BODEMBEDEKKING

carefresh dwerghamster

Je hebt een hamster en een hamsterkooi en nu moet er nog iets in de hamsterkooi de bodembedekking! Maar welke? Ik heb enkele bodembedekkers op een rijtje gezet om de keus makkelijker te maken. Russische Dwerghamsters zijn gravers, dat betekend dat de bodembedekking de mogelijkheid tot graven moet geven. Een laag van 15 a 20 cm zou heerlijk zijn voor de hamsters.

Russische Dwerghamster graven niet altijd hun eigen burcht, ze nemen vaak ook gangen over die door andere dieren zijn gemaakt. Als ze kunnen kiezen voor zelf maken of overname dan verkiezen ze een overname boven het zelf maken van een burcht. Energiebesparend denken is heel belangrijk i het wild, maar dat hoeft bij ons thuis gelukkig niet. Hier beginnen ze vrolijk opnieuw na elke verschoonbeurt.


Waardering: 5 uit 5.

joris no smel katoen bodembedekking voor hamstersJoris No Smell Cotton N Cotton

Dit is een bodembedekker die ik al jaren gebruik en waar ik erg tevreden over ben. Je kunt deze bodembedekker op zichzelf gebruiken of mengen met bijvoorbeeld hooi, houtvezel, carefresh etc. Zelf meng ik het eigenlijk niet omdat de holletjes netjes intact blijven, dus is het niet nodig, maar kan wel mooi zijn.

VOORDELEN Joris No Smell Cotton N Cotton

 • Stofvrij
 • Absorbeert heel goed
 • Zacht en warm
 • Stil (maakt geen ritselend geluid, prettig in de nachtelijke uurtjes)
 • Tunnels blijven intact
 • Natuurlijke kleur
Belangrijk! Let op dat je het originele merk gebruikt, deze komt uit Afrika en is niet bespoten met pesticiden, zoals veel namaakmerken die uit India komen. 

Waardering: 4 uit 5.

CAREFRESH

carefresh hamster

Carefresh Bodembedekking is een bodembedekker gemaakt van cellulose-vezels. Deze cellusose-vezels zijn afkomstig uit Biologische teelt. Carefresh is hierdoor erg zacht en neemt vocht erg goed op. Daarnaast is Carefresh in verschillende kleurtjes verkrijgbaar wat erg leuk is, omdat je het Hamster verblijf zo in elke gewenste kleur kunt inrichten.

VOORDELEN CHIPSI Carefresh

 • Stofvrij
 • Lekker zacht
 • Absorbeert heel goed
 • Stil (maakt geen ritselend geluid, prettig in de nachtelijke uurtjes)
 • Verschillende leuke kleuren

carefresh dwerghamster


Waardering: 5 uit 5.

Joris No Smell Exotic N Kokos

joris no smell exotic n kokosWie weleens heeft meegekeken met mijn hamsterscaping filmpjes is het zeker niet ontgaan…. ik ben dol op kokos! De kokos is in zijn eentje niet geschikt als bodembedekking, omdat deze de bodem simpelweg niet geheel bedekt. Echter als toplaag is kokos FANTASTISCH! Niet alleen mooi om te zien, maar absorbeert ook nog eens denderend en is schimmelwerend. Persoonlijk ben ik kokos gaan gebruiken omdat ik het schitterend vind. D de kleur van kokos is altijd mooi bruin en steekt heel erg mooi af bij het mos dat ik ook vaak gebruik.

ZOEK! Ik strooi ook eten door de kokos zodat de dieren moeten zoeken. Dit kan natuurlijk ook bij andere bodembedekkers, maar de kokos is toch bijzonder goed geschikt hiervoor. De zaadjes vallen door de kokos op de bodembedekker eronder en de dieren moeten zich een weggetje door de kokos wurmen om erbij te komen. Erg leuke bezigheid dus!

VOORDELEN Joris No Smell Exotic N Kokos

 • Prachtig om te zien en stofvrij
 • Ideaal als toplaag  en foerageer laag
 • Absorbeert heel goed
 • Schimmelwerend
BELANGRIJK! Er is ook kokos verkrijgbaar voor planten, die moet je niet gebruiken omdat die bewerkt is met chemicaliën die gevaarlijk voor de hamster kunnen zijn. Neem ook geen namaak merken omdat die ook de verkeerde bewerkte kokos kunnen bevatten. 

Waardering: 1.5 uit 5.

Houtvezel

plospan

Ik gebruik eigenlijk geen houtvezel, omdat deze vaak gemaakt zijn van dennenhout (schadelijke stoffen) en anderzijds omdat het erg stoffig is. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten houtvezels. Vroeger (15 jaar geleden) gebruikte ik altijd Plospan, omdat er niks anders was :p Plospan was één van de eerste merken houtvezel die vrij goed ontstoft was in die tijd. Tegenwoordig worden heel veel andere merken houtvezels ook zeer goed ontstoft, echter blijven ze allemaal nog (te) stoffig voor mij.

VOORDELEN Houtvezel / Zaagsel

 • Goedkoop

Waardering: 3 uit 5.

CHIPSI Super

chipsi super

Ik heb ook goed nieuws er is namelijk 1 houtvezel die 100% ontstoft is en dat is CHIPSI Super Houtvezel Granulaat. Ik had niet gedacht dat ik ooit nog een keer houtvezel zou gebruiken, maar CHIPSI Super heeft mij zeer positief verrast!

Als ik chipsi super zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat het hele kleine stukjes hout zijn. Het geheel voelt prettig aan, niet zo zacht als katoen, maar ook niet te hard, prettig. Zodra je het uit de verpakking haalt komt er geen stofwolk vrij, ook niet als je de bodembedekking mengt of heen en weer husselt, geen stof. Mocht je op zoek zijn naar een houtvezel die niet stoft dan is dit een absolute aanrader. Maar dan nog gebruik ik deze niet vaak omdat de tunneltjes niet intact blijven en houtvezels altijd minder goed absorberen dan bovengenoemde bodembedekkers, wat natuurlijk geen enkel probleem hoeft te zijn!

VOORDELEN CHIPSI Super

 • Stofvrij
 • Voelt prettig aan
 • Natuurlijke kleur