ZWART

De eerste Zwarte Dwerghamster is waarschijnlijk bij ons in Nederland terecht gekomen vanuit Tsjechië. Martin Braak en Rene Bastiaans hebben jaren geleden een nestje met een zwart exemplaar via Marktplaats gevonden. Beide fokkers waren zo geïntrigeerd dat ze de de dieren hebben opgehaald. Al snel kwamen de mannen tot de conclussie dat de Zwarte Dwerghamster echt een nieuwe kleur is, maar naar aller waarschijnlijkheid wel een hybride kleur. Naast de Zwarte kleur was er namelijk ook een Beige Dwerghamster in het nest aanwezig. Beige wijst richting hybride omdat deze enkel gefokt kan worden uit hybride dieren. Daarmee zou Zwart dus ook hybride moeten zijn. Echter 100% zeker is het niet.

Parkinson bij de zwarte en zwart gerelateerde kleuren Russische dwerghamster – Conclusie na bestudering gemelde hamsters


ZWART HYBRIDE OF NIET?

De korte geschiedenis van de Zwarte Dwerghamster doet vermoeden dat het om een hybride kleur is van de Dwerghamster. Maar toch zijn er fokkers die anders denken. De reden waarom er aan hybride wordt gedacht is omdat er Beige bij het nestje in zat. Beige wijst op hybride en dus moeten alle nestgenootjes wel hybride zijn. Toch zeggen kenners dat de zwarte kleur van de Campbelli heel anders is dan de Zwarte kleur bij de Russische Dwerghamster. De Zwarte kleur van de Campbelli gedraagt zich ook heel anders dan de Zwarte kleur bij de Russische Dwerghamster.


Zwarte Dwerghamster jongenKENMERKEN VAN DE ZWARTE DWERGHAMSTER

 

  • Dekkleur: zwart
  • Buikkleur: zwart (eventueel met witte buikvlek)
  • Aalstreep: zwart (nog net zichtbaar)
  • Driebogenlijn: zwart (net zichtbaar)
  • Ogen: zwart
  • Oren: zwart maar iets lichter

Zwarte Dwerghamster JongDe kleur van de Zwarte Dwerghamster is diep zwart met een nog net zichtbare aalstreep. De driebogenlijn is niet meer zichtbaar, alleen in de winter kan deze iets beter te zien zijn als de dieren licht in wintervacht gaan. Zwarte Russische Dwerghamsters gaan anders in wintervacht dan bijvoorbeeld de Wildkleur. De Zwarte Russische Dwerghamster krijgt een iets lichtere vacht, maar behoudt zijn kleur verder wel en wordt dus niet wit zoals de Wildkleur.

De zwarte Russische Dwerghamstertjes hebben hele lichte pootjes en oortjes ook hebben ze vaak een wit kinnetje en buikje. Opvallend is dat deze kleurslag iets actiever is dan de andere kleurslagen. Ze zijn wat loperiger dan bijvoorbeeld een Blauw wildkleur. De genetische code van deze kleur is: “aa”. De zwarte kleur is bij de Russische Dwerghamster een recessieve kleur.


zwarte dwerghamster jongenGEEN WINTERVACHT VOOR DE ZWARTE DWERGHAMSTER

Opvallend is ook wel dat deze kleur niet in wintervacht gaat, althans niet zo als de Wildkleur en Blauw wildkleur bijvoorbeeld. De zwarte rusjes worden wel wat lichter in de winter (onder dezelfde voorwaarde als de wintervacht). Hoe je kunt herkennen dat een zwarte rus in wintervacht is, aan de witte haartjes en de lichtere zijkant van het lichaam. Je kunt opeens wel de Driebogenlijn onderscheiden, hoewel deze normaal gesproken niet zichtbaar is. Op onderstaande foto’s kun je dit een beetje zien.

 zwarte dwerghamster wintervacht


zwarte dwerghamster kinvlekKINVLEK

De Zwarte Dwerghamster heeft een karakteristieke kinvlek net onder zijn kin. De vlek is altijd wit van kleur en verschil qua grootte. De ene keer is het een klein vlekje en de andere keer spreid de vlek uit tot ver over de buik. In het laatste geval spreken we ook wel van een kin/buikvlek.  Veel fokkers vinden het mooier als de kinvlek kleiner blijven, maar er zijn tegenwoordig al exemplaren waarbij de kinvlek overloopt in de buikvlek. Ook bij het kontje kan een klein wit vlekje voorkomen.


