HAMSTERSCAPING

hamsterscaping dwerghamster

Hamsterscaping is net als aquascaping en terrariumscaping het op een natuurlijke manier vorm geven van de hamsterkooi. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke behoefte van de hamsters. De techniek van hamsterscaping is erop gericht het hamsterverblijf op een bepaalde manier vorm te geven “scaping”. Het is dus het vormen van de inrichting van het hamsterverblijf of gerbilverblijf (Gerbilscaping). Hamsterscaping bestaat al erg lang.

BEKENDHEID VAN HAMSTERSCAPING

Hamsterscaping heeft een aantal jaar geleden vooral via social media bekendheid gekregen. Creatieve mensen van over de hele wereld lieten hun kunstwerken zien. Prachtige hamsterverblijven op een schitterend natuurlijke manier ingericht. Vooral in Amerika zijn er veel mensen mee bezig geweest. Dit is bijvoorbeeld één van de eerste scapes die ik heb gezien van een Amerikaanse YouTuber. Bij Hamsterscaping worden de verblijven heel vaak op een natuurlijke manier ingericht, maar op zich hoeft dat niet. Je kunt verschillende thema’s en kleuren kiezen en deze vorm geven. Op mijn YouTube Kanaal “Marika’s Knaagdierwereld” laat ik verblijven zien die ik in verschillende thema’s inricht zoals, bos, jungle, gekleurd, met plantjes etc.

HAMSTERSCAPING VS DUITSE STIJL

Hamsterscaping lijkt eigenlijk best veel op de Duitse stijl verblijven. In Duitsland zijn ze al jaren bezig met een natuurlijke manier van huisvesting voor de hamsters. Alleen heeft de Duitse stijl meer de nadruk op natuurlijke inrichting en is hamsterscaping meer de benaming voor het vormgeven van een hamsterverblijf. Bij hamsterscaping worden ook meet decoratieve onderdelen gebruikt. 

WAT HEB JE NODIG?

Heel veel creativiteit! en..

  • Als eerste een ruime hamsterkooi om mee te werken minimaal 70 x 50 cm, 100 x 40 cm, 100 x 50 cm of groter
  • Een dikke laag (stofvrije) bodembedekking van minimaal 15 a 20 cm
  • Het loopradje moet minimaal 20 cm zijn
  • Huisjes en of meerkamer huisjes
  • Mos is erg leuk om te gebruiken

… en verder kun je het helemaal zelf invullen verschillende soorten huisjes, ornamenten, decoratie, en zelfs levende plantjes!

NATUURLIJKE HUISVESTING

Je ziet wel dat er bij Hamsterscaping vaak op een natuurlijke manier wordt gescaped. Dat is natuurlijk ook erg mooi en je kunt zo een beetje de natuurlijke leefomgeving van de hamster benaderen. Voorzichtigheid is echter geboren bij het in lagen werken. Kijk goed uit dat zware onderdelen de hamster niet kunnen plekken als hij zich eronder graaft!

Dit is een bos inrichting die ik voor mijn lieve Roborovski Dwerghamstertjes heb gemaakt

ZANDBAK

Een onderdeel dat je ook vaak terugziet is de zandbak. Het verschilt heel erg hoe de scaping ermee omgaan. Deze kan variëren van heel klein tot heel groot waarbij grote delen van het hamsterverblijf bedekt zijn met zand. Er zijn ook speciale zandbakjes te koop, ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Let op! met gebruik van chinchillazand. Dit is namelijk speciaal zand dat gemaakt is om de vacht van chinchilla’s en dikstaartgerbils vetvrij te houden. Bij overmatig gebruik van chinchillazand kan de hamster last van zijn huid krijgen. Zie ook voor en nadelen chinchillazand.

error: Content is protected !!