KNAAGMATERIAAL

Linde knaaghout voor dwerghamstersVerantwoord knaagmateriaal is erg belangrijk voor je hamster. Natuurlijke materialen kunnen het beste gebruikt worden voor een goede tandslijtage. Verantwoord knaagmateriaal is erg belangrijk voor je hamster. In hamstervoer zitten brokken verwerkt die ervoor zorgen dat je hamster zijn tandjes goed slijt. Gebeurd dit echter onvoldoende dan kan het voor problemen gaan zorgen.

TANDEN GROEIEN DOOR

De tanden van hamster groeien door. Dat betekend dat de dieren hun tanden moeten slijten anders kunnen ze problemen met hun tanden krijgen in de vorm van doorgroeiende tanden. Tanden die te lang zijn geworden kunnen door het gehemelte heen groeien of door de lipjes en zelfs de neus. Dit is bijzonder pijnlijk voor de dieren en zorgt er ook voor dat ze niet meer kunnen eten. In het ergste geval kunnen ze helemaal niet meer eten. Je merkt dan dat je hamster erg mager wordt. Hij wil zijn eten wel aannemen en is er ook heel blij mee, maar eet het vervolgens niet op.

GEEN KNAAGSTEEN ALS KNAAGMATERIAAL

Omdat de knaagsteen nogal omstreden is, is het beter voor een verantwoorde oplossing te kiezen, zoals bijvoorbeeld knaaghout: Wilg en/of Linde. Knaaghout benaderd ook de natuurlijke knaagmanier van de hamsters in het wild. In het wild knagen ze immers ook niet snel op stenen. Alleen als er een mineraal tekort ontstaat kunnen ze aan kalkhoudende gesteentes gaan likken/knagen.

dwerghamster grasKNAAGMATERIAAL OM TE KNAGEN NIET OM TE SNOEPEN

We moeten ook even stil staan bij het soort knaagmateriaal. Hamsters zouden het knaagmateriaal niet als iets lekkers/eens snoepje moeten zien en knagen omdat ze het lekker vinden. Het is ook niet zo dat hamsters elke dag veel tijd besteden aan het knagen op knaagmateriaal. Het kan dus best zo zijn dat als je het knaagmateriaal in de hamsterkooi legt deze lange tijd mee kan gaan en zelfs meerdere verschoonbeurten weer terug de kooi in kan. De dieren moeten naar behoefte knagen! Je moet het zo zien: Als ze niet knagen hebben ze geen behoefte en is de kans groot dat het gewoon goed gaat met de tandjes 😉


Gebruik jij knaagmateriaal voor je hamster?

Laden ... Laden ...


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.