HUISVESTING

Hamsters zijn holengravende, nestbouwende knaagdieren die gevoelig zijn voor seizoensveranderingen in hun omgeving, bijvoorbeeld de lengte van het daglicht per dag (fotoperiode). Omgevingsfactoren geassocieerd met de winter veroorzaken fysiologische veranderingen bij hamsters (zie Torpor). Qua dwerghamster huisvesting hoef je geen rekening te houden met klimmen. Dwerghamsters zijn geen klimmers, Syrische (Goud)Hamsters ook niet. De enige dwerghamstersoort die wel redelijk kan klimmen zijn Chinese Dwerghamsters. Dankzij hun iets langere staart kunnen ze de balans ook beter vasthouden. Als we kijken naar alle andere dwerghamstersoorten dan kunnen we in het algemeen zeggen dat je het verblijf niet hoeft in te richten op klimmen.

DWERGHAMSTER HUISVESTING V/S HAMSTERKOOI

dwerghamster
Mijn kooi moet minimaal 70 x 50 cm groot zijn

De hamsterkooi is een belangrijk onderdeel van de huisvesting en kan beter te ruim zijn dan te klein. Dwerghamsters hoewel ze klein zijn, maar hebben erg veel energie en daardoor ook ruimte nodig om hun energie kwijt te raken. Zoals gezegd hoeft de kooi niet ingericht te worden op klimmen, maar juist wel op graven en ontdekken. Deze dieren leven namelijk in het wild in ondergrondse holen. Het zou mooi zijn als ze hun graafgedrag kunnen blijven uitvoeren. Omdat de kooi het beste op graven kan worden ingericht is een traliekooi eigenlijk niet ideaal. De hoge laag bodembedekking zal snel uit de traliekooi vallen en daarbij kunnen de dieren gaan klimmen in de tralies of erin bijten. Tralieknagen is niet alleen vervelend voor het baasje, maar ook nog eens schadelijk voor de tanden. Ik raad daarom traliekooien af. De ideale hamsterkooi is naar mijn idee een terrarium waarbij je de hamster vanaf de voorkant kunt benaderen.

IK GEBRUIK TERRARIUMS MET SCHUIFDEUREN

terrarium dwerghamster hamsterIk gebruik als standaard dwerghamster huisvesting zelf glazen terrariums met schuifdeuren. De schuifdeuren aan de voorzijde zijn ideaal om contact te maken met je hamster. Mijn hamstertjes komen bijvoorbeeld meteen naar het deurtje toe zodra ze deze horen open gaan en als ik niet op tijd langskom dan staan ze zelfs al klaar en wachten op mij. Een enorm voordeel van terrariums met schuifdeuren is dat je de dieren van voren benaderd. Hamsters zijn prooidieren die er niet van houden om vanaf de bovenkant opgepakt te worden. Ze zijn daarnaast heel erg nieuwsgierig, zodra ze je van voren zien dan komen ze sneller en spontaner naar je toe waardoor je ook sneller een band met ze kunt opbouwen!

De glazen deurtjes van het terrarium zijn uitneembaar waardoor het schoonmaken ook heerlijk verloopt. Mocht je zelf op zoek gaan naar een terrarium kijk dan ook altijd naar de ventilatie. Voor een goed klimaat in een terrarium is het belangrijk dat er aan de voorzijde en aan de bovenzijde roosters zijn die luchtcirculatie mogelijk maken. Een terrarium die alleen aan de bovenzijde een rooster heeft zal geen lucht aanzuigen, waardoor het benauwd kan worden.

Uit onderzoek blijkt dat hamsters stress ervaren door een te kleine kooi en ook stereotype gedrag kunnen gaan vertonen (Kuhnen, 1999)

DWERGHAMSTER HUISVESTING & BENODIGDHEDEN

Hier word ik altijd zo vrolijk van!

Dwerghamsters hebben een ruime hamsterkooi nodig. De minimale maten zijn 70 x 50 cm (LICG), maar groter is altijd beter voor de dieren. Daarnaast hebben de hamsters een slaaphuisje nodig waar ze zich in terug kunnen trekken of hun voorraad in kunnen verstoppen. In het wild bestaat hun holletje uit meerdere kamers, het kan daarom leuk zijn om je hamster een huisje te geven dat meerdere kamers heeft, zoals een “meerkamer huisje”. Natuurlijk is bodembedekking ook erg belangrijk, deze mag niet te stoffig zijn, omdat dit slecht voor de longen is. Verder moeten er speeltjes in de hamsterkooi aanwezig zijn en natuurlijk knaagmateriaal om de hamster bezig te houden. Lees hier verder welke benodigdheden je nodig hebt.

