NESTMATERIAAL

Hamsters zijn echte nestbouwers, ze moeten dus ALTIJD nestmateriaal tot hun beschikking hebben! Naast een huisje, loopradje en bodembedekking is nestmateriaal één van de belangrijkste benodigdheden! Je hamster heeft zacht nestmateriaal nodig om zijn slaaphuisje te bekleden. De dieren doen dit in het wild namelijk ook. Ze gebruiken dan blaadjes, grassen en vacht van andere dieren. Het is goed als ze hun natuurlijk gedrag ook bij ons thuis kunnen vertonen.

Geef ten minste 15 – 25 gram nestmateriaal per hamster (Richards, 1969)

WC PAPIER

Perfect nestmateriaal. Ik gebruik het zelf heel graag. WC papier is ideaal als bekleding van het nestje. Het absorbeert vacht erg goed, is luchtig en ventileert. Als het goed is heb je het ook altijd in huis!

Uit onderzoek is gebleken dat als hamsters voldoende nestmateriaal krijgen de diepte van het hol onbelangrijk wordt voor de dieren. Dit zou kunnen verklaren waarom hamsters een huisje met nestmateriaal verkiezen boven het zelf graven van een tunnel in het verblijf.

KAPOK NESTMATERIAAL

Kkapok vezel hamsterapok is de vrucht van een kapok boom. De boom kan wel 70 meter hoog worden en staat is te vinden in warmere klimaten. De kapokvrucht heeft een hele harde schaal, die we voor de dwerghamsters even open moeten maken, anders krijgen ze het nooit voor elkaar. De binnenkant van de vrucht is gevuld met heerlijk zacht materiaal (kapok nestmateriaal). In dit materiaal liggen kleine donkere zaadjes verstopt. Het zachte kapok materiaal beschermt de zaadjes tegen vocht. Kapok is dan ook vocht- en schimmel werend.

Kapok kan veilig gebruikt worden en is heerlijk zacht en warm. Mijn hamstertjes vinden het vooral in de winter erg fijn om te gebruiken als zachte en warme bekleding voor hun nestje.

Het is een fabel dat kapok op hamsterwatten lijkt of gevaarlijk is, bekijk mijn video hieronder waarin ik laat zien hoe kapok zich gedraagt in verschillende omstandigheden.

KATOEN NESTMATERIAAL

Katoen nestmateriaal lijkt heel erg op kapok nestmateriaal, maar is ietsjes stugger, ietsjes maar hoor. Het valt heel eenvoudig uit elkaar, het is zacht, het absorbeert en is ademend. Eigenlijk heeft katoen alle eigenschappen die je nodig hebt voor in een nestje!

Om stress bij hamsters te verminderen is het goed om bij het verschonen van de kooi een plukje oud nestmateriaal in de verschoonde kooi te plaatsen. Dit geeft de dieren de vertrouwde geur en voorkomt stress.

HENNEP NESTMATERIAAL

Hennep nestmateriaal is gemaakt van 100% natuurlijke hennepvezel. Ik gebruik dit graag als nestmateriaal voor mijn hamsters. Ze kunnen er mooie nestjes van maken. Het zijn eigenlijk een soort van holletjes wat ze erin maken. Hele mooi om te zien. Het nestmateriaal wordt vaak geleverd in een zakje van ongeveer 100 gram, dat lijkt niet veel, maar het weegt ook niks dus het is vrij veel! Geef nooit alles in één keer dat is veel te veel. Deel het nestmateriaal  op, haal het eerst goed uit elkaar, knip het zo nodig in kleinere stukken en geeft het vervolgens aan de hamsters.

Update: december 2021

Ik maak een kleine kanttekening bij het hennep nestmateriaal. Het is bij mij namelijk één keer voorgekomen dat er een pootje in verstrikt is geraakt. Hier heb ik een blog over geschreven. Het lijkt erop dat de vezels van dit nestmateriaal veel stugger zijn geworden. Het nestmateriaal kan nog wel gebruikt worden, maar het is naar mijn idee verstandig om dit in kleinere stukken te knippen en de dieren kleine stukjes aan te bieden. Leg nooit de inhoud van de verpakking in één keer in het verblijf, de dieren kunnen er dan in verstrikt raken.

Dwerghamster nestje jongen i7
Hier is een nestje te zien dat gemaakt is met hennepveze

Gebruik geen hamsterwatten!

pootje hamster vast in hamsterwatten
Foto: HH Hamsterforum Groep

Gebruik geen synthetische hamsterwatten als nestmateriaal. Er kan makkelijk een pootje in verstrikt raken en de dieren kunnen het materiaal niet kapotbijten om het pootje weer los te krijgen. De vezels van nestmateriaal moeten eigenlijk altijd heel eenvoudig kunnen breken, dus zodra er druk op komt te staan omdat het zich bijvoorbeeld om een pootje heen draait, dan moet het breken. Dit gebeurt bij hamsterwatten niet, deze breken niet en blijven om de poot gewikkeld, waardoor het pootje afsterft.

Hamsterwatten worden ook vaak verward met kapot of katoen nestmateriaal omdat ze er zoveel op lijken, maar het is qua materiaal een wereld van verschil. Naar kapok en katoen hoef je maar te kijken en de vezels vallen uit elkaar en bij hamsterwatten moet je echt een schaar hebben om het door te knippen.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.