LICHT ZWART

Het kan soms voorkomen dat door gebrek aan voeding (voedingsstoffen) een dwerghamster lichter van kleur wordt. Dit kun je goed zien op onderstaande foto’s van een zwarte Dwerghamster die te weinig voeding binnen heeft gekregen. Op de één of andere manier wordt daardoor het pigment beïnvloed en krijgt de dwerghamster lichtere haren. Op de foto eronder zien we dezelfde hamster, maar dan helemaal zwart (normale kleur). Het lichte is helemaal weggetrokken. Dit is trouwens iets anders dan licht Russisch Blauw.

licht zwarte dwerghamster licht zwarte dwerghamster


zwarte dwerghamster maskeert mandarijnZWART MASKEERT ANDERE KLEUREN

We hebben in het verleden gezien dat de zwarte kleur de kleur mandarijn kan maskeren. Dat betekend dat je een zwarte hamster hebt die eigenlijk een mandarijn is. Dus een mandarijn met een compleet zwarte vacht. Je zou zeggen dat is geen mandarijn meer, maar als je zo’n dwerghamster kruist met een andere dwerghamster dan krijg je mandarijn jongen! Toen we dit voor het eerste hebben gezien op het hamsterforum was iedereen verbijsterd. Er waren namelijk mandarijnen geboren uit een zwarte hamster


EIGEN ERVARING MET DE ZWARTE DWERGHAMSTER

Ik heb in het verleden veel zwarte dwerghamsters gefokt. Nadat de dieren waren vrij gegeven door Martin en Rene was het een stormloop voor zwarte dwerghamsters. Een ware hype was ontstaan. Wat mij in het begin vooral opviel was het karakter van de zwarte dwerghamster. De dieren waren bijzonder snel, maar dan echt snel! Foto’s maken was bijna niet te doen, ze zaten nooit stil. Ik noem dat loperig 🙂 Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, want was het mogelijk om ze rustiger te fokken? Ik heb toen enkele generaties zeer rustige hamsters ingekruist en ja het was gelukt. De nakomelingen waren rustiger.  De zwarte dwerghamster heeft naar mijn mening aanleg om loperiger te zijn dan andere leurslagen, maar het is niet zo dat ze niet hanteerbaar zijn. Vaak worden ze met de tijd ook rustiger. Er zijn ook exemplaren die extreem rustig zijn, maar dat zijn uitzonderingen.


GEZONDHEID VAN DE ZWARTE DWERGHAMSTER

Er zijn in het verleden diabetes en tandproblemen geweest bij de zwarte dwerghamster. Er moet dus met veel voorzichtigheid gefokt worden en goed gelet worden op suiker en een juiste tanden groei.


zwarte dwerghamster merleMERLE ZWARTE DWERGHAMSTER

Ook de zwarte kleur kan gecombineerd worden met tekeningen zoals Merle en Pearl. Op de foto hier rechts is een Merle Zwarte Dwerghamster te zien. Bij deze kleurslagen is de merle tekening erg mooi afgetekend. Ik vind het persoonlijk erg mooi om te zien. Er is voorzichtigheid geboden bij het fokken van de tekeningen Merle en Pearl omdat deze twee heel erg op elkaar kunnen lijken. Eenmaal door elkaar gehaald weet je niet meer wat je hebt. Het is daarom goed om deze tekeningen uit elkaar te houden en niet te combineren.

Parkinson bij de zwarte en zwart gerelateerde kleuren Russische dwerghamster – Conclusie na bestudering gemelde hamsters

Trillende Hamsters Parkinson


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.