AANSCHAF

De aanschaf van een Dwerghamster kan het beste bij een hobbyfokker of de opvang. Een hobbyfokker geeft de dieren de meeste zorg en aandacht, waardoor je verzekerd bent van een lief en tam hamstertje.

Het is goed om je in te lezen voordat je een Dwerghamster koopt. Kijk bijvoorbeeld of deze hamstersoort bij je past of dat je toch liever een grotere hamster zou willen hebben of eentje die samen met soortgenoten kan leven. De Russische Dwerghamster moet je namelijk alleen houden, samen met een soortgenoot van hetzelfde geslacht gaan ze ruzie maken

AANSCHAF DWERGHAMSTER UIT DE DIERENWINKEL

Mandarijn Russische DwerghamsterHeb je besloten om een Russische Dwerghamstertje bij de dierenwinkel te kopen, dan moet je even op een aantal punten letten voordat je overgaat tot aankoop.

Het meest verwarrende beeld bij de dierenwinkel is wel dat de dwerghamstertjes in een groepje in één verblijf worden gehouden. Je zou hierdoor het idee kunnen krijgen dat de dieren dan samen gehouden kunnen worden. Niets is minder waar. Wat je ziet zijn namelijk jonge dieren die vaak uit hetzelfde nest komen of op jonge leeftijd bij elkaar zijn gezet. Hierdoor gaat het nog goed en maken ze geen ruzie, maar zeker als ze hun 12e levensweek zijn gepasseerd gaan ze ruzie maken.

Je weet vaak niet hoe oud een diertje is. Een Dwerghamster is van zichzelf al redelijk klein, dus je kunt niet altijd even makkelijk bepalen wat zijn leeftijd is. Vraag er altijd even om, misschien dat de dierenwinkel het weet, dan heb je in ieder geval een idee.

De hamster die in zijn eentje in de kooi zit, is meestal het laatste dier uit een nestje waarvan de rest al verkocht is. Of het is een volwassen dier dat om de één of andere reden pas laat in de verkoop is gekomen. Bij dieren die apart zitten bestaat in het algemeen het risico dat ze al volwassen/ouder zijn, omdat alleen jonge dieren snel en probleemloos hun schuwheid verliezen en makkelijker tam worden, is het beter bij en volwassen hamster te testen of hij wel handtam is. Blijkt een volwassen dier schichtig en misschien zelfs bijterig te zijn, dan is hij voor kinderen geen geschikt huisdier. Russische Dwerghamsters zijn van nature niet bijterig en in het algemeen makkelijk tam te maken.

Tijdens de bezichtiging van de dieren moet ook even op de toestand van het verblijf gelet worden. Een blik in de andere hokken maakt bovendien duidelijk of de nodige hygiëne aangehouden wordt door de medewerkers van de dierenwinkel. Het volgende waar je op moet letten zijn de dieren zelf.


Aanschaf Russische Dwerghamster in de dierenwinkelEERSTE INDRUK

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Maken de hamsters een gezonde indruk, ook de andere dieren als Cavia’s en Konijnen?
 • Ziet de vacht er gezond uit (niet warrig, geen kale plekken etc.) ?
 • Lopen de hamsters soepel door het verblijf heen?
 • Zijn de ogen van de hamster allemaal open, glimmend, droog en schoon?
 • Hebben de hamsters een schoon kontje (niet nat of vies wat op diarree kan wijzen)?

Is er een vraag die niet met ‘ja’ beantwoord kan worden, dan is een koop uit dit nestje niet raadzaam. Denk er wel aan dat hamstertjes die net wakker zijn geworden een beetje slaapdronken zijn. Ik vind ze op dat moment altijd heel schattig.


DWERGHAMSTER ZIEK?

De volgende dingen kunnen op ziekte duiden:

 • Dichtgeplakte, natte of vieze oogjes
 • Vies, nat achterwerk
 • Doffe vacht en/of met kale plekken
 • Uitgebreide krabben, zichzelf bijten en te veel poetsen
 • Wankelende loop. Het dier wankelt dan een beetje tijdens het lopen.
 • Een apathische houding

Het is dus raadzaam om alleen voor een hamstertje te kiezen die een kerngezonde, opgewekte, nieuwsgierige en bovendien levendige indruk maakt. Van deze hamster zul je veel en waarschijnlijk lang plezier hebben.
Of je voor een mannetje of een vrouwtje kiest is bij een hamster die alleen leeft niet van belang. Verschillen tussen een mannetje en een vrouwtje kun je op deze pagina bekijken. Een ervaren medewerker in een dierenwinkel kan je zeker met het geslacht helpen, maar pas op want ze maken maar al te vaak fouten wat dat betreft en voor je het weet ga je met een vrouwtje naar huis terwijl je een man wilde hebben.

Let op! Het kan voorkomen dat de dierenwinkel adviseert om preventief anti parasiet te geven. Als er geen symptomen van parasieten zijn is het preventief geven van een anti parasiet middel totaal overbodig en onnodig. Een anti parasiet middel is al een vrij agressief middel dat zeer goed werkt tegen parasieten, maar om dit preventief te geven gaat iets te ver.

russische dwerghamster wildkleur


DWERGHAMSTER VAN EEN FOKKER

Als je, je hamstertje bij een fokker wilt kopen, zoek dan een goede hobbyfokker. Op internet zijn al een heleboel hobbyfokkers te vinden. Je kunt je ook aanmelden op een hamsterforum.

Je hebt twee soorten fokkers:

 • Grootschalig
  – Broodfokker
  – Grootschalige hobbyfokker
 • Kleinschalige hobbyfokker

De broodfokker verdient zijn inkomen met het fokken van hamsters. Deze fokker fokt honderden hamsters per week en heeft uiteraard geen tijd om deze dieren allemaal handtam te maken.

De grootschalige fokker fokt aanzienlijk minder veel hamsters dan de broodfokker, maar wel redelijk meer dan de hobbyfokker. Het verschilt per grootfokker of deze tijd heeft en wil steken in de jonge dieren.

De hobbyfokker is een echte liefhebber en is veel met zijn dieren bezig waardoor de hamsters vaak al tam zijn in tegenstelling tot de grotere fokkers. De grote fokkers leveren vaak aan dierenwinkels. Je zult niet snel zien dat een hobbyfokker zijn dieren naar de dierenwinkel brengt.


WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF?

Als je bij een fokker je diertje gaat kopen is de kans groot dat je op bezoek gaat bij de fokker thuis. De meeste fokkers hebben een speciale kamer, schuur of andere plek aan of in huis waar ze hun hamsters houden.
Als de fokker je niet meeneemt naar de ruimte waar hij zijn hamsters houdt, vraag dan of je deze mag zien en bekijk dan goed hoe de dieren worden gehouden.
Vraag ook altijd naar de ouders van de kleintjes, je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat de fokker die de dieren verkoopt ook de echte fokker is en niet iemand die de kleintjes opkoopt en doorverkoopt. Wees daarom ook erg voorzichtig met plekken als marktplaats.


EVEN DWERGHAMSTER RUIKEN…

Wat je ook kunt doen is even in het verblijf ruiken van de dieren, klinkt misschien een beetje raar maar steek gerust eens je neus in het verblijf. Deze moet namelijk fris ruiken en niet naar oude urine. Hangt er een duidelijke (van urine afkomstige) ammoniaklucht dan is het verblijf te weinig schoongemaakt. Ammoniakdampen kunnen, net als stof, de luchtwegen irriterend en daarmee de basis hebben gelegd voor ademhalingsproblemen.


Waar heb jij je hamstertje gekocht?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.