COMPLICATIES

wintervacht wilkdleur

Er kan tijdens het fokken met Russische Dwerghamsters van alles misgaan, daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke risico’s. Onderstaand vindt je een opsomming van mogelijke complicaties die tijdens of na de geboorte tot uiting kunnen komen. 9 van de 10 keer gaat alles goed, maar mocht je ooit een probleem tegen krijgen dan weet je wat je moet doen.

Verkeerde Ligging

Normaal gesproken zullen ze zo liggen dat het hoofdje als eerste naar buiten komt. Maar bij een verkeerde ligging kan het zijn dat het kontje als eerste naar buiten komt met als gevolg dat het jong vast komt te zitten. Het vrouwtje kan in een poging haar jong eruit te krijgen deze (niet willend) kapot bijt.  Dit zal dus in de meeste gevallen lijden tot sterfte van het jong of een handicap in de vorm van ontbrekende ledematen. Er bestaat een kans dat het vrouwtje er niet in slaagt haar jong eruit te krijgen en dat deze blijft steken. Mocht je het vermoeden hebben dat dit het geval is, neem dan z.s.m. contact op met de dierenarts. Je kunt haar ook zelf helpen d.m.v. massage en heel voorzichtig het jong eruit trekken, maar dit zou ik afraden. Het is verstandiger om naar de dierenarts te gaan.

Geboren met een afwijking

Een hamstertje die een voor of achterpootje mist. Het gebeurd gelukkig niet vaak, maar als het gebeurd..
Hoe verzorg je zo´n diertjes? Wat heeft ie nodig?

De Placenta

Het kan voorkomen dat het vrouwtje door uitputting de placenta en navelstreng niet doorbijt opeet. Het beste wat je in dat geval kunt doen is de placenta verwijderen en de navelstreng met je nagels als het ware doorknippen. Gebruik hier nooit een mes of een schaar voor, de kans is dan groot dat het jong hierdoor doodbloed.

Erfelijke Tepelontsteking

Dit is een veelvoorkomende afwijking bij Russische Dwerghamsters. Deze is naar aller waarschijnlijkheid erfelijk vererft dominant. De erfelijke vorm is met zekerheid tot nu toe bij 1 fokker geconstateerd. Het komt met name voor bij het eerste nestje van het vrouwtje. Het is dan ook verstandig om niet verder te fokken met dieren waarbij je deze afwijking hebt geconstateerd. Wat er gebeurt bij deze afwijking is dat er dan één tepel is die niet (goed) werkt. Dit is meestal één van de bovenste of de onderste tepels. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand te zijn maar na een dag of twee/drie, als de melkproductie zich ophoopt, ontstaat er al gauw een onderhuidse infectie. Bij de erfelijke tepelontsteking verkleuren de tepels donkerblauw tot zwart, hier kun je aan zien dat het om de erfelijke variant gaat. De achterkant van het vrouwtje (ter hoogte van de nieren) kan ingevallen zijn. Het vrouwtje wordt hier enkele dagen ziek van, waarna ze wel weer hersteld. Dagen later zal het een grote wond zijn, omdat het kapot barst of kapot gebeten wordt door het vrouwtje. Als zij de wond goed verzorgt en schoon likt zal deze na verloop van tijd zelf helen.

Let wel op, mocht de desbetreffende tepel te dicht bij het kontje (anus) zitten dan kan het gebeuren dat hij de anus dicht drukt en daardoor een levensbedreigende situatie voor het vrouwtje ontstaat. Ontlasting kan hierdoor niet passeren. De mannetjes hebben hier trouwens helemaal geen last van, zij geven het alleen door aan hun nageslacht. Ze kunnen het gen dus hebben, maar vertonen geen symptomen. Men zegt dat het gen waarmee deze afwijking gekoppeld is er ook voor zorgt dat het dier mooier en groter wordt. De dragers van deze afwijking zullen dan ook vaak mooier en groter van bouw zijn dan de rest. Je zult bij het fokken dus extra goed moeten opletten, omdat je hier vaak ‘juist’ selecteert op de mooie exemplaren.

Normale Tepelontsteking

De normale tepelinfectie is vaak bovenhuis en je herkend deze aan een grote rode tepel met een zichtbare gele korst. De korst heeft vaak een gele kop. De tepelontsteking begint echter heel onschuldig zoals te zien is op de eerste foto hier rechts. De ontsteking gaat vervolgens over tot een abces die op een gegeven moment open zal barsten.

