MERLE
Bij Merle moet ik er even bij zeggen dat het hier niet om een kleurslag gaat maar om een tekening, we noemen het ook wel een bontfactor. Je kunt bij deze tekening goed de witte vlekken zien, welke meestal in de nek voorkomen, vaak zul je dan ook zien dat deze hamstertjes een wit kraagje hebben.
ok hebben veel Merles een witte stip of streep op hun voorhoofd.
De Merle kun je ook met andere kleuren combineren dit zorgt dan weer voor een mooi kleureffect met een voor Merle bekende bontfactor.
Zo kun je Merle met Blauw Wildkleur combineren wat ervoor zorgt dat de kleur iets lichter wordt, de aalstreep is dan wel aanwezig maar kan in de nek iets onderbroken zijn. Het is bij de Merle nog niet helemaal duidelijk of het om een lethale factor gaat uit het onderlinge kruisen zijn geen problemen naar voren gekomen en ook is het aantal jongen er niet minder op geworden.
Pas op! Merle en Pearl lijken erg op elkaar je kunt echter op één manier deze twee tekeningen goed onderscheiden. De Merle heeft een donkere rand om het oor. Omdat deze twee tekeningen zo op elkaar lijken wordt het onderling kruisen dan ook sterk afgeraden.
Deze mooie bontfactor is in rond 2004 bij Susan Washbrook in Engeland ontstaan. In 2005 zijn ze op een show in Engeland gespot, deze waren van Melissa Chamberlain. De Merles zijn uit een pure lijn ontstaan.
Wat ook wel bijzonder is dat de Merle heel erg op de Pearl lijkt, het verschil is soms erg lastig te zien. Beide kleuren hebben namelijk niet een vaststaand patroon of eigenschap waardoor ze er vaak anders uitzien waardoor je geen herkenningspunt hebt. Eén van de grootste verschillen is dan wel dat je bij Pearl de driebogenlijn niet meer bij de achterpoten ziet en een Merle heeft dit vaak wel. Ook heeft een Merle zoals hiervoor al werd gezegd een witte kraag, dit zie je weer niet terug bij de Pearl.
Merle Mandarijn (gencode. MemeMama) geeft een bruine aalstreep en met en mooi bonteffect. Merle x Beige (gencode. Memeddmm) geeft een mooi zwart oogje met een beige tint. De genetische code van deze kleur is: Meme. Het is een dominante kleur/tekening.
Kenmerken
Dekkleur: gevlekt
Buikkleur: licht
Aalstreep: Niet altijd aanwezig en/of onderbroken
Driebogenlijn: Niet altijd zichtbaar en/of onderbroken
Ogen: kan verschillen afhankelijk met welke kleuren gekruist
Oren: kan verschillen
Merle Wildkleur
Bovenstaande foto’s zijn van een Merle Wildkleur. Je kunt goed zien wat er nou precies met de Wildkleur gebeurd. Merle als het ware voor dat de kleur een beetje verbleekt en dat er witte vlekken ontstaan. Niet elke Merle heeft een witte kraag of een witte stip op zijn voorhoofd, dit kan verschillen. De genetische code van deze kleur is:Meme of MemeAA
Merle Russisch Blauw
De Merle Russisch Blauwe Russische Dwerghamster is iets lastiger te fokken. Dit komt doordat Russisch Blauw een recessieve kleur is en dus beide ouders voor zwart en blauw wildkleur moeten dragen. Natuurlijk moet één van de ouders ook nog een Merle tekening hebben. Als je al deze componenten hebt dan krijg je Merle Russisch Blauw.
De ouders moeten voor Zwart en Blauw wildkleur dragen + Merle. Het is een prachtige combinatie die ervoor zorgt dat de Russisch Blauwe kleur wordt vermengt met wit. Je kunt hier goed de kraag zien. De genetische code van deze kleur is: Memeaadd
Merle Zwart
De Merle zwart krijg je door de zwarte Russische Dwerghamster te kruisen met een Merle Russische Dwerghamster die draagt voor zwart. Dit is een hele mooie kleur, maar lastig te fokken qua bouw. De dieren worden snel langwerpig en krijgen een Campbelli bouw. Daarnaast is de zwarte kleur zovieso heel lastig om gezond te fokken.
De Merle tekening kan dus met alle kleuren gecombineerd worden. Het is een prachtige tekening om te zien. Vooral als de hamsters klein zijn is de tekening het beste te zien. Vaak ook met het witte vlekje op het voorhoofd.
Het is wel heel belangrijk om deze kleur niet te combineren met de Pearl tekening. Mocht je de achtergrond van een Merle of Pearl niet zeker weten fok er dan niet mee zodat je niet verkeerde tekeningen de wereld in helpt 😉