HUISVESTING

Qua dwerghamster huisvesting hoef je geen rekening te houden met klimmen. Dwerghamsters zijn geen klimmers, Syrische (Goud)Hamsters ook niet. De enige dwerghamstersoort die wel redelijk kan klimmen zijn Chinese Dwerghamsters. Dankzij hun iets langere staart kunnen ze de balans ook beter vasthouden. Als we kijken naar alle andere dwerghamstersoorten dan kunnen we in het algemeen zeggen dat je het verblijf niet hoeft in te richten op klimmen.

DWERGHAMSTER HUISVESTING V/S HAMSTERKOOI

dwerghamster
Mijn kooi moet minimaal 70 x 50 cm groot zijn

De hamsterkooi is een belangrijk onderdeel van de huisvesting en kan beter te ruim zijn dan te klein. Dwerghamsters zijn dan wel klein, maar hebben erg veel energie en daardoor ook ruimte nodig om hun energie kwijt te raken. Zoals gezegd hoeft de kooi niet ingericht te worden op klimmen, maar juist wel op graven en ontdekken. Deze dieren leven namelijk in het wild in ondergrondse holen. Het zou mooi zijn als ze hun graafgedrag kunnen blijven uitvoeren. Omdat de kooi het beste op graven kan worden ingericht is een traliekooi eigenlijk niet ideaal. De hoge laag bodembedekking zal snel uit de traliekooi vallen en daarbij kunnen de dieren gaan klimmen in de tralies of erin bijten. Tralieknagen is niet alleen vervelend voor het baasje, maar ook nog eens schadelijk voor de tanden. Ik raad daarom traliekooien af. De ideale hamsterkooi is naar mijn idee een terrarium waarbij je de hamster vanaf de voorkant kunt benaderen.

IK GEBRUIK TERRARIUMS MET SCHUIFDEUREN

hamster terrarium
Terrarium met schuifdeuren

Ik gebruik als standaard dwerghamster huisvesting zelf glazen terrariums met schuifdeuren. De schuifdeuren aan de voorzijde zijn ideaal om contact te maken met je hamster. Mijn hamstertjes komen bijvoorbeeld meteen naar het deurtje toe zodra ze deze horen open gaan en als ik niet op tijd langskom dan staan ze zelfs al klaar en wachten op mij. Een enorm voordeel van terrariums met schuifdeuren is dat je de dieren van voren benaderd. Hamsters zijn prooidieren die er niet van houden om vanaf de bovenkant opgepakt te worden. Ze zijn daarnaast heel erg nieuwsgierig, zodra ze je van voren zien dan komen ze sneller en spontaner naar je toe waardoor je ook sneller een band met ze kunt opbouwen!

De glazen deurtjes van het terrarium zijn uitneembaar waardoor het schoonmaken ook heerlijk verloopt. Mocht je zelf op zoek gaan naar een terrarium kijk dan ook altijd naar de ventilatie. Voor een goed klimaat in een terrarium is het belangrijk dat er aan de voorzijde en aan de bovenzijde roosters zijn die luchtcirculatie mogelijk maken. Een terrarium die alleen aan de bovenzijde een rooster heeft zal geen lucht aanzuigen, waardoor het benauwd kan worden.

DWERGHAMSTER HUISVESTING & BENODIGDHEDEN

Hier word ik altijd zo vrolijk van!

Dwerghamsters hebben een ruime hamsterkooi nodig. De minimale maten zijn 70 x 50 cm (LICG), maar groter is altijd beter voor de dieren. Daarnaast hebben de hamsters een slaaphuisje nodig waar ze zich in terug kunnen trekken of hun voorraad in kunnen verstoppen. In het wild bestaat hun holletje uit meerdere kamers, het kan daarom leuk zijn om je hamster een huisje te geven dat meerdere kamers heeft, zoals een “meerkamer huisje”.Natuurlijk is bodembedekking ook erg belangrijk, deze mag niet te stoffig zijn, omdat dit slecht voor de longen is. Verder moeten er speeltjes in de hamsterkooi aanwezig zijn en natuurlijk knaagmateriaal om de hamster bezig te houden. Lees hier verder welke benodigdheden je nodig hebt.

DE HAMSTER BODEMBEDEKKING

Je hebt een hamster en een hamsterkooi en nu moet er nog iets in de hamsterkooi de bodembedekking! Maar welke? Ik heb enkele bodembedekkers op een rijtje gezet om de keus makkelijker te maken. Russische Dwerghamsters zijn gravers, dat betekend dat de bodembedekking de mogelijkheid tot graven moet geven. Een laag van 15 a 20 cm zou heerlijk zijn voor de hamsters. Lees hier verder welke bodembedekkers geschikt zijn.

HAMSTERSCAPING HUISVESTING

Hamsterscaping is erg leuk om te doen! Dit is een techniek om het hamsterverblijf te vormen “scapen”.  Hamsterscaping is net als aquascaping en terrariumscaping het op een natuurlijke manier vorm geven van het verblijf. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke behoefte van de dieren. Hamsterscaping is de techniek om een hamsterverblijf op een bepaalde manier vorm te geven “scaping”. Het is dus het vormen van de inrichting van het hamsterverblijf. Hamsterscaping bestaat al erg lang in het buitenland, maar begint nu pas aan populariteit in Nederland te winnen. Hier lees je alles over hamsterscaping!