LABORATORIUM ONDERZOEK

Laboratorium onderzoek voor Hamsters wordt volgens mij niet heel vaak gedaan. De meeste onderzoeken zijn voor Hond en Kat. Ik heb zelf een klein laboratorium ingericht met allerlei meetspulletjes die ik gebruik om de gezondheid van de hamstertjes te controleren.

medi test strips laboratorium

VOORZORGSMAATREGELEN URINE ONDERZOEK

  • Schone spullen: Gebruik altijd schone potjes/bakjes. Hierdoor kunnen andere stoffen de test niet beïnvloeden.
  • Als de urine langer dan een uur zou moeten staan, voordat er getest kan worden dan kan deze beter in de koelkast worden geplaatst.
  • Teststrips moeten bewaard worden op een koele, droge plaats (niet in de koelkast)
  • Sluit het flesje van de teststrips altijd goed af en verwijder nooit het droogmiddel
  • Houdt de teststrip horizontaal als je hem vergelijk met de kleurschaal op het flesje, zodat er geen vermenging van chemicaliën kan plaatsvinden
  • Let op de verloopdatum van de stips

TESTSTRIPS

De teststrips vallen onder het kwalitatieve of het semi-kwantitatieve onderzoek. Kwalitatief onderzoek wil eigenlijk zeggen dat je de aanwezigheid van bepaalde stoffen wilt aantonen en semi-kwantitatief onderzoek zegt iets over de intensiteit van de verkleuring van het testvakje.

  • Verkleuring teststrip
  • Sporadisch aanwezig (tracé)
  • Positief
  • Sterk positief

Teststrips zijn er in veel soorten en merken. Ook de hoeveelhied testvakjes verschitl per soort strip. Afhanekelijk van wat je allemaal wilt meten. Ik gebruik zelf de teststrips van medi test voor Glucose en nog een andere teststrip voor diepgaander urine onderzoek.

Voor iederen stof is een apart testvakje, waaronder chemische stoffen zitten die een kleurverandering laten zien bij aanweigheid van de te bepalen stof.

GLUCOSE

In 9 van de 10 gevallen ben ik op zoek naar glucose in de urine en hoop het nooit tegen te komen. Glucose hoort namelijk niet in de urine te zitten. Is dat wel het geval dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  • Verhoogd bloedsuikergehalte
  • Verlaagde nierdrempelwaarde

Zie voor uitleg hoe te testen op glucose hier

KETONEN

Dit zijn afbraakproducten van de vetstofwisseling en komen normaal niet in de urine voor. Aanwezigheid van ketonen in urine kan het geval zijn van ondervoeding, acetonemie (koe) of diabetes mellitus.

Als het testresultaat is:

  • Negatief: geen verder onderzoek noodzakelijk
  • Positief: maakt verder onderzoek noodzakelijk

Onderzoek naar ketonen in urine moet in verse urine worden uitgevoerd. Aceton is een van de ketonen en dit is een vluchtige stof die snel verdampt.

BLOED

Als er sporen van bloed in de urine worden aangetroffen moet er onderscheid gemaakt worden tussen hematurie en hemoglobinurie.

Hematurie: is de aanwezigheid van erytrocyten in de urine

Hemoglobinurie: Is de aanwezigheid van hemoglobine in de urine.

PH

Ook de ph waarde van de urine kan worden gemeten. Dit zegt iets over de zuurgraad. Urine reageert meestal zwak zuur en heeft over het algemeen een ph-waarde van 4-6. De laagste waarde wordt in de ochtend gemeten en de hoogste na het eten.

De ph-waarde van de urine kan iets zeggen over nierafwijkingen, ademhalingsstoornissen en diverse stofwisselingsziekten.

EIWIT/PROTEINEN

Voor deze test kan het beste ochtend urine worden gebruikt. De eiwitten die meestal in urine worden getoond zijn albumine en globuline. Waarbij albumine het meest voorkomt in urine en daarom wordt er bij eiwit in urine ook vaak gesproken van albuminurie. In normale urine zouden de hoeveelheden eiwit nihil moeten zijn. Vaak zelfs te klein om via een teststrip te meten. Bij aanwezigheid van eiwitten in de urine kan dit wijzen op nierafwijkingen. De nieren horen het eiwit namelijk niet door te laten. Bij een herhaalde positieve test op eiwit moet er verder onderzoek worden gedaan. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn namelijk. Kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een urinewegeninfectie.

NITRIET

Deze stof wordt normaal gesproken niet aangetroffen in urine. Het ontstaat door omzetting van nitraat in nitriet door bacteriën. Nitraat is een stof die wel in urine aanwezig is. Bij een urineweginfectie zijn er bateriën aanwezig in de blaas. Deze zetten het in de urine aanwezighe nitraat om in nitriet.

Een positieve nitriet test is een bevestiging van de aanwezigheid van bacteriën en tevens een bevestiging van urineweginfectie. Een negatieve test uitslag voor nitriteet wijst op de afwezigheid van Gram-negatieve bacteriën, maar iwl niet zeggen daer geen urineweginfectie is. Niet alle bacteriën kunnen nitraat omzetten in nitriet. Fout-positieve uitlsagen kunnen ontstaan door urine die te lang gestaan heeft. Fout-negatieve testen kunnen ontstaat door een te korte incubatietijd van de urine in de blaas.

LEUKOCYTEN

In een normale urine komen geen leukocyten of slechts heel nihil leukocyten voor. Veel leukocyten in de urine kan duiden op urineweginfectie en wordt ook wel pyurie genoemd.

BILIRUBINE

Dis is een afbraakproduct van hemoglobine. Hemoglobine wordt in de milt afgebroken, vanwaar het naar de lever gaat. Via de galwegen komt het vervolgens in de galblaas en wordt daar ingedikt.

Gal heeft een functie bij het afbreken van vet. Bilirubine gaat via de galwegen naar de darm en verdeeld daar het vet in kleien bolletjes, zodat het makkelijker door lipase (enzym alvleesklier) is af te breken. Door deze processen wordt een deel van het bilirubine omgezet in urobiline en stercobiline en dit wordt met de poepies uitgescheiden. Bilirubine is een galkleurstof die zorgt voor de bruingele kleur. Een deel van het urobiline komt in de bloedbaan en verdwijnt via de nieren.

Als bilirubine in de urine wordt aangetroffen kan er sprake zijn van een steen, tumor of ontsteking in de galwegen. Het bilirubine kan dan niet in de darm komen om daar het vet af te breken. Bilirubine komt vervolgens in de bloedbaan en wordt via de nieren uitgescheiden. Het is dus geen normaal bestanddeel van de urine. Er kan ook sprake zijn van een leverstoornis door een ontsteking of een tumor. Dan maakt de lever namelijk veel bilirubine aan.

verstopte galwegen = bilirubine urine positief – de ontlasting stopverfkleur

leverprobleem = bilirubine urine positief – ontlasting niet verkleurd

AFWIJKENDE TEST = DIERENARTS

Bij een afwijkende test is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen!

Lijkt het je interessant om enkele testresultaten te zien. Neem dan eens een kijkje in mijn blog, daar publiceer ik regelmatig testresultaten van mijn dieren.