WILDKLEUR

De Wildkleur dwerghamster is de natuurlijke kleur van de Russische Dwerghamster. Dit is de kleur zoals de dwerghamster ook in het wild in de natuur voorkomt. Het is dus zijn natuurlijke kleur en vandaar dat we deze kleur ook wel ‘naturel’ noemen. De genetische code van wildkleur is “AA“. Vaak wordt er gedacht dat deze kleurslag dominant is, dit is niet het geval. Het is niet dominant of recessief. De Wildkleur is de kleur die de Russische Dwerghamster heeft als er geen andere mutaties voorkomen/zichtbaar zijn. Wat wel goed kan is dat de wildkleur draagt voor andere kleuren, dit zijn dan wel alleen de recessieve kleuren, dominante kleuren zouden immers direct zichtbaar zijn.

KENMERKEN VAN DE WILDKLEUR DWERGHAMSTER

  • Dekkleur: Bruin/zwart
  • Buikkleur: licht tot wit
  • Aalstreep: zwart
  • Ogen: zwart
  • Oren: donkergrijs, aan de binnenzijde lichter

Wildkleur Russische Dwerghamster, wildkleur dwerghamster op een rijtje

Wildkleur Russische Dwerghamster, wildkleur dwerghamsterDe dekkleur van de Wildkleur Dwerghamster kan van bruin naar grijsbruin neigen. De aalstreep hoort iets dikker te zijn tussen de schouders en op de kop. Verder moet de aalstreep recht zijn en in een rechte lijn helemaal naar de staart lopen.  Op de flanken (zijkanten) bevinden zich de driebogenlijnen. Deze zijn goed zichtbaar en donkerder afgetekend. Je kunt goed zien dat de aalstreep heel donker is daarna komt een lichter bruine kleur en vervolgens weer een donkere kleurlijn (driebogenlijn) De driebogenlijn, moet zoals de naam al doet vermoeden, drie bogen hebben. Meer of minder bogen valt onder de kleurfouten.  De laatste driebogenlijn reikt tot aan het voetje.

De oortjes zijn in de regel licht tot wit van kleur en de Wildkleur diertjes hebben altijd zwarte oogjes.De Buikjes zijn licht tot wit van kleur.


WILDKLEUR DWERGHAMSTER IN WINTERVACHT

De wildkleur dwerghamster kan in de winter een wintervacht krijgen. Ze veranderen dan in witte bolletjes. Prachtig om te zien. Als de dwerghamster tijdelijk in wintervacht is, kan er helemaal geen kleur meer onderscheiden worden. De dwerghamsters verkleuren niet in één keer, maar heel geleidelijk. Ze worden dan wat vlekkerig. De wintervacht overschakeling van de wildkleur dwerghamster is erg goed te zien en ook heel mooi om te zien. Het gebeurd nogal eens dat deze kleur in wintervacht als bont of pearl in de winkel wordt verkocht.

Russische Dwerghamster wildkleur in wintervacht Russische Dwerghamster wildkleur in wintervacht Russische Dwerghamster in wintervacht


EIGEN ERVARING MET DE WILDKLEUR DWERGHAMSTER

Wildkleur Russische Dwerghamster, wildkleur dwerghamster

Ik heb bijzonder veel ervaring op kunnen doen met de wildkleur dwerghamster. In de vele jaren dat ik al fok met deze diertjes zijn er bijzonder veel wildkleurtjes langsgekomen. Ik vind het persoonlijk een zeer mooie kleur. De tekening springt er zo mooi uit en het feit dat de natuur deze kleur heeft bedacht voor de dieren om ze veilig te houden, vind ik fascinerend! Ik ben er ook achter gekomen dat er verschil kan zijn qua gedrag en kleuren. Meer hierover kun je lezen op kleuren en gedrag. De kleur van de wildkleuren kan verschillen. Zo heb je donkere wildkleuren en ook lichtere exemplaren. Het licht er soms een beetje aan welke kleuren ze met zich meedragen en welke kleur hun ouders waren. Daarnaast wordt de wildkleur beïnvloed door de umbrous factor. Indien deze aanwezig is dan is de kleur van de wildkleur dwerghamster een stuk donkerder.

Verschil in Wildkleur Kleur

De wildkleur kan verschillend van kleur worden gefokt. Deels heeft dat met de ticking te maken en onderliggende (dragende) kleuren.

wildkleur verschil kleur


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.