HAMSTER PLANTJES
Wist je dat je levende hamster plantjes kunt gebruiken in en rond het verblijf van je hamstertje? Er zijn namelijk verschillende soorten plantjes die je kunt gebruiken voor je kleine vriend! Het is goed om te weten dat je niet zomaar elk plantje kunt gebruiken. Heel veel (kamer)planten zijn namelijk bijzonder giftig voor onze huisdieren en knaagdieren. Hieronder vertel ik jullie meer over de plantjes die je kunt gebruiken voor je hamster.
De volgende hamster plantjes kun je in ieder geval gebruiken: Tijm, Melisse, Vitamine Plant, Graslelie, Kamille, Paardenbloem, Weegbree, Kattengras. Mijn favoriet is de Graslelie! Ik heb deze zelfs in de woonkamer staan, omdat het een hele makkelijke plant is die je ook nog eens eenvoudig kunt stekken. De verzorging van de planten is niet heel lastig en je kunt kiezen of je de plantjes in het verblijf zet of erbuiten.
BIO HAMSTER PLANTJES IS BETER EN VEILIGER
Koop nooit zomaar deze hamster plantjes in de tuinwinkel. Ze moeten schoon, gekweekt zijn voor dieren en bij voorkeur biologisch. In de tuinwinkel worden vaak meststoffen gebruikt in de grond of extra chemische voedingsmiddelen voor de planten. Deze komen in de plant terecht en zo bij het dier als deze het opeet.
PLANT IN DE HAMSTERKOOI ZETTEN
De hamster plantjes kunnen ook in het verblijf geplaatst worden. Om dat te doen kun je het beste Hunus gebruiken. Dit is speciale terrarium grond waarin de plantjes goed in blijven staan. Humus is een beetje vochtig en lijkt heel best wel veel op potgrond. Ook hier weer mijn advies om geen standaard potgrond te gebruiken in verband met eventuele toevoegingen waar de hamster niet tegen kan.
Humus is Speciale biologische turf-/zandmengeling voor knaagdieren. De Humus voorziet de dieren in hun natuurlijke graaf behoefte. Zonder toegevoegde meststoffen. Zeer geschikt voor in een natuurlijke verblijf in Duitse Stijl of bij het Hamsterscapen.
Een groot voordeel van de Humus is ook dat de dieren er goed in kunnen graven, dus naast dat je een verblijf hebt dat er heel natuurlijk uitziet, is het ook nog eens heel soortspecifiek. Een nadeel van Humus is wel dat het vochtig is. Bij een minder goed geventileerd verblijf kan hout gaan schimmelen en krijgt bio-cultuur een kans zich te ontplooien met alle voor en nadelen.
PLANT EFFICIËNT GEBRUIKEN
Om de hamster plantjes zo lang mogelijk goed te houden is het aan te raden, deze juist niet in het verblijf te zetten of slechts voor korte duur. Vuistregel is dat als de plantjes opgeknabbelt worden er minstens 3 cm plant moet overblijven om deze weer aan te laten groeien. Je kunt de plantjes ook als voer verrijking gebruiken en steeds een paar stukjes afknippen en aan de dieren geven. Een blaadje afplukken en als snackje tussendoor geven bijvoorbeeld. Op deze manier hou je zelf controle over het plantje.
Zou je de plant wel in zijn geheel in het verblijf willen zetten, dan zijn er twee mogelijkheden:
- De plant in de pot in het verblijf zetten
Als je de plant in de pot laat is de kans groot dat de hamster de plant uit de pot graaft. Hamsters voelen zich bijzonder aangetrokken tot zand en willen er graag in graven. - De plant in de humus plaatsen
Deze manier zorgt ervoor dat de kans op uitgraven kleiner is, de hamster heeft immers ruimte genoeg om te graven en zal de plant minder snel uitgraven.
VERZORGING VAN DE HAMSTER PLANTJES
De verzorging van de plantjes verschilt per plant. Ik heb zelf niet de groenste vingers, waardoor ik de voorkeur geef aan planten die wat sterker zijn en wat meer kunnen hebben. De sterkste planten zijn naar mijn mening de:
- Graslelie
- Vitamineplant
- Kattengras
- Weegbree
De moeilijkste planten zijn de: Kamille en de Paardenbloem. Als je geen groene vingers hebt dan kun je deze laatste twee het beste als eerste voeren. Verdiep je in ieder geval in de verzorging van de specifieke plantjes.