LOOPRAD

hamster in loopradHet hamster looprad is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de hamsterkooi. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van je hamster en draagt het bij aan een goede gezondheid van je dwerghamstertje.

EEN LOOPRAD IS GEZOND VOOR JE HAMSTER!

Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft niet schadelijk voor de gezondheid van uw hamster is maar deze zelfs bevorderd.

Uit onderzoek blijkt ook dat een looprad de lichaamsbouw van een hamster beïnvloed.

Nu blijkt dat hamsters die een looprad hebben iets (gezond) dikker zijn dan hamsters zonder een looprad. De hamsters die toegang hebben tot een looprad eten ook meer dan hamsters zonder looprad.
Verder houdt een looprad de energie balans van een hamster op pijl.

Het is goed om altijd een loopradje aan je hamster aan te bieden. Voor zowel jonge als oude hamster. Alleen bij drachtige en zogende dieren moet je oppassen en kun je het looprad beter uit het verblijf verwijderen. Jonge moeders kunnen weleens met hun jongen in het looprad gaan zitten en deze op die manier bezeren.

“Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het zielige verveling is, wanneer een gekooide hamster zich eindeloos een ongeluk rent in zo’n tredmolentje. Nee, zeiden ze bij de BBC. Deze Russische dwerghamster is oorspronkelijk een prooidier, dat altijd moest vluchten. De ooit noodzakelijke hardloopdrang is een overlevingsinstinct en wordt nu nagespeeld. Bron: Trouw”

hamster looprad

LOOPRAD V/S HAMSTERKOOI

Uit een onderzoek van Dr.Kühnen blijkt dat een hamsterkooi niet kleiner dan 750 vierkante centimeter (c.a. 30 x 25 cm) mag zijn. Als je een te kleine hamsterkooi hebt en daar een looprad in zet kan de hamster dwanggedrag ontwikkelen. Bij een kooi die ruim genoeg is, kan de hamster zijn leefomgeving zelf indelen en de activiteiten zelf bepalen. Het is dus belangrijk dat de kooi groot genoeg is en bij voorkeur ook afwisseling kan bieden in de vorm van speeltjes en klim attributen

HAMSTERS RENNEN VEEL IN HET WILD

Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat een hamster vooral ‘s avonds en ’s nachts heel veel rondloopt/rent. De Hamster rent in het wild ook heel veel rond, ze zijn ‘s avonds en ‘s nachts op zoek naar voedsel en dan maken ze weleens kilometers achter elkaar. In een hamsterkooi is dat soms lastig vandaar dat het loopradje is uitgevonden! …en je hebt het vast wel gemerkt … je hamster maakt er dankbaar gebruik van.

WELK HAMSTER LOOPRAD KIES JE?

Maar nu, je loopt net als voor een hamsterkooi een winkel binnen en kijkt als beginnende hamsterbezitter een keer rond en denk welk loopradje moet ik in nu kiezen? Er staan er zoveel.
Dat klopt inderdaad er zijn heel veel verschillende soorten loopradjes qua: maat, kleuren etc.

HOUTEN LOOPRAD SCHOONMAKEN

Schoonmaken van een houten loopradje hoeft geen drama meer te zijn ben ik achter gekomen. Er is nieuw schoonmaakmiddel waarmee je urine vlekken eenvoudig kunt verwijderen. Je hoeft het middel alleen maar op de urine vlekken te sprayen en even wachten. Hieronder laat ik zien hoe het werkt 🙂

 

DE HAMSTER LOOPRADJES OP EEN RIJTJE

Onderstaand heb ik de populairste en prettigste loopradjes op een rijtje gezet. Voor welk hamster loopradje jij kiest is een kwestie van smaak, budget en gevoel, denk ik. De loopradjes in het onderstaande overzicht zijn allemaal 100% geschikt voor hamsters, daar hoef je je geen zorgen om te maken dus. De onderlinge verschillen zullen m meer zitten in de prijs en dus ook in de kwaliteit.


Welk loopradje heb jij voor je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Russische Dwerghamster Mandarijn in een loooprad

dwerghamster ster Redelijk dwerghamster sterdwerghamster ster Goed dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster Zeer goed Slecht

FOREST LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

Houten Looprad forest voor hamsters

Het Houten Looprad is een grote favoriet bij Hamsterliefhebbers. Het loopradje is niet alleen mooi om te zien vanwege de natuurlijke uitstraling, maar is ook nog eens ‘Muisstil’.

Het houten loopradje heeft een speciale Kogellager techniek waardoor het absoluut geen lawaai maakt, dus geen gepiep.

Een groot nadeel van het houten looprad is echter als je hamster erin besluit te plassen, je het vaak schoon moet maken. De urine trekt eenvoudig in het hout, waardoor je het looprad sneller moet vervangen. Een oplossing is om het looprad in te smeren met lak. Gebruik hier wel speelgoed lak voor of vraag naar een diervriendelijke lak soort.

