Geen categorieGezondheidVerzorging

Hoe veilig is Diatomeeënaarde voor Hamsters en Knaagdieren?

Ik heb vragen gekregen over de veiligheid van Diatomeeënaarde voor hamsters en daar ben ik even ingedoken. Het is zeker niet zonder meer veilig te noemen!

Wat is Diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde, ook wel bekend als kiezelgoer, is een natuurlijk poeder dat bestaat uit de versteende overblijfselen van diatomeeën, een soort eencellige algen die in zoetwater- en zeemilieus leven. Deze algen hebben een siliciumhoudende schaal die bekend staat als een “frustule”, die na de dood van de diatomeeën op de bodem van waterlichamen accumuleert. Na verloop van tijd kunnen deze ophopingen worden gemijnd en verwerkt tot diatomeeënaarde.

De diatomeeënaarde die wordt gebruikt in verschillende toepassingen is meestal samengesteld uit zeer kleine, fijne deeltjes met een schurende textuur. Vanwege deze eigenschappen wordt diatomeeënaarde vaak gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen, zoals als filtermateriaal, in pesticiden, als polijstmiddel en zelfs als ingrediënt in sommige tandpasta’s en poeders voor persoonlijke verzorging.

Het poeder is poreus en heeft een hoog absorptievermogen, waardoor deze zeer uitdrogend werkt.

Diatomeeënaarde wordt niet verkocht voor hamsters of knaagdieren

Diatomeeënaarde wordt niet verkocht voor hamsters of knaagdieren. Het wordt enkel verkocht voor kippen en vogels. Ik heb een fabrikant en leverancier gevraagd of ik deze aarde ook voor mijn hamsters zou kunnen gebruiken en als antwoord kreeg ik dat het wel kan als ik zou willen  “alleen is dit best een heftig spulletje dus ik zou dat alleen voor professionels willen adviseren”. Er zijn veiligere alternatieven beschikbaar voor het bestrijden van parasieten bij knaagdieren.

Surface reactivity, cytotoxic, and morphological transforming effects of diatomaceous Earth products in Syrian hamster embryo cells” = Het onderzoek onderzoekt de effecten van diatomeeënaardeproducten op de oppervlaktereactiviteit, cytotoxiciteit en morfologische veranderingen in embryo-cellen van Syrische hamsters

Dit onderzoek keek naar hoe warmtebehandelingen de eigenschappen van diatomeeënaarde (DE) veranderen en hoe dat van invloed is op de gezondheid. Ze ontdekten dat het verhitten van DE ervoor zorgt dat het meer actieve stoffen produceert die schadelijk kunnen zijn voor cellen. De fijnere deeltjes van commerciële DE-producten bleken gevaarlijker te zijn dan de grovere stof. Hoewel het verhitten van DE de directe schade aan cellen kan verminderen, kan het ook het vermogen vergroten om cellen te veranderen, wat een potentieel risico voor de gezondheid kan zijn. Dus, hoewel DE vaak als veilig wordt beschouwd, kan het gevaarlijk zijn als het op de verkeerde manier wordt gebruikt of behandeld.

Volgend onderzoek die de veiligheid in twijfel trekt:  The global variability of diatomaceous earth toxicity: a physicochemical and in vitro investigation

“Diatomaceous earth is made of silicon dioxide. When chickens were fed a diet that contained less silicon dioxide than normal, their bone formation was harmed. This suggests that silicon dioxide plays an important role in bone formation.” Bron: Pesticide information

Wat gebeurt er als Diatomeeënaarde in aanraking komt met de huid van een hamster?

Als we kijken naar de werking van diatomeeënaarde op parasieten en de mogelijke effecten op de huid, kunnen we een verband zien tussen beide.

Diatomeeënaarde werkt op parasieten door fysieke schade aan te richten aan hun exoskelet, wat uiteindelijk leidt tot uitdroging en sterfte. Op vergelijkbare wijze kan diatomeeënaarde bij contact met de huid ook schade veroorzaken. De scherpe deeltjes in diatomeeënaarde kunnen kleine snijwonden of microscopisch kleine schaafwonden veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie, roodheid en jeuk.

