is te zien aan hun gangenstelsels. Onderzoekers die deze in het wild hebben aangetroffen omschrijven de gangen als “simpel”.

De burcht bestaat uit één lange gang die gemiddeld 1 meter lang is en ligt tussen de 25 en 30 cm diep. Er zijn tot drie aftakkingen gemaakt en dat was het (Nekipelov)

dwerghamster burcht gangen hamster-graafgedrag

Baby’s kwijtraken

Ik begrijp nu ook waarom de dwerghamsters bij mij hun baby’s kwijtraken als ik een hoge laag bodembedekking gebruik. Als je kijkt naar het bovenstaande gangenstelsel dat ik 1 op 1 uit het onderzoek heb overgenomen dan zie je dat de burcht zeer simpel is. Het is maar 1 gang met een paar uitgangen. Ze hebben maar 1 hol waar ze hun nest hebben en hun voedsel bewaren. Ook dit gedrag zie ik terug bij mij dieren. Ze hebben hun voorraadkamer altijd bij hun slaapplek. Ze zijn van nature dus niet gemaakt voor ingewikkelde burchten.

Bij ons thuis gebruiken we bodembedekking die makkelijk in elkaar zakt en heel snel van vorm veranderd. Een maal een gang gemaakt betekend niet dat deze intact blijft. De dieren maken een ingestorte gang opnieuw of een nieuwe ergens anders. Dit laatste kan voor grote problemen zorgen als dwerghamster jongen hebben… immers gebruiken ze 1 gang om bij het nest te komen en als deze instort wordt het moeilijk om de baby’s terug te vinden. Er komt nog veel meer bij kijken. In een gangenstelsel gemaakt van zand, dat niet snel van vorm veranderd zoals onze bodembedekkers, blijft ook de geur beter hangen. Onze bodembedekkers zijn ervoor gemaakt om geurtjes te maskeren met alle gevolgen van dien. De jongen piepen gelukkig wel naar hun moeder, waardoor mama op zoek gaat naar haar baby’s, maar de stress die ze daardoor ervaart is erg groot en in de praktijk vindt ze niet alle kleintjes op tijd.

hamster-graafgedrag

HAMSTER GRAAFGEDRAG FEITEN OP EEN RIJTJE

Dus als het gaat om natuurlijk hamster graafgedrag dan is dit de volgorde:

  • Russische Dwerghamsters nemen het liefst een gang over
  • Als het niet mogelijk is om een gang over te nemen gaan ze onderhuren
  • Als bovenstaande mogelijkheden er niet zijn gaan ze zelf een simpele gang graven
  • Als de bodembedekking niet graafbaar is dan haken ze af en graven ze niet

HOE VERTAALD GRAAFGEDRAG ZICH NAAR ONZE HUISKAMER?

  • Huisje is nummer 1
  • Veel bodembedekking nummer 2
  • Geen hoge bodemlaag met jongen

Heel logisch en dat wisten we natuurlijk wel dat dwerghamsters ten alle tijden een huisje moeten hebben. Het kunnen ook meerdere huisjes zijn. Het hoofdhuisje moet ruim genoeg zijn voor de dieren plus hun voorraadkamer. Als het huisje te groot is gaan ze er waarschijnlijk ook in plassen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de meerkamer huisjes.

Als een meerkamer huisje te ruim is maken de hamsters er ook een toilet hoek in

Als je een dwerghamstertje als huisdier houdt dan is een dik pak bodembedekking hartstikke leuk mits hij een huisje heeft. Je kunt ook proberen om het huisje onder de bodembedekking te verstoppen, zodat hij een stabiel onderkomen heeft onder de bodembedekking wat niet instort. Een groot voordeel van een huisje is dat zijn geur eraan blijft hangen. Zelfs als je de kooi verschoont zal de hamster altijd iets vertrouwds hebben. Dit geeft minder stress. Een buizensysteem onder de bodembedekking is ook leuk. Je kunt bijvoorbeeld met lenterollen of zelfs keukenrollen een burcht namaken onder de bodembedekking, deze kan ook niet instorten. Voor dwerghamsters die jongen krijgen is een dik pak bodembedekking dus niet handig naar mijn ervaring. Ze moeten wel voldoende beschutting hebben. Ik zal in een volgende blog meer vertellen over de bodembedekking en de mogelijke inrichtingen voor dwerghamsters die ook jongen krijgen. Onderstaand een foto van het leefgebied van de Russische Dwerghamsters.

landschap waar de Russische Dwerghamster leeft en hamster-graafgedrag
Leefgebied van de Russische Dwerghamster

HAMSTER GRAAFGEDRAG STIMULEREN

Trixie Biologische Humus Graafgedrag in de hamster burcht met bodembedekkingEr zijn verschillende soorten bodembedekkers, maar als je iets wilt dat echt natuurlijk is, dan is de Biologische Humus een echte aanrader. Deze bootst het natuurlijk zand na dat je ook terugziet in het bos. De hamsters kunnen er mooie gangenstelsels in graven in ook echt blijven staan. Ik heb het zelf ook vele male gebruikt voor zowel de hamsters als ook voor de gerbils en het is zeker een aanrader. Let wel op dat je een goede ventilatie hebt in je terrarium, dus een rooster aan de voorzijde en eentje aan de bovenzijde zodat het niet te vochtig in het verblijf wordt. Als het te vochtig wordt dan kunnen je houten onderdelen gaan schimmelen namelijk. Voor meer bodembedekkers verwijs ik je graag naar de pagina met alle bodembedekkers.