De NIET zo positieflijst

Op 06-07-2022 bereikte mij van alle kanten het nieuws dat er een nieuwe positieflijst is opgesteld waarin onder andere de: Roborovski Dwerghamster, Russische Dwerghamster en Campbelli Dwerghamster niet meer gehouden mag worden per 2024. Ik ben hier uiteraard meteen ingedoken!

Sociale dieren hebben meer kans op overbevolking volgens deze positieflijst

De beoordeling van de positieflijst is gebaseerd op risico’s. Bij de dwerghamsters is een specifieke opdeling gemaakt in soorten die sociaal zijn en soorten die dat niet zijn. De commissie heeft besloten dat dieren die je samen kunt houden een groter risico vormen op overbevolking. Deze dieren kunnen zich zeer snel vermeerderen. Bij dieren die solitair (alleen) leven heb je dit risico niet. Ik ken persoonlijk niemand die dit is overkomen en daarnaast rijst bij mij de vraag: hoe zit het dan met konijnen? Dit is een typisch voorbeeld van een dier dat sociaal is en zich razendsnel kan voortplanten. Kijkend naar dit criterium zou een konijn dus niet meer gehouden mogen worden. Tegenstrijdige beoordeling dus, welke naar mijn idee geen standhoudt.

Het Nederlandse klimaat is niet geschikt voor de dieren

Een ander criterium is het niet passende klimaat van Nederland voor de dieren, zo kunnen de hierboven genoemde dwerghamstersoorten niet tegen ons klimaat als ze buiten gehouden worden. Wie houdt zijn dwerghamster eigenlijk buiten in de tuin? Het Nederlandse klimaat is voor de mens ook niet geschikt, wij kunnen immers ook niet buiten leven…

De dieren vormen een gevaar voor de mens

Als we naar “gevaar voor de mens” kijken dan zien we eigenlijk dat het paard één van de gevaarlijkste dieren van Nederland is, maar hoe kan dit nou?
Als het aantal ongelukken met een paard gedeeld wordt door het aantal paarden in Nederland dan kom je op een vrij hoog getal uit. Dat komt omdat mensen veel contact met paarden hebben. Een Zebra is veel veiliger dan een paard, maar dat is volkomen logisch want wie gaat er op een Zebra rijden. Na het paard komt de hond met een vrij hoog risico cijfer en pas ergens onderaan bungelen de gifslangen. Ook hier loopt de beoordeling compleet scheef en onrealistisch.

Zoals je kunt lezen is de logica van deze positieflijst HEEL ver te zoeken. Persoonlijk ben ik echt voorstander van dierenwelzijn en als we daaraan bij kunnen dragen dan is dat natuurlijk iets wat we altijd moeten doen, maar deze lijst slaat helemaal nergens toe. Het konijn mag gewoon gehouden worden, terwijl dat juist een dier is dat sociaal gezien zich heel snel kan vermeerderen en in heel veel gevallen verkeerd wordt gehouden.

Om de zoveel jaar onrust

Om de zoveel jaar leeft de positieflijst weer op en komt met met andere manieren om de dieren te beoordelen. In 2013 en 2015 was dat ook het geval, ook daar werd de Russische Dwerghamster op de negatieflijst gezet en mocht deze niet gehouden worden. We hebben toen met z’n allen voor elkaar gekregen om het diertje weer op de positieflijst te krijgen. Het gekke was toen dat de Russische Dwerghamster toen niet gehouden mocht worden, maar de Campbelli Dwerghamster wel, terwijl je deze dieren onderling kunt kruisen en een groot deel russen in Nederland hybride is. Een leek kan een Campbelli en een Dwerghamster niet uit elkaar te houden. Die lijst was dus snel van tafel.

Dierenwelzijn en manier van houden

Door de positieflijst rijst de vraag over dierenwelzijn. Hoewel dit een andere discussie is, is het wel belangrijk hier over na te denken en hier afspraken over te maken. Op dit moment is het LICG de instantie die in samenwerking met enerzijds de overheid, de branche organisaties en experts richtlijnen samenstelt voor de dieren. Ik denk persoonlijk dat dit een zeer goede basis is waarop we verder kunnen borduren om het dierenwelzijn verder te vergroten en te behouden.

Wat gaat er nu gebeuren?

