HUISJE

Een hamsterhuisje of slaaphuisje is heel belangrijk voor je hamster. Hij moet zich ergens kunnen terugtrekken, snel verstoppen als hij bang is of gewoon lekker in kunnen slapen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat hamsters minder agressief en dus liever zijn als ze voldoende schuilplekken hebben. Huisjes kun je in heel veel verschillende soorten en maten krijgen.

Hamsterhuisjes zijn verkrijgbaar in de volgende materialen: Hout, Hard Plastic/kunststof, Polyresin (kunsthars), Keramiek, Gras of natuurlijke materialen zoals noten en schalen van planten.

Russische Dwerghamster mandarijn in een houten hamsterhuisjeHout – Natuurlijke uitstraling

Hout ziet er mooi en natuurlijk uit, maar kan geen vocht verdragen. Toch zijn houten hamsterhuisjes erg goed geschikt voor Russische Dwerghamstertjes. De meeste huisjes hebben een open bodem, dus geen probleem. Daarnaast plassen Dwerghamsters relatief weinig en doen dit in het algemeen niet graag in hun slaaphuisje, dus vochtproblemen zullen niet zo snel voorkomen. Als het gaat om houten hamsterhuisjes hebben de huisjes met een open bodem de voorkeur!

Houten huisjes zijn op zich knaagbaar, wat niet wil zeggen dat de dieren eraan gaan knagen. Mijn hamsters knagen bijvoorbeeld nooit aan hun huisje, ze knagen veel liever aan hun knaagmateriaal en het voer dan aan hun huisje. Gelukkig maar want dan blijf het huisje mooi heel! Gerbils bijvoorbeeld knagen wel heel graag aan alles wat van hout is en bij die dieren kan het maar zo zijn dat het huisje na een maand al behoorlijk aangeknaagd is, maar hamsters doen dit in het algemeen niet.

Houten huisjes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten voor hamsters en dwerghamsters, al moet ik zeggen dat de keus voor dwerghamsters echt een stuk groter is. Huisjes met een tweede verdieping zijn vaak wat kwetsbaarder omdat de ruimte op de tweede verdieping dus geen open bodem heeft. De ene hamster maakt daar zijn voedselvoorraad en een andere hamster, zijn WC. Mocht dit laatste het geval zijn dan is het raadzaam om de kamers waar de hamster plast regelmatig in te spuiten met een urine spray.

Meerkamer huisjes zijn tegenwoordig ook populair, maar ik moet zeggen dat ik zelf problemen ondervind met deze huisjes als het gaat om het plasgedrag van de dieren. De meerkamer huizen zouden het natuurlijke gedrag stimuleren en de natuurlijke situatie nabootsen zoals in de natuur…. en zoals in de natuur hebben ze inderdaad ook één wc kamer waar je als baasje niet blij van wordt :p De beste houten huisjes zijn naar mijn mening de hoek huisjes en huisjes met slechts één verdieping en een open bodem.

Noten, schalen van planten

De eerste die ik kan bedenken is de kokosnoot en meteen ook een hele leuke want de noot is echt hard en vrij eenvoudig te reinigen. Je hamster kan deze niet kapot knagen, dus zeker leuk om te proberen. Afhankelijk van de grootte kan het een piepklein verstopplekje zijn of een ruim slaaphuisje, dat ligt echt aan het formaat van de kokosnoot. Naast het formaat kun je natuurlijk ook nog een keuze maken in vorm, want wil je een hele kokosnoot of een halve? Ik zou voor de halve gaan als dat kan, deze heeft een open bodem, waardoor die schoner blijft en daarnaast ook nog beter te plaatsen is in het verblijf. De ronde kokosnoot kun je het beste een klein beetje in de bodembedekking persen als het ware zodat deze stabiel blijft staan en niet omrolt. Je wilt natuurlijk niet dat de noot omrolt en je hamster erin vast komt te zitten.

dwerghamster in boeddha noot slapen
Russische Dwerghamster slaapt in een Boeddha nooit

Ook zijn er verschillende andere schalen van noten zoals de Boeddha noot. Persoonlijk zag ik in eerste instantie het nut niet van deze half open schalen die meer doen denken aan een schelp dan een noot, maar mijn hamsters houden er blijkbaar een andere mening aan over! De nooit is gevuld met een zachte opvulling die de vrucht beschermt, daar gaan ze maar wat graag op liggen zo blijkt in de praktijk en dan doen ze mij denken aan zeepareltjes. Een nadeel aan deze noten is wel dat ze allemaal een andere vorm hebben, ik hoor je denken het is een natuurproduct, ja dat klopt 😀

Let op! Kijk goed uit met noten en natuurlijke producten dat de openingen groot genoeg zijn. Bij producten die echt gemaakt zijn voor dieren wordt hier naar gekeken, de openingen voor een roborovski dwerghamster zouden minimaal 4 cm moeten zijn, voor een Russische Dwerghamster 5 cm en voor een Syrische hamster 7 cm. Als een opening te klein is kunnen de dieren erin vast komen te zitten.

Hard plastic/kunststof – Makkelijk schoon te houden

Russische Dwerghamstertjes in kunststof hamsterhuisje

Het eerste wat gezegd moet worden is dat kunststof hamsterhuisjes hygiënisch zijn, omdat ze zeer eenvoudig schoon te maken zijn. Je kunt ze met heet water omspoelen en al het vuil is weg. Een nadeel voor veel mensen is dat deze huisjes niet natuurlijk ogen.

