BEIGE

De Beige Dwerghamster komt niet meer zo heel veel voor. Dit komt met name door de gezondheidsproblemen die er zijn met verbonden aan deze kleur. De beige kleur is de kleur die je krijgt als je Blauw-wildkleur (zuiver) combineert met Vies bruin (hybride). Doordat er een zuivere kleur gekruist wordt met een hybride kleur, is de beige kleur niet meer zuiver, maar hybride.

Beige is een zachte egale zandkleur. De aalstreep is niet bij alle dwerghamsters zichtbaar. De beige kleur wordt ook wel “self”, “self-coloured” of “effen” genoemd. De jongen van de vies bruin gerelateerde kleumen hebben in het begin rode oogpunten deze verkleuren later naar heel donker rood, bijna zwart.


BACK FLIPPING DWERGHAMSTER

De beige dwerghamster kleur is niet bij alle fokkers geliefd. Deze kleur kan namelijk redelijk wat gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Indien er al  beige wordt gefokt zou dit moeten gebeuren door ervaren fokkers. In Duitsland wordt deze kleur ‘Paddenstoel’ (Mushroom) genoemd. Het schijnt dat bij deze kleur het ‘Back Flipping Syndrom’ voorkomt. Dit is een zenuwaandoening waarbij de hamster steeds op zijn rug valt.Meer over Back Flipping


Beige Russische Dwerghamster jongenDRAAIKOP DWERGHAMSTER

Bij de bruin gerelateerde kleurtjes zoals vies bruin, chocola, beige, champagne etc. kan een afwijking voorkomen die we “draaikop” noemen. Bij de draaikop afwijking staat de kop scheef op de romp en wordt met name tijdens stress scheef gehouden door het dier.  De kleintjes kun je het ook al goed zien, op latere leeftijd (rond 2 weken) kunnen oriëntatie stoornissen voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat deze afwijking kleur gebonden is en niet makkelijk eruit gefokt kan worden. De meningen zijn verschillend wat afkomst van deze afwijking betreft maar met zekerheid kan er gezegd worden dat deze met name bij hybride hamsters met een Moscow-kleur (Russisch Blauw bijv.) voorkomt. Meer over draaikop. De hamsters met een draaikop kun je vaak ook herkennen aan de vorm van de kop – deze is spits en de stand van de ogen – dicht op elkaar. De genetische code van deze kleur is: ddmm Het is een recessieve kleur.


BEIGE DWERGHAMSTER KENMERKEN

  • Dekkleur: Licht beige
  • Buikkleur: Licht beige
  • Aalstreep: Iets donkerder dan de dekkleur
  • Driebogenlijn: Licht afgetekend
  • Ogen: Donker rood
  • Oren: Licht

Beige Russische Dwerghamster in voerbakje aan het etenEIGEN ERVARING MET DE BEIGE DWERGHAMSTER

Ik heb zelf ook enkele beige dwerghamsters gehad, maar mijn ervaringen zijn helaas niet goed wat betreft de gezondheid van de dieren. Bij mij kwam er helaas draaikop voor en één van de dwerghamstertjes had ook nog eens een tumor in zijn oortje. Ik heb toen contact gezocht met Linda Price in Amerika. Ik was erg benieuwd naar de ervaringen in Amerika met deze kleur/aandoening. Linda fokt met name Campbelli’s en aangezien de beige kleur plus aandoeningen vanuit de Campbelli komen, dacht ik daar de antwoorden te kunnen vinden. Linda vertelde mij dat de gezondheidsproblemen zeer waarschijnlijk pas in Nederland zijn begonnen, ten minste buiten de U.S. want daar waren er in het begin geen gezondheidsproblemen met de beige dwerghamster. Dat is op zich wel heel interessant! Ik ben in mijn zoektocht in Nederland helaas te weinig informatie tegen gekomen om dit probleem uit te zoeken.


Beige Russische DwerghamsterBEIGE DWERGHAMSTER HERKENNEN

De beige dwerghamster is niet altijd even makkelijk te herkennen. Het klinkt misschien raar, maar het gebeurd nogal eens dat deze kleur onder Camel wordt geschoven. Bij de beige dwerghamster zijn echter de aalstreep, driebogenlijn en aftekening van de dekkleur veel beter te zien dan bij de Camel. In wintervacht kunnen beige dwerghamsters wel wit worden,d an zie je inderdaad niets meer.


BEIGE BIJ EEN FOKKER

Zou je graag een beige dwerghamster als huisdier willen hebben, verzeker je er dan wel van dat je naar een ervaren fokker toe gaat. Het is belangrijk dat de fokker op de hoogte is van de gezondheidsproblemen die deze kleur met zich mee kan brengen en zijn  manier van fokker hierop heeft aangepast.