HAMSTERSPEELTJES

hamsterspeeltjes Als het gaat om hamster benodigdheden dan staan hamsterspeeltjes vaak hoog boven aan het lijstje! Een hamster is absoluut geen saai diertje, hij vindt het leuk om lekker bezig te zijn en heeft dan ook een veel uitdaging nodig in de hamsterkooi. Maar wat zijn geschikte en leuke speeltjes voor je hamster?

Je maakt een dwerghamster bijvoorbeeld heel blij met het verstoppen van wat lekkers in het verblijf, zelf strooi ik her en der meelwormen rond die ze zelf moeten vinden. Ik leg de meelwormen bijvoorbeeld op plekjes waar de dieren uit zichzelf niet snel komen. Een stukje uitdaging dus.

WAT DOET EEN DWERGHAMSTER GRAAG?

Een dwerghamster is met name in de avond, nacht en de ochtend heel actief. Echt spelen doen de dieren eigenlijk niet, maar ze zijn wel heel onderzoekend ingesteld. Ze verkennen hun verblijf graag en gebruiken daarbij hun geurklier om alles te markeren. Als je naar het natuurlijke gedrag van dwerghamster kijkt dan kun je al goed inschatten wat ze leuk zouden vinden. We weten dat ze gangenstelsels graven en onder de grond wonen, dus speeltjes waarbij ze moeten graven of door tunnels heen moeten kruipen zijn al erg leuk

HAMSTERBAL

De hamsterbal is een bijzonder item onder de hamster speeltjes. De bal heeft enerzijds tegenstanders en anderzijds ook voorstanders. Ik gebruik zelf geen hamsterballen en heb hierdoor geen ervaring met dit speeltje. Ik noem deze wel omdat het toch wel een populair item is. Het is naar mijn idee belangrijk om bij gebruik van de hamsterbal bij enkele dingen stil te staan.

  • Zo mag een hamster nooit te lang in de bal verblijven. Hoe lang te lang is, is voor een buitenstaander lastig in te schatten. Ik zeg altijd “jij kent je dieren het beste”, dus de inschatting is aan jouw.
  • De bal mag nooit nabij een trap gebruikt worden en in de zomer moet de speeltuin ingekort worden in verband met eventuele warmte.

trixie graaftoren hamsterspeeltjes hamster GRAAFTOREN

Een graaftoren kan gevuld worden met bodembedekking. Bij voorkeur bodembedekker waar de hamstertje in kunnen graven. De dieren zijn dol op holletjes maken, dus ze zullen hier heerlijk in kunnen spelen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De graaftoren neemt wel veel ruimte in, in de kooi. Deze kan daarom ook in een ren gezet worden.

INTELLIGENTIE SPEELGOED

Heb jij een slimme hamster? Kom erachter met een intelligentie spelletje 😀 Er zijn tegenwoordig ook kleine intelligentie spelletjes voor hamsters en sommige hamstertjes zijn er zelfs heel behendig in. Het idee is dat je iets lekkers verstopt, bij voorkeur iets wat sterk ruikt zoals: een gedroogd meelwormpje, gedroogde sprinkhaan of krekel o.i.d. als het maar sterk ruikt. De hamster zal het lekkers ruiken en proberen het uit het spelletje te krijgen. Hij moet wel eerst uitvogelen hoe het werkt. Doordat de dieren moeten nadenken hebben ze een leuke en uitdagende bezigheid!

intelligentie speeltjes voor hamsters en dwerghamsters


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.