HUISJE

Een hamsterhuisje of slaaphuisje is heel belangrijk voor je hamster. Hij moet zich ergens kunnen terugtrekken, snel verstoppen als hij bang is of gewoon lekker in kunnen slapen. Huisjes kun je in heel veel verschillende soorten en maten krijgen.

MATERIAAL HAMSTERHUISJE

Hamsterhuisjes zijn grofweg verkrijgbaar in de volgende materialen:

  • Hout
  • Hard Plastic/kunststof
  • Polyrin
  • Keramiek

Russische Dwerghamster mandarijn in een houten hamsterhuisjeHout – Natuurlijke uitstraling

Ziet er mooi en natuurlijk uit, maar kan geen vocht verdragen. Toch zijn houten hamsterhuisjes erg goed geschikt voor Russische Dwerghamstertjes. Ze plassen relatief weinig en doen dit in het algemeen niet in hun slaaphuisje, dus vochtproblemen zullen niet zo snel voorkomen.

Bij houten hamsterhuisjes hebben de huisjes met een open onderkant de voorkeur.

Verder kunnen we zeggen dat houten hamsterhuisjes knaagbaar zijn. Ze voldoen aan de knaagbehoefte van de hamster. Gelukkig knagen Russische Dwerghamsters relatief weinig en maken ze daardoor de huisjes ook niet snel stuk, zoals bijvoorbeeld een Gerbil zou doen.


CSI Urine sprayCSI Urine Spray
Houten kooi onderdelen kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met bijvoorbeeld CSI Urinespray. Deze reinigt de huisjes en verwijderd urine. Het is voldoende om de houten hamsterhuisjes in te spuiten en te laten drogen. Nadat ze gedroogd zijn, kun je ze eenvoudig afnemen met een doekje en ze zijn weer schoon.

Russische Dwerghamstertjes in kunststof hamsterhuisjeHard plastic/kunststof – Makkelijk schoon te houden

Het eerste wat gezegd moet worden is dat kunststof hamsterhuisjes hygiënisch zijn, omdat ze zeer eenvoudig schoon te maken zijn.

Je kunt ze met heet water omspoelen en al het vuil is weg. Een nadeel voor veel mensen is dat deze huisjes niet natuurlijk ogen.

Voor echte knagers zoals Gerbils is een kunststof hamsterhuisje niet aan te raden. Voor Russische Dwerghamsters is dit echter geen enkel probleem. Zoals eerder gezegd zijn rusjes niet extreme knagers en zullen de huisjes dus niet stuk proberen te knagen.

Polyrin – Kunsthars

Dit is een vrij onbekend materiaal in de knaagdierwereld. Dit materiaal wordt met name in terraria (reptielen) en aquaria (vissen) gebruikt. Het kunsthars is 100% diervriendelijk en voelt aan als hart kunststof (plastic). Tegelijkertijd oogt het ook heel natuurlijk en combineert het hiermee dus eigenlijk de eigenschappen van de kunststof hamsterhuisjes en de voordelen van de houten huisjes. Makkelijk te reinigen, water bestendig en een natuurlijke uitstraling.

Critter bath met Russische Dwerghamster hamsterhuisjeKeramiek – glad en strak

Keramische hamsterhuisjes hebben als zeer groot voordeel dat ze vrij eenvoudig schoon te maken zijn. Een groot nadeel is dan weer dat ze erg breekbaar zijn. Als je een keramisch huisje laat vallen dan is de kans erg groot dat deze breekt. Alle nadelen verliezen het echter als het gaat om het uiterlijk van de huisjes… ze zijn in de meeste gevallen gewoon prachtig 🙂 Russische Dwerghamster knagen niet aan keramiek, ze vinden het niet prettig aanvoelen en doen het dus niet.

Kokosnoot voor dwerghamster hamsterhuisjeKokosnoot – Puur natuur

Het kokosnoot hamsterhuisjes zijn van echte kokosnoot gemaakt. De vrucht/inhoud van de kokosnoot wordt verwijderd en op deze manier worden de huisjes gemaakt.

Er zijn vrij weinig mogelijkheden wat betreft de kokosnoot huisjes. Meer dan een kokosnoot zal het niet worden. Ze kunnen niet gevormd worden en zijn dus een categorie op zicht.

Drachtig en zogend

Bovenstaande hamsterhuisjes zijn voor alle Russische Dwerghamstertjes geschikt.. behalve drachtige en zogende dieren. Dus hamstertjes die zwanger zijn en die een nestje hebben. Vrouwtjes die een nestje gaan krijgen moeten een ruimer hamsterhuisje hebben of helemaal niet. De kans dat het huisje waarin ze bevalt te klein is, is redelijk groot.

Russische Dwerghamstertjes hebben nestjes tussen de 2 en de 7 jongen gemiddeld. Het vrouwtje zal haar jongen het liefst op een vertrouwde plek willen onderbrengen en dat is meestal het vertrouwde hamsterhuisje dat al in de hamsterkooi staat. Als de bij het nest mag blijven dan past hij er niet in en de moeder kan haar jongen verstikken in een te klein hamsterhuisje of ermee gaan slepen, op zoek naar een andere plek.

Hieronder enkele hamsterhuisjes die wel geschikt zijn voor Russische Dwerghamster mama’s.

Dit is de Hamster Iglo. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn hamstertjes. De iglo heeft een grote ingang aan de voorkant en een gat aan de bovenkant als tweede in- of uitgang. Deze tweede opening is ook goed voor de ventilatie van het nest. Het huis heeft een open onderkant. De afmetingen zijn 20 x 16 cm.

wilgenbrug hamsterhuisjeDe wilgenbrug is heel veelzijdig. Het is een slaaphuisje, een speeltoestel en knaagmateriaal. Je kunt hem buigen zoals je zelf wilt en gebruiken voor verschillende dingen. Ik gebruik de grotere afmetingen als nest huis. Ik zet de wilgenbrug tegen de zijkant van het verblijf, zodat één kant dicht is en de dieren doen de rest en maken een prachtig nest. Het is ruim genoeg voor moeder kleintjes en papa.


Wat voor Huisjes heb jij voor je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...