HAMSTER TAM MAKEN

Je hamster tam maken is belangrijk voor een goede band. Op deze pagina ga ik jullie vertellen hoe ik al meer dan 10 jaar mijn hamstertjes tam maak. Ik maak hierbij onderscheid tussen hamstertjes die bij mij geboren zijn, die hebben namelijk een grote voorsprong.

Een hamster tam maken betekend het gedrag van het dier begrijpen. Als je weet dat een hamster een prooidier is dat 9 van de 10 keer van boven gegrepen wordt door roofdieren. Dan begrijp je waarom hij het liefst niet plotseling van boven wordt gepakt. Een hamster ziet slecht, waardoor je hem het beste kunt benaderen door ook tegen hem te praten. Dan zal hij jou aanwezigheid beter waarnemen. Een hamster ziet geen diepte. Als je hem eenmaal op je handen hebt…. pas dan goed op want hij loopt zo van je hand af en kan zich hierdoor bezeren.

HET VERBLIJF GOED INRICHTEN

Al moet het hamsterverblijf ruim zijn zodat de hamster voldoende ruimte heeftย  om zijn natuurlijk gedrag te vertonen, kan dit in het begin nogal lastig zijn. Stel je neemt een groot verblijf en richt deze in met allerlei speeltjes, verstopplekjes en een gevuld voerbakje…. dan heeft de hamster jou eigenlijk niet echt meer nodig. Wat is jou toegevoegde waarde dan nog? Probeer daarom zeker in het begin het verblijf iets rustiger in te richten zodat je nog wel bij je hamstertje kunt komen en contact met hem kunt maken. Stel dat je, je hamstertje een pitje wilt geven dan moet dat natuurlijk wel kunnen ๐Ÿ˜‰

Een hoog pak bodembedekking kan in het begin ook voor een obstakel zorgen. Immers zal het hamstertje zich snel verstoppen en dan is het lastig om erbij te komen. Een lagere laag bodembedekking kan in het begin helpen om makkelijker contact te kunnen maken met de hamster.

HAMSTER TAM MAKEN DOOR TE VOEREN

Hamstervoer is iets heel positiefs voor hamsters, ze zijn er dol op! Het kan daarom handig zijn om te gebruiken als contact middel. Als jij je hamster regelmatig voer uit de hand geeft dan zal hij steeds beter aan je hand wennen en deze als positief gaan beschouwen. De methode om dieren uit de hand te voeren is enigszins omstreden omdat sommigen vinden dat de hamster jou hand als eten gaat beschouwen en juist in je hand gaat bijten. Ik heb deze ervaring niet.

Tip! Geef je hamster regelmatig een hele lekkere snack uit de hand, zoals: een gedroogde meelworm, pompoenpitten of zonnebloempitten.

RITME VAN DE HAMSTER

Hou rekening met het ritme van de hamster. Dwerghamsters zijn overdag best vaak wakker, maar toch hebben ze hun eigen ritme. Hou hier zeker in het begin een beetje rekening mee en stoor de hamster niet als deze slaapt.

GEEN HERRIE, LAWAAI IN DE BUURT VAN DE HAMSTER

Vooral de kids kunnen soms zo enthousiast zijn met hun nieuwe aanwinst dat ze uit hun enthousiasme te veel geluid maken ๐Ÿ˜€ Lachen schateren en tegen de hamster praten. Op zich kan een hamster aan de dagelijkse routine wennen, maar vooral in het begin moet het volume op standaard staan zodat de hamster geen stress ervaart. De dieren zien niet goed, maar hebben een uitstekend gehoor. Door veel lawaai kunnen de dieren stress en angst ervaren en dat willen we juist in de beginfase niet hebben ๐Ÿ˜‰ Uiteraard hoef je niet te fluisteren, maar een normale en rustige gesprekstoon is het prettigste voor de hamsters.

NIET AANZITTEN!

Dat klinkt misschien een beetje vreemd…. maar het is echt zo. Als hamster ergens een hekel aan hebben dan is het wel om aangeraakt te worden d.m.v. korte tikjes, aaitjes. Dit is vooral wat kindjes in het begin kunnen doen doordat ze zo nieuwsgierig zijn, maar de hamster houdt hier echt niet van. Korte aanrakingen vind een hamster echt eng. Als de kindjes een hamster willen aaien kunnen de ouders het beste de hamster uit het verblijf halen en de kinderen laten aaien.

DE HAMSTER IN EEN KEER OPPAKKEN

Hieruit volgt dat de hamsters in รฉรฉn keer opgepakt moet worden. Dat is heel belangrijk. Niet achter de hamster aanzitten of twijfelend uit het verblijf halen. Op een zachte consequente manier moet het diertje uit zijn verblijf getild worden. Durf je de hamster om welke reden dan ook niet uit zijn verblijf te pakken. Probeer het dan met een bakje te doen. Als het moment van oppakken maar zo kort en soepel mogelijk verloopt.

HAMSTER TAM MAKEN DOOR VASTHOUDEN

De hamster kan in de handen vastgehouden worden, maar nooit helemaal klem houden. Daar houden de dieren ook niet van. Ze moeten niet het idee hebben dat ze opgesloten zitten want dan zullen ze zich met hun tanden los willen gaan maken. Tegen je aan houden is ook een goede methode. Ook met het vasthouden is het belangrijk dat dit rustig gebeurd. Door de hamster dicht bij je te houden went hij aan je geur en zal je zo op den duur leren herkennen ๐Ÿ˜‰