LOOPRAD

hamster in loopradHet hamster looprad is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de hamsterkooi. Rennen in een looprad is namelijk een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van je hamster en draagt bij aan een goede gezondheid van je dwerghamstertje. In het wild leggen hamsters lange stukken af op zoek naar voedsel (foerageergedrag), om ze in een kooi in staat te stellen deze afstanden ook af te leggen moeten we de dieren een looprad aanbieden.

EEN LOOPRAD IS GEZOND VOOR JE HAMSTER!

Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft niet schadelijk voor de gezondheid van uw hamster is maar deze zelfs bevorderd.

Uit onderzoek blijkt ook dat een looprad de lichaamsbouw van een hamster beïnvloed.

Nu blijkt dat hamsters die een looprad hebben iets (gezond) dikker zijn dan hamsters zonder een looprad. De hamsters die toegang hebben tot een looprad eten ook meer dan hamsters zonder looprad. Verder houdt een looprad de energie balans van een hamster op pijl.

Het is goed om altijd een loopradje aan je hamster aan te bieden. Voor zowel jonge als oude hamster. Alleen bij drachtige en zogende dieren moet je oppassen en kun je het looprad beter uit het verblijf verwijderen. Jonge moeders kunnen weleens met hun jongen in het looprad gaan zitten en deze op die manier bezeren.

“Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het zielige verveling is, wanneer een gekooide hamster zich eindeloos een ongeluk rent in zo’n tredmolentje. Nee, zeiden ze bij de BBC. Deze Russische dwerghamster is oorspronkelijk een prooidier, dat altijd moest vluchten. De ooit noodzakelijke hardloopdrang is een overlevingsinstinct en wordt nu nagespeeld. Bron: Trouw”

Uit een onderzoek van Dr.Kühnen blijkt dat een hamsterkooi niet kleiner dan 750 vierkante centimeter (c.a. 30 x 25 cm) mag zijn. Als je een te kleine hamsterkooi hebt en daar een looprad in zet kan de hamster dwanggedrag ontwikkelen. Bij een kooi die ruim genoeg is, kan de hamster zijn leefomgeving zelf indelen en de activiteiten zelf bepalen. Het is dus belangrijk dat de kooi groot genoeg is en bij voorkeur ook afwisseling kan bieden in de vorm van speeltjes en klim attributen

HAMSTERS RENNEN VEEL IN HET WILD

Hamsters leggen in het wild kilometers af tijdens hun zoektocht naar onder ander eten. Een dwerghamster heeft een territorium van gemiddeld één hectare, dat is 10 000 m². Ze wandelen hun territorium regelmatig af op zoek naar eten, maar ook om het te markeren voor andere dwerghamsters. Lopen zit dus in hun DNA!

banner van een houten looprad met een dwerghamster erin en bijgeschreven wat de feiten zijn over een looprad

DE HAMSTER LOOPRADJES OP EEN RIJTJE

Onderstaand heb ik de populairste en prettigste loopradjes op een rijtje gezet. Voor welk hamster loopradje jij kiest is een kwestie van smaak, budget en gevoel, denk ik. De loopradjes in het onderstaande overzicht zijn allemaal 100% geschikt voor hamsters, daar hoef je je geen zorgen om te maken dus. De onderlinge verschillen zullen m meer zitten in de prijs en dus ook in de kwaliteit.


Slecht   dwerghamster ster Redelijk   dwerghamster sterdwerghamster ster Goed   dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster Zeer goed


Aluminium Looprad dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een aluminium looprad voor dwerghamsters en hamsters
Aluminium Looprad

Dit is een nieuwkomer onder de loopradjes en wat voor één! Persoonlijk ben ik heel enthousiast over deze loopradjes! Ik heb er zelf eentje voor mijn Chinchilla’s en ze zijn echt niet kapot te krijgen, dat is natuurlijk ook logisch omdat het aluminium is. Het looprad heeft een bijzondere kogellager techniek waardoor het heel licht draait, je zou namelijk denken dat het heel zwaar is, maar dat is dus echt niet zo. Mijn dwerghamster krijgt het looprad van mijn chinchilla’s nog rond en dat is 46 cm groot!

VOORDELEN: Zeer hoge kwaliteit, 100% stil en knaagvast. Het looprad heeft een zeer lange levensduur en eigenlijk heb je een loopradje dat je nooit meer hoeft te vervangen. Kogellagers zijn vervangbaar, mocht het een keer nodig zijn.

NADEEL: Tja de prijs is hier wel een nadeel. Een looprad van 20 cm kost al gauw €70.

Hoe lang gaat ie mee?
> 5 jaar
Een aluminium looprad gaat heel lang mee! Niks aan het looprad kan slijten alleen de kogellager met de tijd, maar die kun je vervangen en dan kun je het looprad gewoon weer verder gebruiken. Bijna onsterfelijk zou je kunnen zeggen!