Russische Dwerghamster tepel infectie
dwerghamster tepel ontsteking

Als deze openbarst, zal er pus uitkomen. Let goed op het gedrag van het vrouwtje. Zodra ze minder gaat eten en/of drinken en lusteloos overkomt dan is het goed om contact op te nemen met de dierenarts. Deze zal de plek ontsmetten en als nodig antibiotica voorschrijven. De hamster zal zich goed wassen en waarschijnlijk zal ze proberen de korst open te bijten zodat de pus en daarmee de druk afneemt. Zodra de wond open is moet deze goed schoongehouden worden. Wat goed zou kunnen helpen bij dit soort wonen is Vetramil Honingzalf, deze werkt kalmerend en ontsmettend op de huid. Het is ook niet erg als het vrouwtje iets van de zalf binnen krijgt, omdat de zalf op natuurlijke basis is gemaakt.

Moedermelk

foto van een pak knaagdier en konijnen melk
Knaagdier en Konijnenmelk 200 gram

Het kan voorkomen dat de kwaliteit van de moedermelk niet goed is. Wanneer dit gebeurt zullen de jongen niet genoeg voedingsstoffen binnen kunnen krijgen en binnen enkele dagen sterven. Er is helaas niet veel wat hieraan kunt doen. Het kan ook gebeuren dat je jongen moet bijvoeden hier is knaagdier en konijnenmelk goed geschikt voor. Knaagdier/konijnen melk is samengesteld op basis van weipoeder, is licht verteerbaar en benadert sterk de natuurlijke moedermelk. Zeer geschikt voor het grootbrengen van moederloze knaagdieren en konijnen. Volledige melkvervanger voor (moederloze) jonge hamsters, (dwerg)konijnen, cavia’s, chinchilla’s, degoes, fretten en egels. Ook geschikt als aanvulling op moedermelk. Als jonge knagers, moederloos worden of bij onvoldoende melkgift van de moeder, is (bij)voeren de enige manier om te overleven. Beaphar Knaagdier- en Konijnenmelk is geschikt voor handmatig voeden en bevat hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Voorziet in de voedingsbehoefte vanaf de eerste dagen tot de overgang naar vast voedsel.

Moeder overlijdt na bevalling

Dit is wel één van de ergste dingen die je maar kunnen overkomen tijdens het fokken met rusjes. Je kijkt een keer in het kooitje en je ziet 7 lieve kleine baby’s loggen en de moeder ernaast…….dood.

En nu? Wat ga je doen?
Je vraagt hier en daar om advies en iedereen zegt dat de kleintjes niet re redden zijn….

Wil je de redding toch doorzetten en proberen zo veel mogelijk jongen te redden, neem dan z.s.m. contact op met de dierenarts zodat hij je hierbij kan helpen en eventuele aanvullende voedingsstoffen kan geven. Als de moeder namelijk direct na de bevalling komt te overlijden, missen de kleintjes de belangrijkste melk van haar – “Biest”. Zoals je op de vorige pagina hebt kunnen lezen is deze melk anders dan de normale moedermelk. In de eerste 24 uur na de bevalling produceert het vrouwtje namelijk biest, hierin zitten alle maternale antistoffen die de jongen nodig hebben voor hun afweersysteem. Je zult de jongen om de 1 a 2 uur moeten voeren. Voor het warm houden van het kleine hulpeloze nestje is een kruik het beste. Leg hier een handdoek overheen en leg de kleintjes erop.

Hoe ga je te werk?

De jongen moeten om de 2 uur gevoerd worden – dag en nacht.
Je hebt een melkvervanger nodig, hiervoor kun je knaagdiermelk gebruiken, geitenmelk, speciale formules voor het grootbrengen van jonge honden of katten, sojavoeding voor baby’s. Het voeren gaat met hele kleine beetjes tegelijk via een heel klein flesje, spuitje of zelfs een absorberend draadje, waard de kleintjes het melk vanaf kunnen zuigen.

