VOEDING
De hamster voeding vind ik persoonlijk heel interessant! Allereerst moet gezegd worden dat dwerghamster zeer energieke dieren zijn. Al is dit niet altijd op het eerste gezicht te zien, de dieren hebben een hoge stofwisseling en hebben hierdoor een energierijk hamstervoer nodig. In de natuurlijke leefomgeving van onze hamstertjes is maar gedurende korte tijd veel voedsel aanwezig, in de lente en de zomer. De rest van het jaar (herfst en winter) is er veel minder voedsel te vinden. Dit is dan ook de reden dat de hamster hamstert voor die schaarse periodes een voorraad moet aanleggen.
Hamsters, net zoals cavia’s en gerbils, eten regelmatig, met tussenpozen van 2 uur gedurende de dag (Anderson en Shettleworth, 1977; Borer et al., 1979). Wilde hamsters verzamelen en bewaren granen en ander voedsel in ondergrondse holen om een constante voedselbron te verzekeren (Borer et al., 1979; Micheli en Malsbury, 1982; Carleton en Musser, 1984).
HAMSTER VOEDING & HAMSTEREN
In zijn wangzakken kan hij grote hoeveelheden voedsel vervoeren, wat hij dan weer opslaat in onderaardse kamers. Het hamsteren op zich is een apart werkje. Lees hier meer over hamsteren
Wetenschappelijk onderzoek
Uit een ander wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de spijsvertering van een hamster niet te vergelijken is met die van een herkauwer die nodig is om vezels te verteren. Hamsters kunnen op eigen kracht de eiwitten niet uit de vezels krijgen door een onvermogend fermentatieproces. (Arrington)
HAMSTER VOEDING IN DE HAMSTERBURCHT
De Russische Dwerghamster heeft in zijn ondergrondse woonplaats veel verschillende kamers waarvan 1, de belangrijkste, de voorraadkamer is. In de voorraadkamer wordt het overdag gevonden voedsel opgeslagen, vooral de herfst en winterperiode. Dit wordt ook wel hamsteren genoemd en dit gedrag zien we ook weer terug in onze huiskamers. Als je, je hamstertje eten geeft zal hij snel een grote hoeveelheid in zijn wangzakken opslaan en dan snel naar zijn huisje rennen om het daar te verstoppen. Hij eet het eten op een later tijdstip vaak pas op. Lees hier verder over de hamsterburcht.
SAMENSTELLING VAN DE HAMSTERVOEDING
Het is belangrijk dat de voeding van de Russische Dwerghamster afgestemd is op de behoefte van het diertje. Hamstertjes moeten alle voedingsstoffen uit de voeding kunnen halen: Vetten, Koolhydraten, Eiwitten.
Voer dat wij zelf in onze fokkerij gebruiken is (dwerg)hamstervoer van het merk BunnyNature. Je mag je hamster ook af en toe verwennen met een lekkere snack.
Wetenschappelijk onderzoek m.b.t. suiker
Bij hamsters die een dieet kregen met
65% lactose of fructose was het sterftecijfer 22%
71% glucose was het sterftecijfer 6%
62% sucrose was het sterftecijfer 3%
(Gustafson et al., 1955)
TIJDSTIP
Het beste tijdstip om je hamstertje te voeren is ‘s avonds omdat hij dan goed wakker is en in de natuur bereid hij zich dan normaal gesproken ook voor om op zoek te gaan naar eten. Russische Dwerghamsters zijn echter ook vaak overdag wakker.
MANIER VAN VOEREN
Er zijn een aantal manieren waarop je, je dwerghamster kunt voeren. We bespreken deze hieronder in het kort. De meest gebruikelijke manier van voeren is een bakje met voer in het verblijf plaatsen. Als het bakje ten alle tijde is gevuld met voer dan spreken we van “add lib” voeren en dat houdt in dat het dier te allen tijde toegang heeft tot zijn eten. Deze manier van voeren kan alleen bij zeer hoogwaardige voeders die een uitstekende samenstelling hebben en op de juiste manier uitgebalanceerd zijn. Je moet tijdens het bijvullen van het voerbakje wel rekening houden met de voorraadkamer van je hamster, deze zal hij namelijk blijven aanvullen.
