LOOPRAD

hamster in loopradHet hamster looprad is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de hamsterkooi. Rennen in een looprad is namelijk een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van je hamster en draagt bij aan een goede gezondheid van je dwerghamstertje.

EEN LOOPRAD IS GEZOND VOOR JE HAMSTER!

Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft niet schadelijk voor de gezondheid van uw hamster is maar deze zelfs bevorderd.

Uit onderzoek blijkt ook dat een looprad de lichaamsbouw van een hamster beïnvloed.

Nu blijkt dat hamsters die een looprad hebben iets (gezond) dikker zijn dan hamsters zonder een looprad. De hamsters die toegang hebben tot een looprad eten ook meer dan hamsters zonder looprad. Verder houdt een looprad de energie balans van een hamster op pijl.

Het is goed om altijd een loopradje aan je hamster aan te bieden. Voor zowel jonge als oude hamster. Alleen bij drachtige en zogende dieren moet je oppassen en kun je het looprad beter uit het verblijf verwijderen. Jonge moeders kunnen weleens met hun jongen in het looprad gaan zitten en deze op die manier bezeren.

“Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het zielige verveling is, wanneer een gekooide hamster zich eindeloos een ongeluk rent in zo’n tredmolentje. Nee, zeiden ze bij de BBC. Deze Russische dwerghamster is oorspronkelijk een prooidier, dat altijd moest vluchten. De ooit noodzakelijke hardloopdrang is een overlevingsinstinct en wordt nu nagespeeld. Bron: Trouw”

Uit een onderzoek van Dr.Kühnen blijkt dat een hamsterkooi niet kleiner dan 750 vierkante centimeter (c.a. 30 x 25 cm) mag zijn. Als je een te kleine hamsterkooi hebt en daar een looprad in zet kan de hamster dwanggedrag ontwikkelen. Bij een kooi die ruim genoeg is, kan de hamster zijn leefomgeving zelf indelen en de activiteiten zelf bepalen. Het is dus belangrijk dat de kooi groot genoeg is en bij voorkeur ook afwisseling kan bieden in de vorm van speeltjes en klim attributen

HAMSTERS RENNEN VEEL IN HET WILD

Hamsters leggen in het wild kilometers af tijdens hun zoektocht naar onder ander eten. Een dwerghamster heeft een territorium van gemiddeld één hectare, dat is 10 000 m². Ze wandelen hun territorium regelmatig af op zoek naar eten, maar ook om het te markeren voor andere dwerghamsters. Lopen zit dus in hun DNA!

banner van een houten looprad met een dwerghamster erin en bijgeschreven wat de feiten zijn over een looprad

DE HAMSTER LOOPRADJES OP EEN RIJTJE

Onderstaand heb ik de populairste en prettigste loopradjes op een rijtje gezet. Voor welk hamster loopradje jij kiest is een kwestie van smaak, budget en gevoel, denk ik. De loopradjes in het onderstaande overzicht zijn allemaal 100% geschikt voor hamsters, daar hoef je je geen zorgen om te maken dus. De onderlinge verschillen zullen m meer zitten in de prijs en dus ook in de kwaliteit.


Slecht   dwerghamster ster Redelijk   dwerghamster sterdwerghamster ster Goed   dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster Zeer goed


Aluminium Looprad dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een aluminium looprad voor dwerghamsters en hamsters
Aluminium Looprad

Dit is een nieuwkomer onder de loopradjes en wat voor één! Persoonlijk ben ik heel enthousiast over deze loopradjes! Ik heb er zelf eentje voor mijn Chinchilla’s en ze zijn echt niet kapot te krijgen, dat is natuurlijk ook logisch omdat het aluminium is. Het looprad heeft een bijzondere kogellager techniek waardoor het heel licht draait, je zou namelijk denken dat het heel zwaar is, maar dat is dus echt niet zo. Mijn dwerghamster krijgt het looprad van mijn chinchilla’s nog rond en dat is 46 cm groot!

VOORDELEN: Zeer hoge kwaliteit, 100% stil en knaagvast. Het looprad heeft een zeer lange levensduur en eigenlijk heb je een loopradje dat je nooit meer hoeft te vervangen. Kogellagers zijn vervangbaar, mocht het een keer nodig zijn.

NADEEL: Tja de prijs is hier wel een nadeel. Een looprad van 20 cm kost al gauw €70.

Hoe lang gaat ie mee?
> 5 jaar
Een aluminium looprad gaat heel lang mee! Niks aan het looprad kan slijten alleen de kogellager met de tijd, maar die kun je vervangen en dan kun je het looprad gewoon weer verder gebruiken. Bijna onsterfelijk zou je kunnen zeggen!

