VERZORGING

De verzorging van een hamstertje is zeer eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot het voeren, de verversing van het drinkwater, de controle op de voerresten en het spelen of los laten rondlopen. Hamsters vinden het geweldig als ze er ‘s avonds even uit mogen. Je moet wel goed uitkijken dat ze nergens vanaf afvallen. Als je nestmateriaal gebruik moet je deze om de 2e week vervangen. Het beste is om wc papier te gebruiken als nestmateriaal, deze moeten ook om de 2 weken vervangen worden. De verzorging van de hamsterkooi bestaat uit minstens één keer per 2 weken helemaal schoonmaken. Als het een kleine hamsterkooi is moet je dit iets vaker doen. De ‘toilethoek’ moet wat vaker schoongemaakt worden, ongeveer een keer per twee of drie dagen.

DE VERZORGING VAN DE TANDEN

Een goede tand verzorging is belangrijk om problemen met het gebit te voorkomen. Voor de tandjes is het vrij eenvoudig, je kunt hiervoor speciaal voer aanschaffen of een knaagsteentje in het kooitje leggen. Laat het knaagsteentje niet langer dan 1 a 2 dagen in het verblijf liggen. Het is niet altijd gezond voor het diertje als hij te veel van de stoffen die in het steentje zijn verwerkt binnen krijgt (o.a. zout). Vaak is het knagen aan tralies of andere voorwerpen in de kooi een seintje dat je hamster behoefte heeft aan iets waar hij zijn tandjes aan kan slijten. Je kunt ook stukken hout van een Wilg geven. Deze takken bevatten geen toevoegingen die je hamster kunnen schaden en zijn geheel natuurlijk. De dieren vinden het daarnaast ook lekker om aan te knagen.

Als er een probleem is met de tandjes omdat ze bijvoorbeeld te ver doorgroeien dan kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Minder of geen eetlust
 • Kwijlen
 • Nare geur uit het bekkie

DE NAGEL VERZORGING

Wat de nageltjes betreft, hebben deze ook een goede verzorging nodig als ze niet vanzelf slijten. De nagels slijten vaak doordat het diertje over ruwe ondergronden/voorwerpen loopt/klimt. Het kan zijn dat jouw hamstertje hier geen of te weinig mogelijkheden voor heeft en daardoor te lange nageltjes krijgt.

DE STOEPTEGEL

Leg een stuk stoeptegel in de kooi. Het diertje zal er een paar keer overheen lopen en daarbij zijn nageltjes slijten. Je hoeft de tegel niet altijd in het kooitje te laten, alleen als je merkt dat het nodig is, maar let er wel op dat je hamstertje er niet aan gaat knagen dit kan slecht voor zijn tandjes zijn. Je kunt ook speciale hamsterspeeltjes zoals klimtorens in het verblijf zetten. Dit geeft veel variatie en plezier en daarnaast is het nog goed voor de nageltjes. Veel hamsterspeeltjes zijn tevens heel geschikt om aan te knagen.

DE NAGELSCHAAR

Nagelschaar voor het knippen van de nageltjes van hamstertjesMochten bovengenoemde tips allemaal niet helpen, dan moet je de nageltjes gaan knippen. Het klinkt erger dan het is hoor. Voor het knippen van de nageltjes kun je een eigen nagelschaartje gebruiken, maar je kunt ook een speciaal Knaagdier Nagelschaartje kopen. Het voordeel van een knaagdier nagelschaartje is dat deze rekening houdt met ronde nagels, dat doen onze schaartjes niet. Je moet wel heel goed uitkijken dat je niet in het leven knipt, dat is namelijk heel erg pijnlijk! Je moet in de regel het lichtste puntje van de nagel afknippen.

DE VACHT VERZORGING

De meeste Russische Dwerghamstertjes vinden het heel fijn om eens in de paar dagen een lekker chinchilla zandbad te nemen. Door zo’n zandbad kan je hamstertje zijn vacht mooi zacht en schoon houden. Hij zal het in de meeste gevallen heerlijk vinden om in het zand te rollebollen.

ZAND

Zand heeft een schurende en reinigende werking, dit houdt de vacht mooi en schoon. Daarnaast werkt het zand verkoelend wat fijn is tijdens warmere dagen. Naast chinchillazand kun je ook humus gebruiken of speelzand voor konijnen, dit soort zand blijft vaak ook wat koeler dan chinchillazand en geeft de hamster op die manier een koel plekje om te liggen.

