TRALIEKNAGEN

tralieknagende hamster in de kooi, tralieknagenTralieknagen is een veelvoorkomend probleem bij hamsters die in traliekooien worden gehouden. Het is een heel vervelend geluid waar je, je op den duur wel heel erg aan kunt gaan ergeren. Door het tralieknagen kan ook de verf loslaten van de spijlen en kunnen de dieren hun neusje bezeren.

WAAROM TRALIEKNAGEN?

Op de vraag waarom hamsters tralieknagen is niet zo makkelijk antwoord te geven. Het kan namelijk aan meerdere dingen liggen:

hamster knaagt aan tralies, tralieknagenMOGELIJKE OORZAKEN

Als je de mogelijke oorzaken bekijkt dan zou je kunnen zeggen dat er vrij makkelijk iets aan gedaan kan worden in geval van verveling kun je overwegen om wat meer speeltjes in het verblijf te plaatsten, bij vraag om aandacht van de verzorger zou dit dus betekenen dat je, je hamster elke keer uit de kooi moet halen als hij gaat tralieknagen, wat ook niet zo ideaal is want je leert ‘m automatisch iets aan en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Als je kleine vriend zijn tandjes wil slijten kun je eerst even een kijkje nemen naar zijn tandjes, zijn deze iets te lang dan kun je een knaagsteentje in het verblijf leggen maar niet langer dan een paar dagen per maand (knaagstenen zijn niet gezond als ze te vaak gegeven worden). Pijn, dat wordt wat lastiger want wanneer weet je dat je hamster pijn heeft? Hier zul je met name naar het eet en drinkpatroon van je hamster moeten kijken, als dit verslechterd dan zou een bezoekje aan de dierenarts wellicht een idee zijn.

Dwerghamster tralieknaagt aan de kooi, tralieknagenGeef de dieren nooit eten door de tralies heen, zo leer je ze tralieknagen aan. Als ze iets lekkers willen gaan ze aan de tralies knagen.

Kun je tralieknagen afleren? Nee, echt afleren is volgens mij nog niemand gelukt, maar je kunt je ongenoegen zeker uiten in de vorm van een blaasje, zodra je hamster gaat tralieknagen blaas je zachtjes tegen zijn neusje aan dan stopt hij ermee… maar voor hoelang?

TRALIEKNAGEN GEVAARLIJK?

Ja tralieknagen kan ook gevaarlijk voor je hamster zijn. Hij kan er namelijk hersenbeschadiging door krijgen. Er wordt een verschuiving in de hersenen veroorzaakt. Ook kan je hamster door het tralieknagen zijn tandjes beschadigen of zelfs helemaal afbreken. Als dit eenmaal is gebeurd dan kunnen de tanden scheef gaan groeien met als gevolg dat je regelmatig naar de dierenarts moet gaan om de tandjes te laten bijknippen of bijvijlen.

EEN ANDERE KIJK

Waarom knaagt een hamster aan de tralies? Hieronder de meest voorkomende antwoorden die je op deze vraag kunt krijgen:

  • Omdat ze willen knagen
  • Omdat de hamsterkooi te klein is
  • Omdat ze zich vervelen
  • Neurotisch gedrag (ook door verveling)

Doordat ik heel veel mailtjes krijg over o.a. deze vraag en vaak ook met omschrijving van de woonsituatie van de hamster, is mij iets opgevallen. Er is geen pijl op te trekken!

Ik heb zelf een poosje geleden een traliekooi aangeschaft en er een hamstertje in gedaan. Ik gebruik zelf allemaal aquariums, dus veel ervaring met tralieknagen heb ik gelukkig niet, maar wat is mij opgevallen…

TRALIEKNAGEN EN NATUURLIJK GEDRAG

Dwerghamstertjes zijn dieren die in holletjes wonen. Ze zijn het dus gewend om zich door soms krappe doorgangen heen te wurmen. Sterker nog ze vinden het zelfs bij ons thuis nog steeds leuk om te doen, want ze kruipen graag weg in een holletje of buisje. Hoe knusser hoe beter.

Kijk eens goed naar onderstaande foto’s en vraag je eens af wat dit hamstertje aan het doen is?

Wil hij uit de kooi? Ja

Past hij tussen de spijlen door? Nee -> Zou hij dat weten? Nee -> Zou jij kunnen denken dat het wel mogelijk is? Ja -> Probeert hij daarom een spijl door te knagen? Ja

… en ik denk dat dat het antwoord is.

Ik heb gemerkt dat er veel verschil in gedrag kan zijn tussen de dwerghamsters. Zo wil de ene hamster de hele tijd ontsnappen. Hamsters die deze drang hebben zullen veel sneller mogelijkheden zien bij traliekooien, want het zijn allemaal kiertjes waar je mogelijk doorheen zou kunnen. Een dichte kooi geeft het dier absoluut geen reden om aan te nemen dat hij door het plastic of het glas heen zou kunnen komen, sterker nog er is zelfs niets waaraan hij zou kunnen knagen, geen uitsteekseltje waar je een begin van een gaatje zou kunnen maken. Maar bij een traliekooi zijn er alleen maar potentiële uitgangen, want de kooi is voor 80% open terwijl een aquarium voor 80% dicht is.

Persoonlijk denk ik dat als een hamster het idee krijgt dat hij door het kiertje heen wil kruipen, hij hier niet snel vanaf zal zien. Want hij hoeft die ene spijl maar door te knagen en hij is vrij en dat weet hij! Lukt die ene niet dan probeert hij die ernaast ook even, maar als die spijl doorgeknaagd is dan is hij vrij en dat is een zeer mooi vooruitzicht dat je niet zomaar laat vallen.

De oorzaak van tralieknagen ligt niet zozeer bij de kooi of de inrichting, maar is meer een psychologisch dingetje bij hamsters. Je moet je voorstellen dat hamsters zich vrij klein kunnen maken en bijna overal doorheen kunnen kruipen. Als dit niet lukt en ze willen toch die kant op dan knagen ze aan hetgeen ze langs willen. De tralies van een traliekooi geven de hamster het idee dat hij er “mogelijk” doorheen zou kunnen omdat het letterlijk maar een enkele millimeter scheelt en de hamster kan zich er doorheen wurmen. Omdat het te krap is probeert hij een spijl door te knagen, maar dat kan niet, toch zijn hamsters bijzonder vasthoudend hierin en dan vooral de vrouwtjes! Persoonlijk denk ik dat je zelfs een kooi van 10 meter kunt nemen en het tralieknagen zal blijven. De enige oplossing naar mijn idee zou zijn om de tralies van de kooi dichter bij elkaar te plaatsen zodat de hamster meteen het signaal krijg, dat gaat toch niet lukken dus ik begin er niet aan, maar daar moeten de fabrikanten mee aan de slag.

De enige oplossing die ik zou kunnen bedenken is plexiglas tegen de tralies aan plaatsen aan alle kanten zodat de hamster er niet bij kan. Je moet het wel zo bevestigen dat de hamster geen grip krijgt op het plexiglas anders heb je weer een nieuw probleem 😛


Heeft jouw hamster weleens aan de tralies geknaagt?

Laden ... Laden ...


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.