TUNNELS
Hamsters leven in het wild in tunnels onder de grond. Ze vinden het dan ook echt leuk om hier doorheen te lopen. Het leuk is ook dat in verschillende soorten, maten en materialen verkrijgbaar zijn. Zo heb je houten tunnels, gras tunnels, eetbare tunnels en zelfs kurktunnels. Ze zijn allemaal leuk en je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Schoonmaken gaat wel iets lastiger dan plastic tunnels, maar de CSI Spray is je grootste vriend wat dat betreft.
De boomstamtunnel is één van de meest populaire tunnels voor hamsters. Ze zijn er in verschillende maten en ook in verschillende houtsoorten. Hier op de foto is een boomstamtunnel gemaakt van schorshout, maar je hebt ze ook gemaakt van een berkenboom. De kleinere maten tunnels zijn eigenlijk meer geschikt voor muisjes en hele jonge dwerghamsters en de grotere tunnels vanaf 25 cm zijn ook geschikt voor dwerghamsters. Als je de boomstamtunnel echt als tunnel wilt gebruiken zou ik standaard de 30 cm nemen of eentje met een opening van minimaal 4 cm.
Terracotta Tunnels
De terracotta tunnels zijn heel leuk en ook nog eens multifunctioneel. Terracotta is ruw materiaal, waardoor de nagels slijten. Zodra de hamster een paar keer door de tunnel heen loopt slijten zijn nageltjes, maar ook als hij eroverheen klimt. Daarnaast is terracotta koeler dan de bodembedekking en daarom geeft deze extra verkoeling als het warm is. Je ziet dan dat de dieren er graag op liggen. Ik vind vooral de nagel-slijtende eigenschappen heel positief. Ik heb mijn eigen nagels gekscherend eens gedaan met een terracotta huisje ;p Het werkt echt het is net een vijl!
KURKTUNNELS
Kurktunnels zijn zeer populair bij het hamsterscapen en dat is ook niet zo gek want ze zijn echt leuk. De tunnels kunnen zowel boven op de bodembedekking geplaatst worden, maar ze kunnen ook ingegraven worden en dat laatste is super gaaf om te doen! De dieren hebben dan namelijk een ondergronds hol en als je de tunnel goed tegen het glas plaatst dan kun je zelfs meekijken! Kijk maar eens naar onderstaande foto van één van mijn scapes. Deze heb ik gemaakt voor een Syrische Hamster, maar het zou net zo goed voor een dwerghamster kunnen. De kurktunnel werd ook daadwerkelijk gebruikt als slaaphuisje en ik kon af en toe meekijken!
De kurktunnel is gemaakt van de schors van een kurkboom afkomstig uit Oost- en Noordoost-Azië. De structuur van de kurk is erg leuk, het is echt geribbeld en ruw, waardoor het veel grip geeft. Hamsters zijn geen klimmers, maar de kurktunnel geeft ze toch een beetje de mogelijkheid om ergens “met succes” overheen te klimmen omdat ze zoveel grip hebben.
GRASTUNNELS
Grastunnels zijn gemaakt van gedroogd gras dat gevormd is in een tunnel. De meeste grastunnels hebben een “skelet” van metaal draad waar het gras omheen geweven is als het ware. De vorm blijft daardoor goed behouden en de dieren vinden het fantastisch! Ook de grastunnel kan eenvoudig onder of boven op de bodembedekking geplaatst worden, maar je kunt deze ook in verschillende vormen buigen of deels onder en deels boven de bodembedekking uit laten steken. Grappig feitje: Hamsters vinden het leuk om extra in- uitgangen in de grastunnels te maken.
WILGENTUNNELS
Deze zijn gemaakt door wilgentakjes door elkaar heen te weven, het is een soort mand idee, maar wel heel leuk. Deze tunnels zijn heel stevig, maar wel heel luchtig. Door de geweven structuur is er veel ventilatie. Ook deze tunnels kun je weer onder of bovenop de bodembedekking plaatsen. Wilg wordt ook gebruikt als knaagmateriaal en is in principe knaaagbaar, maar in de praktijk laten dwerghamsters de wilgentakjes met rust. De takken zijn in deze vorm te hard en glad om aan te knagen, de dieren vinden het niet prettig. Gelukkig maar want dan gaat de tunnel langer mee!
HOOI EN LENTETUNNELS
Deze tunnels zijn omhult door kleine stukjes gedroogd hooi en soms zelfs kruiden en bloemen. Het zijn leuke tunnels die vrij lang meegaan. Je zou denken dat een tunnel met hooi vrij snel wordt aangeknabbelt, maar dat valt reuzen mee. Ook hier vinden de hamsters het leuk om er een extra ingang in te knabbelen, maar laten de rest van de tunnel eigenlijk wel redelijk met rust. De lenterollen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, let er goed op dat je niet de konijnenmaat neemt, want die is veel te groot. De kleinste maat is goed voor een dwerghamster.
SCHOONMAKEN VAN TUNNELS
Het kan natuurlijk gebeuren dat de dieren in de tunnel gaan plassen. Voor het schoonmaken van tunnels die gemaakt zijn van natuurlijke materialen kun je het beste een urine spray gebruiken zoals de CSI Urine Spray of de Eco Pets Urine Buster. Ik gebruik zelf de CSI Spray. Je kunt de tunnel van binnen insprayen en een paar uur laten drogen. Vervolgens kun je de tunnel weer in gebruik nemen.
Tunnels van natuurlijke materialen kun je niet met water wassen omdat je dan schimmel kunt krijgen. Afnemen met een doekje zal ook lastig gaan. Ik ben zelf erg blij dat ik deze spray heb gevonden 🙂 Een klein beetje in de tunnel spuiten, buiten het verblijf laten drogen en daarna kan het weer gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat je dit regelmatig doet en de tunnels niet laat verzadigen met urine want dan is het lastiger om het schoon te maken en drinkt de urine tot diep in de vezels door. Dus regelmatig even uit het verblijf halen en reinigen werkt het beste.