Aluminium Looprad met Hout dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

russische dwerghamster in een aluminium looprad met hout
Aluminium Looprad met Hout

Een variant op het aluminium looprad is het Aluminium Looprad met hout. Het hout maakt het looprad mooier naar mijn mening, maar wel wat kwetsbaarder. Hout is immers kwetsbaarder dan aluminium, maar ik heb het er toch op gewaagd en ik heb er geen spijt van. Hamsters zijn geen knagers zoals Gerbils dus hout is geen probleem. De soepele draai is heerlijk voor de dieren en het zachte loopvlak beschermt te pootjes. Ik ben echt fan! De dieren doen ook plassen op het loopvlak maar dat is een kwestie van afnemen en klaar.

VOORDELEN: Zeer hoge kwaliteit, 100% stil. Het looprad heeft een lange levensduur. Kogellagers zijn vervangbaar, mocht het een keer nodig zijn.

NADEEL: Tja de prijs is hier wel een nadeel. Een looprad van 20 cm kost al gauw €70.

Hoe lang gaat ie mee?
> 5 jaar
Een aluminium looprad gaat heel lang mee! Niks aan het looprad kan slijten alleen de kogellager met de tijd, maar die kun je vervangen en dan kun je het looprad gewoon weer verder gebruiken. Als de dieren het hout niet kapot knagen is die bijna onsterfelijk zou je kunnen zeggen!


FOREST LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster ster

Houten Looprad forest voor hamsters
Forest Hamstermolen 20 cm

Het Houten Looprad is een grote favoriet bij Hamsterliefhebbers. Het loopradje is niet alleen mooi om te zien vanwege de natuurlijke uitstraling, maar is ook nog eens ‘Muisstil’. Ik moet er wel bij zeggen dat er verschillende soorten houten loopradjes zoals deze verkocht worden. Mijn review is gebaseerd op de “Forest Hamstermolen 20 cm”. Ik heb ze namelijk ook weleens van een ander merk gehad en daar staken de spijkers en de splinters alle kanten op.

VOORDELEN: Het houten loopradje heeft een speciale Kogellager techniek waardoor het absoluut geen lawaai maakt, dus geen gepiep. Een bijkomend voordeel van een houten looprad is dat de nageltjes slijten.

NADEEL: Het schoonmaken is een nadeel bij houten loopradjes. Een groot nadeel van het houten looprad is echter als je hamster erin besluit te plassen, je het vaak schoon moet maken. De urine trekt eenvoudig in het hout, waardoor je het looprad sneller moet vervangen. Een oplossing is om het looprad in te smeren met lak. Gebruik hier wel speelgoed lak voor of vraag naar een diervriendelijke lak soort.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


Bogie Loopwiel Hout & Kunststof dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een hamster looprad van plastic en hout
Bogie Loopwiel Kunststof en Hout

Dit is een grappig looprad dat hout en plastic met elkaar combineert. Het is een heel mooi looprad om te zien en ook nog eens heel praktisch dankzij het kunststof loopvlak. Het looprad was oorspronkelijk van het merk “Karlie” dit merk stond altijd bekend om de hoge kwaliteit en de stille loopradjes.

VOORDELEN: Eenvoudig te reinigen dankzij het kunststof loopvlak. Dankzij een kogellager draait het prettig soepel en stil.

NADELEN: Ik kan zo niks bedenken

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


Houten Looprad met kurk dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een houten looprad met kurk loopvlak
Houten Looprad met Kurk

Dit is een houten looprad gemaakt van blankhout. Het loopvlak is bekleed met een laagje kurk. Dit laatste is gedaan zodat het zachter voor de pootjes is. Kurk werkt een beetje schok-absorberend waardoor de dieren prettiger kunnen rennen. Dat is het idee. In de praktijk is het inderdaad wel prettig zacht en hebben de dieren voldoende grip.

VOORDELEN: Het loopradje draait soepel en stil. Het loopvlak is zachter aan de pootjes. Dit kan met name geschikt zijn voor dieren die overmatig in hun looprad rennen en daardoor wondjes krijgen.

NADELEN: Het schoonmaken is een nadeel bij houten loopradjes. Als de kurk nat wordt kan je hamster deze eraf lopen. De kurk slijt sowieso na een poosje. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan heb je na een tijdje wel een looprad zonde kurk.

Hoe lang gaat ie mee?
4 – 8 maanden


TRIXIE LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een Trixie Looprad 20 cm
Trixie Looprad 20 cm

Dit is een prima standaard loopradje, maar dan met een voorfontje ervoor. Het geeft de dieren een dichter/beschutter gevoel wat op zich wel positief is. Het looprad heeft een iets geribbeld loopvlak wat veel grip geeft.

VOORDELEN: Een kunststof looprad heeft altijd als voordeel dat je deze eenvoudig kunt schoonmaken. Het loopradje kan aan de tralies bevestigd worden, al is deze functie tegenwoordig een beetje overbodig omdat we bijna allemaal glazen verblijven hebben.

