BIJTEN

russische dwerghamster

Het zijn zulke goed gehumeurde diertjes dat het bijna moeilijk voor te stellen is dat ze bijten, maar toch kan het gebeuren dat je Russische Dwerghamster je bijt. Je moet het niet meteen persoonlijk opvatten er kunnen verschillende redenen voor zijn.

OORZAKEN VAN BIJTEN

 • Het dier is bang en reageert instinctief door te bijten. Dit zal bij de meeste Rusjes niet snel voorkomen maar uit angst kan het diertje zeker bijten.
 • Je handen ruiken naar voedsel. Dit gebeurt mij weleens, dan heb ik de diertjes net eten gegeven en vervolgens laat ik ze aan mijn hand ruiken… ja dom dom, dan wil het weleens gebeuren dat er eentje hele erge honger heeft en in mijn vinger gaat bijten. Dit hebben ze vaak redelijk snel door en laten meteen los. Ze kunnen ook gaan knabbelen aan je hand dit voelt een beetje apart, het is niet echt bijten maar echt knabbelen.
 • Je hebt je handen gewassen. Hamsters herkennen hun verzorger met name aan de geur. Ze worden dan ook snel wantrouwend als jij net je handen hebt gewassen of een crème erop hebt gesmeerd. Als ze een hele andere geur ruiken dan kunnen ze gaan bijten.
 • Meerdere dieren. Als je twee hamsters in twee verschillende verblijven houdt en je aait de ene en gelijk daarna wil je de andere ook aaien, dan kan het zijn dat je lelijk gebeten wordt. De geur van de andere hamster zit immers nog aan je hand…
  Was eerst even je handen en wrijf dan even over je kleren zodat je, je eigen geur weer hebt.
 • Trauma´s. Het kan ook zijn dat je hamster een paar keer is geschrokken van je hand. Hij gaat je hand dan automatisch associëren met iets negatiefs. Om dit te voorkomen is het goed dat je hem regelmatig uit je hand laat eten en altijd rustig van voren benaderd en niet van boven. Hamsters zijn prooidieren en hebben een aangeboren angst voor alles wat van boven komt.
 • Ik wil slapen. Je moet een bijterige hamster niet wakker maken. Doe je dat toch doe het dan op een voorzichtige manier, door middel van je stem niet je handen want dan heb je kans dat het diertje chagrijnig wordt. Aardig wakker maken kan nog wel een keer maar als het beestje in zijn huisje slaapt en je steekt je vingers naar binnen om hem wakker te schudden of eruit te
 • peuteren, dan kun je erop rekenen dat je dat niet in dank wordt afgenomen. Je kunt ook even in het zaagsel ritselen en wachten totdat hij wakker wordt en bij je komt.
 • Winter, Agressief gedrag kan veroorzaakt worden door stress, een verkeerde huisvesting, verkeerd hanteren, maar ook door de periode van het jaar. Uit onderzoek is gebleken dat als de dag korter wordt en hamsters dit merken ze agressiever gedrag kunnen gaan vertonen (Fleming et al., 1988), zie hiervoor ook Torpor en de winterverlamming.

Heeft jouw hamster je weleens gebeten?

Laden ... Laden ...

russische dwerghamster

BIJTERIGE HAMSTER – CAMPBELLI? HYBRIDE?

Het kan zijn dat je een van nature bijterige hamster hebt aangeschaft. Hier is misschien enige uitleg op zijn plaats. Rusjes zijn van nature eerder angstig dan agressief. Ze zijn eerder mild te noemen dan pittig.

De Russische Dwerghamster is dicht verwant aan de Campbelli Dwerghamster. Deze twee zijn zo verwant dat onderling fokken mogelijk is. Dit is dan ook veelvuldig gebeurd in het verleden. Het resultaat is een hamster die de eigenschappen heeft van beide soorten (hybride). Dit is niet altijd even positief, je kruist twee soorten die erg op elkaar lijken. Als je de Campbelli met de Rus vergelijkt dan zou je kunnen zeggen dat de Rus een makke merrie is en de Campbelli daarentegen een karaktervolle hengst.

Wat gebeurt er dan, je koopt een Russische Dwerghamster met het karakter van een Campbelli en daar wordt je in de meeste gevallen niet zo vrolijk van, al hoeft het niet in alle gevallen erg te zijn. Ik ben van mening als een diertje jong is dat je deze dan altijd tam kunt maken. Zie signalement voor het verschil tussen een Rusje en een Campbelli.
Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk ‘Nee !’of ‘Foei!’, wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.


russische dwerghamsterSCHUWE HAMSTER

Als je met een schuwe hamster te maken hebt dan kun je hem in het begin het beste door middel van een wc rol of bakje oppakken. Wacht totdat het diertje de rol ingaat en haal deze vervolgens uit de kooi. Nu kun je de rol naast je hand neerleggen even wachten totdat het diertje eruit en recht op je hand kruipt. Gebruik het liefst geen handschoenen! Hierdoor zullen de dieren nooit aan je geur kunnen wennen en wordt het tam maken moeilijker. Bijtgedrag hoort niet. Als je hamster bijt is er iets misgegaan bij het fokken, bij de socialisatie of de omgang. Heb je de hamster net gekocht en vertoond hij dit gedrag ga dan terug naar de winkel of fokker.


