HAMSTERSPEELTJES

hamsterspeeltjes Als het gaat om hamster benodigdheden dan staan hamsterspeeltjes hoog boven aan het lijstje! Een hamster is absoluut geen saai diertje, hij vindt het leuk om lekker bezig te zijn en heeft dan ook een veel uitdaging nodig in de hamsterkooi. Gelukkig zijn er erg veel leuke hamsterspeeltjes die je aan je hamstertje kunt aanbieden.

WAT DOET EEN DWERGHAMSTER GRAAG?

Een dwerghamster is met name in de avond, nacht end e ochtend heel actief. Echt spelen doen de dieren niet, maar ze zijn wel heel onderzoekend ingesteld. Ze verkennen hun verblijf graag en gebruiken daarbij hun geurklier om alles te markeren.

Als je naar het natuurlijke gedrag van dwerghamster kijkt dan kun je al goed inschatten wat ze leuk zouden vinden. We weten dat ze gangenstelsels graven en onder de grond wonen, dus speeltjes waarbij ze moeten graven of door holletjes heen moeten kruipen zijn al erg leuk!

GEEN KLIMMERS TOCH KLIM HAMSTERSPEELTJES?

We weten ook dat dwerghamsters slechte klimmers zijn. Ze doen wel dapper hun best, maar het ziet er soms niet uit :p Toch kun je ze klim speeltjes geven, maar ze moeten wel veilig zijn. Dat houdt in dat ze niet te hoog moeten hangen en grip moeten geven.

Hieronder is bijvoorbeeld een leuke speelplaats voor dwerghamsters te zien. Lekker klimmen, springen en verstoppen, heerlijk!

micky speeltuin hamsterspeeltjes voor dwerghamsters

Let wel op dat Russische Dwerghamsters niet zulke goeie klimmers zijn. Zet een hoog klim speeltje daarom het liefst op de bodem van de hamsterkooi en niet op een plateau, zodat je hamstertje zich niet kan bezeren 😉

Houten hamsterspeeltjes zijn het beste voor hamstertjes, ze kunnen ook als knaagmateriaal gebruiken en dat zorgt weer voor een goede tandslijtage.


HAMSTERBAL

De hamsterbal is een bijzonder item onder de hamster speeltjes. De bal heeft namelijk felle tegenstanders en als ook overtuigde voorstanders. Ik gebruik zelf geen hamsterballen en heb hierdoor geen ervaring met dit speeltjes. Ik noem deze wel omdat het een toch wel populair item is. Het is naar mijn idee belangrijk om bij gebruik van de hamsterbal bij enkele dingen stil te staan. Zo mag een hamster nooit te lang in de bal verblijven. Hoe lang te lang is, is voor een buitenstaander lastig in te schatten. Ik zeg altijd “jij kent je dieren het beste”, dus de inschatting is aan jouw. De bal mag nooit nabij een trap gebruikt worden en in de zomer moet de speeltuin ingekort worden in verband met eventuele warmte. Ik heb zelf wel een keer een test gedaan met een hamsterbal. Deze kun je in onderstaande video bekijken. De hamster die mee mocht doen aan de test is hier voor het eerst in een hamsterbal.


trixie graaftoren hamsterspeeltjes hamster GRAAFTOREN

Een graaftoren kan gevuld worden met bodembedekking. Bij voorkeur bodembedekker waar de hamstertje in kunnen graven. De dieren zijn dol op holletjes maken, dus ze zullen hier heerlijk in kunnen spelen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De graaftoren neemt wel veel ruimte in, in de kooi. Deze kan daarom ook in een ren gezet worden.


hangmat hamsterspeeltjes hamsterHANGMAT

Zoals gezegd zijn rusjes niet zulke goede klimmers, maar ze willen het altijd wel graag proberen. Rusjes houden van uitdaging! Als je een hogere kooi hebt dan is het zelfs handig om hangmatjes op te hangen om een eventuele val te breken.


INTELLIGENTIE SPEELGOED

Heb jij een slimme hamster? Kom erachter met een intelligentie spelletje 😀 Er zijn tegenwoordig ook kleine intelligentie spelletjes voor hamsters en sommige hamstertjes zijn er zelfs heel behendig in. Het idee is dat je iets lekkers verstopt, bij voorkeur iets wat sterk ruikt zoals: een gedroogd meelwormpje, gedroogde sprinkhaan of krekel o.i.d. als het maar sterk ruikt. De hamster zal het lekkers ruiken en proberen het uit het spelletje te krijgen. Hij moet wel eerst uitvogelen hoe het werkt. Doordat de dieren moeten nadenken hebben ze een leuke en uitdagende bezigheid!

intelligentie speeltjes voor hamsters en dwerghamsters


speeltjes voor hamsters kopen