SNACKS

hamster koekjeNatuurlijk vinden Dwerghamsters snacks heerlijk, maar wat kun je ze allemaal geven? Naast het hamstervoer is het leuk om af en toe een hamster snack te geven. Dwerghamsters zijn “granivoren“. Ze eten voornamelijk zaden en af en toe ook insecten. Onderstaande snacks zijn heel geschikt en ook lekker voor de dieren.

TROSGIERST

Ze vinden het heerlijk! Je hebt meerdere soorten gierst. De Rode (Franse) Trosgierst en de Gele (Chinese) Trosgierst is het bekendste. De hamstertjes vinden de rode variant lekkerder dan de gele variant. Ze zijn in het algemeen echt wel dol op trosgierst. Het is ook leuk om in het verblijf te leggen, hangen of net als de tarwe aren en de haver ergens in te stoppen zodat je een plant idee krijgt. Trosgiest wordt ook veel in dwerghamstervoer gebruikt daar het hun natuurlijk dieet benaderd. De dieren zijn van nature gewend om kleinkorrelig voer te eten. Trosgierst is ook gezond omdat het essentiële vetten en oliën bevat.

TARWE AREN

Jeetje wat een geweldige snack is dit! Ik wilde de aren al een tijdje uitproberen en nu was het dan eindelijk zover :D Toen de hamstertjes de aren kregen gingen ze er meteen nieuwsgierig aan knabbelen, en toen ik vandaag keek was alles o :o

HAVER

Bij haver denk je niet meteen aan een snack voor hamstertjes. Haver is net als de tarwe aren een grappige snack die enerzijds dient als tussendoortje, maar anderzijds ook het verblijf opleukt. In de volgende video laat ik zien wat je allemaal kunt doen met Haver en Tarwe. Dat had je vast niet verwacht en het is heel erg leuk voor je hamstertje 😉


EIVOER

Voor zwakke, jonge, drachtige of zogende hamsters kun je ervoor kiezen ze bij te voeren met krachtvoer. Veel fokkers geven hiervoor “eivoer“. De hamsters vinden het heerlijk. Daarnaast ben je ervan verzeker dat het een natuurlijk product is. Het bevat geen schadelijke toevoegingen. Je kunt het eivoer het beste in een voerbakje aanbieden.

LEVENDE MEELWORMEN

Voor de één een verschrikking en voor de hamsters een ware traktatie! Levende meelwormen zijn bijzonder eiwitrijk. Ze bestaan uit maar liefst uit 50% eiwit en dus een echte eiwit bom. Met name voor jonge, drachtige en zogende dieren een aanrader. In onderstaande video zijn onze kleintjes te zien terwijl ze genieten van levende meelwormen.


GEDROOGDE MEELWORMEN

Vergeet vooral de meelwormen niet, want daar zijn Russische Dwerghamsters echt dol op. Meelwormen zijn een bron van eiwitten en daarnaast een verantwoorde snack. Ik geef mijn hamstertjes om de paar dagen een paar gedroogde meelwormen en ze smullen er echt van.

Extra Vitamine D dankzij meelwormen

Meelwormen staan niet standaard op de menukaart van de Russische Dwerghamster. De dieren eten in de natuur vooral noten en zaden, maar een beestje is zo nu en dan een lekkere aanvulling op de voeding en draagt bij aan de eiwitbehoefte. Het is dus zeker niet een must om Dwerghamstertjes meelwormen te geven, bij een goede voeding met een eiwitgehalte van 15% of meer, krijgen ze genoeg binnen. Op het onderstaande filmpje zijn hamstertjes te zien die uitgebreid gedroogde meelwormen aan het eten zijn.


gedroogde krekels voor dwerghamster snackGEDROOGDE KREKELS

Net als de gedroogde meelwormen zijn gedroogde krekels ook een lekkernij voor de dwerghamsters. Vind je het vies om je hamster een gedroogde krekel te geven sta er dan niet teveel bij stil dat het een krekel is :p de dieren vinden het namelijk echt lekker!

  • rijk aan waardevolle dierlijke eiwitten 
  • zachtjes gedroogd 
  • voor kleine knaagdieren en reptielen

LEVENDE KREKELS

Ik hoor je al gruwelen, maar vooral dwerghamsters hebben een sterk ontwikkeld jacht instinct!

Levende Krekels aan de Hamsters voeren


sprinkhanen voor hamster snackGEDROOGDE SPRINKHANEN

…. we zijn nog niet klaar met de gedroogde insecten! :p De sprinkhanen horen ook op de menukaart van de alles eter. Hoewel je alle hierboven genoemde gedroogde dieren ook levend kunt geven geef ik zelf de voorkeur aan de gedroogde vorm 🙂 Niet omdat het beter is, in tegendeel, levende insecten zijn veel rijker aan voedingsstoffen, maar je moet het wel even doen en dat is vaak een drempel. Althans voor mij wel :p

GEDROOGDE FRUIT EN GROENTEN

Maar ook gedroogd fruit en groenten vinden hamstertjes bijzonder lekker.

Geef (gedroogd) fruit heel af en toe. Dwerghamsters mogen niet veel veel fruit eten in verband met het suikergehalte van de meeste fruitsoorten.

Let op!
Geef geen verse banaan. Verse Banaan is namelijk plakkerig en kan in de wangzakjes blijven plakken.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.