PEARL

russische dwerghamster pearl pepeDe Pearl is geheel wit met een beetje ticking op zijn koppie en kontje. De aalstreep is donkerder en vaak is deze onderbroken tussen de schouders.
De Pearl is een beetje anders dan de andere kleurslagen, dit is namelijk meer een tekening dan een kleurslag.

De Pearl is apart want als je deze combineert met andere kleuren neemt hij de andere kleur als het ware over in zijn ticking en de aalstreep. Dit heeft vaak een bijzonder effect. Deze tekening vererft dominant en is waarschijnlijk een lethale factor.

Ook deze kleur is in Engeland voor het eerst gefokt, bij ene mevrouw Caroline Sanders. In 2005 was de Pearl even erkend in Nederland maar dit is helaas niet doorgezet en dus behoort deze tot de niet erkende kleuren van de Russische Dwerghamster.

Je kunt de Pearl goed met andere kleuren kruisen. Hierbij zoals eerder genoemd zal alleen de ticking en de aalstreep van de Pearl veranderen de rest van het lichaam zal wit of iets donkerder wit blijven.

Pas op! Merle en Pearl lijken erg op elkaar je kunt echter op één manier deze twee tekeningen goed onderscheiden. De Merle heeft een donkere rand om het oor. Omdat deze twee tekeningen zo op elkaar lijken wordt het onderling kruisen dan ook sterk afgeraden.

dwerghamster jongen wildkleur

Lethale Factor

Deze komt o.a.voor bij Mandarijn, Pearl en Gevlekt.
Lethale factor wil zeggen dat de homozygote (dominante) vorm, van deze kleurslag, niet levensvatbaar is. De jongen die dit dragen sterven voordat ze geboren worden en worden weer door het lichaam opgenomen. Op deze leeftijd is er vaak nog geen sprake van skeletvorming bij de embryo. Als de jongen op deze leeftijd sterven zal de moeder daar dus niet veel van merken, omdat ze probleemloos door het lichaam van de moeder worden opgenomen, maar er is ook kans dat de jongen langer overleven en zich iets verder kunnen ontwikkelen en zich wel een skelet vormt. Op dat moment is er wel meer risico voor de moeder aangezien de botjes van de ongeboren jongen voor calcificatie (afzetten van kalkzouten) kunnen zorgen binnen het lichaam van de moeder. Dit kan op den duurt gevaarlijke gevolgen voor de moeder hebben. Het wordt dus afgeraden om twee exemplaren met lethale factor aan elkaar te koppelen.

Dekkleur: Wit met een lichte, gelijkmatige ticking
Buikkleur: Helderwit
Aalstreep: Zichtbaar als een lichte schaduw
Driebogenlijn: Soms nog een schaduw van zichtbaar
Ogen: Zwart
Oren: Grijs


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.