Geen categorieGezondheidVoortplantingYou Tube

Trillende Hamster Parkinson

Trillende Hamster of ook wel Parkinson kan ook bij dwerghamsters voorkomen. Mijn eerste Russisch Blauwe dwerghamster kan ik me nog heel goed herinneren. Het was een vrouwtje en ze was prachtig. Het precieze jaar kan ik me niet meer herinneren. Ik geloof 2009. De hamsterwereld stond heel even stil toen Martin Braak samen met een collega fokker een nestje dwerghamsters op marktplaats tegenkwam, met daarin een gitzwarte dwerghamster. Het hart van een fokker begint dan sneller te slaan kan ik je vertellen. Ze hebben de dieren opgehaald om te kijken wat het is.

GESCHIEDENIS VAN DE TRILLENDE HAMSTER – ZWARTE RUS

In het nest zat ook een Beige dwerghamster en dat is een hybride kleur. Dat wil zeggen: geen zuivere kleur van de Russische Dwerghamster en dus een kleur die over is gewaaid vanuit de Campbelli Dwerghamster. De zwarte kleur wordt dus automatisch gezien als een hybride kleur vanwege de aanwezigheid van een hybride kleur in het nest. De fokkers zijn met de kleur aan de slag gegaan, hebben deze onderling gekruist en er werden meer zwarte exemplaren geboren. Prachtig want een nieuwe kleur is geboren en daarmee de gekte die ermee gepaard gaat, want iedereen wilde de kleur hebben. De fokkers hielden de kleur eerst zelf aan om de gezondheid in de gaten te houden en pas later werd de zwarte kleur ook met andere fokkers gedeeld.

VERERVING VAN DE ZWARTE KLEUR

Het is goed om te weten dat de zwarte kleur een recessieve kleur is. Dat wil zeggen dat beide ouders deze kleur moeten dragen om jongen te krijgen die de kleur uiten. Als slechts één van de ouders zwart is en de andere niet en de kleur ook niet draagt dan krijg je een deel jongen die de kleur enkel draagt. Je moet dus ouders hebben die beide de kleur uiten of dragen. Wat is dan de snelste klap om zwarte dwerghamsters te fokken? Juist, twee ouders die de kleur hebben en die dus zwart zijn. Maar daar schuilt ook meteen de valkuil! Want zoals je weet komen alle zwarte hamsters uit 1 nestje en is diversiteit zeer belangrijk. Als je zwart x zwart gaat kruisen breng je de verwante genen steeds weer verder bij elkaar. Dat zwart een lastige kleur is zal je snel duidelijk worden als ik de tijdlijn van problemen doorneem. Een Trillende Hamster is één probleem, maar ook tandproblemen en suikerziekte sluimeren rond de zwarte dieren.

SUIKERZIEKTE BIJ DE ZWARTE DWERGHAMSTER 2013

Allereerst was daar het suiker. Alle alarmbellen gingen af toen een groot aantal hamsters suikerziekte bleek te hebben. Daar kwamen steeds meer hamsters bij. De noodklok werd geluid door Sylvia. Aanvankelijk een mevrouw met een hamster en nu een mevrouw met een missie. Sylvia heeft een schat aan informatie verzameld en bij elkaar gebracht. Tot op de van vandaag is ze nog steeds bezig met documenteren, verzamelen, informeren en vooral helpen.

