HUISVESTING

hamsterscaping syrische hamster

Dwerghamsters zijn geen klimmers, Syrische (Goud)Hamsters ook niet. De enige dwerghamstersoort die wel redelijk kan klimmen zijn Chinese Dwerghamsters. Dankzij hun iets langere staart kunnen ze de balans ook beter vasthouden. Als we kijken naar alle andere dwerghamstersoorten dan kunnen we in het algemeen zeggen dat je het verblijf niet hoeft in te richten op klimmen.

DE HAMSTERKOOI

dwerghamster
Mijn kooi moet minimaal 70 x 50 cm groot zijn

De hamsterkooi kan beter te ruim zijn dan te klein. Dwerghamsters zijn dan wel klein, maar hebben erg veel energie en daardoor ook ruimte nodig om hun energie kwijt te raken. Zoals gezegd hoeft de kooi niet ingericht te worden op klimmen, maar juist wel op graven en ontdekken. Deze dieren leven namelijk in het wild in ondergrondse holen. Het zou mooi zijn als ze hun graafgedrag kunnen blijven uitvoeren. Omdat de kooi het beste op graven kan worden ingericht is een traliekooi eigenlijk niet ideaal. De hoge laag bodembedekking zal snel uit de traliekooi vallen en daarbij kunnen de dieren gaan klimmen in de tralies of erin bijten. Tralieknagen is niet alleen vervelend voor het baasje, maar ook nog eens schadelijk voor de tanden. Ik raad daarom traliekooien af. De ideale hamsterkooi is naar mijn idee een terrarium waarbij je de hamster vanaf de voorkant kunt benaderen.

DWERGHAMSTER HUISVESTING & BENODIGDHEDEN

Hier word ik altijd zo vrolijk van!

Dwerghamsters hebben een ruime hamsterkooi nodig. De minimale maten zijn 70 x 50 cm (LICG), maar groter is altijd beter voor de dieren. Daarnaast hebben de hamsters een slaaphuisje nodig waar ze zich in terug kunnen trekken of hun voorraad in kunnen verstoppen. In het wild bestaat hun holletje uit meerdere kamers, het kan daarom leuk zijn om je hamster een huisje te geven dat meerdere kamers heeft, zoasl een “meerkamer huisje”.Natuurlijk is bodembedekking ook erg belangrijk, deze mag niet te stoffig zijn, omdat dit slecht voor de longen is. Verder moeten er speeltjes in de hamsterkooi aanwezig zijn en natuurlijk knaagmateriaal om de hamster bezig te houden. Lees hier verder welke benodigdheden je nodig hebt.

DE HAMSTER BODEMBEDEKKING

Je hebt een hamster en een hamsterkooi en nu moet er nog iets in de hamsterkooi de bodembedekking! Maar welke? Ik heb enkele bodembedekkers op een rijtje gezet om de keus makkelijker te maken. Russische Dwerghamsters zijn gravers, dat betekend dat de bodembedekking de mogelijkheid tot graven moet geven. Een laag van 15 a 20 cm zou heerlijk zijn voor de hamsters. Lees hier verder welke bodembedekkers geschikt zijn.

HAMSTERSCAPING HUISVESTING

Hamsterscaping is erg leuk om te doen! Dit is een techniek om het hamsterverblijf te vormen “scapen”.  Hamsterscaping is net als aquascaping en terrariumscaping het op een natuurlijke manier vorm geven van het verblijf. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke behoefte van de dieren. Hamsterscaping is de techniek om een hamsterverblijf op een bepaalde manier vorm te geven “scaping”. Het is dus het vormen van de inrichting van het hamsterverblijf. Hamsterscaping bestaat al erg lang in het buitenland, maar begint nu pas aan populariteit in Nederland te winnen. Hier lees je alles over hamsterscaping!

hamsterscaping syrische hamster gras