De eerste dagen na de geboorte zijn de buikjes van de kleintjes nog doorschijnend, hierdoor kun je zien of de jongen voldoende melk hebben binnen gekregen. De plek waar de maag zit moet een geel/witte vlek komen, dan is het buikje goed gevuld. Het is heel belangrijk dat je de buikjes van de jongen masseert met een warm wattenstaafje. Dit zorgt ervoor dat de stoelgang op gang komt. Zodra de oogjes open gaan kun je overschakelen op papjes en daarna langzaam hamstervoer aanbieden.

Onderkoeling van de jongen

Het kan gebeuren dat één of meerdere jongen onderkoeld raken doordat ze uit het nestje zijn gevallen. Suf- en sloomheid, langzame bewegingen, halfdichte ogen en een uitstaande vacht zijn enkele symptomen. Warm het kleintje niet te snel op. Laat hem langzaam op temperatuur komen, bijvoorbeeld in je handen of bij een (afgeschermde en niet te hete) kruik. Geef voldoende warm nestmateriaal en zorg dat er drinken aanwezig is. De kleintjes kunnen heel slecht tegen kou en zullen dit dan ook in de meeste gevallen niet overleven als ze niet snel op temperatuur komen.

Stoornissen bij de voortplanting

Als je met hamsters fok kun je verschillende dingen tegenkomen, waaronder het opeten van eigen baby’s, kleine nestjes, moeder verlaat het nest, of verzorgd haar jongen niet. Onvruchtbaarheid en het krijgen van kleinere nestjes is ook één van de dingen die je tegen kunt komen bij het fokken.

Onvruchtbaarheid en kleine nestjes

Onvruchtbaarheid en het krijgen van kleinere nestjes kan een gevolg zijn van:

  • ouderdom
  • ondervoeding
  • koude omgeving
  • genoeg nestmateriaal
  • verstoorde cyclus

Achterlaten van de jongen

Drachtige vrouwtjes verlaten hun kroost ook regelmatig om zelf te gaan eten. Hoewel de precieze redenen niet bestudeerd zijn, zijn er wel enkele theorieën die dit fenomeen kunnen verklaren.

  • Grote worpgrootte kan de moeder hamster bewegen om sommige of alle van de pasgeborenen te verlaten
  • Overbevolking van in een kleine leefomgeving
  • Lawaaierige leefomgeving
  • Mensen hebben aan de jongen gezeten of zitten er te vaak aan
  • Mannetjes in de kooi na de geboorte
  • Onvoldoende nestmateriaal
  • De productie van melk is niet voldoende
  • Ontsteking van de melkklieren, mastitis
  • Ziek en / of misvormde nakomelingen worden vaak verlaten door de moeder hamster

Symptomen

  • Onvruchtbaarheid (mannen en vrouwen)
  • Miskraam (vrouwtjes)
  • Het loslaten van zwerfvuil na de geboorte (vrouwen)
  • Het eten van hun jongen / nest (vrouwtjes)
  • Kleine worpgrootte (vrouwtjes)

Oorzaken

  • Stress
  • Ouderdom
  • Ondervoeding
  • Koude leefomgeving, gebrek aan warmte
  • Gebrek aan voldoende nestmateriaal
  • Abnormale cyclus bij vrouwen
  • Onverenigbaarheid van mannelijke en vrouwelijke hamsters proberen te paren
  • Gevoeligheid voor seizoenen en cyclus van licht door de dag en nacht
  • Ovarium of baarmoeder cysten bij vrouwen

Oorzaken van Miskraam

  • Foetus kunnen sterven in de baarmoeder
  • Ondervoeding
  • Gebrek aan voldoende warmte in de woonomgeving
  • letsel
  • Stress of plotselinge schrik

Oorzaken van het opeten van eigen jongen

  •  Ondervoeding
  • Ziek of misvormde nakomelingen
  • Overbevolking / te klein verblijf
  • Stress

Oorzaken van het krijgen van kleine nestjes

  • Gebrek aan warmte in de leefomgeving
  • Vrouwtje is oud
  • Vrouwtje heeft geen normale cyclus
  • Gebrek aan goede voeding
  • Nestmateriaal is niet genoeg voor het vrouwtje
  • Stress

Er is hier geen speciale behandeling voor. Je moet goed naar je dieren kijken en de oorzaken zoals, een te koude leefomgeving zoveel mogelijk wegnemen. Goede voeding is van essentieel belang voor hamsters en hun jongen, daarom is bijvoeren van het moederdier ook erg aan te raden.