Wist je dat?
Er maarliefst 51 verschillende plantensoorten op de menu kaart van de Russische Dwerghamster staan en hij van deze planten met name de zaden eet.
Een groot voordeel van het add lib voeren is dat de hamsters altijd voeding hebben en dus nooit zonder eten komen te zitten als ze ineens meer behoefte aan eten hebben.
Foerageren zoeken naar eten
Foerageren, oftwel zoeken naar voeding, is een natuurlijke bezigheid van een hamster. Hamsters moeten kunnen foerageren, strooi daarom altijd een beetje voer rond zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen door het eten te zoeken in het verblijf. Foerageren is net zo belangrijk als hamsteren. Ik hou als richtlijn altijd minimaal 1/3 van het hamstervoer in een bakje geven en maximaal 2/3 van het voer rondstrooien. Je moet wel goed opletten dat je hamster al zijn eten vindt, is het te lastig zorg er dan voor dat het voer redelijk oppervlakkig ligt. Weeg je hamster ook regelmatig zodat je verlies in gewicht snel kunt constateren. Mocht je hamster afvallen, verzwakt of ziek zijn stop dan met het rondstrooien en geef je hamster altijd voeding in een voerbakje, totdat hij weer beter is.
DWERGHAMSTERS ZIJN OMNIVOREN / GRANIVOREN
Dwerghamsters zijn enerzijds omnivoren dieren omdat ze ook dierlijke eiwitten eten, zoals slakken, krekels, sprinkhanen, wormen e.d. maar ze zijn anderzijds granivoren (zaadetend). In de natuur eten ze namelijk voornamelijk diverse zaden.
VEZELS
Als ‘granivoor’ heeft de dwerghamster een kleinere blindedarm dan bijvoorbeeld het konijn of de cavia, beide herbivoren. Hij kan ruwe vezels hierdoor minder goed verteren. Maar dit wordt weer gecompenseerd met een tweede maag. Hamsters hebben namelijk twee magen. De eerste maag, ook wel de voormaag genoemd of kiemmaag, speelt een rol bij de vertering van plantaardige voeding. Het optimale ruw vezelgehalte in het voer ligt daarom rond de 5% en zeker niet hoger dan 10%.
Daarom zie je bij de meeste voeders geen overschrijding van de 10%
- Ruwe celstof 9% Beaphar Care+ Dwerghamster
- Ruwe celstof 7% Witte Molen Country Dwerghamster
- ruwe vezels 7,0%, JR Farm Dwerghamster Schmaus
- Ruwe celstof 7% BunnyNature DwerghamsterDroom
- ruwe vezel 6,3% JR Farm Farmfood Dwerghamster
- Ruwe celstof: 6% Supreme Harry Hamster
Zoals je in het bovenste overzicht kunt zien blijven de fabrikanten netjes tussen de 5% en 10% en dat is OK. Betekend eigenlijk ook dat als je een dergelijke voeding geeft er geen extra vezel behoefte meer is vanuit de hamster
% zijn nietszeggend! We gaan rekenen
Voor de oplettende lezer! % zeggen niet zoveel… en daarom geef ik je de volgende formule die je kan helpen met eventuele berekeningen.
Een hamster eet gemiddeld 10% van zijn lichaamsgewicht per dag. Dat komt neer op 10% x 60 gram = 6 gram… van deze 6 gram mag slechts maximaal 10% vezels zijn… dat is 6 x 10% = 0,6 gram per dag! Ik neem nu als voorbeeld 15 gram aan topinamboer takjes, daar zit ruwe celstof 37,7% in. Dus 15 x 37,7% = 5,56 gram. Zou je deze takjes aan je hamster geven dan ga je merken dat hij deze bijna niet eet, terwijl een cavia of konijn ze binnen een dag misschien wel op heeft.
