DRINKFLES

Hamster waterflesje

Een groot voordeel van een drinkfles is wel dat het water altijd hygiënisch schoon blijft en de hamster altijd toegang heeft tot vers en fris drinkwater. Je kunt ook een waterbakje plaatsen, maar de kans is dan groot dat de hamster door het bakje heen loopt, er bodembedekking of voeding in gooit en zo het water snel vuil maakt. Sommige hamsters plassen ook in een waterbakje, met als gevolg dat het snel verontreinigt raakt en het meerdere malen verschoond moet worden.

Een dwerghamster drinkt niet veel op een dag, een drinkfles met een inhoud van 75 ml is genoeg. Misschien is het je weleens opgevallen dat als je de dieren groenvoer geeft in de vorm van een appel of komkommer dat ze dan minder drinken. Dit komt omdat ze vocht uit de voeding halen, geen reden tot bezorgdheid dus.

Laten we allereerst beginnen met een hardnekkige fabel die rond gaat, namelijk dat hamsters een “nekhernia” kunnen krijgen van het drinken uit een drinkfles. Dat is totale onzin!

foto van een aluminium drinkfleshouders met drinkfles erin voor een hamster of dwerghamster
Aluminium Drinkfleshouder met een Classic Drinkfles 75 ml

MANIEREN OM EEN DRINKFLES IN EEN GLAZEN VERBLIJF OP TE HANGEN

Er zijn verschillende soorten drinkflessen verkrijgbaar. De meeste drinkflessen zijn gemaakt voor traliekooien terwijl we tegenwoordig eigenlijk vooral glazen verblijven hebben. Dit laatste zorgt vaak voor een uitdaging want hoe hang je een drinkfles op in een glazen verblijf. Daar zijn een paar oplossingen voor gelukkig!

Aluminium Drinkfleshouder

Om een drinkfles in een glazen verblijf te bevestigen kun je een aluminium drinkfleshouder gebruiken. Deze kun je door middel van een magneet bevestigen aan het glas. De drinkfles kan er vervolgens in worden geplaatst. Een extra voordeel is ook dat de fles beschermt in de houder zit waardoor deze niet kapot geknaagd kan worden. De houder is verder ook knaagvast waardoor deze erg lang meegaat. De houders zijn verkrijgbaar voor verschillende glasdiktes en drinkfles-inhouden.

Ferplast Sippy Drinkfles

Een andere manier om een drinkfles in het glazen verblijf op te hangen is een Ferplast Sippy Drinkfles. Het is een beetje een vreemde eend onder de drinkflessen omdat deze een hele andere vorm heeft. Het is de bedoeling dat de dieren met hun pootjes het nippeltje indrukken waardoor er water uitstroomt, dat vervolgens kan worden opgelikt. De drinkfles plus houder is gemaakt van hard plastic, 100% knaagvast voor een hamster. Het enige zwakke punt aan deze flesjes zijn de zuignappen, als de hamsters deze te pakken krijgen dan is het klaar. Gelukkig kun je de zuignappen wel weer los kopen, maar handig is anders. Ik gebruik deze flesjes zelf al 15 jaar naar tevredenheid!

De Ferplast Sippy drinkfles bootst het dauwdruppeltje aan een grassprietje na. Hamsters drinken in het wild voornamelijk door dauwdruppels van het gras of blaadjes af te likken.

Een Ferplast Drinky Drinkfles kan met een drinkflesborstel worden schoongemaakt. Een groot voordeel aan dit drinkflesje is ook dat je deze helemaal uit elkaar kunt halen en alles goed schoon kunt maken.

roborocski-dwerghamster

Russische Dwerghamster Mandarijn aan het drinken
Ferplast Drinky met zuignap

Ferplast Drinky met zuignap

Deze drinkflesjes zijn eigenlijk gemaakt voor de Ferplast Duna kooien. Het drinkflesje hoort aan de zijkant aan de kooi bevestigd te worden, waarbij het drinkflesje aan de onderkant gesteund wordt door de kooi. Toch kun je deze flesjes door middel van een leuk trucje ook in het glazen verblijf gebruiken.

TIP! Als je de flesjes namelijk los ophangt kunnen ze door het gewicht van het water in het flesje uit de houder glijden. Om dit in een terrarium of aquarium te voorkomen kun je een simpel elastiekje net boven de houder om het flesje wikkelen zodat deze niet meer uit de houder kan glijden.