Het looprad is verkrijgbaar in 20 cm

Al met al zeker een aanrader!


Trixie Looprad 20 cmTRIXIE LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster ster

Dankzij het voorfrontje kan de hamster iets minder makkelijk uit zijn looprad vallen, maar in de regel gebeurd dit niet snel.

Het loopradje staat op een metalen standaard en kan net als het Ferplast looprad ook aan de tralies van de kooi gehangen worden. Dankzij het plastic is ook dit looprad eenvoudig schoon te maken.

Qua geluid is het ook vergelijkbaar met het Ferpalst looprad. Zolang er geen viezigheid bij komt is het goed en mocht het loopradje na enige tijd iets stroever gaan lopen dan kan deze eenvoudig ingesmeerd worden met bijvoorbeeld olijfolie.

Het loopradje is verkrijgbaar in drie verschillende maten:
17 cm, 22 cm en 28 cm


Russische Dwerghamster rent in een silent spinner SILENT SPINNER LOOPRAD dwerghamster ster

De Silent Spinners zijn onlangs veranderd van fabrikant en hiermee is ook de kwaliteit van de Silent Spinners veranderd. Ze zijn vergeleken met vroeger kwalitatief minder goed en minder stil. Ze beginnen ook veel eerder te piepen en je hoort ze draaien. Dat was vroeger niet zo.

De Silent spinner is gemaakt van hard plastic en dus eenvoudig schoon te maken. Het looprad kun je van de standaard afhalen en aan de tralies van het verblijf hangen.

De silent spinner is verkrijgbaar in drie verschillende maten:
12 cm, 17 cm en 29 cm.

De 12 cm silent spinner is meer geschikt voor hele kleine dwerghamstersoorten zoals de Roborovski. De 17 cm silent spinner is geschikt voor Russische Dwerghamsters en de 29 cm silent spinner is geschikt voor Syrische Hamsters.


Flying Saucer looprad voor hamsterFLYING SAUCER LOOPSCHIJF dwerghamster sterdwerghamster ster

Wat is dit nou voor iets geks hoor ik je denken. Maak kennis met de Flying Saucer en zoals de naam al zegt gaat het om een vliegende schotel.

Dit is een ergonomische looprad. Met de Flying Saucer is er geen kans op het krom lopen van de rug omdat de hamster lekker languit kan rennen.

Persoonlijk vind ik het een geniale uitvinding. Het enige grote nadeel is dat het looprad veel ruimte inneemt in de hamsterkooi. Maar mocht je een grotere hamsterkooi hebben dan zou ik de flying saucer er zeker in zetten! Je krijgt er geen spijt van.

De Flying Saucer is gemaakt van hard plastic en staat op twee stevige voetjes. De flying saucer is heel stil net als het karlie looprad en de silent spinner.

De flying saucer is verkrijgbaar in drie verschillende maten:
13 cm, 17 cm en 30 cm.

De flying saucer 13 cm is geschikt voor kleine dwerghamstersoorten zoals de Roborovski, de flying saucer 17 cm is geschikt voor Russische Dwerghamsters en de flying saucer 30 cm is voor Syrische Hamsters geschikt.


Trixie Houten loopradTRIXIE HOUTEN LOOPSCHIJF dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

De Trixie Running disc lijkt op de flying saucer met als verschil dat deze van hout gemaakt is.

Het loopradje heeft een zeer goede kwaliteit en is muisstil. Voor jonge dwerghamsters is dit loopradje wel iets te zwaar om rond te krijgen, maar voor volwassen dwerghamsters zeer geschikt.

Het loopradje is verkrijgbaar in een 20 cm variant en dat is prima.


Trixie metalen loopradTRIXIE RODENT WHEEL dwerghamster sterdwerghamster ster

Veel mensen schrikken als ze dit loopwiel zien, maar dat hoeft niet. Het is dan wel van metaal, maar het heeft geen open spijlen, maar een netachtig loopvlak. Dit laatste zorgt ervoor dat de dieren nooit met hun pootjes ergens tussen kunnen komen.

Het metaal is licht buigzaam en kan dus bij verkeerd gebruik of val buigen.

Het loopradje is 100% knaagvast en eenvoudig schoon te maken, maar het is niet stil.


metalen looprad hamsterMETALEN LOOPRAD dwerghamster ster

Dit is een drama onder de loopradjes en is absoluut niet geschikt om in de praktijk te gebruiken. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om dit loopradje voor uw hamster aan te schaffen.

Jammer genoeg worden deze radjes nog wel gekocht maar gezien de veiligheid is het niet verantwoord om deze aan te schaffen voor uw hamster. Het loopradje maakt verder veel lawaai is wel knaagvast omdat het van metaal is en staat redelijk stevig.