GESLACHT

Het dwerghamster geslacht onderscheiden is handig om te kunnen. Verschil tussen de geslachten herken je aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij de mannetjes zitten deze verder uit elkaar dan bij de vrouwtjes. Volwassen mannetjes zijn herkenbaar aan de balzak. Als je de hamsters van bovenaf bekijkt zul je zien dat het vrouwtje een mooi afgerond achterwerk heeft, terwijl de balzak van het mannetje een puntig uiteinde bezorgt.

russische dwerghamster mandarijn color wood roze blauw

VERSCHIL IN KARAKTER?

Ik denk dat veel mensen zich dit wel afvragen… zou er verschil zitten tussen een mannetje en een vrouwtje qua karakter?
Jammer genoeg kun je deze vraag niet beantwoorden met een simpel “ja” of “nee”.

Als je een Russische Dwerghamster wilt houden als huisdier en je moet kiezen tussen een vrouwtje of een mannetje maakt het in principe niet uit voor welk geslacht je kiest er zit bijna geen verschil in. Bijna? Ja, ik zeg bijna omdat het toch wel degelijk verschillende geslachten zijn dus om te zeggen dat er helemaal geen verschil in zit zou fout zijn, maar we weten niet met zekerheid wat de verschillen zijn. Het ene mannetje is het andere mannetje namelijk niet en precies hetzelfde geldt voor de vrouwtjes. Men zegt dat de vrouwtjes wat bijteriger zijn en dat de mannetjes wat rustiger zijn maar dit hoeft helemaal niet.

Ik vind persoonlijk de mannetjes iets rustiger en liever en ik heb gemerkt dat de mannetjes sneller en beter tam te maken zijn dan de vrouwtjes, maar nogmaals dit is mijn persoonlijke ervaring en mening! Vrouwtjes zijn in het algemeen iets dominanter, nieuwsgieriger en kunnen wat pittiger worden in de periode van de dracht en de zoogtijd, maar dit is ook logisch en is in principe bij elk dier zo. Ik denk dat veel mensen zich dit wel afvragen… zou er verschil zitten tussen een mannetje en een vrouwtje qua karakter?

VERSCHIL IN LICHAAMSBOUW?

Ja, maar het verschil is nihil. Als je heel goed van boven of van de zijkant naar de hamster kijkt zul je zien dat het kontje van een mannetje wat spitser is dan dat van een vrouwtje. Het spitse kontje is pas goed zichtbaar op volwassen leeftijd. Als de diertjes nog klein zijn is het verschil in bouw (bijna) niet te zien.

MANNETJE OF VROUWTJE?

Bij de fokker of in een professionele, goede dierenwinkel kunnen ze je wel vertellen of je een vrouwtje of mannetje hebt. Als ze dat niet met zekerheid kunnen zeggen, moet je zelf even op de volgende punten letten:

MannetjeVrouwtje
Dwerghamster mannetje onderscheiden van vrouwtje
dwerghamster mannetje onderscheiden
Dwerghamster vrouwtje onderscheiden van mannetje

Bij een mannetje zitten de geslachtsorganen ver van elkaar. Er wordt als het ware een streepje gevormd terwijl je bij een vrouwtje een kaal plekje zult zien.Het geslachtsorgaan van een vrouwtje zit erg dicht op de anus. Dus twee puntjes bij elkaar.
Bij een mannetje zie je een aanhangsel aan de kont “de ballen”. Dit is (bijna) niet te zien als ze nog jong zijn.Een vrouwtje heeft een ronder kontje.
Bij de Russische Dwerghamsters hebben mannetjes een duidelijke geurklier op de buik zitten.Bij de vrouwtjes is de geurklier (bijna) niet zichtbaar.
Een mannetje heeft geen zichtbare tepels.Een vrouwtje heeft zichtbare tepels.
Deze zijn, als de hamsters nog jong is, erg goed te zien.