DRINKFLES

Drinkfles of waterbakje voor je hamster? Een slimme keuze maken
Een van de eerste keuzes die je maakt bij de inrichting van een hamsterrijk verblijf is: hoe geef ik water? De meeste hamsterliefhebbers kiezen terecht voor een drinkfles. Waarom? Omdat het water daarin hygiënisch schoon blijft en je zeker weet dat je hamster altijd toegang heeft tot vers en fris drinkwater.
Een waterbakje kan natuurlijk ook, maar er zitten wat nadelen aan. Hamsters lopen er vaak doorheen, gooien er bodembedekking of voer in, en sommige gebruiken het zelfs als toilet. Het water raakt dan snel vervuild, waardoor je het meerdere keren per dag moet verschonen.
Hoeveel drinkt een dwerghamster eigenlijk?
Een dwerghamster drinkt maar een klein beetje per dag. Een flesje van 75 ml is ruim voldoende. Merk je dat je hamster minder drinkt als je hem bijvoorbeeld komkommer of appel geeft? Geen paniek. Hamsters halen dan vocht uit hun voeding — dat is volkomen normaal.
Fabel: “Hamsters krijgen een nekhernia van drinkflessen”
Laten we even een hardnekkige mythe uit de wereld helpen: hamsters krijgen géén nekhernia van een drinkfles. Het is simpelweg niet waar. Zolang de fles op de juiste hoogte hangt, drinken ze daar net zo natuurlijk uit als in het wild van een dauwdruppel aan een grassprietje.
Drinkfles ophangen in een glazen verblijf – zo doe je dat
Veel drinkflessen zijn ontworpen voor traliekooien, terwijl de meeste hamsters tegenwoordig in glazen verblijven wonen. Gelukkig zijn er slimme oplossingen om ook daar een fles goed op te hangen:
Er zijn verschillende soorten drinkflessen verkrijgbaar. De meeste drinkflessen zijn gemaakt voor traliekooien terwijl we tegenwoordig eigenlijk vooral glazen verblijven hebben. Dit laatste zorgt vaak voor een uitdaging want hoe hang je een drinkfles op in een glazen verblijf. Daar zijn een paar oplossingen voor gelukkig!
Aluminium Drinkfleshouder
Om een drinkfles in een glazen verblijf te bevestigen kun je een aluminium drinkfleshouder gebruiken. Deze houder bevestig je met een sterke magneet aan het glas. De drinkfles schuif je er eenvoudig in. De houder is knaagvast en beschermt de fles tegen beschadiging. Ideaal voor langdurig gebruik én verkrijgbaar voor verschillende glasdiktes en flesgroottes.

Ferplast Sippy Drinkfles
Een andere manier om een drinkfles in het glazen verblijf op te hangen is een Ferplast Sippy Drinkfles. Het is een beetje een vreemde eend onder de drinkflessen omdat deze een hele andere vorm heeft. Het is de bedoeling dat de dieren met hun pootjes het nippeltje indrukken waardoor er water uitstroomt, dat vervolgens kan worden opgelikt. De drinkfles plus houder is gemaakt van hard plastic, 100% knaagvast voor een hamster. Het enige zwakke punt aan deze flesjes zijn de zuignappen, als de hamsters deze te pakken krijgen dan is het klaar.

De Ferplast Sippy drinkfles bootst het dauwdruppeltje aan een grassprietje na. Hamsters drinken in het wild voornamelijk door dauwdruppels van het gras of blaadjes af te likken.

Classic Drinkfles
De Classic Drinkfles mogen we natuurlijk niet vergeten. Het is eigenlijk een drinkfles die je aan de tralies moet bevestigen, maar dankzij de aluminium drinkfleshouder kun je deze ook in je glazen verblijf ophangen. De Classic drinkfles is een zeer populair drinkflesje en dat is niet zonder reden. Deze drinkflessen laten je namelijk niet in de steek, ze zijn echt heel erg goed en betrouwbaar. Ze geven de juiste hoeveelheid water, lekken bijna nooit en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Voor een Dwerghamster is een 75 ml goed.
JONGE DWERGHAMSTERS LEREN DRINKEN
Zoals jullie weten heb ik regelmatig jonge hamstertjes. De kleintjes groeien bij mij vanaf de geboorte op en ik kan de dieren heel goed observeren. Hele jonge dieren drinken nog bij hun moeder, maar er komt een moment dat ze zelf op pad gaan en zelf gaan eten en drinken. Dit is een cruciaal moment als je hamstertjes fokt. De meeste drinkflessen kunnen namelijk niet geschikt zijn voor deze jonge leeftijd. Voor zulke jonge dieren adviseer ik dan ook altijd een extra drinkbakje in het verblijf te plaatsen en in de zomer ook mini komkommertjes te geven voor extra vocht. Vanaf een leeftijd van 4 weken beginnen ze echt sterker te worden.
Kijken naar hoe vaak een dwerghamstertje drinkt is niet handig, omdat ze in het algemeen heel weinig drinken. Dus het lijkt al bijna alsof ze nooit drinken 🙂 Je kunt wat water op je vinger doen en dat voor zijn neusje houden. Als de kleine er enthousiast aan gaat likken, dan is de kans groot dat hij dorst heeft en dus niet goed met zijn drinkflesje overweg kan.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik doe het altijd wel. In het algemeen leren dwerghamstertjes het meeste van hun ouders. Ze kijken naar wat hun papa en mama doen en apen dit als het ware gewoon na. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat eerst de mama gaat drinken en dat er daarna een jong naar het flesje toe loopt om het ook te proberen. Spelenderwijs leren ze het drinkflesje bedienen. Ook speelt instinctief gedrag mee, de drang om te drinken zorgt ervoor dat ze doorzetten.
Wat ik altijd doe is een jonge dwerghamster met mijn vinger naar het drinkflesje leiden. Ik druk dan met mijn vinger het nippeltje in zodat het water over mijn vinger richting zijn mondje stroomt. De kleine snapt dan dat hij hier moet zijn voor het water. Dit een paar keer gedaan te hebben gaat het drinken op een gegeven moment vanzelf.
DRINKFLES SCHOONMAKEN
Het goed schoonmaken van een drinkfles is heel belangrijk. Als je dit niet doet kunnen bacteriën en schimmels zich erin ophopen met alle gevolgen van dien. Met name jonge, drachtige, zogende, oudere, zieke/zwakke dieren kunnen hier heel ziek van worden. In de zomermaanden is het extra belangrijk de drinkfles in de gaten te houden want door UV en warmte kunnen er algen in gaan groeien. Dat is er een beetje groenig uit en is schadelijk voor de gezondheid. Er zijn manieren om algengroei tegen te gaan door middel van een “drinkfles cover”, deze houdt het licht tegen waardoor de groei van algen wordt geremd. Ik hou het liever bij goed schoonmaken!
Voor de Ferplast Sippy Drinkfles heb je eigenlijk geen borstel nodig, deze maak ik gewoon schoon in een warm sopje. De dop de dop aan de bovenzijde van het flesje kan open en je kunt er eenvoudig met je vinger in om het flesje te reinigen. Voor de classic en de drinky drinkflessen geldt echter dat je echt een drinkflesborstel nodig hebt anders kom je niet achter de randjes om de fles schoon te krijgen.

In deze video leg ik uit waarom een dwerghamster of hamster GEEN hernia kan krijgen van een drinkfles