Aluminium Looprad met Hout dwerghamster sterdwerghamster sterdwerghamster ster

russische dwerghamster in een aluminium looprad met hout
Aluminium Looprad met Hout

Een variant op het aluminium looprad is het Aluminium Looprad met hout. Het hout maakt het looprad mooier naar mijn mening, maar wel wat kwetsbaarder. Hout is immers kwetsbaarder dan aluminium, maar ik heb het er toch op gewaagd en ik heb er geen spijt van. Hamsters zijn geen knagers zoals Gerbils dus hout is geen probleem. De soepele draai is heerlijk voor de dieren en het zachte loopvlak beschermt te pootjes. Ik ben echt fan! De dieren doen ook plassen op het loopvlak maar dat is een kwestie van afnemen en klaar.

VOORDELEN: Zeer hoge kwaliteit, 100% stil. Het looprad heeft een lange levensduur. Kogellagers zijn vervangbaar, mocht het een keer nodig zijn.

NADEEL: Tja de prijs is hier wel een nadeel. Een looprad van 20 cm kost al gauw €70.

Hoe lang gaat ie mee?
> 5 jaar
Een aluminium looprad gaat heel lang mee! Niks aan het looprad kan slijten alleen de kogellager met de tijd, maar die kun je vervangen en dan kun je het looprad gewoon weer verder gebruiken. Als de dieren het hout niet kapot knagen is die bijna onsterfelijk zou je kunnen zeggen!


FOREST LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster ster

Houten Looprad forest voor hamsters
Forest Hamstermolen 20 cm

Het Houten Looprad is een grote favoriet bij Hamsterliefhebbers. Het loopradje is niet alleen mooi om te zien vanwege de natuurlijke uitstraling, maar is ook nog eens ‘Muisstil’. Ik moet er wel bij zeggen dat er verschillende soorten houten loopradjes zoals deze verkocht worden. Mijn review is gebaseerd op de “Forest Hamstermolen 20 cm”. Ik heb ze namelijk ook weleens van een ander merk gehad en daar staken de spijkers en de splinters alle kanten op.

VOORDELEN: Het houten loopradje heeft een speciale Kogellager techniek waardoor het absoluut geen lawaai maakt, dus geen gepiep. Een bijkomend voordeel van een houten looprad is dat de nageltjes slijten.

NADEEL: Het schoonmaken is een nadeel bij houten loopradjes. Een groot nadeel van het houten looprad is echter als je hamster erin besluit te plassen, je het vaak schoon moet maken. De urine trekt eenvoudig in het hout, waardoor je het looprad sneller moet vervangen. Een oplossing is om het looprad in te smeren met lak. Gebruik hier wel speelgoed lak voor of vraag naar een diervriendelijke lak soort.

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


Bogie Loopwiel Hout & Kunststof dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een hamster looprad van plastic en hout
Bogie Loopwiel Kunststof en Hout

Dit is een grappig looprad dat hout en plastic met elkaar combineert. Het is een heel mooi looprad om te zien en ook nog eens heel praktisch dankzij het kunststof loopvlak. Het looprad was oorspronkelijk van het merk “Karlie” dit merk stond altijd bekend om de hoge kwaliteit en de stille loopradjes.

VOORDELEN: Eenvoudig te reinigen dankzij het kunststof loopvlak. Dankzij een kogellager draait het prettig soepel en stil.

NADELEN: Ik kan zo niks bedenken

Hoe lang gaat ie mee?
6 – 12 maanden


Houten Looprad met kurk dwerghamster sterdwerghamster ster

foto van een houten looprad met kurk loopvlak
Houten Looprad met Kurk

Dit is een houten looprad gemaakt van blankhout. Het loopvlak is bekleed met een laagje kurk. Dit laatste is gedaan zodat het zachter voor de pootjes is. Kurk werkt een beetje schok-absorberend waardoor de dieren prettiger kunnen rennen. Dat is het idee. In de praktijk is het inderdaad wel prettig zacht en hebben de dieren voldoende grip.

VOORDELEN: Het loopradje draait soepel en stil. Het loopvlak is zachter aan de pootjes. Dit kan met name geschikt zijn voor dieren die overmatig in hun looprad rennen en daardoor wondjes krijgen.

NADELEN: Het schoonmaken is een nadeel bij houten loopradjes. Als de kurk nat wordt kan je hamster deze eraf lopen. De kurk slijt sowieso na een poosje. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan heb je na een tijdje wel een looprad zonde kurk.

Hoe lang gaat ie mee?
4 – 8 maanden


TRIXIE LOOPRAD dwerghamster sterdwerghamster ster