Wat zijn vezels?
Kort door de bocht zijn vezels planten delen die niet door de maag en darmen verteerd kunnen worden, ze passeren als het ware zo van A naar B. Er zijn verschillende soorten vezels, oplosbare en niet oplosbare. Een eigenschap van vezels is dat ze vocht aantrekken. Als een dier diarree heeft kun je deze vezels geven, de vezels gaan onverteerd richting de darmen en zuigen naar al het vocht op waardoor de ontlasting weer goed is.
Een hamster kan bijna geen voedingsstoffen uit vezels halen
Is er echter geen sprake van diarree? Dan kunnen de vezels voor problemen zorgen omdat ze te veel vocht onttrekken in de darmen en zo voor verstopping kunnen zorgen. De dieren zullen dit compenseren met meer drinken! Bij een dieet met veel vezels is het dus niet zo gek dat je hamster veel meer drinkt. De vezels in de voeding vragen hierom. Een groot misverstand ontstaat er pas als mensen gaan denken dat het “meer drinken” door diabetes komt en het dier op nog meer vezels zetten Het je het vermoeden dat een dier diabetes heeft? Altijd testen.
NB: Een teststrip die langer dan een uur uit de afgesloten verpakking is geweest is niet meer betrouwbaar. Je mag het testvakje ook niet met je vingers aanraken ander kun je de test beïnvloeden. Sluit het potje daarom na elk gebruik grondig af.
Eiwitten: Zijn weer opgebouwd uit kleinere delen, die we aminozuren noemen. Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen, want op sommige voeders worden ze genoemd.
Wist je dat?
Amino betekend stikstofbevattend
Het is wel goed om te weten dat een dwerghamster niet zonder eiwitten kan.
Als het eiwitgehalte tussen de 15% en 18% zit is het goed, rond de 15 – 15,5% is ideaal voor een volwassen dwerghamster. Je kunt je dwerghamster daarom af en toe een (gedroogde) meelwormen, krekel of sprinkhaan geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Jonge dieren, zwangere en zogende vrouwtjes hebben een grotere behoefte aan eiwitten. Oudere dieren hebben weer minder eiwitten nodig.
Calcium en fosfor: Bij een dieet met 6,0 g Ca / kg treed een normale botgroei op bij hamsters. Een gebrek aan Vitamine D geeft Rachitis bij jonge dieren. Oudere vrouwtjes hebben een hogere behoefte aan calcium omdat ze het minder goed opnemen, tussen de 5.0 en 7.0 g Ca / kg. Bij jonge dieren kunnen tandproblemen ontstaan bij een te lage calcium inname. Een calcium en fosfor verhouding van 2: 1 is goed.
Tijdens een onderzoek is gebleken dat hamsters, in tegenstelling tot ratten, terughoudend waren om Natrium in te nemen. De hamsters waren heel zelfregelend met betrekking tot deze mineralen. Uit dit onderzoek zou je dus kunnen concluderen dat een hamster zelf zijn mineraal inname bepaald. Stel dat je een liksteen ophangt zonder smaakjes dan zou de hamster deze dus enkel naar behoefte gebruiken. Echter worden veel likstenen voorzien van een smaakje waardoor de hamster op het smaakje af gaat en zich niet laat leiden door zijn behoefte.
Jodium, molybdeen en selenium: Jodium (vanaf 0,15 mg I / kg), molybdeen (0,10 mg Mo / kg) en selenium zijn sporenelementen die essentieel zijn voor de normale groei van hamsters. Selenium 0,15 mg Se / kg voor onderhoud, 0,20 voor groei en veroudering en 0,40 voor zwangerschap en zogen.Bij een tekort aan Jodium (minder dan 10 tot 25 μg / kg) zie je een vergrote schildklier bij de dieren. Voldoende jodium is 7,6 mg / kg
Het lijkt erop dat hamsters in beperkte mate gebruik kunnen maken van ureum als bron van stikstof in de voeding (Matsumoto, 1955; Sakaguchi et al., 1981).