KNABBELEN VAN DE DWERGHAMSTER

Dit is typisch gedrag dat bij de Russische Dwerghamster hoort. Het komt met name voor bij jonge hamstertjes. Het knabbelen is een typisch licht bijtend gedrag dat de kleintjes met name bij je vingers/nagels doen. Ik denk zelf dat ze het uit jongigheid doen. We moeten niet vergeten dat Russische Dwerghamsters knaagdieren zijn en dus houden van knagen. Op jonge leeftijd weten ze nog niet dat ze niet aan je hand moeten knabbelen ze kennen het niet en proeven op deze manier hun omgeving.

VOORAL BIJ JONGE DIEREN

Vooral jonge rusjes hebben een aparte eigenschap dat ze gaan knabbelen. Ik leg dit altijd uit als een soort jongigheid. Gedrag waarbij de dieren met hun tandjes alles een beetje proeven.
Jonge hamstertjes moeten net als jonge hondjes en katjes, de hele wereld nog ontdekken. Wederom speelt ook hier de Fokker een belangrijke rol.

KNAAAGDIEREN KNAGEN

Hamstertjes zijn knaagdieren, dit houdt in dat knagen in hun natuur zit. Zodra ze een materiaal tegenkomen dat ze niet kennen, zetten ze even hun tandjes erin. Ze beginnen heel voorzichtig (knabbelen) en als het lekker proeft of ze denken dat het eetbaar is, dan gaat het knabbelen over in bijten. Dit heeft absoluut niets te maken met agressie, de dieren zijn aan het ontdekken en leren 😉
Wat je het beste kunt doen als je hamster dit bijvoorbeeld met jou hand of vinger doet, is meteen met je hand of vinger bewegen. Dit geeft een signaal aan het diertje dat het toch niet eetbaar is.

KNABBELEN NEEMT AF

Het knabbelen neemt af zodra de hamstertjes volwassen worden. Dit is ongeveer naar hun 12e levensweek.

Probeer maar eens je nagel te geven aan je (jonge) hamster, deze zal hier veel interesse voor hebben omdat het iets hards is. Hij zal er even aan knabbelen om te kijken of het eetbaar is en als hij het knabbelen lekker vind en jij doet je hand niet weg dan wil het weleens gebeuren dat hij iets harder gaat knabbelen.

Het knabbelgedrag heeft niets met tamheid te maken, het gedrag is iets wat bij jongere hamsters hoort en is met een paar dagen/weken verdwenen. Oudere hamsters kunnen het soms ook nog hebben maar zij knabbelen dan wat beheerster dan de jonge hamsters.

russische dwerghamster op hand

WAT KUN JE DOEN?

Het is vrij vervelend als je net een jong hamstertje hebt aangeschaft en deze vertoont dit gedrag. Dit kan namelijk erg lastig zijn als je ’m uit zijn kooi wilt halen en je daarvoor je hand aan hem aanbied zodat hij erop kan klimmen. In plaats van op je hand te klimmen gaat hij eraan knabbelen… ja maar dat is niet de bedoeling ’hallo, hamster doe eens niet’. Je kunt wel tegen hem gaan praten maar dat helpt niet 🙂 wat je kunt doen om het knabbelen te voorkomen is:

 • Hand niet aanbieden. Bied de eerste tijd niet je hand aan als je merkt dat hij juist dan aan je hand wil gaan knabbelen. Pak heb beter op (handen gevormd in een kommetje) en laat hem dan over je handen lopen. Het vanzelf op je hand lopen komt snel genoeg. Knabbelt hij niet als je, je hand aanbiedt dan  kun je dit gewoon blijven doen.
 • Vinger niet aanbieden. Het is sowieso niet verstandig om je vinger aan te bieden aan een knaagdier, dus ook bij rusjes kun je dit beter niet doen. Het diertje weet niet zo goed wat hij ermee aan moet en meestal krijgt hij wat lekkers van die vingers en dus zal hij verward zijn op het moment dat je hem niets lekkers geeft maar wel een vinger voor zijn neus houdt. Hij kan in dit geval drie dingen doen:
 1. Hij loopt weg want er is niets lekkers.
 2. Hij gaat aan je vinder knabbelen.
 3. Hij gaat aan je vinger likken. Dit gebeurt overigens niet vaak, misschien als je klamme handen hebt en je vingers een beetje zoutig zijn.
 • Klamme handen. Als je klamme handen of zweterige handen zijn vochtig en zoutig. Hamsters vinden zout wel lekker en kunnen hierdoor dus aan je handen gaan knabbelen of zelfs bijten. In het beste geval gaan ze eraan likken :-). Probeer als je weet dat je hamster kan gaan knabbelen om je handen even te wassen voordat je ‘m gaat aanhalen.
  Vingers bewegen. Beweeg met je vingers of je hand zodra je hamster gaat knabbelen hierdoor leert hij dat het niet mag.
 • Blazen. Je kunt ook tegen zijn koppie aan blazen als hij knabbelt. Dit wordt door de hamster als onprettig ervaren en waarschijnlijk zal hij deze onprettige ervaring koppelen aan het ongewenste gedrag en dit niet meer doen.

Je hoeft je om het knabbelen vaak geen zorgen te maken dit gaat vanzelf over naarmate de hamster volwassen wordt of het wordt een stuk minder.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.