HAMSTERKOOI

Als je een hamster wilt nemen is de hamsterkooi natuurlijk erg belangrijk! Voor welke hamsterkooi je kiest is heel persoonlijk. Er zijn tegenwoordig erg veel hamsterkooien verkrijgbaar. Hieronder heb ik een paar soorten hamsterkooien laten zien en de voor- en nadelen erbij gezet.

HOE GROOT MOET DE KOOI ZIJN?

Er zijn geen wettelijke minimummaten vastgesteld. Er zijn enkel richtlijnen die omschrijven hoe een dwerghamster gehouden moet worden, te weten (Artikel 2.76o. Huisvesting en afleidingsmateriaal). Een gezelschapsdier moet gehouden worden in een daarvoor geschikte ruimte. Dit houdt tenminste in dat:

 • het dier over voldoende bewegingsruimte beschikt
 • de ruimte en de daarin gebruikte materialen zijn aangepast aan de fysiologische en ethologische behoeften van het dier;
 • het dier zo nodig bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden, roofdieren en gezondheidsrisico’s;
 • bij huisvesting van een hoog drachtig of zogend dier, het met haar jongen de beschikking heeft over voldoende en geschikte nestruimte;
 • het dier niet ten gevolge van de wijze waarop het gehuisvest is onnodige angst en stress ervaart;
 • het aantal en de samenstelling van dieren en diersoorten per verblijf zodanig is dat dit niet het welzijn of de gezondheid van het dier nadelig beïnvloedt.

ADVIES VOLGENS HET PVH (Platvorm verantwoord huisdierbezit) “Kleine muizen en hamsters ten minste 0,3 m² , bijvoorbeeld kleine gerbils (Gerbillus, Dipodillus), dwergstekelmuizen (acomys spinosissimus), Eurazische dwergmuizen (Micromys minutus),  cactusmuizen (Peromyscus eremicus, hertmuizen (Peromyscus maniculatus) en dwerghamsters (Phodopus).”

Bekijk de video voor een complete uitleg

ADVIES VOLGENS HET LICG
(Landelijk informatiecentrum Gezelschapsdieren) Er is wel een advies voor de grootte van de kooi voor een dwerghamster. Dat is 70 x 50 cm en komt neer op 3500 cm2.

HAMSTERKOOIEN

Ferplast Hamsterville Hamsterkooi

Traliekooi Hamsterkooi

De traliekooi bestaat uit een plastic bak met daarop tralies. Indien er een tweede verdieping aanwezig is mag het plateau niet uit tralies bestaan. Liefst van kunststof.

Voordelen: Goede ventilatie.

Nadelen: Er ligt vaak rotzooi naast de kooi. De diertjes kunnen gaan ‘tralieknagen’ en de onderdelen van de kooi zijn te klein (looprad). Er zijn tegenwoordig ook redelijk hoge traliekooien in de verkoop, deze zijn goed geschikt voor hamsters alleen is het wel uitkijken geblazen dat je kleine vriend niet van te grote hoogte valt want dan kan hij zich bezeren. Je kunt hiervoor hangmatjes in de hamsterkooi hangen om de val te breken.


Ferplast Duna Fun Large voor hamsters Duna kooien

Voordelen: Dankzij de tralies ventileert het goed en kun je makkelijk flesjes en dergelijke in de kooi hangen. Dankzij het duna plastic komt er weinig tot geen troep naast de kooi te liggen. De buizen zorgen voor extra speel plezier.

Nadelen: Er kan wat troep gemorst worden bij het tralie gedeelte. Je hamster kan zijn behoefte gaan doen in de buizen waardoor je deze vaker moet schoonmaken. Deze kooien kunnen vrij prijzig zijn.


TERRARIUM/AQUARIUM

terrarium hamster knaagdierEen aquarium of terrarium is gemaakt van glas of hard plastic. Het heeft vaak een open bovenkant en is in verschillende maten verkrijgbaar.

Voordelen: Makkelijk schoon te maken met een schepje bijv. Ook kun je, je hamster goed bewonderen in zo’n glazen bak.
Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote  maten verkrijgbaar.

Deze hamsterkooi is zeer geschikt voor de rusjes omdat ze nauwelijks klimmen en gebruiken de tralies dus niet (vaak).Door de dichte zijkanten wordt er niets gemorst om de kooi heen.

Nadelen: Als er andere huisdieren in de buurt zijn dan is het handig om de bovenkant af te schermen met een roostertje. Een terrarium is vaak wel zwaar en niet altijd geschikt voor kinderen vanwege de breekbaarheid en het glas. Aquariums zijn vaak goedkoper in de aanschaf dan normale kooien.


Hamsterkast

Is een handige oplossing voor als je wilt fokken met hamstertjes en daarbij ruimte wilt besparen.

hamsterkast voor hamsters

Voordelen: Ruimte besparing.
Dit is een ideale oplossing voor als je meerdere hamstertjes of koppeltjes hebt en iets minder ruimte. Je hebt alle verblijven bij elkaar en in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde verblijven, waardoor het geheel prettig en overzichtelijk is.

Nadelen: Het ligt er maar net aan hoe je het inricht en hoe groot je het maakt, ook is het van belang om te kijken naar welke verblijven je gaat gebruiken, traliekooi, aquariums etc. In de regel zullen de middelste verblijven makkelijker te verschonen zijn dan de bovenste (niet bij kunnen) of onderste (bukken). De kast moet wel heel stabiel zijn zodat deze niet kan omvallen of gaat wiebelen.