Onderzoek naar vezels
Vezelvrije diëten met hoge concentraties gezuiverde suikers leiden tot een hoge mortaliteit (Salley en Bryson, 1957). De vervanging van glucose en sucrose door maïszetmeel of toevoeging van 12 tot 20 procent luzerne aan diëten verhoogde de overleving (Ershoff, 1956). Basale diëten die zetmeel of lactose bevatten, vereisen mogelijk geen toevoeging van vezels omdat deze ingrediënten een gunstige microflora in de dikke darm ondersteunen (Snog-Kjaer et al., 1963; Hayes et al., 1989). Micro-organismen die aanwezig zijn in de blindedarm en de dikke darm lijken in staat te zijn vezelbronnen af te breken (Banta et al., 1975; Vorontsov, 1979). Hamsters beoefenen, net als andere knaagdieren, coprofagie (von Frisch, 1990) (Harkness et al. 2010).
Hamster voeding en voortplanting
De voeding tijdens de voorplanting is heel anders. Al zijn er maar weinig studies over de voeding tijdens de voortplanting, geven de studies die er wel zijn aan dat een eiwitpercentage van 18% optimaal is voor drachtige en zogende dieren. IJzer is belangrijk tijdens de zwangerschap. Vrouwtjes die te weinig ijzer binnen krijgen tijdens de zwangerschap komen minder aan en hebben een grotere kans op miskramen en doodgeboren jongen.
Kruiden als hamster voeding?
Dat bestaat niet! Al gebeurt het tegenwoordig wel veel dat er kruidenmixen gegeven worden aan hamsters, is dit niet hun dieet en behoren kruiden enkel als aanvulling op het dieet en niet als hoofdcomponent.
Kruiden zijn zeker een mooie verrijking van de voeding en als je de juiste mix weet samen te stellen kan je hamster eruit kiezen…. naar zijn eigen behoefte wel te verstaan, want als hij geen behoefte heeft aan vezels en de voedingsstoffen van een bepaald kruid dan zal hij deze laten liggen en niet gaan eten. Lees verder
- De dieren eten deze (instinctief) naar behoefte dus niet als hoofdvoer
- Het dagelijkse vezelgehalte mag de 10% niet overschrijden
- Kruiden kunnen effectief ingezet worden tegen aandoeningen en kwalen (raadpleeg altijd een (gediplomeerde) kruiden deskundige of dierenarts)
- Geef niet te veel verborgen kruiden/vezels in koekjes – kijk vooral goed hoe je hamster ermee omgaat.
- Bij een vezelrijk dieet kun je veel drinken zien
HOEVEELHEID HAMSTER VOEDING PER DAG?
Dwerghamsters eten (effectief) dagelijks ongeveer de hoeveelheid die gelijk staat aan 10% van hun lichaamsgewicht. Dat ligt gemiddeld tussen de 3 a 6 gram per dag. Dit is dan wel hoogwaardige voeding waar alle voedingsstoffen inzitten en wat ze dus minimaal eten. Het is belangrijk om naar de voedingsanalyse van het hamstervoer te kijken en als richtlijn te gebruiken.
Wist je dat?
Een hamster in Torpor kan gaan als hij te weinig of te karig eten krijgt?
Het is echter belangrijk om de dieren net iets meer voer te geven dan ze gemiddeld, effectief op een dan nodig hebben. Dit heeft mede te maken met de wisselende energie behoefte van de hamsters. In de winter of als de hamsters het kouder hebben zal de energie behoefte beduidend hoger kunnen liggen omdat het lichaam extra energie nodig heeft om zich warm te houden. Een hamster die te weinig eten of voedingsstoffen binnen krijgt kan in torpor gaan.
