GEDRAG & KLEUR

De mate waarin de kleur invloed heeft is afhankelijk hoe deze gefokt is. Onderstaand overzicht is dus een stukje ervaring en onderzoek, maar hoeft zeker niet 100% juist te zijn. Als een fokker kiest voor een kleurslag die hij of zij wil fokken dan kan deze kleur stabiel gefokt worden. De fokker zal niet alleen op de kleur letten, maar ook op het gedrag. Als een kleur stabiel gefokt is, dan komen onderstaande eigenschappen naar boven.

Uitzonderingen: Als bijvoorbeeld een wildkleur voor zwart draagt kan deze een deel van de gedragseigenschappen van de zwarte kleur overnemen. Maar net zo goed kan een zwarte rus die blauw wildkleur in de lijn heeft de eigenschappen van de blauw wildkleur overnemen. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan om de zwarte rusjes rustiger en liever te fokken.

wildkleur dwerghamster

Wildkleur gedrag

Dit is de natuurlijke kleurslag van de Russische Dwerghamster.
Het gedrag wat bij deze kleurslag past is: normaal. Het is moeilijk uit te leggen maar bij de natuurlijke kleur hoort denk ik een natuurlijk gedrag en de dieren zijn zoals ze moeten zijn.

dwerghamster blauw wildkleur

Blauw wildkleur gedrag

Dit is de natuurlijke kleurslag van de Russische Dwerghamster.
De Blauw wildkleur wordt door veel fokkers en hamsterbezitters bestempeld als: Heel zacht en lief. Dieren van deze kleur zijn rustig, zachtaardig, erg tam en lief.

mandarijn dwerghamster

Mandarijn gedrag

De mandarijnen zijn iets actiever als ze nog jong zijn, tot 12e levensweek. Daarna lijken ze qua gedrag erg op de Blauw wildkleur. Ze zijn rustig, lief en beheerst. Doordat Mandarijntjes vaak iets dikker worden doen ze mij aan knuffelbeertjes denken.’

camel dwerghamster

Camel Gedrag

Camel is een kruising tussen de Mandarijn en de Blauw wildkleur. Dit is dus een kruising tussen twee lieve en rustige kleuren waardoor ook de Camel een positief karakter heeft.

zwarte dwerghamster

Zwart Gedrag

De zwarte kleur is een bijzondere kleur, maar kent helaas veel gezondheidsproblemen. Een gezonde zwarte rus is bijna altijd actiever en loperiger dan alle andere kleuren. Ze zijn van jongs af aan meestal al sneller dan de andere kleuren. Dat zien we eigenlijk bij alle zwart gerelateerde kleuren terug.

pearl dwerghamster

Pearl & Merle Gedrag

Pearl is net als Merle een tekening en niet zozeer een kleur. Bij een Pearl wildkleur is de onderliggende kleur de wilkdleur, hierdoor heeft de onderliggende kleur invloed op het gedrag. Een Pearl zwart zal waarschijnlijk wat actiever zijn dan een Pearl Mandarijn.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.