METEN EN WEGEN

russische dwerghamster mandarijn op hand tamDe hamsters worden bij mij maandelijks gewogen om te controleren of ze in goede gezondheid zijn. Dankzij het gewicht kun je een ziekte vaak sneller ontdekken. Gewichtsverlies is een duidelijke aanwijzing dat er iets aan de hand is. Gewichtstoename kan een indicatie zijn van de ontwikkeling van overgewicht. Tijdens het weegmoment is het ook goed om de hamster in het algemeen te bekijken, dus de oogjes en de tandjes.

IDEALE GEWICHT

We hebben voor de Russische Dwerghamster helaas geen eenduidig gewicht, alleen een richtlijn. Het is namelijk erg moeilijk te zeggen wat het ideale gewicht van een Russische Dwerghamster zou moeten zijn. De reden waarom het zo moeilijk te bepalen is, is het fokken. Bij de ene fokker zijn Russische Dwerghamsters groter dan bij de andere. Het verschil in grootte wordt weer veroorzaakt door verschillende kruisingen en de selectie van de fokker. De Russische Dwerghamster is lang niet altijd volgens de rasstandaard gebouwd, met name het inkruisen van Campbelli dwerghamsters en het creëren van nieuwe kleuren heeft ervoor gezorgd dat er een variëteit in lichaamslengtes en gewichten is ontstaan.
Hierboven heb ik een tabel samengesteld met (gemiddelde/richtlijn) gewichten van Russische Dwerghamsters en hoe groot ze bij elk gewicht zouden moeten zijn.

GewichtLengte
38 gram6 cm
45 gram7 cm
50 gram7, 7 cm
55 gram 8,5 cm
60 gram 9,3 cm
65 gram 10,1 cm
70 gram 10,6 cm
75 gram 10,8 cm
80 gram 11,6 cm
85 gram 12,4 cm
90 gram 13,2 cm

Wist je dat?
De Russische Dwerghamster in 1773 gemiddeld zo’n 40 gram woog en ca. 7 cm lang was? De Russische Dwerghamsters van tegenwoordig zijn ca. 20% zwaarder en 30% langer dan de dieren van toen.

Even je hamster meten

Als je wilt weten hoe lang je hamster is zul je hem moeten opmeten, maar dat is nog niet zo makkelijk. Veel hamsters zijn actief en druk zodra ze uit de kooi zijn, ze willen rondlopen, hier en daar lekker snuffelen terwijl jij wilt dat hij even stil blijft staan zodat je ‘m kunt opmeten.
Nou onderstaand kun je 3 meetmethodes bekijken. De lengte meting is niet precies tot op de millimeter, dat is onmogelijk maar is wel redelijk nauwkeurig.

  • Een portie geduld
  • Een meetlint, het liefst een harde meetlint, dus niet de zachte meetlint.
  • Een hamster
  • Een paar pompoenpitten of meelwormpjes
Methode 1
Stap 1
Leg/zet de meetlint neer zodat deze blijft staan.
Je kunt een handdoek als ondergrond gebruiken maar gewoon op tafel kan ook.
Stap 2
Leg een paar zonnebloempitjes (of wat anders lekkers) bij het einde van de meetlint. Zorg er wel voor dat het eten wat je neerlegt klein is en je hamster niet op zijn kontje hoeft te  gaan zitten om het op te eten (stuk brood, appel etc.)
Stap 3
Pak je hamster, zet deze net voor de zonnebloempitjes en meten maar. Het kan zijn dat je de meetlint enigszins moet bijstellen. Let er wel op dat je hamster in rust is en niet op zijn kont zit tijdens het eten of uitgerekt is om eten te pakken
Methode 2
Stap 1 en 2 zijn hetzelfde alleen stap 3 is anders. Deze methode is speciaal voor hamsters die nog iets actiever zijn.
Stap 1
Leg/zet de meetlint neer zodat deze blijft staan.
Je kunt een handdoek als ondergrond gebruiken maar gewoon op tafel kan ook.
Stap 2
Leg een paar zonnebloempitjes (of wat anders lekkers) bij het einde van de meetlint. Zorg er wel voor dat het eten wat je neerlegt klein is en je hamster niet op zijn kontje hoeft te gaan zitten om het op te eten (stuk brood, appel etc.)
Stap 3
Bij stap 3 kan het zijn dat je hamster anders gaat zitten bij het eten of blijft lopen.
Wat je dan kunt doen is niet de hamster aan de meetlint aanpassen maar de meetlint aan de hamster aanpassen.
Je pakt de meetlint en legt deze naast de hamster neer zodra hij even stil blijft staan om te eten.
Let er wel op dat je hamster in rust is en niet op zijn kont zit tijdens het eten of uitgerekt is om eten te pakkenMethode 3
Stap 1
Je kunt je hamster ook opmeten als deze op je hand zit. Als je een tamelijk rustige hamster hebt dan zou dat best goed moeten lukken. Zodra het diertje op je hand zit pak je de meetlint en houd je deze bij de hamster.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.