DE HAMSTER BODEMBEDEKKING

Je hebt een hamster en een hamsterkooi en nu moet er nog iets in de hamsterkooi de bodembedekking! Maar welke? Ik heb enkele bodembedekkers op een rijtje gezet om de keus makkelijker te maken. Russische Dwerghamsters zijn gravers, dat betekend dat de bodembedekking de mogelijkheid tot graven moet geven (Hauzenberger et al., 2006). Een laag van 15 tot 20 cm zou heerlijk zijn voor de hamsters. Lees hier verder welke bodembedekkers geschikt zijn.

GRAVEN

Dwerghamsters zijn holengravers. Toch zijn ze in het wild een tikkeltje lui als het gaat om graven want ze nemen net zo graag een oud holletje van iemand anders in in plaats van zelf te hoeven graven. Het is echter wel goed om je hamster de mogelijkheid te tegen om te kunnen graven. De meeste hamstersoorten waaronder ook de Russische Dwerghamster hebben goed ontwikkelde oren (oorschelpen) die ze als het ware dicht kunnen klappen zodat er geen zand in komt.

(Hauzenberger et al., 2006) onderzocht stress reacties bij hamsters met drie verschillende bodembedekkingsdieptes (10 cm, 40 cm en 80 cm). De resultaten suggereerden dat een ondiepere bodembedekking geassocieerd wordt met indicatoren van verhoogde stress bij de dieren.

Uit onderzoek is gebleken dat als hamsters voldoende nestmateriaal krijgen de diepte van het hol onbelangrijk wordt voor de dieren. Dit zou kunnen verklaren waarom hamsters een huisje met nestmateriaal verkiezen boven het zelf graven van een tunnel in het verblijf.

Luchtvochtigheid

Ga je aan de slag met een bioactief verblijf voor je hamster? Dan is het goed om te weten dat de gemiddelde luchtvochtigheid per hamstersoort  verschilt. Hamstersoorten die uit een woestijngebied komen vinden een lagere luchtvochtigheid prettiger. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer.

  • Roborovski Dwerghamster: c.a. 45% – 65%
  • Russische Dwerghamster: c.a. 55% – 80%
  • Chinese Dwerghamster: c.a. 45% – 65%
  • Campbelli Dwerghamster: c.a. 45% – 65%
  • Syrische Hamster: c.a. 45% – 50%

Echter leven al deze hamstersoorten onder de grond en dat betekent een hogere luchtvochtigheid dan boven de grond. Als we naar de gemiddelde waarden kijken plus het feit dat ze dus onder de grond leven dan komen we uit op een luchtvochtigheid die tussen de 40 – 70% moet liggen. Dat is een breed gebied gelukkig, maar let wel op in de zomer. Als de temperaturen oplopen kan een hoge luchtvochtigheid gevaarlijk zijn in combinatie met een hoge temperatuur. Dit zorgt namelijk voor benauwdheid en de dieren kunnen er zelfs aan overlijden.

HAMSTERSCAPING HUISVESTING

Hamsterscaping is erg leuk om te doen! Dit is een techniek om het hamsterverblijf te vormen “scapen”.  Hamsterscaping is net als aquascaping en terrariumscaping het op natuurlijke wijze vorm geven van het verblijf. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke behoefte van de dieren. Hamsterscaping is de techniek om een hamsterverblijf op een bepaalde manier vorm te geven “scaping”. Het is dus het vormen van de inrichting van het hamsterverblijf. Hamsterscaping bestaat al erg lang in het buitenland, maar begint nu pas aan populariteit in Nederland te winnen. Hier lees je alles over hamsterscaping!

Om stress bij hamsters te verminderen is het goed om bij het verschonen van de kooi een plukje oud nestmateriaal in de verschoonde kooi te plaatsen. Dit geeft de dieren de vertrouwde geur en voorkomt stress.