Campbelli Dwerghamster

campbelli dwerghamster

De Latijnse naam voor de Campbelli dwerghamster is Phodopus sungoris campbelli. Het valt je misschien wel op dat het eerste deel van de naamgeving “Phodopus sungoris” hetzelfde is al van de Russische Dwerghamster? Dat klopt inderdaad want de toevoeging “campbelli” is er later pas bijgekomen. Men dacht in het begin namelijk dat de Campbelli een ondersoort van de Russische Dwerghamster was.  Pas toen bleek dat dit niet het geval was kwam de toevoeging om beide diersoorten uit elkaar te kunnen houden.

campbellie dwerghamster wildvang wildkleur

De Russische Dwerghamster en de Campbelli dwerghamster behoren dus tot de dezelfde soort. Het derde deel van de Latijnse naam geeft de ondersoort aan en daarin zit hem het verschil tussen beide soorten (sungorus en campbelli)

De Campbelli dwerghamster is wel nauw verwant aan de Russische dwerghamster. Ze kunnen zelfs met elkaar worden gekruist, maar dit is niet goed voor het in stand houden van beide soorten.

De Campbelli Dwerghamster leeft van oorsprong in de steppen van de Altai, Tuva, Noord Mongolië en Mansjoerije. De Campbelli Dwerghamster is vernoemd naar zijn ontdekker C. W. Campbell. De dieren werden in juli 1902 in Mongolië ontdekt, maar werden pas in 1905 voor het eerst beschreven. De eerste tijd werden de dieren in laboratoria gehouden en pas later kwamen ze bij de liefhebbers terecht waar ze verder gefokt werden.

In 1983 kwamen de eerste 28 Campbelli’s naar Nederland en is in dit jaar ook erkend in Nederland. De Campbelli is iets groter dan de Russische Dwerghamster en heeft een wat warrige vacht. In de wintermaanden kan de campbelli iets lichter van kleur worden, maar hij krijgt geen wintervacht zoals de Russische Dwerghamster.

De vacht van de Campelli is geel-bruinachtig met een dunne scherp afgetekende aalstreep. Ook de Campbelli heeft behaarde voetzolen.

GEDRAG VAN CAMPBELLI DWERGHAMSTER

De Campbelli’s staat erom bekend dat ze wat feller zijn dat de andere dwerghamster soorten. Met name de vrouwtjes kunnen een zeer sterke territoriumdrift gaan vertonen en met name als ze een nestje hebben. Deze agressie uit zich in de vorm van hard bijten. Als je je hand in het verblijf stopt zal ze heel snel op je hand afstormen en meteen bijten.

Campbelli’s die in een groepje gehouden worden zijn vaak wat liever. Je hoort ook vaak dat een hamster in de dierenwinkel nog heel lief is en eenmaal thuisgekomen bijt deze. Dit kun je verklaren: Het diertje moet nu in zijn eentje zijn nieuwe verblijf verdedigen. Campbelli’s zijn buiten de kooi vaak heel lief.