Geen categorie

Een goede hamsterfokker? CHECKLIST!

Een goede hamsterfokker vinden. Ik krijg dagelijks minstens twee mailtjes of ik een goede hobbyfokker ken in de buurt van woonplaats A of B. Ik ken eigenlijk best veel fokkers, maar toen ik over de vraag nadacht… bedacht ik me ineens – wat is een goeie fokker eigenlijk?

Klinkt misschien wel raar, maar wat vinden mensen nou een goede fokker en hoe herken je deze zelf?

Vraag aan drie baasjes, wat vinden jullie een goede hamsterfokker?

Ik heb deze vraag voorgelegd aan een vriendin en tevens liefdevol hamsterbaasje en die vertelde mij het volgende:

  • “een goede hamsterfokker is in mijn ogen bij voorkeur geen showfokker. Mag wel, maar moet dan niet alleen het uiterlijk en eigenbelang voor ogen hebben”
  • “een goede hamsterfokker leest zich in. Heeft oog voor gezondheid. Test op diabetes. Controleert tandjes”
  • “houdt contact met baasjes in die zin dat de baasjes gezondheidsproblemen zullen melden, mochten die voorkomen. Een goede fokker kijkt of en hoe hij daar op moet inspringen”
  • “Een goede fokker houdt zijn eigen lijnen in de gaten. Ruimt dus niet alles met 1 jaar en doet niet alles weg. Ik kan me voorstellen dat je niet alles kunt houden”
  • “Een goede fokker stopt de gezondheidsproblemen niet onder het vloerkleed. Is daar open over en probeert het bespreekbaar te maken”

Dit hamsterbaasje vindt gezondheid duidelijk heel belangrijk. Allemaal vanzelfsprekende dingen zou je denken.

Een andere invalshoek krijg ik van een ander hamsterbaasje, die zegt:

  • “Ik vind het belangrijk dat de dieren tam zijn en veel aandacht hebben gekregen van de hamsterfokker “
  • “Ik wil graag zeker weten dat de fokker alle dieren goed behandeld en daarom wil ik altijd de ouderdieren zien. De fokker moet dus bereid zijn, zijn dieren te laten zien”
  • “De fokker moet goed voor zijn dieren zorgen en waar mogelijk investeren in zijn dieren. Niet de goedkoopste voeding geven en de goedkoopste bodembedekking waar de dieren last van kunnen krijgen”
  • “De fokker moet vooral verstand van zaken hebben en niet alleen maar fokken om te verdienen”

Een derde baasje verteld mij het volgende:

  • “De dieren moeten er ruim bijzitten, een groot verblijf vind ik belangrijk voor zowel de jongen als de ouderdieren”
  • “De fokker moet stambomen bijhouden en deze ook kunnen laten zien als ernaar gevraagd wordt”

Als je alle punten op een rijtje zet, dan is het nogal een lijst waaraan een goede fokker moet voldoen. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend, maar of het in de praktijk ook zo gaat is natuurlijk altijd de vraag. Net als bij honden en kattenfokkers heb je bij hamsterfokkers veel verschillen. Blijf hier scherp op.

Slechte ervaring bij een hamsterfokker – Baasjes vertellen

Een ander baasje verteld mij haar verhaal. Ze is bij een hamsterfokker geweest om haar hamstertje op te halen. Ze heeft van de fokker een hele wensenlijst gekregen hoe ze het diertje moet huisvesten. Ze moest zelfs foto’s van de kooi naar de fokker opsturen als bewijs dat ze het allemaal goed heeft gedaan. De kooi moest groot, de bodembedekking hoog etc. Natuurlijk alleen maar goed voor het diertje. Ze komt vervolgens bij de fokker en komt bijna niet verder dan de gang. Het stonk verschrikkelijk, de ouderdieren mocht ze niet zien, de hamsterkamer mocht ze ook niet zien. Ze ging weg met een nieuw hamstertje, maar met een slecht gevoel…..

Weer een ander baasje mocht haar hamstertje ook komen ophalen. Ook zij moest aan een waslijst met voorwaarden voldoen voordat ze haar hamster mocht meenemen. Dit geeft een baasje natuurlijk een heel goed gevoel. De hamsterfokker is zo begaan met zijn dieren en wil dat ze het beste van het beste krijgen. Ook hier moesten de verblijven groot zijn en de bodembedekking hoog. Dat lijken de strengste eisen te zijn. Eenmaal bij de fokker mocht ze de dieren bekijken. De dieren zaten in een IKEA kast waar allemaal kleine hokjes van waren gemaakt. Toen ze vroeg waarom zij wel aan alle eisen moest voldoen en de fokker de dieren op 3 cm bodembedekking hield zonder looprad en in kleine verblijven werd ze bijna het huis uitgezet. Het rook niet fris, dieren zaten in donkere hokken in een kast. Op internet had ze een hele andere foto gezien, waarop de hokjes groter waren en gevuld zoals het hoort. Ze heeft haar hamstertje meegenomen en is met een apart gevoel weggegaan. Eenmaal thuis aangekomen op internet gekeken en de foto van de verblijven waren van de website verdwenen.