Voor echte knagers zoals Gerbils is een kunststof hamsterhuisje niet aan te raden. Voor Russische Dwerghamsters is dit echter geen enkel probleem. Zoals eerder gezegd zijn rusjes niet extreme knagers en zullen de huisjes dus niet stuk proberen te knagen. Verder zijn plastic huisjes in heel veel verschillende kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar, een aandachtspunt hier zijn altijd de openingen. Koop je een huisje in Nederland dan mag je er vanuit gaan dat het geschikt is voor de diersoort waarvoor het verkocht wordt. Met huisjes vanuit China kan dit een heel ander verhaal zijn. Ik heb al een aantal keer een foto ontvangen met een hamstertje die vastzat in een schoorsteentje of raampje, dus kijk daar goed naar.

Ook voor plastic huisjes geldt weer dat de bodem het liefst open moet zijn. Dit is niet alleen frisser maar ook gezonder. De ventilatie is namelijk beter en dat komt de gezondheid en de luchtwegen ten goede.

Polyrin – Kunsthars

Dit is een vrij onbekend materiaal in de knaagdierwereld. Dit materiaal wordt met name bij terraria (reptielen) en aquaria (vissen) gebruikt. Het kunsthars is 100% diervriendelijk en voelt aan als hart kunststof (plastic). Tegelijkertijd oogt het ook heel natuurlijk en combineert het hiermee dus eigenlijk de eigenschappen van de kunststof hamsterhuisjes en de voordelen van de houten huisjes. Makkelijk te reinigen, water bestendig en een natuurlijke uitstraling.

russische dwerghamster mandarijn in een hamster huisje met color wood

dwerghamster huisje kunsthars rots huisIk gebruik kunsthars al langere tijd en ik ben er heel tevreden over. Let wel op dat je de huisjes koopt bij een winkel die deze voor knaagdieren verkoopt. Ga niet zomaar bij de reptielen of aquarium winkel iets kopen, want ook hier geldt weer dat de openingen groot genoeg moeten zijn. Kunsthars heeft dezelfde eigenschappen als plastic dus als een dier eenmaal vast zit dan is het lastig hem eruit te krijgen.

Kunsthars mag op een normale manier gereinigd worden, maar het wordt afgeraden om het te warm te wassen of met te veel zeep. Het liefst afspoelen in lauwwarm water zodat de kleur niet vervaagd. Net als bij de andere huisjes raad ik ook bij deze categorie aan om een huisje te nemen met open bodem voor een goede ventilatie en hygiëne.

Keramiek – glad en strak

happy pet keramiek hamsterhuisje huisje appel dwerghamsterKeramische hamsterhuisjes hebben als zeer groot voordeel dat ze vrij eenvoudig schoon te maken zijn. Een groot nadeel is dan weer dat ze breekbaar zijn. Als je een keramisch huisje laat vallen dan is de kans erg groot dat deze breekt. Alle nadelen verliezen het echter als het gaat om het uiterlijk van de huisjes… ze zijn in de meeste gevallen gewoon prachtig 🙂 Russische Dwerghamster knagen niet aan keramiek, ze vinden het niet prettig aanvoelen en doen het dus niet.

Daarnaast geeft keramiek verkoeling als het warm is. Keramiek blijft namelijk redelijk koel waardoor de dieren het prettig vinden om in de zomer in te slapen. Je kunt een keramiek huisje ook in de koelkast doen in de zomer, dan is deze nog koeler en dat zullen de dieren heerlijk vinden. Let wel op dat je het huisje niet in de diepvries doet, door het temperatuur verschil kan het huisje breken in de vriezer.

Drachtig en zogend

Bovenstaande hamsterhuisjes zijn voor alle Russische Dwerghamstertjes geschikt.. behalve drachtige en zogende dieren. Dus hamstertjes die zwanger zijn en die een nestje hebben. Vrouwtjes die een nestje gaan krijgen moeten een ruimer hamsterhuisje hebben of helemaal niet. De kans dat het huisje waarin ze bevalt te klein is, is redelijk groot. Russische Dwerghamstertjes hebben nestjes tussen de 2 en de 7 jongen gemiddeld. Het vrouwtje zal haar jongen het liefst op een vertrouwde plek willen onderbrengen en dat is meestal het vertrouwde hamsterhuisje dat al in de hamsterkooi staat. Als de bij het nest mag blijven dan past hij er niet in en de moeder kan haar jongen verstikken in een te klein hamsterhuisje of ermee gaan slepen, op zoek naar een andere plek.

wilgenbrug huisje hamster en dwerghamster

De wilgenbrug is heel veelzijdig. Het is een slaaphuisje, een speeltoestel en knaagmateriaal. Je kunt hem buigen zoals je zelf wilt en gebruiken voor verschillende dingen. Ik gebruik de grotere afmetingen als nest huis. Ik zet de wilgenbrug tegen de zijkant van het verblijf, zodat één kant dicht is en de dieren doen de rest en maken een prachtig nest. Het is ruim genoeg voor moeder kleintjes en papa.

CSI Urine Spray dwerghamster hamsterCSI Urine Spray
Houten huisjes en andere houten onderdelen kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met bijvoorbeeld CSI Urinespray. Deze reinigt de huisjes en verwijderd urine. Het is voldoende om de houten hamsterhuisjes in te spuiten en te laten drogen. Nadat ze gedroogd zijn, kun je ze even afnemen met een doekje en ze zijn weer schoon. De spray bevat speciale enzymen die inwerken op de urine en deze verwijderen. Gebruik het wel regelmatig, dus elke week om elke 14 dagen zodat de urine niet te ver doordringt in het hout. Hoe dieper de urine in het hout komt hoe lastiger schoon te houden. Gelukkig hebben de meeste huisjes tegenwoordig een open bodem wat erg hygiënisch is!


Wat voor Huisjes heb jij voor je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.