DRAAIKOP

hamstertje met draaikopDraaikop is een kleurgebonden afwijking die tot nu toe alleen voorkomt bij de Vies bruin/Moscow gerelateerde dwerghamsters. De afwijking hoeft zich niet te uiten bij deze kleuren, maar het gebeurd helaas erg vaak wel. Wij hebben 1 nestje gehad waar deze afwijking naar voren is gekomen. Het nestje telde 7 hamstertjes en 3 ervan hadden draaikop. 1 hamstertje heel erg, eentje wat minder en de laatste in lichte vorm.

beige dwerghamster met draaikopDe dieren die draaikop hebben, hebben een evenwichtsstoornis, ze trekken met hun koppie vaak één kant op en kunnen moeilijk hun evenwicht bewaren. Je ziet ook dat ze rondjes gaan lopen en soms op hun rug rollen. Als ze nog heel jong zijn (een paar daagjes oud) kun je ze eigenlijk al herkennen aan de langgerekte pootjes en het hoofdje.

  • De schedel is ook anders dan bij normale Rusjes, bij draaikopjes is deze wat spitser en staan de ogen ook wat dichter op elkaar, soms kunnen de ogen zelf een iets afwijkende vorm hebben.
  • De diertjes hebben verder geen pijn en lijden dus absoluut niet, het is een soort motorische handicap.
  • Vaak is het syndroom de eerste weken het ergst aanwezig en kan op latere leeftijd iets minder worden.
  • Kans op draaikop is heel groot, als je ouders uit een hele goede lijn hebt (die het dragen) dan is de kans alsnog c.a. 1 op 5.

MOSKOW

Het Moscow gen is van de Campbelli Dwerghamster afkomstig. Het geeft de hamster vanaf de geboorte rode oogpunten. De ogen verkleuren later naar zeer donker rood wat bijna zwart lijkt.


LET OP!

Dat je Draaikop niet verward met een andere aandoening die het evenwichtsorgaan aantast. Omdat bij oorontsteking bijna precies dezelfde symptomen op kunnen treden kan het soms lastig zijn. Draaikop treedt heel vroeg op, je kunt het rond de 2e levensweek al goed zien. Zulke jonge hamstertjes hebben niet snel last van oorontsteking.


dwerghamster draaikopINSLAPEN?

Of dieren met deze afwijking moeten worden ingeslapen hangt sterk af van hoe erg de afwijking zich uit. Dieren die het heel erg hebben en dus niet goed bij hun voer kunnen komen of niet bij het drinkflesje kunnen en dus sterk belemmerd worden in hun dagelijkse activiteiten kunnen waarschijnlijk beter worden ingeslapen.

Dieren die er in mindere mate last van hebben, dus bijvoorbeeld alleen licht hun hoofdje schuin houden en verder alles kunnen doen, hoeven in principe niet geholpen te worden.


GENEZING?

Nee, helaas niet. Er kan niet veel aan draaikop gedaan worden helaas.
In de meeste gevallen trekt het echter bij naarmate de hamsters ouder worden.
Alleen in ernstige gevallen blijft de afwijking goed zichtbaar en kan voor problemen zorgen. Rond de 4 a 5 weken trekt het vaak bij.

draaikop dwerghamsters


GEDRAG DRAAIKOP HAMSTER

Wat mij is opgevallen, dat dieren die draaikop in een wat ernstigere vorm hebben, dus waarbij na een aantal weken het koppie nog steeds scheef wordt gehouden, dat deze dieren nerveuzer zijn. Dit is eigenlijk ook wel logisch gezien in de dierenwereld zwakkere exemplaren vaak minder overlevingskansen hebben en dit vaak ook weten. Hamsters met een afwijking lijken dit ook te weten.
De dieren met een ergere vorm van draaikop komen overdag helemaal niet uit hun huisje, lopen bijna niet in hun radje en als ze al rondlopen, dan is het meer sluipen.


HAMSTER FOKKERS

Het nestje waar ik draaikoppen in had is van ouders waarvan niet bekend was dat ze voor vies bruin dragen. Dit is de verantwoordelijkheid van de fokker om hier zorg voor te dragen. De fokker waar ons koppeltje is geboren had geen weet van vies bruin, de stamboom tot en met de 5e generatie was vies bruin vrij … zo leek het.


WELKE GENEN?

Zoals gezegd is ‘Draaikop’ een erfelijke afwijking die gebonden lijkt te zijn aan de kleur vies bruin (mm). Vies bruin is een recessieve kleur die gedragen kan worden of een andere kleur vormt met andere recessieve kleuren, zoals Beige. Beige is eigenlijk een verdunning van Vies bruin. De genetische code van beige is ddmm, een combinatie tussen Blauw wildkleur en Vies bruin. Jongen van ouders die beide het Moscow gen dragen hebben meer kans op de afwijking dan jongen waarvan maar 1 van de ouders het draagt.


TUMOR IN HET OOR

Een scheef hoofdje hoeft niet altijd draaikop te zijn. Dit kan ook een tumor zijn bijvoorbeeld. Het hamstertje op de onderstaande afbeelding heeft een Tumor in zijn

dwerghamster tumor in oor

VIES BRUIN GERELATEERDE KLEUREN

KLEUR
GENCODE
COMBINATIE
mm
Vies Bruin
mmdd
Vies Bruin, Blauw wildkleur
Beige Blond
mmddpp
Vies Bruin, Blauw wildkleur, Geel wildkleur roodoog.
mmaa
Vies Bruin, Zwart
mmddPepe
Vies Bruin, Blauw wildkleur, Pearl. (Beige en Pearl)
mmppddaa
Vies Bruin, Blauw wildkleur, Geel wildkeur Roodoog, Zwart
mmaadd
Vies Bruin, Zwart, Blauw wildkleur
De bovenstaande kleuren bevatten allemaal Vies Bruin en de jongen uit deze combinaties hebben dus grote kans op de draaikop afwijking.

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.