LET OP! Er moet ten alle tijde een voedingsanalyse aanwezig zijn op de verpakking van het voer. Neem geen zelf gemixte voeders omdat deze GEEN volledige voeding zijn en niet alle voedingsstoffen bevatten.
ONGESCHIKT DWERGHAMSTERVOER IS
x Voer zonder voedingsanalyse (% eiwit, % vezel, % vet etc.)
x Voer met een vezelgehalte hoger dan 10%
x Voer dat verpakt is in een transparante (doorzichtige) verpakking
x Voer met veel bloemen & kruiden
Als richtlijn kan genomen worden 1 eetlepel of 2 theelepels als minimum per dag. Soms wordt het advies gegeven om 1 theelepel te geven, maar dat grenst aan ondervoeding van het lichaam.
Als je je hamster slechts 6 gram voer geeft onthoud je hem het hamsteren en verzamelen. Dat is een voor de hamster hele belangrijke activiteit. Het gebrek aan voeding zal de hamster dagelijks (onnodige) stress geven.
Dit minimum geldt alleen voor het droogvoer…. dus bloemen en eventuele kruiden vallen hierbuiten. Bloemen en kruiden behoren namelijk NIET tot het hoofdvoer van een dwerghamster.
Wist je dat wetenschappers hamsters ook wel Polyfaag noemen?
Veel rovers c.q. vleeseters zijn polyfaag; ze eten alles wat groot genoeg is maar niet té groot. Organismen die meerdere soorten andere organismen eten, worden polyfaag.
BASISVOER / HOOFDVOER VOOR DWERGHAMSTERS
Het basisvoedsel van hamsters bestaat grotendeels uit zaden die niet te veel vet en een uitgebalanceerde omega 6 en 3 verhouding hebben. Deze dienen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Groenten zorgen voor extra vocht en vitamines. Geef je hamster altijd een speciale voeding die afgestemd is op hamsters, dus niet zelf voer gaan mixen. Wat je wel kunt doen is een standaard voeding nemen en deze verrijken met bijvoorbeeld extra zaden of eiwitten. Natuurlijk mag je, je hamster ook wat extra’s geven in de vorm van een lekkere hamster snack!
DRINKT MIJN HAMSTER WEL?
Dit is iets wat veel mensen zich vaak afvragen. Een hamster drinkt per dag maar heel weinig ca. 4 ml. Vaak is het diertje alleen in de avonden of nachten wakker waardoor je het niet altijd ziet en aan de hoeveelheid water kun je niet snel zien of het diertje wel genoeg drinkt. In de regel hoef je, je hier niet zoveel zorgen te maken de dieren halen ook vaak vocht uit hun voeding (groenvoer) en drinken vaak wel voldoende. Zou je het toch willen checken doe dan een beetje water op je vinger. Als je hamster hier gretig aan gaat likken dan heeft hij dorst en kan er iets met het waterflesje aan de hand zijn.
Let op! Bij een voeding met te veel vezels kan je hamster veel meer dan normaal gaan drinken. Dat is niet goed.
Je hebt het je vast wel vaker afgevraagd. Hoeveel drinkt mijn hamster eigenlijk? Ik heb het deze keer bijgehouden voor mijn twee mandarijnen. Ze wonen samen, maar krijgen geen jongen. Het vrouwtje is onvruchtbaar dus ze kunnen veilig bij elkaar wonen? Maar terug naar het drinken. Ik heb een Ferplast Sippy drinkflesje van 100 ml in het verblijf opgehangen. Deze heb ik helemaal gevuld. De dieren hadden dus 100 ml met z’n tweetjes. Ze hebben samen binnen 4 dagen 75 ml water gedronken. Dus gemiddeld drinken ze 9 ml per dag. De dieren drinken niet te veel, maar c.a. 2 ml meer dan ik had verwacht. Het gemiddeld voor een dwerghamster ligt wat mij betreft tussen de 5 a 10 ml per dag. Dit is mede afhankelijk van het voer ?
