CAMEL

In 2005 zijn de eerste Cameltjes gefokt. Deze kleur is afkomstig van de Mandarijn, het is namelijk de combinatie tussen de Blauw wildkleur en de Mandarijn kleur. Omdat de Mandarijn kleur lethaal is, is de Camel dat ook voor een gedeelte, omdat er immers het Mandarijn gen in zit. Camel is wat zachter van kleur dan de Mandarijn, maar vaak is de kleur lastig te onderscheiden.

Lethale Factor

Deze komt o.a.voor bij Mandarijn, Pearl en Gevlekt. Lethale factor wil zeggen dat de homozygote (dominante) vorm, van deze kleurslag, niet levensvatbaar is. De jongen die dit dragen sterven voordat ze geboren worden en worden weer door het lichaam opgenomen. Op deze leeftijd is er vaak nog geen sprake van skeletvorming bij de embryo.

russische dwerghamster camel

Als de jongen op deze leeftijd sterven zal de moeder daar dus niet veel van merken, omdat ze probleemloos door het lichaam van de moeder worden opgenomen, maar er is ook kans dat de jongen langer overleven en zich iets verder kunnen ontwikkelen en zich wel een skelet vormt.

russische dwerghamster Camel

Op dat moment is er wel meer risico voor de moeder aangezien de botjes van de ongeboren jongen voor calcificatie (afzetten van kalkzouten) kunnen zorgen binnen het lichaam van de moeder. Dit kan op den duurt gevaarlijke gevolgen voor de moeder hebben. Het wordt dus afgeraden om twee exemplaren met lethale factor aan elkaar te koppelen.

Russische Dwerghamster Camel

De Camel kleur is veel zachter en egaler dan de Mandarijn kleur. De ticking is ook zichtbaar minder dan bij de Mandarijn.

De aalstreep is bij jonge dieren meteen al bruin terwijl deze bij de Mandarijn oranje/geel is.

De genetische code van deze kleur is: ddMama (Blauw wildkleur, Mandarijn).
Het is een recessieve kleur.

Kenmerken

  • Dekkleur: crème
  • Buikkleur: gebroken wit
  • Aalstreep: bruin
  • Driebogenlijn: niet zichtbaar
  • Ogen: zwart
  • Oren: licht van kleur

De Camel is eveneens als de Mandarijn kleur, gevoeliger voor Diabetes. Waardoor dit komt is niet bekend maar je moet er, met name als je met deze kleuren fokt goed op letten en de dieren regelmatig testen op diabetes. Je kunt speciale strips kopen om de dieren te testen.

Naast Diabetes zijn er nu ook steeds meer gevallen bekend van onvruchtbaarheid bij de vrouwtjes.
Hoe dit komt is niet bekend het kan aan de volgende zaken liggen:

Russische Dwerghamster Camel

Hier is een duidelijk verschil te zien tussen Camel en Mandarijn. Mandarijn is echt oranje van kleur en Camel is wat meer richting de Beige tint.

Russische Dwerghamster Camel Russische Dwerghamster Camel


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.