HAMSTERBURCHT

In het wild leven dwerghamsters in een hamsterburcht. De burchten van verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar. Russische Dwerghamsters zijn vergeleken met andere hamstersoorten minder goede bouwers en doen dit niet zo graag! Ze pikken veel liever een oud holletje in dan dat ze er zelf één moeten graven.

Als er geen andere holletjes zijn die ze kunnen overnemen dan is de tweede optie “onderhuren”. Je gelooft het niet maar het is echt zo. Observaties door onderzoekers bevestigen dat Russische Dwerghamsters soms ongemerkt bij andere dieren in het hol in wonen.

Tot slot als beide opties afvallen dan gaan de dieren zelf maar aan de slag om er iets van te maken. Dat het geen luxe bouwers zijn is te zien aan hun gangenstelsels. Onderzoekers die deze in het wild hebben aangetroffen omschrijven de gangen als “simpel”.

De burcht bestaat uit één lange gang die gemiddeld 1 meter lang is en ligt tussen de 25 en 30 cm diep. Er zijn tot drie aftakkingen gemaakt en dat was het.

dwerghamster burcht gangen

Bij mijn dieren zie ik het gedrag ook terug. Als ik een huisje in het verblijf zet dan verkiezen ze altijd het huisje boven het zelf graven van gangen en dit verklaard dus ook waarom.

DE HAMSTERBURCHT NABOOTSEN

Het zou mooi zijn om de natuurlijke leefomgeving van de dwerghamster na te bootsen. Dat wil zeggen het verblijf zo inrichten zodat de dieren hun natuurlijke gedrag in de vorm van gangen graven kunnen vertonen. Een van de huisvestingsstijlen die dit mogelijk maat is de Duitse Stijl of Hamsterscaping.

NATUURLIJKE VIJANDEN

uil vijand russische dwerghamsterRussische Dwerghamsters zijn, zoals we weten prooidieren. In het wild hebben ze natuurlijke vijanden waar ze voor moeten hoeden. De grootste vijand van de Russische Dwerghamster in het wild is de wezel. Deze heeft een uitstekende reuk en graaft de holletjes van de Russische Dwerghamsters uit om bij ze te komen. Daarnaast moeten Russische Dwerghamsters ook op hun hoede zijn voor roofvogels die boven hen op zoek zijn naar voedsel. Met name het gevaar dat van boven komt zijn de dieren zich erg bewust van. Daarom houden Russische Dwerghamsters er ook niet van om van bovenaf opgepakt te worden.

Natuurlijke vijanden:

  • Wezel
  • Sneeuwuil
  • Sabelmarter
  • Veelvraat
  • Lynx
  • Steppekat
  • Vos