Geen categorie

Interview SBS6 Hart van Nederland

Afgelopen week was SBS6 bij mij op bezoek voor het televisieprogramma Hart van Nederland. Het item ging over de positieflijst.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

4 gedachten over “Interview SBS6 Hart van Nederland

  • Hallo Marika.

    Goed gesproken bij SBS6.
    Het was alleen wel een kort gesprek, maar ok.
    Maar dat verhaal van de dierenbescherming was een lul verhaal.
    En nu worden een aantal hobbydieren in Nederland verboden ,
    maar dit gaat niet gebeuren in o.a. Duitsland, België enz.
    Daar mogen dwerghamster gewoon verkocht en gekocht worden, om het huisdiertje te zijn.
    Helaas zijn de dames en heren in Nederland volledig de weg kwijt.

    Met vriendelijk groet,
    Wolden

    Beantwoorden
  • Zo fijn dat je hier actief mee aan de slag bent. Ik vond het item bij de NOS heel onthutsend, vooral als de dierenarts aan het woord komt die bij heeft gedragen aan het onderzoek. Het is mij niet duidelijk of ze ook echt een wetenschapper is (want uiteraard is een dierenarts niet direct ook een wetenschapper), maar het enige argument dat zij heeft aangedragen is dat het op objectief, wetenschappelijk onderzoek gestoeld is. Ik hoop voor haar maar dat het door de edit komt, want anders is het wel een graatmager verhaal. Als je goede redenen hebt, dan moet je die ook kunnen aandragen. Zelfs als het heel specialistisch is (een onderzoek moet ook ‘verkocht’ kunnen worden aan subsidieverstrekkers en die zijn echt niet per se thuis in vakjargon). Daarnaast geloof ik niet dat er zoiets bestaat als “objectief” wetenschappelijk onderzoek. Aan de ene kant heb je ruwe data en aan de andere kant heb je de interpretatie van de onderzoeker. En een onderzoeker heeft ook (voor)oordelen, een eigen referentiekader etc.. Is het onderzoek trouwens peer-reviewed? Zo niet, dan weet je helemaal niet wat de wetenschappelijke waarde van dat onderzoek is. Daarnaast is niemand gespecialiseerd in 160 diersoorten, dus hoe goed waren de betrokkenen thuis in de behandelde diersoorten? Ik denk dat de lijst aan alle kanten rammelt en dat die dierenarts hem niet voldoende kan beargumenteren. Want wat een vreselijke lijst is dit na 5 jaar onderzoek (?!) geworden. Waarom is het logisch om de bruine rat als huisdier te houden als dat de volksgezondheid niet ten goede komt (zie ook website van het RIVM en de GGD)? Hoeveel generaties aan selectie door de mens duurt het voordat de bruine rat uiteindelijk gedomesticeerd raakt? Zijn ze daarna nog steeds geschikt als huisdier (aangezien de gedomesticeerde versie niet op de lijst staat)? Is het de bedoeling dat we massaal de natuur in gaan om onze huisdieren te vangen, ook als zij bedreigd zijn? En waarom denken de “onderzoekers” dat de gemiddelde Nederlander wel voor een waterbuffel of een kameel kan zorgen, maar niet voor een russische dwerghamster? Ik zie door deze lijst een hele hoop nieuwe problemen ontstaan.

    Hebben ze in het onderzoek ook gekeken naar de voordelen van mens- dierrelaties? Denk aan de hond die door selectie heel mensgericht is geworden ten opzichte van de wilde voorouder. Is hiervan ook sprake bij dwerghamsters? Dat het voor de mens veel positiefs kan doen, daar ben ik wel van overtuigd. Dieren en mensen leven al duizenden jaren samen en het domesticatie proces is nog ouder dan de bijbel.

    Er zijn initiatieven gaande om de burger weer het vertrouwen in instanties terug te laten krijgen. Maar misschien moeten ze eerst maar goed uit te leggen beleid gaan vormen.

    Beantwoorden

Geef een reactie