De lijst is gepresenteerd zoals deze nu is. Op dit moment ligt de lijst bij de 2e kamer, deze mag iets over de lijst zeggen. Als de 2e kamer er niet mee akkoord gaat dan gaat de lijst niet door. Mocht de 2e kamer akkoord gaan met deze lijst dan zullen onder andere de branche organisaties als Dibevo in bezwaar gaan en mag de rechter zich hierover uitspreken. De kans dat de rechter de lijst zoals deze nu is van tafel veegt is trouwens heel groot.

Ondanks dat ik zelf denk dat deze lijst niet doorgaat, is het wel belangrijk dat we dit aangeven. Er is nog heel veel tijd gelukkig om in bezwaar te gaan tegen deze lijst en dat moeten we ook zeker doen.

06–07-2022: Nieuws nieuwe positieflijst
07-07-2022: Positieflijst ligt bij de 2e kamer
08-07-2022: Persbericht van Dibevo: https://dibevo.nl/pers/de-huis-en-hobbydierenlijst-schaadt-het-dierenwelzijn
04-08-2022: Bezwaarschrift klaar
04-08-2022 – heden: Opstellen van houderij voorschriften

Belangrijke Links

PVH

Rijksoverheid Positieflijst

Dibevo

9 gedachten over “De NIET zo positieflijst

 • die criteria slaan echt nergens op zeker niet bij hamsters. ze kunnen beter de regelgeving voor huisdierbezit aanscherpen maar nee ze moeten weer een lijstje maken waar ze al bijna 10 jaar over doen. deze lijst is helemaal niet nodig als er heldere regels komen.

  de meeste dieren die niet meer gehouden zouden mogen worden worden nu juist gehouden door mensen die er veel verstand van hebben die worden door deze lijst er de dupe van.

  Beantwoorden
 • Oké heel apart en waar willen ze dan naar toe gaan met die dieren?

  Beantwoorden
  • Het voorstel zoals deze er nu ligt wil het houden van deze dieren verbieden, maar de kans dat dit ook daadwerkelijk wordt verboden is heel klein als je het mij vraagt.

   Beantwoorden
 • Dit soort ‘lijsten’ houden gewoon een paar mensen aan het werk. Ze moeten wel elk jaar met zoiets komen, anders krijgen ze volgend jaar geen subsidie meer. Kost alleen geld en levert niets op.

  Beantwoorden
 • Geef mensen een folder hoe de dieren te houden en verzorgen. Alleen goede huisvesting voor de dieren in de dierenwinkels. Kortom geef goede voorlichting!!

  Beantwoorden
 • Nee dit slaat nergens op idd… Ik heb een Russische dwerghamster, als dat verboden wordt, is er dan een vervanger? Liefst ook in de kooi van mn rusje… En eentje die goed tam kan worden.

  Beantwoorden
  • eeeehhhhh. kun je lang zoeken. ik heb gerbils gehad. heeft me heel veel tijd een aandacht gekost ze tam te krijgen. en deze dieren zijn onderling wel sociaal, dus ik begon met 4 en binnen no time was de kooi te klein. en deze mogen wel gehouden worden volgens de lijst

   Beantwoorden
 • Ik vind het echt een vreemde lijst. Rusjes kun je niet bij elkaar zetten, dus hoezo overbevolking. Als je naar een dierenwinkel gaat krijg je niet eens hamsters mee als je ze bij elkaar in 1 kooi wilt houden (ten minste bij de winkels hier). Verder zijn ze super lief en heel makkelijk tam te krijgen. Er staan dieren op de lijst die wel mogen waar ik mijn vraagtekens bij zet. Ze zouden ook bijten. Ik ben 1x gebeten en dat was mijn eigen schuld. Ik had net ontbijtspek gehad dus mijn handen waren zout. Daarbij word ik liever gebeten door een dwerghamster dan een kameel die je wel mag houden/fokken/verkopen. Weet je hoe agressief die zijn. Die hele lijst slaat nergens op. Als je het goed wilt spelen zou je helemaal geen dieren meer mogen houden, want elk huisdier stamt af van een wild dier en heeft nog steeds zijn instinct. Honden bijten, soms zelfs tot de dood aan toe, katten vallen je aan als ze zich aangevallen voelen. Dus als je zo gaat redeneren moet elk dier op de negatieflijst.

  Beantwoorden

Geef een reactie