Hypocriet? …

Is het eerste wat er in mij opkwam toen ik de verhalen hoorde – hypocriet. Het kan niet zo zijn dat jij als baasje een waslijst aan eisen krijgt en de hamsterfokker zich hier niet aan houdt. Natuurlijk zijn er verschillen. Een looprad in een verblijf met baby’s is niet handig, maar de jongen zouden deze wel kunnen hebben en andere ouderdieren ook. Een zandbak en baby’s is ook niet handig en hoge bodembedekking ook niet, maar een ruim en schoon verblijf moet toch geen probleem zijn als je dit zelf ook eist van het nieuwe baasje. Wil jij dat het baasje een verblijf heeft van 100 x 50 cm voor 1 hamster, dan zou jij als fokker je fokdieren toch ook minimaal zo moeten houden.

Practise what you preach

sfeerfoto van een pearl russische dwerghamster

Waar zijn de ouderdieren eigenlijk?

Niet alle hamsterfokkers kunnen hun ouderdieren houden. Sommige zoeken een knuffelhuisje voor de dieren die niet meer ingezet worden voor de fok en anderen voeren ze aan de uil, de fret, de slang de kat of verwijderen de dieren op een andere manier.

Zie jij bij de fokker geen ouderdieren, vraag dan wat de fokker ermee doet? Alleen als je dat natuurlijk een interessant punt vindt. Sommige mensen vinden het negatief als de fokker zijn ouderdieren weg doet, dit wordt dan gezien als het dumpen van je dieren als je er niets meer aan hebt. Toch hoeft het niet zo zwart wit te zijn. Er zijn veel fokkers die juist een lief huisje voor hun fokdieren zoeken omdat ze er zelf te weinig tijd en ruimte voor hebben.

foto van een Russische Dwerghamster Pearl die door een gaatje in de kooi naar buiten kijkt

hamsterfokker CHECK CHECK

Het ene baasje wil graag de stamboom zien, terwijl het andere baasje dat totaal niet interessant vindt. Het ligt er maar net aan wat jij als baasje belangrijk vindt.

Vraag in ieder geval naar de volgende zaken:

  1. Vraag of je de ruimte waarin de hamsters verblijven mag zien.
    Als de hamsterfokker de boel niet voor elkaar heeft zal hij deze ruimte niet willen laten zien.
  2. Vraag of je de ouderdieren mag zien.
    Hierdoor kun je de conditie van de dieren bekijken. Een vrouwtje dat te veel nestjes achter elkaar heeft gehad zal er mager en slecht uitzien. Zijn de ouderdieren niet aanwezig dan is dat vreemd. De fokker kan een doorverkoper zijn die jongen elders inkoopt, bijvoorbeeld uit het buitenland.
  3. Vraag naar de socialisatie van de dieren.
    Hoe heeft de hamsterfokker de dieren tot nu gesocialiseerd, hoe moeten de dieren gehanteerd worden.
  4. Vraag naar de voeding die de fokker geeft.
    De samenstelling van de voeding is interessant om te weten als het gaat om de kwaliteit. Kan de fokker geen samenstelling noemen dan is dat niet handig.

Vooral de ruimte waarin de fokdieren verblijven is heel belangrijk om te zien. Wil de fokker deze niet tonen en heeft de fokker daar geen goede reden voor dan is dat vreemd.

Sommige fokkers vinden het niet prettig om vreemde mensen in hun huis rond te laten lopen, daar is natuurlijk wat voor te zeggen, maar anderzijds moet de fokker daar een manier op bedenken, want het ene kan niet zonder het ander.

Verplichtingen horen er niet bij!