Tijdens het onderzoeken van de suikerziekte bij de dieren kwamen we erachter dat er ook een groot aantal mandarijnen bij betrokken waren. Dankzij de goede samenwerking van fokkers en de informatie uit de stambomen werden er kleine stapjes gemaakt m.b.t. conclusies. Maar pas toen er een nestje geboren werd waarbij uit twee zwarte dieren een mandarijn kwam…. stonden we met z’n allen met de mond vol tanden. Dat kan niet…. Het mandarijn gen is dominant, dus één van de ouders moet Mandarijn zijn anders kun je nooit Mandarijntjes fokken. Wat nu bleek dat de zwarte kleur, de mandarijn kleur kan maskeren. Fokkers die zwart x mandarijn en omgekeerd onderling kruisen kregen dus Mandarijn dieren die zwart waren. Mandarijnen staan bekend om hun gevoeligheid voor diabetes en zwart was in die tijd nog niet bekend. Tot dat we ineens heel veel suikerpatiënten zagen. Het advies dat we toen hebben gegeven was dat je geen Mandarijn x zwart moest fokken omdat je simpelweg op een gegeven moment niet meer weet wat je hebt als de mandarijn kleur gemaskeerd wordt door de zwart kleur. Daarnaast is het niet verstandig de diabetes gevoeligheid in een ander kleur te fokken.

Toen het diabetes onderzoek nog in volle gang was, viel ons op dat er wel bijzonder veel hamsters die diabetes hebben ook tandproblemen hebben en op een gegeven moment kwamen er steeds meer tandproblemen bij.

TANDPROBLEMEN BIJ DE ZWARTE DWERGHAMSTER 2014

Het werd ons duidelijk dat de tandproblemen ook hun eigen meldpunt moesten hebben. Net als de diabetes gevallen, zijn we begonnen met het uitgebreid bespreken en documenteren van de tandproblemen. Het meldpunt “Tandproblemen bij dwerghamsters” is in 2014 in het leven geroepen. Door alle gevallen die we hebben gezien, was ons duidelijk geworden dat de zwarte kleur bij dwerghamsters gevoeliger is dan voorheen gedacht. Deze kleur moest met veel meer aandacht gefokt worden dan tot nu toe werd gedaan. Het feit dat de zwarte dieren zo dicht aan elkaar verwant waren en er zo weinig nieuw bloed bij kwam was naar ons idee de boosdoener. Het advies was dan ook, fok niet zwart x zwart, maar drager zwart x drager zwart.

HUIDPROBLEMEN BIJ ZWARTE DWERGHAMSTERS 2014

In de tussentijd heeft de zwarte kleur een bijzondere verrijking erbij gekregen, namelijk de “Golvende vacht”. Een dwerghamsters in een zwarte of Russisch Blauwe kleur met een golvend vachtje. Je raad het al… toen we bezig waren met de tandproblemen kwam er een nieuw probleem bij. Ineens heel veel dieren met huidproblemen en ook allemaal zwart en zwart gerelateerd. Voorzichtig werd een link gelegd tussen de huidproblemen en de golvende vacht. We hebben echter te weinig ervaring en kennis om hier duidelijke conclusies over te trekken. Desalniettemin wederom een signaal om voorzichtig te zijn met de zwart en zwartgerelateerde kleuren.

TRILLENDE HAMSTER PARKINSON BIJ DE ZWARTE DWERGHAMSTER 2017

Ik heb hier wel 2017 staan…. maar de eerste exemplaren die trilden dateren uit 2008. We hebben deze verschijnselen echter nooit serieus genoeg genomen en ikzelf heb mij daar ook schuldig aan gemaakt, want we dachten allemaal dat het een ouderdomskwaaltje was. Mijn eerste Russisch Blauwe Dwerghamsters vergeet ik inderdaad nooit meer omdat deze op zeer oude leeftijd begon te trillen. Het ruggetje werd bol, het diertje werd mager en hij had een trillerig loopje. Dit zijn allemaal ouderdomsverschijnselen. Onze aandacht werd pas getrokken toen er filmpjes verschenen van dwerghamsters die op jongere leeftijd begonnen te trillen en soms ook vrij heftig. We dachten in eerste instantie aan hele andere dingen, verkeerde bouw van het bekken, epilepsie…. maar het viel ons op dat het overgrote deel van de trillers zwart of zwart gerelateerde dieren waren. Dat kon geen toeval zijn en daarmee werd het meldpunt “Trillen bij dwerghamsters” gestart en verzamelen we informatie over deze aandoening.