Laten we dit eens vergelijken met een mens. Een mens moet zijn lichaamsgewicht x 0,44 / 10 aan liters water drinken. Dus als je 70 kg weegt dan komt dat op het volgende neer: 70 x 0,44 = 30,8 / 10 = 3 Liter
Mannelijke en vrouwelijke goudhamsters drinken gemiddeld 8,5 ml water/100 g lichaamsgewicht per dag. Thompson (1971) registreerde dat de waterinname van Chinese hamsters 11,4 ml/100 g lg/dag voor mannetjes en 12,9 ml/100 g lg/dag voor vrouwtjes was.
Wat betekend dit voor een hamster?
Stel dat we de berekening losgooien op een hamster dan komen we op het volgende: 65 gram x 0,44 = 28,6 / 10 = 6,8 ml
Mijn hamster drinkt veel meer
Mocht het zo zijn dat jou hamster veel meer drinkt,d an kunnen daar verschillende oorzaken van zijn. De meeste mensen zullen aan diabetes denken, maar dat hoeft lang niet zo te zijn. Ik ben erachter gekomen dat het voer ook een grote rol speelt. Elke voeder heeft een vochtpercentage die mee speelt met de waterbehoefte van de hamster. Stel dat het vochtpercentage van het voer heel laag is dan zal de hamster meer gaan drinken. Maar als het vochtpercentage juist hoger is dan zal de hamster minder drinken. Ook als je hamster overdag groenvoer krijgt zal hij minder drinken, omdat hij zijn vocht voor een deel uit de vochtige groente en fruit haalt
KIESKEURIGE ETERS
Hamsters kunnen kieskeurig zijn en kunnen ook eenzijdig gaan eten, waardoor er problemen ontstaan. Een voeding die een hamster heerlijk vindt hoeft niet per definitie een goede voeding te zijn en een voeding waar ze niet naar om kijken hoeft dus niet perse slecht te zijn. Kijk altijd naar de samenstelling en de voedingsanalyse! Hamsters zullen de bestanddelen met de grootste energiewaarde verkiezen, dat kunnen in sommige gevallen de minst gezonde bestanddelen van het voer zijn. Kijk ook altijd naar je hamster en zet hem regelmatig op de weegschaal om zijn gewicht in de gaten te houden.
AFWISSELING IS NIET SLECHT
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is afwisseling helemaal niet slecht voor een hamster, alleen als je van kwalitatief beter voer naar kwalitatief minder goed voer gaat dan kun je natuurlijk een negatieve verandering merken. Met name het gewicht, de vacht en oogjes kunnen deze indicatie geven goed uit zien. Kijk daarom altijd goed naar de samenstelling en analyse van het voer zodat je voersoorten met elkaar kunt vergelijken.
MEELWORMEN
Wist je dat Russische Dwerghamsters dol zijn op gedroogde meelwormen? Echt waar! Ze smuller er echt van. Kijk maar hoe onze hamstertjes ze eten op het filmpje.
Voedingswaarde meelwormen
- Water: 60%
- Ruw eiwit: 22,4%
- Vetten: 5,2%
- Vezels: 2,7%
- Ruwe as: 2,1%
Het is daarnaast leuk om te weten dat meelwormen een bron van eiwitten zijn. Eiwitten zijn op hun beurt weer belangrijk voor de ontwikkeling. Vooral jonge, drachtige en zogende dieren hebben veel baat bij eiwitten.
Wist je dat?
Een mama hamster haar jongen kan opeten als ze te weinig eiwitten krijgt.
COPROFAGIE & HAMSTER VOEDING
Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) (Harkness et al., 2010) komt voor bij de dwerghamster en dat doen ze om met name plantaardige voedingsstoffen op te nemen en daarnaast voedingsstoffen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.
Ontdek meer van De Russische Dwerghamster
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.