VIES BRUIN

De Vies bruine kleur kent verschillende namen: Vies Bruin, Roest en in het Engels wordt het Brown genoemd. De Russische Dwerghamsters met deze kleurslag zijn rond het jaar 2003 vanuit Tsjechië naar Nederland gekomen. Ze zijn met name bij grote/brood fokkers gefokt.

Draaikop

Bij de bruin gerelateerde kleurtjes zoals vies bruin, chocola, beige, champagne etc. kan een afwijking voorkomen die we “draaikop” noemen. Bij de draaikop afwijking staat de kop scheef op de romp en wordt met name tijdens stress scheef gehouden door het dier. Bij de kleintjes kun je het ook al goed zien, op latere leeftijd (rond 2 weken) kunnen oriëntatie stoornissen voorkomen.  Het is belangrijk om te weten dat deze afwijking kleurgebonden is en niet makkelijk eruit gefokt kan worden. De meningen zijn verschillend wat afkomst van deze afwijking betreft maar met zekerheid kan er gezegd worden dat deze met name bij hybride hamsters met een Moscow-kleur (Russisch Blauw bijv.) voorkomt. Meer over draaikop.

De hamsters met een draaikop kun je vaak ook herkennen aan de vorm van de kop – deze is spits en de stand van de ogen – dicht op elkaar.

Hybride

Deze kleurslag is vanuit de Campbelli in de Russische Dwerghamster gefokt. Heel soms komt het voor dat de ogen niet donkerder worden maar rood blijven, dan hebben we het over een roodoog exemplaar.

De genetische code van deze kleurslag is mm.
Het is een recessieve kleur en het gaat hier om het Mocsow gen.

Kenmerken

  • Dekkleur: grauw Bruin
  • Buikkleur: licht tot wit
  • Aalstreep: bruin
  • Driebogenlijn: bruin
  • Ogen: donker rood
  • Oren: licht van kleur

Het verschil

Vies bruin is dus eigenlijk een lichtere variant van de Wildkleur. Dit kun je op onderstaande foto goed zien. De vies bruine kleur lijkt wel een gebleekte versie van de wildkleur.

Hieronder is een nestje te zien met enkele vershillende kleuren, waaronder Vies Bruin. De twee hamstertjes helemaal rechts zijn Vies bruin, het lichtere hamstertje links daarvan is Beige en daar weer naast zijn drie wildkleurtjes te zien en een blauw wildkleur.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.