NADELEN: Het loopradje heeft geen kogellager en kan dus minder soepel draaien of geluid gaan maken. Het wil ook weleens gebeuren dat het looprad tegen de standaard aantikt. Trixie geeft hierbij een gewichtsgrens aan, dit is vooral voor Syrische Hamsters van belang. Als de dieren te zwaar zijn kan het rad extra hard tegen de standaard aantikken.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


LOOPSCHIJF dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een Flying Saucer looprad voor hamster
Loopschijf flying saucer 21 cm

De loopschijf is een compleet andere manier van lopen. De dieren moeten er echt even aan wennen als ze dit nog nooit hebben meegemaakt, maar oefening baat kunst! Dit is een loopschijf die is gemaakt van kunststof, ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende merken, kleuren en maten. Eentje van 20 cm is goed voor dwerghamsters.

VOORDELEN: Vooral als je hamster nog nooit eerder in een loopschijf heeft gelopen dan is het handig om met een kunststof loopschijf te beginnen, deze draaien namelijk wat lichter.
Een kunststof looprad heeft altijd als voordeel dat je deze eenvoudig kunt schoonmaken.

NADEEL: Een nadeel aan een loopschijf vind ik altijd dat deze meer ruime in beslag neemt en je hem moeilijker in je scape kunt verwerken.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


HOUTEN LOOPSCHIJF dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een Trixie Houten looprad
Trixie Houten Running Disc 20 cm

De houten loopschijf lijkt op de flying saucer met als verschil dat deze van hout gemaakt is. Het loopradje heeft een zeer goede kwaliteit en is muisstil. Echter draait het vrij zwaar en de dieren hebben er niet veel grip op, daarnaast moeten dieren heel erg wennen aan een dergelijk looprad, ze moeten dus de draai echt te pakken krijgen. Bij de één lukt dat wel en bij de ander helaas niet.

VOORDEEL: Als je hamster gewend is om op een schijf te rennen dan is de Houten Loopschijf zeker een aanrader. De kwaliteit is bijzonder goed. Is je hamster het niet gewend en wil je een keer iets anders proberen dan zou ik beginnen met een kunststof loopschijf, deze draaien namelijk soepeler. Een bijkomend voordeel van een houten looprad is dat de nageltjes slijten.

NADEEL: Het schoonmaken is een nadeel bij houten loopradjes. Een nadeel aan een loopschijf vind ik altijd dat deze meer ruime in beslag neemt en je hem moeilijker in je scape kunt verwerken. De houten loopschijf draait zwaarder en het gladde loopvlak geeft minder grip.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


SILENT SPINNER LOOPRAD dwerghamster ster

Russische Dwerghamster rent in een silent spinner
Silent Spinner

De fabrikant van de Silent Spinners is veranderd en sinds die tijd is de kwaliteit van de loopradjes erg achteruit gegaan. Ze draaien niet meer soepel, maken veel geluid en gaan snel kapot. Ik heb zelf het verschil kunnen zien tussen de oude en de nieuwe versie. Vooral het plastic is een stuk brozer geworden. De oude Silent Spinners werden in Amerika gemaakt en de nieuwe komen uit China, wellicht dat dit het kwaliteitsverschil verklaard.

VOORDELEN: Een kunststof looprad heeft altijd als voordeel dat je deze eenvoudig kunt schoonmaken, daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ook kun je de Silent Spinner aan tralies vastmaken, maar deze functie is tegenwoordig vrij overbodig omdat we bijna allemaal glazen verblijven voor de dieren hebben.

NADELEN: De kwaliteit achteruitgang vind ik persoonlijk een groot nadeel. Het loorpad kan vrij veel lawaai maken en moeizamer gaan draaien.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 8 maanden


TRIXIE RODENT WHEEL 

Trixie metalen looprad
Trixie Rodent Wheel

Veel mensen schrikken als ze dit loopwiel zien, maar dat hoeft niet. Het is dan wel van metaal, maar het heeft geen open spijlen, maar een netachtig loopvlak. Dit laatste zorgt ervoor dat de dieren nooit met hun pootjes ergens tussen kunnen komen. Het metaal is licht buigzaam en kan dus bij verkeerd gebruik of val buigen. Het loopradje is 100% knaagvast, maar maakt ontzettend veel herrie! Het is heel erg simpel zonder kogellager of iets, dus als het eenmaal gaat piepen dan is het klaar. Ik heb ook gemerkt dat de verf op de draaiplekken los kan laten en daar kan gaan rosten.

AANRADER: NEE
Ik raad dit loopradje niet aan voor dwerghamsters. Er zijn veel betere alternatieven die fijner lopen en stiller zijn. Het maasachtige metaal kan voor zere voetjes zorgen als de dieren er veel op lopen.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


metalen looprad hamsterMETALEN LOOPRAD

Het metalen loopradje met open spijlen is niet geschikt voor hamsters. Hamsters hebben namelijk geen “grijp voetjes” zoals bijvoorbeeld muizen dat wel hebben. Hamsters hebben meer platvoetjes en moeten altijd op een vlak geheel lopen, dus nooit over open spijlen zoals in dit looprad. Gelukkig zien we deze loopradjes steeds minder, maar helaas zijn er nog steeds winkels die ze nog steeds verkopen.

AANRADER: NEE
Nee absoluut niet! De dieren kunnen met hun pootjes tussen de spijlen komen en zich lelijk bezeren. Er zijn gevallen bekend waarbij pootjes zijn gebroken.


Welk loopradje heb jij voor je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

error: Content is protected !!