OMGANG

russische dwerghamster mandarijn op hand tamRussische Dwerghamsters kunnen heel goed tam gemaakt worden. De hamster wordt het snelst tam als je hem van je hand laat eten en hem steeds rustig benaderd. Geef je hamster elke dag een zaadje, dan zul je zien dat hij na een paar keer al klaar staat en op je wacht zodra hij je hoort.

Als de hamster eenmaal helemaal aan je gewend is en hij op je hand klimt, moet je wel opletten dat hij niet van je hand afspringt. Hamsters hebben weinig gevoel voor diepte namelijk.

‘Een slapende hamster moet je nooit wakker maken’ wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem. Russische Dwerghamsters zijn van nature goed gehumeurde diertjes, dus je zult ze niet zo snel  chagrijnig krijgen en vergeleken met andere hamstersoorten zijn ze vaak wel actief overdag, maar niet elke hamster stelt het op prijs om wakker gemaakt te worden…

HAMSTER UIT ZIJN VERBLIJF PAKKEN

Een Russische Dwerghamster uit zijn verblijf halen lijkt erg makkelijk en dat is het ook. Heb je echter nog weinig ervaring met deze kleine diertjes en wil je je hamster op een plezierige manier uit zijn verblijf halen doe dit dan altijd rustig en voorzichtig. Er zijn grofweg drie manieren om je hamster uit zijn verblijf te halen.

HAMSTER STRESS

Ook hamsters kunnen last krijgen van stress. Stress kan vele oorzaken hebben, sommige hamsters zullen stress hebben als ze uit de kooi gehaald worden omdat ze dat niet gewend zijn bijvoorbeeld.. Hoe herken je een hamster met stress? Onderstaand heb ik een paar algemene gedragingen opgesomd die bij stress naar voren kunnen komen.

  • Hamster is VEEL actiever dan normaal. De activiteit is opmerkelijk. Het kan zijn dat het diertje wel 2 of drie keer zo actief is dan normaal.
  • Agressief gedrag vertonen naar zijn verzorger toe kan ook een gevolg van stress zijn. Een hamster die nooit heeft gebeten en nu opeens wel bijt kan last hebben van stress ten gevolge van pijn of ziekte bijvoorbeeld.
  • Bij extreme stress kan zelfs vermagering voorkomen.
  • De hartslag gaat omhoog, maar dit kunnen wij niet waarnemen met het blote oog, net als de lichaamstemperatuur die omhoog gaat als het dier stress heeft.

hamster in een kommetje optillenIn een kommetje

Je benadert je hamster zo veel mogelijk van voren en maakt hierbij een kommetje met twee handen. Voorzichtig sluit je de hamster in het kommetje en pak je hem uit de kooi. Dit is een prettige manier om opgepakt te worden voor de hamster omdat hij zich zo veilig voelt.

Op je hand laten stappen

hamster op je handen laten stappen

Het mooiste is natuurlijk als je kleine vriend vanzelf op je hand gaat zitten. Doet hij dat dan is het geen probleem om het op je hand uit zijn verblijf te pakken. Kijk wel uit dat hij niet van je hand af springt.

Van boven oppakken

hamster oppakken

“Grijpen”, is ook een manier om je hamster te pakken. Ik raad dit echter af om te doen bij nieuwe dieren die nog moeten wennen. Als ze een paar keer van je schrikken op deze manier dan zal het tam maken langer duren of zelfs helemaal niet lukken.

POOTJE OVER

Een goede techniek om je hamster enerzijds tam te maken en anderzijds te kunnen hanteren buiten de kooi, is “Pootje over”. Ik beveel deze techniek aan omdat je maximale controle over je hamster houdt terwijl het diertje vrij is om te bewegen en zich niet bekneldvoelt. Bekijk onderstaande video waarin ik uitleg hoe je pootje over kunt toepassen.

HAMSTER FIXEREN

Als je hamster bijt, heel  onrustig is of je wilt hem goed onderzoeken dan is het weleens handig oom hem te Fixeren. Dit kun je op de volgende twee manieren doen:

Nekvel

Je pakt je hamstertje op en vervolgens pak je zijn nekvel met drie vingers vast en zo til je hem voorzichtig op. Kijk wel uit dat je niet te hard knijpt zodat je hem geen pijn doet.

Wurggreep

hamster wurggreepNiet zo’n fijne benaming hè? Het klinkt veel erger dan het is. Je hamster vind deze aanpak beslist niet leuk maar je doet hem er absoluut geen pijn mee. Bij de wurggreep vorm je als het ware een ring met je duim, wijs en middelvinger om zijn nekje heen, daarbij ondersteun je met je ringvinger en pink zijn ruggetje en achterwerkje. Als je hamster bijt, kijk dan even bij gedrag.

HAMSTER MET ANDERE HUISDIEREN

Russische Dwerghamster met Duitse HerderJe zult vast weleens nieuwsgierig zijn geweest… ‘hoe zou mijn hamster reageren op de hond of de kat?’. Ik zou het sterk afraden om je hamster kennis te laten maken met andere huisdieren. Russische Dwerghamsters zijn van nature angstig aangelegd en hebben er geen baat bij om kennis te maken met andere huisdieren. Ze zullen in de meeste gevallen erg schrikken van het andere dier en kunnen in extreme gevallen of als ze nog erg jong zijn zelfs overlijden (zich letterlijk doodschrikken).

Het kan ook heel anders gaan natuurlijk, in veel gevallen kunnen hamsters het ook heel goed vinden met andere huisdieren. Hoe dan ook pas goed op en zorg ervoor dat je hamster niet schrikt. Als je hem al kennis wilt laten maken met een ander huisdier doe dit dan heel voorzichtig en neem de tijd. Laat de hond bijvoorbeeld eerst via de tralies kijken en snuffelen en altijd goed opletten.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.