HAMSTERSCAPING

hamsterscaping dwerghamster

Hamsterscaping is net als aquascaping en terrariumscaping het op een natuurlijke manier vorm geven van de hamsterkooi. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke behoefte van de hamsters. De techniek van hamsterscaping is erop gericht het hamsterverblijf op een bepaalde manier vorm te geven “scaping”. Het is dus het vormen van de inrichting van het hamsterverblijf of gerbilverblijf (Gerbilscaping). Hamsterscaping bestaat al erg lang.

BEKENDHEID VAN HAMSTERSCAPING

Hamsterscaping heeft een aantal jaar geleden vooral via social media bekendheid gekregen. Creatieve mensen van over de hele wereld lieten hun kunstwerken zien. Prachtige hamsterverblijven op een schitterend natuurlijke manier ingericht. Vooral in Amerika zijn er veel mensen mee bezig geweest. Dit is bijvoorbeeld één van de eerste scapes die ik heb gezien van een Amerikaanse YouTuber. Bij Hamsterscaping worden de verblijven heel vaak op een natuurlijke manier ingericht, maar op zich hoeft dat niet. Je kunt verschillende thema’s en kleuren kiezen en deze vorm geven. Op mijn YouTube Kanaal “Marika’s Knaagdierwereld” laat ik verblijven zien die ik in verschillende thema’s inricht zoals, bos, jungle, gekleurd, met plantjes etc.

HAMSTERSCAPING VS DUITSE STIJL

Hamsterscaping lijkt eigenlijk best veel op de Duitse stijl verblijven. In Duitsland zijn ze al jaren bezig met een natuurlijke manier van huisvesting voor de hamsters. Alleen heeft de Duitse stijl meer de nadruk op natuurlijke inrichting en is hamsterscaping meer de benaming voor het vormgeven van een hamsterverblijf. Bij hamsterscaping worden ook meet decoratieve onderdelen gebruikt. 

WAT HEB JE NODIG?

Heel veel creativiteit! en..

 • Als eerste een ruime hamsterkooi om mee te werken minimaal 70 x 50 cm, 100 x 50 cm, 120 x 50 cm
 • Een dikke laag (stofvrije) bodembedekking van minimaal 15 a 20 cm
 • Het loopradje moet minimaal 20 cm zijn
 • Huisjes en of meerkamer huisjes
 • Mos is erg leuk om te gebruiken
 • Nestmateriaal zodat de dieren nestjes kunnen maken

Hamsterscaping voor dwerghamster met mos

Wat is de juiste Bodembedekking voor Hamsterscaping?

Bij hamsterscaping begint het natuurlijk met de bodembedekking.  Je moet een bodembedekking kiezen waar de dieren heerlijk in kunnen graven, maar deze moet ook goed absorberen en niet te stoffig zijn. Mijn absolute persoonlijke favoriet is Katoen en Katoen eventueel gecombineerd met andere bodembedekkers, zoals Katoen en Hoiutvezel of Katoen en Hennep.  Ook zand zoals Humus of Holenzand (speciaal voor knaagdieren ontwikkeld wel te verstaan) is ook heel leuk om te gebruiken. De hamsters kunnen op deze manier lekker in andere texturen graven en dat geeft weer verrijking!

Hoe hoog moet de bodembedekking voor hamsterscaping zijn?

De minimale hoogte om een beetje te kunnen graven in een hamsterscape is 15 cm, maar hoger mag ook en is ook heel leuk voor de dieren. Je kunt ook werken met hoge en lagere delen. In het lagere deel kun je bijvoorbeeld een zandbad gedeelte maken of een loopradje neerzetten. Je kunt ook heuvels maken voor de dieren. Het belangrijkste is dat ze de mogelijkheid hebben om te kunnen graven, maar het is niet zo dat je perse het hele verblijf moet vullen met een hoge laag, je mag er best mee variëren.

Wat is een foerageerlaag?

Ik maak zelf graag gebruik van een foerageerlaag, dat is een laag die ik over de bodembedekking leg. Dat doe ik heel graag met Kokos en Kokos, omdat deze mooi blijft liggen en kleine snackjes of voer dat ik rond strooi blijft er goed in liggen. De dieren moeten dan nog wel een beetje moeite doen om het te vinden, maar het is niet zo dat ze zich een ongeluk moeten zoeken, want dat is ook niet de bedoeling natuurlijk. Het moet leuk en uitdagend blijven!

Hamsterscaping met foerageerlaag

Gedroogde plantjes voor Hamsterscaping?

Ja zo leuk! Ik ze goed! Ik merk dat de dieren hier echt van opfleuren. Ze kunnen namelijk hun natuurlijk gedrag vertonen als je ze gedroogde plantjes en oogst geeft, maar let op! Je kunt niet zomaar alle gedroogde plantjes geven. Het moeten wel plantjes zijn die echt geschikt zijn voor knaagdieren, zoals deze gedroogde plantjes dat zijn.

 1. Lijnzaad vlas: Is bij mij één van de meest favoriete oogstsoorten. De hamstertjes zijn echt uren bezig om de zaadjes los te pulken en lekker te knabbelen aan de inhoud.
 2. Dari Kolf Oogst: Je hebt de Rode Dari en de Zwarte Dari. Bij mij vinden ze beide lekker om aan te knabbelen. Zelf varieer ik qua kleur afhankelijk van welke kleur op dat moment het beste bij de scape past.
 3. Amarant: De Amarant heb je in drie verschillende kleuren: Rode Amarant, Oranje Amarant en de Groene Amarant. Ik gebruik de verschillende kleuren afhankelijk van de scape die ik maak. De dieren knabbelen er niet echt veel aan het is meer een plantje dat er heel leuk uitziet afhankelijk van de plaatsing in de scape voor beschutting kan zorgen voor de dieren.

Hamsterscaping met mos

Verse Plantjes?

Ja dat is toch zo leuk!! Ik heb al een paar keer een hamsterscape gemaakt met verse plantjes, maar niet zomaar plantjes. De plantjes moeten wel geschikt zijn voor knaagdieren en bij voorkeur speciaal voor dierlijke consumptie zoals deze verse plantjes dat zijn. Je kunt de plantjes in de pot zelf in het verblijf zetten of je kunt ze uit de pot halen en in humus zetten. Ik gebruik beide manier afhankelijk van de scape. In de onderstaande scape heb ik ze in de humus gegraven en op de foto’s hierboven zijn de plantjes te zien in een pot.

foto van hamsterscaping met plantjes en biologische humus in een hamster of dwerghamster verblijf

Welke verse plantjes zijn geschikt voor Hamsterscaping?

De onderstaande plantjes kun je heel goed gebruiken in je scape:

 1. Graslelie: Een prachtige plant met een mooi helder en fris opvallend blad. Doordat de bladeren langer zijn kunnen ze ook voor een fijne beschutting zorgen.
 2. Vitamineplant: Een kleinere blad met dikkere bladeren. Ook deze plant is heel prettig om in een scape te gebruiken. Het is een sterke plant die wat lager aan de grond staat.
 3. Kattengras fijn: Dit is de “fijne” variant van kattengras en wat mij betreft een mooiere. De stengels van het gras zijn zo lekker zacht en vol, je zou er bijna zelf in gaan liggen. De kleur is heel mooi fris en vrolijk. Je kunt de kluit van de plant openbreken en zo een muurtje maken zoals hierboven op de foto te zien is.
Dit is een bos inrichting die ik voor mijn lieve Roborovski Dwerghamstertjes heb gemaakt

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.