FOKT NIET

Je hebt twee Russische Dwerghamsters aan elkaar gekoppeld (man/vrouw) en je wacht al langere tijd en er gebeurt maar niets… hoe kan dat nou? Ja dat gebeurt maar al te vaak bij dwerghamsters. Het volgende kan er aan de hand zijn:

 •  Geen Chemie. De twee moeten een klik hebben met elkaar anders zullen er geen nestjes komen. Waaraan kun je herkennen dat ze een klik hebben? Tja, dat is lastig te zeggen, dat is iets wat de dieren zelf voelen en niet per se uiten. Ze hebben zeker geen klik als ze (te) vaak kibbelen met elkaar. Heb je het vermoeden dat er toch geen chemie is tussen de twee doe dan even voor de zekerheid een partner switch en zet ze bij andere partners.
 • Leven als broer en zus. Sommigen denken dat als rusjes van jongs af aan of te lang bij dezelfde partner zitten deze dan als broer en zus met elkaar gaan leven of dat ook werkelijk zo is, is lastig te zeggen maar om alles uit te sluiten zou je een of meerdere malen een partner switch kunnen doen.
  Onvruchtbaarheid. Hier zul je ook rekening mee moeten houden. Dit komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
  De mannen kunnen verminderd vruchtbaar zijn in de winter als ze een wintervacht hebben. Om onvruchtbaarheid uit te sluiten kun je de hamsters bij andere partners zetten. Krijgen ze met de andere partners ook geen jongen dan kun je er vanuit gaan dat ze niet vruchtbaar zijn.
  Zoals je kunt lezen is er maar mogelijke 1 oplossing en dat is een partner switch, meestal zul je dan wel een nestje krijgen, mits de hamster geen vruchtbaarheidsproblemen heeft.

INEENS RUZIE

Ja dat kan natuurlijk ook. Je hebt twee hamstertjes een poosje bij elkaar zitten of zelfs een hele poos en een aantal nestjes gehad en opeens krijgen ze ruzie … en nu? Het komt maar al te vaak voor dat Russische Dwerghamsters ineens ruzie met elkaar krijgen. (even voor de duidelijkheid we hebben het hier dan altijd over een man/vrouw koppel).

Wat kan de reden zijn?

 • Geen klik. Als de dieren geen goede klik met elkaar hebben kunnen ze regelmatig gaan kibbelen en dat kan op een gegeven moment een echte ruzie worden.
 • Nestje. Als een vrouwtje een nestje krijgt is ze meteen weer vruchtbaar, een mannetje zal hier dankbaar gebruik van willen maken waar het vrouwtje niet altijd op zit te wachten. Bij sommige vrouwtjes zie je daarom ook dat ze na de bevalling het mannetje niet in de buurt willen hebben en hem verjagen. Dit escaleert niet vaak tot een ruzie maar dat kan wel. Geef het vrouwtje in dit geval de ruimte en zet het mannetje dan even tijdelijk apart. Nadat het nestje weg is kun je het mannetje weer aan het vrouwtje proberen te koppelen.
 • ??? En dan zijn er nog de gevallen waarbij je echt niet weet waarom ze ineens ruzie hebben. Ze doen altijd lief tegen elkaar, slapen en eten samen, knuffelen en opeens dikke ruzie. Tja in zo’n geval kun je de twee het beste voor een tijdje uit elkaar halen en na een paar dagen weer proberen te koppelen. Misschien hebben ze wel wat tijd alleen nodig.

Al met al zijn Russische Dwerghamsters soms aparte diertjes met name bij het fokken kunnen ze je het aardig moeilijk maken. Het lijkt soms lastig te bepalen waardoor er ruzies ontstaan maar vaak ken je, je dieren goed waardoor je al snel herkent wat ze dwars zit.

Je mag de hamsters in ieder geval niet gaan afstraffen als ze elkaar aanvallen, het beste is gewoon uit elkaar halen en de volgende dag weer proberen. Vaak zullen ze elkaar het beste tolereren als het vrouwtje bronstig is. Probeer ze dan dus minimaal vijf dagen achter elkaar te koppelen. Is het elke dag mis dan zal het waarschijnlijk ook niet meer lukken.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.