Dus, net zoals diatomeeënaarde effectief is bij het bestrijden van parasieten door fysieke schade toe te brengen, kan het ook bij contact met de huid vergelijkbare schade veroorzaken. Dit benadrukt het belang van voorzichtigheid bij het hanteren van diatomeeënaarde en het nemen van passende voorzorgsmaatregelen om direct contact met de huid te vermijden.

Diatomeeënaarde kan verschillende effecten hebben als het in aanraking komt met de huid van een hamster. Omdat diatomeeënaarde een schurend en absorberend poeder is, kan het de huid van de hamster uitdrogen en irriteren. De fijne deeltjes kunnen ook kleine wondjes of irritatie veroorzaken als ze in direct contact komen met de huid.

Bovendien kan diatomeeënaarde, vanwege zijn droogheid en absorptievermogen, de natuurlijke oliën en vocht uit de huid van de hamster absorberen, wat kan leiden tot uitdroging of irritatie. Als een hamster in contact komt met diatomeeënaarde, is het belangrijk om de huid van de hamster grondig te reinigen om eventuele resten te verwijderen en irritatie te voorkomen. Het is ook raadzaam om verdere blootstelling aan diatomeeënaarde te voorkomen om mogelijke problemen te voorkomen. In het algemeen wordt het gebruik van diatomeeënaarde bij hamsters niet aanbevolen vanwege de potentiële risico’s voor hun gezondheid en welzijn.

Twee soorten Diatomeeënaarde voedingskwaliteit en de standaard

Hoewel de Diatomeeënaarde met het label “voedingskwaliteit” ons worden aanbevolen omdat deze veilig zouden moeten zijn omdat ze gefilterd worden ligt dat toch iets anders.In deze video wordt dit verschil goed toegelicht. De diatomeeënaarde “food graded” is niet gemaakt om insecten te doden en de standaard diatomeeënaarde is dat wel, daarom moet de standaard diatomeeënaarde gebruikt worden door professionals en moet het duidelijke waarschuwingen hebben en de “Food graded” wordt

Because food-grade diatomaceous earth is less than 2% crystalline silica, you might think it’s safe. However, long-term inhalation can still damage your lungs ( 15 ). Food-grade diatomaceous earth is safe to consume, but do not inhale it. It can cause inflammation and scarring of your lungs.” Bron: Healtline.com

De voedsel variant is veilig voor consumptie en wordt verwerkt in cosmetica en verzorgingsproducten, maar ook deze variant blijft gevaarlijk om ingeademd te worden. Dit laatste zorgt voor veel verwarring omdat mensen denken dat de “food graded” veilig is in gebruik.

Diatomeeënaarde gevaarlijk

Waarschuwingen op de verpakking – Mondmasker en een bril op

Het eerste teken dat dit product niet onschadelijk is, staat op de verpakking, waar een waarschuwingslabel vermeldt dat diatomeeënaarde gevaarlijk kan zijn voor mensen en dieren. Het wordt aanbevolen om een stofmasker te dragen wanneer het product wordt aangebracht, en dat het niet mag worden ingeademd of in de buurt van de ogen mag komen. Dit zijn belangrijke waarschuwingen, aangezien de scherprandige diatomeeën pijnlijke oogirritatie kunnen veroorzaken, en ingeademde silica kan pneumoconiose veroorzaken, een ongeneeslijke longziekte gekenmerkt door ontsteking, hoesten en littekenvorming.Je hebt het waarschuwingslabel gelezen en bent voorbereid. Je hebt je veiligheidsbril en stofmasker op en bent klaar om diatomeeënaarde op je huisdieren aan te brengen. Moet je nog ergens anders op letten? Het antwoord is helaas ja. De waarschuwingen tegen het inademen van het product of het in de ogen krijgen gelden evenzeer voor dieren. En het is erg moeilijk om een stofmasker en veiligheidsbril te vinden die bij een hamster passen. (Bron: Exoticpetclinic.com)
Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie