HAMSTER COMMUNICATIE

hamster communicatie

Hamster communicatie is erg interessant! Dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geur en geluid. Een hele belangrijke rol bij de communicatie van hamstertjes speelt de geur. Bij de mannetjes is het de geurklier die de dieren onderling verteld of ze wel of niet bij elkaar horen en of ze wel of niet een vriendelijke instelling tegenover elkaar hebben of een vijandige instelling. De vrouwtjes scheiden vocht uit via hun geslachtsdelen, deze geur zegt net zoveel als de geurklier en daarbij komt dat het mannetje middels deze geur weet of het vrouwtje bronstig (paringsbereid) is.

Wist je dat de Campbelli en de Russische Dwerghamster elkaar vinden stinken?

HAMSTER  GELUIDEN

Geluid is ook een belangrijk communicatiemiddel voor de dieren. Vooral voor jongen zijn de piepjes van levensbelang. Als moeders weg is of als ze buiten het nestje raken zullen ze hun moeder gaan roepen (piepen). De moeder herkend het geluid van haar kinderen meteen en zal hen opzoeken. Ook onderling kunnen dwerghamsters elkaar laten weten wat ze van elkaar vinden door middel van geluid. Zo zal een onderdanige hamster korte piepjes produceren die de andere hamster laten weten dat hij zich overgeeft en in een onderdanige positie verkeerd. Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen. Door het gekrijs proberen ze als het ware de vijand weg te jagen.

HAMSTER GEDRAG

Ook door middel van bepaald gedrag laten dwerghamsters aan elkaar zien wat ze wel of niet willen. Zo zal een paringsbereid vrouwtje zich aanhankelijk gaan gedragen naar het mannetje toe en zich tegen hem aan wrijven en met haar kontje tegen hem aan drukken. Zo geeft ze aan dat ze wil paren. Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen. Je kunt aan rusjes goed zien wat ze denken/voelen. Onderstaand een paar voorbeelden.

Wist je dat de Russische Dwerghamster de meest angstig aangelegde hamster is van alle hamsters en dat deze ook het snelste zal gaan krijsen?

DE LICHAAMSTAAL VAN DWERGHAMSTERS

Hier zien we twee vechtende hamsters. De bekjes zijn open en de tandjes kun je goed zien. De hamsters zullen elkaar met de pootjes wegduwen totdat ze een mogelijkheid zien de ander te pakken en bijten. Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.

Alert (geïnteresseerd)

Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.

Relaxed

Deze kleine is zichtbaar relaxed. Hij ligt lekker en maakt zich vooralsnog nergens druk om. Hij kijkt een beetje voorruit en houdt de boel wel goed in de gaten, maar voelt zich op zijn gemak. De oortjes staan naar voren en het hoofdje rust op de schoudertjes. Er zijn geen zichtbare tekenen van spanning. Als er echter een geluidje wordt gemaakt dan is de kans groot dat de hamster opspringt en in een alerte houding gaat staan.

Aftastend

Deze kleine is een beetje aftastend, op zich wel alert, maar nog niet helemaal zeker van zijn zaak. Een aftastende houding is te herkennen aan de lage houding van het lichaam en dan met name het hoofd van de hamster. Als er meer angst bij komt kijken dan kun je gaan zien dat de oortjes ook plat liggen, dat is bij deze kleine niet het geval. Hij is hier meer aftastend en geïnteresseerd. Nieuwsgierig zelfs, maar op een voorzichtige manier.

Overgave

Deze kleine vindt werkelijk alles OK. Hij is zichtbaar aan de handen gewend en vindt het allemaal prima. Ik hou hem hier overigens heel zachtjes vast, bij hamsters lijkt het vaak al snel alsof je ze aan het wurgen bent, maar dat is niet het geval hier. Deze kleine is heel relaxed en reageert op een zeer positieve manier op de handen. Zo ziet een tamme hamster eruit.

Vijandig

Hier zien we een vrouwtje die heel vijandig naar het mannetje kijkt. Dit kun je soms zien tijdens een koppeling, maar we zien het liever niet, want de kans op een mislukking is groot als het vrouwtje al op deze manier naar het mannetje kijkt. De oortjes staan naar achteren en de voorpootjes staan in de aanslag om zich te verdedigen of juist aan te vallen. Het wordt spannend voor het mannetje. Ik zou maar oppassen als ik hem was.

Slapen

Bekijk het maar lekker ik lig te slapen! Je zou zo op het eerste gezicht niets bijzonders zien aan deze hamster, hij slaapt, maar toch is er iets bijzonders aan. Hij slaapt namelijk deels buiten zijn nestje en dat is voor hamsters in het algemeen best wel bijzonder, want het zijn prooidieren die bijna nooit open en bloot slapen. Je kunt dus zeggen dat deze kleine zich erg op zijn gemak voelt in zijn verblijf en open durft te slapen.

Vertrouwen

Dieren laten op geheel eigen wijze zien hoe ze over ons denken en hoe ze zich voelen. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen en momenten zoals hier te zien is. Deze kleine is onder mijn hand gekropen en laat precies zien hoe hij zich voelt, je hoeft helemaal geen dierenkenner te zijn om “vertrouwen” te herkennen. Je zou het misschien niet verwachten van een hamster, maar hoe klein ze ook zijn, ze geven je veel liefde.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.