DRINKFLES

Hamster waterflesjeEen groot voordeel van een drinkfles is wel dat het water altijd hygiënisch schoon blijft en de hamster altijd toegang heeft tot vers en fris drinkwater. Je kunt ook een waterbakje plaatsen, maar de kans is dan groot dat de hamster door het bakje heen loopt, er bodembedekking of voeding in gooit en zo het water snel vuil maakt. Sommige hamsters plassen ook in een waterbakje.

Er zijn verschillende soorten drinkflessen verkrijgbaar. De meeste drinkflessen zijn gemaakt voor traliekooien terwijl we tegenwoordig eigenlijk vooral glazen verblijven hebben. Dit laatste zorgt vaak voor een uitdaging want hoe hang je een drinkfles op in een glazen verblijf. Daar zijn een paar oplossingen voor gelukkig!

Om een drinkfles in een glazen verblijf te bevestigen kun je een aluminium drinkfleshouder gebruiken. Deze kun je door middel van een magneet bevestigen aan het glas. De drinkfles kan er vervolgens in worden geplaatste. Een extra voordeel is ook dat de fles beschermt in de houder zit waardoor deze niet kapot geknaagd kan worden.

roborocski-dwerghamster

Russische Dwerghamster Mandarijn aan het drinkenJONGE DIEREN

Hele jonge dwerghamstertjes kunnen moeite hebben met het drinken uit een waterflesje. Ze hebben soms de kracht nog niet om het nippeltje in te drukken. Let hier goed op zodat je kleine vriendje wel genoeg vocht binnen krijgt.

Kijken naar hoe vaak een dwerghamstertje drinkt is niet handig, omdat ze in het algemeen heel weinig drinken. Dus het lijkt al bijna alsof ze nooit drinken 🙂 Je kunt wat water op je vinger doen en dat voor zijn neusje houden. Als de kleine er enthousiast aan gaat likken, dan is de kans groot dat hij dorst heeft en dus niet goed met zijn drinkflesje overweg kan.

SCHOONMAKEN VAN EEN HAMSTER DRINKFLES

Het valt nog niet mee om een drinkfles schoon te maken! Er zijn gelukkig speciale borstels waarmee je een drinkfles kunt schoonmaken.

JONGE DWERGHAMSTERS LEREN DRINKEN

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik doe het altijd wel. In het algemeen leren dwerghamstertjes het meeste van hun ouders. Ze kijken naar wat hun papa en mama doen en apen dit als het ware gewoon na. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat eerst de mama gaat drinken en dat er daarna een jong naar het flesje toe loopt om het ook te proberen. Spelenderwijs leren ze het drinkflesje bedienen. Ook speelt instinctief gedrag mee, de drang om te drinken zorgt ervoor dat ze doorzetten.

Wat ik altijd doe is een jonge dwerghamster met mijn vinger naar het drinkflesje leiden. Ik druk dan met mijn vinger het nippeltje in zodat het water over mijn vinger richting zijn mondje stroomt. De kleine snapt dan dat hij hier moet zijn voor het water. Dit een paar keer gedaan te hebben gaat het drinken op een gegeven moment vanzelf.

vogel waterbakje voor hamsterVOGEL/HAMSTER DRINKFLES

Naast drinkbakjes en drinkflesjes zijn er ook vogel drinkflesjes.
Die zijn ook goed geschikt om drinken mee te geven aan de hamstertjes.
Het voordeel van een vogel waterflesje is dat deze eenvoudig water geeft.
Het hamstertje hoeft alleen maar naar het flesje toe te lopen en drinken uit het water reservoir.

Een nadeel kan zijn dat het flesje niet altijd kan worden opgehangen en hierdoor er meer rommel/bodembedekking in het reservoir kan vallen. Ook bij het op de bodem plaatsen van dergelijke flesjes kunnen ze eenvoudig omvallen.

trixie drinkfles houderDrinkfleshouder

Er zijn tegenwoordig speciale drinkfleshouders te koop. De houders houden het flesje vast zodat de hamster er goed bij kan. De drinkfleshouders zijn met name ideaal voor terrariums en aquariums. Zet een drinkfleshouder altijd stabiel neer zodat deze niet kan omvallen. Als je deze op een hoge laag bodembedekking plaatst kan de hamster eronderdoor graven en de houder valt om.

Welke drinkfles heb jij?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...