Ik praat de hele tijd in wij, daarmee bedoel ik natuurlijk Sylvia de Graaf, Martin Braak en mezelf.

Onderstaand is een korte video te zien waarin ik laat zien hoe de trillers erbij lopen en in het kort uitleg wat er gebeurd. Het is heel belangrijk dat als jij zo’n diertje hebt, dat je het ons laat weten. Alle informatie is van belang om erachter te komen hoe we dit eruit kunnen fokken.

Het allerbelangrijkste is nog wel dat zwart op een verantwoorde manier gefokt wordt. Het geheugen van ons mensen is soms behoorlijk kort. De problemen uit 2014 zijn we in 2015 alweer vergeten, maar het advies blijft. Fok niet zwart x zwart, maar drager x drager. Houd de stambomen in de gaten. Er komen ook elk jaar weer veel nieuwe (beginnende) fokkers bij. Lees je goed in voordat je begint met fokken, werk samen met een ervaren fokker of neem kleuren die minder risico’s met zich meebrengen. Fok bovenal verstandig want het zijn levende wezentjes waar wij als fokkers verantwoordelijk voor zijn ?

UPDATE 10-09-2019

Onlangs zijn alle verzamelde gegevens op een rijtje gezet en is er een veel duidelijker beeld ontstaan als het gaat om parkinson bij dwerghamsters. Het onderzoek lees hier hieronder:

https://www.derussischedwerghamster.nl/parkinson-bij-de-zwarte-en-zwart-gerelateerde-kleuren-russische-dwerghamster-conclusie-na-bestudering-gemelde-hamsters/

7 gedachten over “Trillende Hamster Parkinson

  • Ik heb ook een dwerghamster roxsy ze is een wild kleur en vijf maanden oud en ze is een triller al sinds dat ik haar heb maar ze is niet zwart en haar ouders ook niet dus zou jij kunnen weten wat het is

    Beantwoorden
    • Als je het vermoeden hebt dat je hamster parkinson heeft, zou je mij dan een video kunnen sturen van het trillen?

      Beantwoorden
  • Beste, wij hebben een goudhamster van 2 jaar en enkele maanden oud. Sinds kort is hij ook aan het bibberen.
    Hij is wit van kleur zoals een ijsbeer! Erg schattig…
    Door zijn leeftijd is hij niet meer actief, enkele dagen geleden heb ik hem geroepen en kwam al bibberend naar me toe. Ondertussen plakken zijn oogjes dicht, ik heb wat cocosolie op gedaan en teramycil. Ik ga nog enkele dagen afwachten als het niet verbeterd gaan we richting dierenarts.

    Beantwoorden
    • Wij hebben ook al maanden een trillende hamster, een gemixte kleur met zwart, een blauw/grijze. Ze lijkt ook spierstijfheid te hebben, kan niet goed lopen, pootjes staan niet recht onder haar lijfje. Ze is nu bijna 2

      Beantwoorden
  • Wij hebben ook en trillende Russische dwerghamster hij is grijs van kleur. Zijn broertje hebben wij ook die heeft het tot nu toe nog niet. Ze zijn 1 jaar en 3 maanden oud. Jullie filmpje bracht wat duidelijkheid waarom hij trilt. Wel zielig om te zien.

    Beantwoorden
    • Hi Esther wat jammer dat jullie hamstertje trilt 🙁 Om andere dingen uit te sluiten, krijgt de kleine volwaardige voeding? Het gebeurt nog weleens dat hamstertjes gaan trillen bij een verkeerde voeding.

      Beantwoorden
  • 2 jaar later nog een reactie van mij! Maar ik heb een zwarte dwerg hamster (overgenomen van iemand) maar hij is dus al maanden aan het trillen! Hij is 2,5 jaar oud gok ik, maar trillen! Mocht je een filmpje ofzo willen laat het me weten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder