HAMSTER TAM MAKEN

Russische Dwerghamster baby russisch blauw

Zo zorg je ervoor dat je Hamster snel tam wordt

Je hamster tam maken is belangrijk voor een goede band. Op deze pagina ga ik jullie vertellen hoe ik al meer dan 10 jaar mijn hamstertjes tam maak. Ik maak hierbij onderscheid tussen hamstertjes die bij mij geboren zijn, die hebben namelijk een grote voorsprong.

Alle hamsters zijn prooidieren. Dat betekent dat er in het wild vaak op ze gejaagd wordt en dat kun je terugzien in hun gedrag. Als we kijken naar de natuurlijke vijanden van de hamster, dan zien we dat deze vaak van bovenaf komt of ineens uit het niets. Dit zijn dus zaken die hamsters niet prettig vinden. Nu je dit weet kun je hier rekening mee houden.


Wat moet je NIET doen bij het tam maken van je hamster?

Onderstaande punten gelden voornamelijk tijdens de “socialisatie periode” (bij de fokker) en de “tam maak” periode (bij het nieuwe baasje). Op het moment dat de hamster jouw beter leert kennen zal hij niet meer van je schrikken en ook nieuwe situaties meer vertrouwen.

  • Geen abrupte/snelle bewegingen maken: Kom niet uit het niets zoals roofdieren dat doen, maar maak je aanwezigheid kenbaar voordat je je hamster benadert door bijvoorbeeld tegen hem te praten.
  • Niet van bovenaf benaderen: Dit vinden de dieren eng, omdat roofvogels ook van boven komen.
  • Maak geen schuivende geluiden: Vraag me niet waarom, maar uit eigen onderzoek blijkt dat hamsters niet van “schuivende” geluiden houden. Dus het geluid van een hand die over een tafel schuift, papier over papier of hand over een nylon jas strijken. Je gelooft het niet, maar ook het open schuiven van terrarium deuren is eng in het begin, zeker als de fokker geen terrariums had.
  • Maak geen snuivende geluiden: Het klinkt misschien gek, maar snuivende geluiden maken met je neus vinden ze ook eng in het begin.
  • Niet gillen of lawaai maken: Vooral jonge en nieuwe dieren die nog moeten wennen, hebben echt rustig nodig en een rustige benadering. Het is goed als ouders die vooraf uitleggen aan de kindjes “we moeten stil zijn bij het hamstertje anders gaan zijn oortjes pijn doen”, zei ik altijd tegen mijn kroost 🙂

Het lijkt misschien veel waar je rekening mee moet houden, maar dan ga ik hier ook wel heel erg in detail natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat het gedrag tot in de kern wordt begrepen, want pas dan kun je echt een hechte band met de dieren opbouwen en daar gaan we natuurlijk voor! OK, nu ik je heb verteld wat je niet moet doen, ga ik je natuurlijk ook vertellen wat je juist WEL moet doen, komt ie:

Wat moet je WEL doen tijdens het tam maken van je hamster?

  • Maak je kenbaar aan je hamster: Met een zachte en rustige stem begin je te praten als je het verblijf benadertvoermoment, zo van elke keer als ik dat hoor ligt er even later eten voor mij. Op die manier merkt de hamster dat er iemand is, zonder dat hij schrikt. Ga je niet praten dan hoort de hamster alleen maar vage geluiden (voetstappen… wat is dat?) en opeens gaan de schuifdeuren van het terrarium open (wat gebeurt er), geritsel in de bodembedekking (roofdier) tegen die tijd dat je een keer gaat praten, zal de hamster al vol in paranoia zitten, dus maak je kenbaar door te praten en niet door vaag gerommel.
  • Al pratend ritselen in de bodembedekking om je hamster te lokken. Klinkt misschien gek dat je nog steeds moet blijven praten, maar ook hier is het heel belangrijk. We ritselen om de hamster te lokken. De dieren zijn nieuwsgierig en komen erop af, maar ze kunnen het geritsel ook associëren met een roofdier, maar doordat je zachtjes praat neem je die angst weg.
  • Geef direct lekkers aan je hamster. In het begin zijn er bijna geen grenzen wat mij betreft. De enige manier waarop je het vertrouwen van je hamster snel kunt winnen is door lekkers te geven. Dat komt doordat jij je hamster iets geeft wat voor hem de grootste prioriteit heeft: voedsel! Ik gebruik hier zelf het volgende voor: gedroogde meelwormen, pompoenpitjes, zonnebloempitjes, maut pasta.
  • Laat zien dat jij voer geeft. Dit is wat mij betreft heel belangrijk, laat je hamster zien dat jij eten geeft. Dit kan in het begin wat uitdagend zijn, maar probeer zoveel mogelijk te voeren op het moment dat je hamster jourustig gebeurd ziet. Lukt dit niet, dan is het ook al voldoende om al kletsend eten te geven. Je hamster zal op een gegeven moment jouw stem koppelen aan het voermoment: “Elke keer als ik dat hoor ligt er eten voor mij klaar”.
  • Beloon gewenst gedrag: Als je hamster naar je toe komt, meteen belonen door iets lekkers te geven. Loopt je hamster op je hand, meteen lekkers geven. De dieren moeten koppelingen maken tussen gedrag en beloning.

Hoe moet ik je de hamsterkooi inrichten zodat je hamster snel tam wordt?

De hamsterkooi is heel belangrijk tijdens het tam maken van je hamster. Als je ervoor zorgt dat de kleine zich veilig voelt, dan zal hij veel sneller tam worden. De eerste dagen in een nieuw onderkomen is het natuurlijk hartstikke eng voor de hamster en daarom is het belangrijk om het dier eerst een paar dagen te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. De hamster zal zijn kooi verkennen, verbouwen en niet te vergeten “markeren” met zijn geurklier. Als hij alles bij langs is geweest en het verblijf zich eigen heeft gemaakt kunnen we verder.

Zo richt je de hamsterkooi in voor de eerste maand

  • Niet te veel bodembedekking: Klinkt tegenstrijdig toch? Overal wordt je verteld dat je juist heel veel bodembedekking moet doen, hoe meer hoe beter, maar toch ben ik van mening dat je hier de eerste maand wel wat zuiniger mee mag zijn. Je hamster moet wel kunnen graven en hij moet ook tunneltjes kunnen maken, maar er mag best een lager deel aanwezig zijn, zodat je makkelijker contact kunt maken. Vul het verblijf voor 2/3 met maximaal 15 cm bodembedekking en 1/3 5 cm. In het lage deel plaats je het eten en drinken en daar zullen de contactmomenten plaatsvinden.
  • Drinkfles en waterbakje: Vooral voor jonge dieren is het belangrijk om er zeker van te zijn dat ze goed drinken. Plaats daarom de eerste maand naast een waterfles ook een waterbakje, zodat je zeker weet dat de kleine voldoende drinkt. Hoewel de meeste jonge hamsters gewend zijn om uit een drinkfles te drinken is het naar mijn mening toch verstandig om tijdelijk ook een extra optie (back up) te hebben.
  • Naar het oppervlak lokken: Het feest is boven de grond, dat moeten we de kleine duidelijk maken. Plaats daarom lekkers die alleen boven de grond te krijgen is, zoals: Lijnzaad Vlas Oogst, Dari Kolf, Kanariezaad Oogst, Trosgierst stengels. Zo leer je de hamster dat het boven de grond helemaal niet eng is, maar juist leuk.

Is hoge bodembedekking handig bij het tam maken van een Hamster?

Een hoog pak bodembedekking kan in het begin ook voor een obstakel zorgen. Immers zal het hamstertje zich snel verstoppen en dan is het lastig om erbij te komen. Een lagere laag bodembedekking kan in het begin helpen om makkelijker contact te kunnen maken met de hamster. Hier is een stukje gezond verstand en balans voor nodig 🙂 Sla niet door, door je hamster een pak van 40 cm te geven, maar sla ook niet door naar het andere uiterste door het dier slechts 5 cm te geven. De magische grens ligt ongeveer rond de 15 cm.

Kan hoge bodembedekking de gezondheidscontrole belemmeren?

Nu wil ik niet al te negatief gaan doen over hoge bodembedekking, want daar is niets mis mee, maar als je net een nieuwe hamster hebt, dan is het wel belangrijk dat je hem de eerste maand goed in de gaten kunt houden. Dat kan het beste door een iets lagere bodembedekking. Hou het in het begin ook een beetje simpel qua scape. Mocht er toch iets niet helemaal goed gaan en je moet je hamster zoeken dan hoef je niet alles overhoop te gooien. Hieronder zie je bijvoorbeeld een vrij ingewikkelde scape, die ik niet zou aanraden voor een nieuw hamstertje de eerste maand. Zodra je het dier iets beter leert kennen en hij zijn eerste basis inrichting heeft verkend en alles gaat goed, dan kun je stapje voor stapje gaan uitbreiden en lekker uitbouwen met bodembedekking!


Hamster tam maken door lekkers te geven uit de hand?

Hamstervoer is iets heel positiefs voor hamsters, ze zijn er dol op! Het kan daarom handig zijn om te gebruiken als contactmiddel. Als jij je hamster regelmatig voer uit de hand geeft dan zal hij steeds beter aan je hand wennen en deze als positief gaan beschouwen. De methode om dieren uit de hand te voeren is enigszins omstreden omdat sommigen vinden dat de hamster jouw hand als eten gaat beschouwen en juist in je hand gaat bijten. Ik heb deze ervaring niet. Wel kunnen jonge dieren in het begin moeite hebben om het onderscheid te maken tussen wat het voer is en jouw hand, dat moeten ze leren.

Tip! Geef je hamster regelmatig een hele lekkere snack uit de hand, zoals: een gedroogde meelworm, pompoenpitten of zonnebloempitten.

Is het ritme van de hamster belangrijk bij het tam maken?

Ja het is zeker belangrijk om het ritme van je hamster aan te houden. Nou is het wel zo dat dwerghamsters overdag gelukkig veel meer wakker zijn dan hamsters (goudhamsters) dus dat scheelt wel. Voor alle hamsters geldt wel dat ze het niet prettig vinden om wakker te zijn als de zon op zijn hoogst staat, tussen 12 en 15 uur laten ze zich niet snel zien, maak ze dan ook niet wakker. In de ochtend en avond is het beste moment om contact te maken met je hamster.

Is lawaai slecht tijdens het tam maken van je hamster?

Vooral de kids kunnen soms zo enthousiast zijn met hun nieuwe aanwinst dat ze uit hun enthousiasme te veel geluid maken 😀 Lachen schateren en tegen de hamster praten. Op zich kan een hamster aan de dagelijkse routine wennen, maar vooral in het begin moet het volume op “rustig” staan zodat de hamster geen stress ervaart. De dieren zien niet goed, maar hebben een uitstekend gehoor. Door veel lawaai kunnen de dieren stress en angst ervaren en dat willen we juist in de beginfase niet hebben 😉 Uiteraard hoef je niet te fluisteren, maar een normale en rustige gesprekstoon is het prettigste voor de hamsters.

Geen korte aanrakingen tijdens het tam maken!

Dat klinkt misschien een beetje vreemd…. maar het is echt zo. Als hamster ergens een hekel aan hebben dan is het wel om aangeraakt te worden d.m.v. korte tikjes, aaitjes. Dit is vooral wat kindjes in het begin kunnen doen doordat ze zo nieuwsgierig zijn, maar de hamster houdt hier echt niet van. Korte aanrakingen vind een hamster echt eng. Als de kindjes een hamster willen aaien kunnen de ouders het beste de hamster uit het verblijf halen en de kinderen laten aaien.

Moet je de hamster zo snel mogelijk in oppakken?

Het is heel belangrijk om de hamster in één vloeiende beweging op te pakken, maar niet zomaar uit het niets. Maak je kenbaar door te praten en pak de hamster rustig op. Niet achter de hamster aanzitten of twijfelend uit het verblijf halen. Op een zachte consequente manier moet het diertje uit zijn verblijf getild worden. Let wel dat je, jezelf kenbaar maakt aan je hamster. Hij moet wel weten dat je er bent. Dus niet ineens uit het niets pakken, want dan schrikt hij. Je moet dus niet doen alsof je een roofvogel bent. Durf je de hamster om welke reden dan ook niet uit zijn verblijf te pakken. Probeer het dan met een bakje te doen. Als het moment van oppakken maar zo kort en soepel mogelijk verloopt.

Is het goed om je hamster tam te maken door hem vast te houden?

De hamster kan in de handen vastgehouden worden, maar nooit helemaal klem houden. Daar houden de dieren ook niet van. Ze moeten niet het idee hebben dat ze opgesloten zitten want dan zullen ze zich met hun tanden los willen gaan maken. Tegen je aan houden is ook een goede methode. Ook met het vasthouden is het belangrijk dat dit rustig gebeurt. Door de hamster dicht bij je te houden went hij aan je geur en zal je zo op den duur leren herkennen 😉