VERZORGING VAN DE OUDERE HAMSTER

Helaas blijven hamstertjes niet eeuwig jong en net als bij ons mensen hebben ook hamstertjes last van ouderdomskwaaltjes. Wanneer deze ouderdomskwaaltjes zich gaan uiten verschilt per hamster maar zeker wel rond de leeftijd van 2 jaar. Een oudere hamster ziet er een beetje zielig uit, vaak zijn ze wat mager, is hun vachtje warrig en staat een beetje los en het ruggetje is hoog en mager. Ook kan de hamster last krijgen van doofheid en blindheid… Al met al het is voor het diertje geen pretje om ouder te worden.

Net als bij hele jonge hamsters moet de kooi veilig zijn zodat de baby’s zich niet bezeren zo moet de kooi nu ook ‘ouderdomsproof’ gemaakt worden:

 • Plateaus kunnen gevaarlijk zijn
  Omdat je oudere hamster niet meer zo soepel en mobiel meer is kunnen plateaus in de kooi een gevaar voor ze gaan vormen. Het gevaar is dat je hamster hier vanaf kan vallen en zich bezeren. Omdat de botjes wat brozer zijn, kan hij sneller wat breken. Dus plateaus het liefste weghalen of hogere plateaus lager zetten en/of een paar hangmatjes erin hangen zodat een mogelijke val gebroken wordt.
 • Traliekooien, het is soms uitkijken geblazen als je een klimmer hebt. In de regel zijn Russische Dwerghamster geen klimmers maar mocht jij toch en klimmer hebben die al op leeftijd is dan is het handig om het klimmen te beperken of onmogelijk te maken zodat hij niet kan vallen en zich bezeren.
 • Rust, onze hamster op leeftijd heeft veel rust nodig. Hij vindt het niet zo leuk meer om veel lawaai om zich heen te hebben en om vaak uit zijn huisje gehaald te worden.
 • Slaap, ze hebben ook veel slaap nodig. Je zult merken dat je hamster op een gegeven moment erg veel gaat slapen. Hij heeft zijn slaap hard nodig zodat zijn lichaam kan herstellen. Probeer daarom een hamster die op leeftijd is niet te vaak wakker te maken.
 • Nestmateriaal, geef je hamstertje wat extra nestmateriaal. Nu hij wat ouder is kan hij zich niet meer zo goed warm houden en stelt hij een extra velletje wc papier of hooi heel erg op prijs.

VERZORGING TIJDENS DE VAKANTIE

Lekker twee weekjes weg, maar wat doen we met onze kleine vriend. Meenemen of thuislaten? Wat is beter? Een ding is zeker het is natuurlijk beter voor het dier om hem lekker thuis te laten in zijn vertrouwde omgeving. Maar als je toch vastbesloten bent om hem mee te nemen dan moet je het hem wel zo prettig mogelijk maken. Stel dat je lekker op vakantie wilt gaan en je hebt besloten om je Russische Dwerghamster thuis te laten. Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt.

 • Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
 • Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten. Denk eraan om de temperatuur van de ruimte waarin de hamster staat in de gaten te houden. Hij moet het niet te warm krijgen maar ook zeker niet in de tocht komen te staan en ook mag de kooi niet in de volle zon komen te staan.
 • Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hamster bij zijn tijdelijke verzorger gaat wonen voor de tijd dat jij lekker van je vakantie zit te genieten. Dan zul je deze persoon op de hoogte moeten brengen van alle ‘do’s’ en ‘dont’s’ voornamelijk m.b.t. de plaatsing van de hamster, niet in de zon en niet in de tocht. Ook is het uitkijken met andere huisdieren.

Wil je graag een weekend of paar dagen weg en vind je het vertrouwd om je hamster alleen thuis te laten, zorg dan voor voldoende eten en drinken.
Water en voer dispensers kunnen je hierbij helpen. Deze doseren het water en voer eenvoudig naar behoefte van je hamster. Het beste kun je ze op een plateau zetten zodat er geen bodembedekking in komt.

VERZORGING TIJDENS WARME DAGEN

Een goede verzorging tijdens warme dagen is heel belangrijk. Je hamster kan het snel te warm krijgen als de temperaturen buiten en dan vaak ook binnen in huis oplopen. Het diertje stelt het zeer op prijs als hij wat verkoeling krijgt.

Oververhitting?
Enkele minuten zon kunnen voor een hamstertje al fataal zijn! Zorg ervoor dat hij voldoende water heeft en nooit in de volle zon staat. Een zonnesteek kun je herkennen aan apathie, slap aanvoelen, bewusteloosheid, een zwakke, versnelde pols, hijgen, kwijlen en trillende poten. Breng de oververhitte Hamster direct naar een koele, rustige, donkere ruimte. Koel hem vervolgens af met een vochtige en koele doek of dep voorzichtig met koel (geen ijskoud!) water en zorg ervoor dat hij geleidelijk afkoelt.

Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt zien dat je hamstertje het een warm heeft. De dieren zoeken vaak een koel plekje in het verblijf op, ze liggen bijna niet meer in het huisje omdat dat vaak te warm voor ze is. Ook kun je merken dat ze wat meer uitgestrekt liggen.

dwerghamster koelsteenKOELSTEEN

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten koelproducten te koop zoals bijvoorbeeld een koelsteen. Dit is een steen van graniet die altijd koel blijft. Je hoeft de steen dus niet in het de koelkast of diepvries te doen, hij blijft gewoon altijd koud. Zodra je hamster erop gaat liggen en het plekje waar hij ligt warmt te veel op dan kan hij op een ander plekje op de steen gaan liggen. Zo heeft je hamster altijd een koel plekje in zijn verblijf.

KOELHUIS

Er zijn ook speciale huizen die een dak met een koelsteen hebben. Ideaal want het huisje blijft lekker koel van binnen! Is het echt heel erg extreem warm dan kun je het huisje ook op een koelsteen plaatsen. Dan kan de hamster in het huisje op een koelsteen liggen en blijft het extra koel.

ice pod verzorging tijdens warme dagenICE POD

Een ideale uitvinding! De ICE POD is een soort koelelement die je in de kooi kunt leggen. Deze is gemaakt van zeer hard kunststof en daardoor knaagvast. De ICE POD geeft urenlang verfrissing. Je zult zien dat je hamstertjes er graag op gaan liggen als ze het te warm hebben. Heel erg handig voor hele warme dagen. De ICE POD is hier te koop

 • Zet een schoteltje of een ander voerbakje in de koelkast en geef deze vervolgens aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster! Zoals je op onderstaande foto kunt zien zal de hamster er lekker in gaan liggen om af te koelen.hamster ligt in koel schoteltje, verzorging tijdens warme dagen
 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud (ijskoud). Te koud water kan voor diarree zorgen. Het water moet gewoon koel zijn. Sommige hamsters gaan onder het drinkflesje staan en gaan tegen het nippeltje aanleunen om zo nat te worden en af te koelen. Het resultaat is wel dat het flesje erg snel leeg is 🙂 en dat het zaagsel eronder erg nat is, ach ja het beestje is in ieder geval afgekoeld.
 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte. Heb je, je hamster in een kamer op het zuiden staan, zet hem dan overdag even in een andere kamer als het  kan waar het wat koeler is.
 • hamster ligt in koel schoteltje, verzorging tijdens warme dagenGeef je hamster wat vochthoudend groenvoer uit de koelkast, zoals een plakje komkommer, sla of appel.
 • Wat ook heel handig is, is een koelelement in het verblijf neerleggen. Leg het koelelement eerst in de koelkast/vriezer, doe er vervolgens een washandje overheen en leg deze in het verblijf. Je hamster zal je eeuwig dankbaar zijn!
  Zoals deze hamster op de foto. Hij geniet duidelijk van de verkoeling.
 • IJsblokjes. Je kunt je hamster ook een paar ijsblokjes in een schaaltje geven. Hij zal hier aan likken en daardoor afkoelen. Geef hem n iet te veel ijsblokjes op een dag maximaal 2 bijvoorbeeld.

VERZORGING TIJDENS KOUDE DAGEN

Nou zitten hamstertjes gelukkig in de winter lekker warm bij ons in de woonkamer, maar zo af en toe kunnen ze toch wat extra warmte gebruiken. Dit geldt met name voor zieke, zwakke of oude dieren. Ik heb daarvoor de COSY POD  gevonden. Het is eigenlijk hetzelfde als de ICE POD maar dan met omgekeerde werking. Deze wordt in tegenstelling tot de ICE POD juist warm. In het volgende filmpje vertel ik wat meer over de COSY POD.

VERZORGING TIJDENS OUD & NIEUW

Een goede verzorging tijdens oud en nieuw is belangrijk. Je kunt het je kleine vriend een stuk aangenamer maken tijdens deze lawaaierige nacht als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt.

 • Vaak wordt er aan de ene kant van het huis meer vuurwerk afgestoken dan aan de andere kant. Zet daarom je hamstertje in een kamer aan de rustigere kant van het huis. Dan zal hij minder last hebben van het lawaai en het geflits.
 • Wordt er aan beide kanten van het huis evenveel vuurwerk afgestoken, zet je kleine vriend dat ergens in het midden van het huis neer boven in de overloop of op zolder.
 • Wat ook al erg helpt is de gordijnen dicht te doen in de kamer waar je hamster staat, zodat hij minder last heeft van de felle flitsen.
  Doe wat meer zaagsel en nestmateriaal in de kooi zodat hij zich goed kan verstoppen en zo veiliger zal voelen.