Een Ferplast Drinky Drinkfles moet met een drinkflesborstel schoongemaakt worden.

Classic Drinkfles

De Classic Drinkfles mogen we natuurlijk niet vergeten. Het is eigenlijk een drinkfles die je aan de tralies moet bevestigen, maar dankzij de aluminium drinkfleshouder kun je deze ook in je glazen verblijf ophangen. De Classic drinkfles is een zeer populair drinkflesje en dat is niet zonder reden. Deze drinkflessen laten je namelijk niet in de steek, ze zijn echt heel erg goed en betrouwbaar. Ze geven de juiste hoeveelheid water, lekken bijna nooit en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Voor een Dwerghamster is een 75 ml goed.

JONGE DWERGHAMSTERS LEREN DRINKEN

Zoals jullie weten heb ik regelmatig jonge hamstertjes. De kleintjes groeien bij mij vanaf de geboorte op en ik kan de dieren heel goed observeren. Hele jonge dieren drinken nog bij hun moeder, maar er komt een moment dat ze zelf op pad gaan en zelf gaan eten en drinken. Dit is een cruciaal moment als je hamstertjes fokt. De meeste drinkflessen kunnen namelijk niet geschikt zijn voor deze jonge leeftijd. Voor zulke jonge dieren adviseer ik dan ook altijd een extra drinkbakje in het verblijf te plaatsen en in de zomer ook mini komkommertjes te geven voor extra vocht. Vanaf een leeftijd van 4 weken beginnen ze echt sterker te worden.

Kijken naar hoe vaak een dwerghamstertje drinkt is niet handig, omdat ze in het algemeen heel weinig drinken. Dus het lijkt al bijna alsof ze nooit drinken 🙂 Je kunt wat water op je vinger doen en dat voor zijn neusje houden. Als de kleine er enthousiast aan gaat likken, dan is de kans groot dat hij dorst heeft en dus niet goed met zijn drinkflesje overweg kan.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik doe het altijd wel. In het algemeen leren dwerghamstertjes het meeste van hun ouders. Ze kijken naar wat hun papa en mama doen en apen dit als het ware gewoon na. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat eerst de mama gaat drinken en dat er daarna een jong naar het flesje toe loopt om het ook te proberen. Spelenderwijs leren ze het drinkflesje bedienen. Ook speelt instinctief gedrag mee, de drang om te drinken zorgt ervoor dat ze doorzetten.

Wat ik altijd doe is een jonge dwerghamster met mijn vinger naar het drinkflesje leiden. Ik druk dan met mijn vinger het nippeltje in zodat het water over mijn vinger richting zijn mondje stroomt. De kleine snapt dan dat hij hier moet zijn voor het water. Dit een paar keer gedaan te hebben gaat het drinken op een gegeven moment vanzelf.

DRINKFLES SCHOONMAKEN

Het goed schoonmaken van een drinkfles is heel belangrijk. Als je dit niet doet kunnen bacteriën en schimmels zich erin ophopen met alle gevolgen van dien. Met name jonge, drachtige, zogende, oudere, zieke/zwakke dieren kunnen hier heel ziek van worden. In de zomermaanden is het extra belangrijk de drinkfles in de gaten te houden want door UV en warmte kunnen er algen in gaan groeien. Dat is er een beetje groenig uit en is schadelijk voor de gezondheid. Er zijn manieren om algengroei tegen te gaan door middel van een “drinkfles cover”, deze houdt het licht tegen waardoor de groei van algen wordt geremd. Ik hou het liever bij goed schoonmaken!

Voor de Ferplast Sippy Drinkfles heb je eigenlijk geen borstel nodig, deze maak ik gewoon schoon in een warm sopje. De dop aan de bovenzijde van het flesje kan open en je kunt er eenvoudig met je vinger in om het flesje te reinigen. Voor de classic en de drinky drinkflessen geld echter dat je echt een drinkflesborstel nodig hebt anders kom je niet achter de randjes om de fles schoon te krijgen.  

Welke drinkfles heb jij?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

In deze video leg ik uit waarom een dwerghamster of hamster GEEN hernia kan krijgen van een drinkfles


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.