HAMSTEREN

hamsteren van een dwerghamsterZoals we weten Hamsteren Hamsters om hun voeding bij elkaar te sprokkelen. Waarom hamsters hamsteren is veel onderzoek naar gedaan en men is het erover eens dat de reden hiervoor met name tijdsbesparing is. De dieren gaan er elke nacht op uit om naar eten te zoeken.

Wist je dat?
Het woord ‘hamster’ komt van het Duitse woord ‘hamstern’

WAAROM HAMSTEREN HAMSTERS?

Hamsters moeten een efficiënte manier van voedselverzameling hebben. Ten eerste zijn hamsters prooidieren waardoor ze slechts beperkte tijd voedsel kunnen zoeken. Ten tweede moet hij zoveel mogelijk in één keer mee kunnen nemen Als een hamster de tijd zou nemen om elk stukje eten dat hij vindt lekker ter plekke op te peuzelen, dan zou hij een vrij makkelijke prooi voor roofdieren kunnen worden. Immers is de concentratie en oplettendheid verminderd aanwezig tijdens het eten. Dankzij het hamsteren kan het diertje zijn voer snel bij elkaar verzamelen om vervolgens in zijn holletje in aller rust op te eten.

Wist je dat?
Een hamster in één keer bijna de helft van zijn lichaamsgewicht aan voer kan hamsteren in zijn wangzakken en per nacht wel 400 gram aan voeding kan verzamelen in totaal.

HOE GAAT HAMSTEREN IN ZIJN WERK?

Het hamsteren is een werkje op zich. De hamster pakt een stukje voer en stopt deze in zijn mond. Vervolgens maakt de hamster kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpoten om het voer goed in de wangzak te krijgen. Bij grotere stukken voer zijn meer kauwbewegingen nodig dan bij kleinere stukjes voer. In een onderzoek van Carolyn Buckley zijn bij een Syrische Hamster 3 tot 25 kauwbewegingen geregistreerd (grote stukken) en 2 tot 12 kauwbewegingen voor kleinere stukken voer. De kauwbeweging bij het positioneren van het voer is korter dan een kauwbeweging tijdens het eten zelf.

Onderzoekers denken dat de linker voorpoot gebruikt wordt om de rechter wangzak te vullen en de rechter voorpoot om de linker wangzak te vullen. Bij nog kleinere stukjes voedsel gebruikt de hamster zijn voorpoten niet meer, maar helpt het voedsel op de goede plek te komen door zijn tong te gebruiken.

DE WANGZAKSPIER

De wangzak heeft een duidelijke functie bij het hamsteren. De wangzakspier heeft twee functies, namelijk: de eerste is de wangzak versteviging te geven, de tweede is het helpen bij het legen van de wangzak.

De wangzakspier wordt echter ook gebruikt om stukjes voer van voor naar achteren verder de wangzak in te schuiven. Dankzij deze wangzakspier kan de hamster heel snel en efficiënt voer in zijn wangzakken stoppen. Soms wel tot 20% van zijn lichaamsgewicht. Om het hele proces nog efficiënter te maken strekt de hamster zijn nek tijdens het hamsteren. Dit zorgt ervoor dat hij het voer nog makkelijker naar binnen kan schuiven.

Wist je dat?
Een Russische Dwerghamster zijn wangzakken opblaast en als reddingsvest gebruikt als hij in het water terecht komt

HAMSTERVOER OM TE HAMSTEREN

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten hamstervoer verkrijgbaar. Als je voer voor je hamster koopt, zou je ook kunnen kijken of het voer goed gehamsterd kan worden. Het zou leuk zijn als de hamster zijn natuurlijke hamster gedrag kan vertonen door zijn voer te kunnen hamsteren. Voor Russische Dwerghamsters moet her voer dan kleinkorrelig zijn.

dwerghamster hamsteren cupcake


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.