Hamstertjes mandarijn in boomstamtunnel

WAAR MOET DE HAMSTERKOOI STAAN?

 • Zet je kooi op een droge en temperatuur vaste plek. (Goede temp. Voor een dwerghamstertje is tussen de 15 en 21 C°)
 • Buiten bereik van andere huisdieren (bijvoorbeeld kat of hond).
 • Niet in de felle zon.
 • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig
 • Zet de kooi nooit te dicht bij de gordijnen, de hamster zal het namelijk niet kunnen laten om er een paar stukjes vanaf te knagen en voor zijn nestje te gebruiken.

PAS OP!

tralie plateau voor hamstersGebruik geen plateaus in de kooi die gemaakt zijn van traliewerk. Dergelijke plateaus zijn gevaarlijk voor de hamstertjes omdat ze hun pootjes kunnen breken. Net als bij tralie loopradjes het geval is. Gebruik dus altijd dichte plateaus.

kunststof plateau voor hamsters

UITBRAAK

Een hamster zal zich het beste thuis voelen in een kooi met een dikke laag bodembedekking. Een ander punt waar je serieus op moet letten is dat hamsters echte uitbrekers zijn. Ja geen inbrekers maar uitbrekers! Het is bijna niet voor te stellen hoe dun een hamster zijn eigen lichaam kan maken. Om zo zijn hele lichaam door een kiertje naar buiten te werken. Een goede hamsterkooi moet daarom aan de volgende punten voldoen:

 • Geen puntige en scherpe randen of uitsteeksels aan of in de kooi.
 • Zorg dat de kooi plekjes biedt waar de hamster tot rust kan komen.
 • De kooi dient goed geventileerd te zijn. De hamster moet continu verse lucht krijgen.
 • Bij voorkeur geen kooien van hout. Dit neemt geur en vocht op. Ook kan de hamster zijn eigen naar buiten knagen! (Behalve als het goed beveiligd is)
 • De kooi moet eenvoudig schoon te maken zijn.
 • De afstand tussen de spijlen van de tralies mogen niet meer dan 1cm zijn.

TIPS VOOR WARME DAGEN

 • Zet een schoteltje ‘s nachts in de koelkast en geef dit overdag of s’ avonds aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster!
 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud.
 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte staat
 • Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer, zoals een plakje komkommer, sla of appel

TIPS VOOR KOUDE DAGEN

 • Zorg ervoor dat je hamster voldoende bodembedekking en nestmateriaal heeft. Zo kan je hamster een lekker warm nestje maken. Een stukje keukenrolpapier of wc-papier vinden ze geweldig.
 • Zorg dat de kooi niet op de tocht of koude plek staat.
 • Zet de hamster op een niet te koude kamer (dus niet een waar het raam hele dagen openstaat en het daardoor binnen ook vriest).
 • Russische Dwerghamsters kunnen een wintervacht krijgen. Dit is normaal en deze raken ze kwijt als de dagen langer worden en het warmer wordt. Niet alle hamsters krijgen dit, het ligt aan de hoeveelheid licht die er is.

SCHOONMAKEN VAN DE HAMSTERKOOI

Hamsters maken niet echt veel rommel, ze stinken vergeleken met andere knaagdieren ook niet. Het zijn schone diertjes die veelal 1 hoekje in hun kooi kiezen om hun behoefte te doen. Dit ene hoekje kan naar een paar dagen wel wat natter gaan worden en daarom is het handig om het hoekje regelmatig schoon te maken. Als je dit doet voorkom je eigenlijk aankoeking van urine. Als urine echt doordrenkt in de hamsterkooi dan is het lastig schoon te maken. Goed bijhouden werkt beter.

WELK SCHOONMAAKMIDDEL VOOR DE HAMSTERKOOI?

Beaphar Fris en schoon voor hamstersIk krijg weleens de vraag wat voor schoonmaakmiddel ik gebruik. Zelf heb ik aquariums voor de hamsters. Ik vind deze aan de ene kant makkelijk te reinigen. Als ik de hamsterkooi schoonmaak schep ik de bodembedekking eruit, maak het glas schoon en gooi er nieuwe bodembedekking in. Het glas maak ik de ene keer schoon met een schoonmaaksopje en de andere keer met glasex, je krijgt toch snel vegen op het glas en dat is niet mooi. Af en toe zet ik de aquariums onder de douche en spoel ik ze goed om, daarna neem ik ze met een droge doek af en klaar is kees. Uiteraard is het gesleep met aquariums niet echt fijn en moet je goed uitkijken, want een keer ergens tegenaan en er zit een barst in :( ik weet er alles van er zijn er al enkele gesneuveld hier :p

Een Duna kun je eenvoudig met een sopje schoonmaken. Het is wel belangrijk de hamsterkooi één keer in de zoveel tijd goed te ontsmetten. Dit in verband met mogelijke parasietjes, urine resten en bacteriën.  Er zijn verschillende middelen die je hiervoor kunt gebruiken, een daarvan is detol of Bea Clean Fris & Schoon. Dit laatste is een speciaal middel om de hamsterkooi mee schoon te maken. Het ruikt lekker en maakt goed schoon. De fles bevat 500 ml vloeistof, dus daar kan je echt heel lang mee. Je kunt het ook gebruiken voor speeltjes.