Sommige fokkers willen de nieuwe baasjes tot iets verplichten. Dit kan zijn een bepaalde huisvesting of een bepaalde voeding. Met name speciale (zelfgemengde) natuurvoeding is op dit moment heel populair om op te leggen. Je krijgt zelfs geen hamster als je deze voeding niet geeft. Dit is natuurlijk de reinste onzin! Dat zou wat zijn als in de dierenwinkel een hamster koopt en de verkoper zegt tegen je: “Je mag deze hamster wel kopen, maar dan moet je deze kooi, deze bodembedekking en deze voeding erbij kopen”. Wat doe je? Natuurlijk, je verlaat de winkel en verklaart de verkoper voor gek. Toch gebeurd dit bij hobbyfokkers wel.

foto van twee russische dwerghamsters de ene is pearl en de andere is wildkleur van kleur op een licht blauwe achtergrond

Hamsters met gebruiksaanwijzing… doe het niet!

Nog even voortbordurend op het bovenstaande. Vooral bij Campbellies zie je de trend ontstaan van de speciale gebruiksaanwijzing. De hamster moet een bepaalde voeding krijgen vaak (zelfgemengde)natuurvoeding. Geef je deze voeding niet dan krijg je dus geen hamster. Je wordt zelfs bang gemaakt dat je hamster diabetes krijgt of ziek wordt van een andere voeding. Als dit daadwerkelijk het geval zou zijn, dan zou je een dergelijke hamster niet moeten aanschaffen, deze dieren zijn niet goed gefokt en dus niet gezond. Een gezond dier moet namelijk een normale hamstervoeding kunnen eten, zoals alle andere hamsters dat doen.

De truc zit m in het lage suikergehalte. De dieren krijgen zo weinig koolhydraten binnen dat een diabetes test nooit suiker zal meten. Hierdoor lijken de dieren allemaal diabetes vrij te zijn, maar dat is dus in werkelijkheid niet het geval, want eenmaal op een normale voeding is de suiker meetbaar. De baasjes krijgen dan de schuld omdat ze over zijn gestapt op normale voeding en dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Dus moeten bepaalde dieren (zelfgemengde) natuurvoeding dan is er iets goed mis.

Vraag om de broncode van de hamster

foto van een Genetica schema van een dwerghamsterEen hamsterfokker naar de stamboom vragen is bijna als een software ontwikkelaar naar de broncode vragen, ligt gevoelig, maar als je uitlegt waarom je het graag zou willen weten dan zou de fokker wel bereid moeten zijn dit te laten zien.

Als je fokdieren van een fokker meeneemt dan is een stamboom een absolute MUST. Wil de hamsterfokker de stamboom niet geven dan moeten alle alarmbellen afgaan!

Wat vindt jij belangrijk bij een hamsterfokker?

Stel vooral jezelf de vraag wat je belangrijk vindt. Noteer de vragen die je de fokker wilt stellen. Vaak zul je voorafgaand aan een bezoek, eerst email contact hebben met de fokker. Je kunt de fokker dan al vragen stellen.

Veel fokkers hebben ook een website waarop informatie staat. Daar zou ook een foto moeten staan van de verblijven van de dieren. Staat de foto er niet bij, vraag er dan om, krijg je deze niet dan is dat wederom vreemd.

Je kunt zelf een grote bijdrage leveren aan dierenwelzijn als je kritisch en oplettend bent 😉

Melding dierenbescherming over hamsterfokker 

Logo van de dierenbescherming

Ben je bij een hamsterfokker geweest en zijn er twijfels ontstaan m.b.t. dierenwelzijn, dan kun je een melding doen bij de dierenbescherming. De fokker krijgt dan controle, waarbij de controleur gaat kijken of alles wel goed is. Als de fokker het goed voor elkaar heeft dan is er niets aan de hand.

De manier van fokken is niet te checken

foto van een russische dwerghamster in mandarijn kleur op een witte achtergrondOm nog een klein stapje verder te gaan is het belangrijk dat de hamsterfokker verantwoord fokt met de dieren. Dit is iets dat je als leek nooit kunt controleren, daar is kennis voor nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde kleuren die je beter niet met elkaar kunt kruisen en andere kleuren moeten zo ongelofelijk voorzichtig gefokt worden omdat ze gevoelig zijn voor problemen.

Zelfs de allerbeste, liefste hobbyfokker kan er een potje van maken als deze de verkeerde kleuren met elkaar kruist 🙁 Hier is kennis en gezond verstand van belang.

Laat maar… :p

Misschien denk je na het lezen van deze blog…. pfff wat een gedoe allemaal, maar bedenk wel dat door scherp te zijn je heel veel bijdraagt aan het welzijn van de hamsters. hamsterfokkers worden hierdoor gedwongen om na te denken en transparant te zijn en hun zaken op orde te brengen en te houden. 

foto van een jong mandarijn russische dwerghamster in een terrarium met schuifdeur

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder