Geen categorieVoeding

Vitamine D dankzij meelwormen

gedroogde meelwormen voor hamster of dwerghamsterVitamine D dankzij meelwormen is iets waar je waarschijnlijk totaal niet bij stilstaat, maar het is echt zo! Waar de meeste mensen bij meelwormen meteen aan eiwitten denken, zijn deze kleine kruipers ook goed voor andere voedingsstoffen! Een meelworm is eigenlijk een larve van een Meeltor (Tenebrio molitor). Je kunt meelwormen kweken op een bodem van tarwe, tarwezemelen en groenten.

Een bron van eiwitten

Het klopt inderdaad dat meelwormen een bron van eiwitten zijn. Zowel levend als dood. De voedingswaarde van een gemiddelde meelworm bestaat voornamelijk uit:

 • Water: 60%
 • Ruw eiwit: 22,4%
 • Vetten: 5,2%
 • Vezels: 2,7%
 • Ruwe as: 2,1%

Vitamine D

Vitamine D is een zeer bekende vitamine, wij mensen en ook dieren maken deze aan met behulp van zonlicht (UV). Zodra de huid in aanraking komt met deze straling wordt er in de huid Vitamine D aangemaakt. Deze wordt ook op geslagen door het lichaam, maar vaak is de voorraad niet toereikend om de winter mee door te komen. Daarom is het belangrijk om deze vitamine aan de voeding toe te voegen. Dit geld ook voor onze dwerghamsters. Al is hier zeer beperkt onderzoek naar gedaan, wordt het toch aan de voeding van de dieren toegevoegd.

Zoals je kunt zien schommelt het gehalte aan vitamine D nogal bij de verschillende voeders en dat is ook geen wonder want een absolute aanbeveling is er niet. Zeker is wel dat het lichaam van een hamster het nodig heeft en wel om calcium uit zijn voeding te halen, voor stevige botten en tanden en vitamine D helpt ook bij een goede spierwerking en het bevorderd het immuunsysteem.

Hoeveel vitamine D bevat de voeding van jouw hamster?

… en waarom kunnen meelwormen helpen?

Meelwormen in de Zon

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat als ze insecten in de zon zetten deze vitamine D aanmaken. Als ze vervolgens worden gegeten door mensen of dieren krijgt het lichaam deze vitamine D binnen en dat is een groot voordeel. Een andere bron van vitamine D is vlees en vette vis, maar dat eet een hamster niet zo vaak. Al voegen sommige fabrikanten deze ingrediënten juist wel toe. Vitamine D heeft op zijn beurt weer goede vetten nodig omdat het een in vet oplosbare vitamine is…. Maar terug naar de insecten. Meelwormen kwamen in dit onderzoek als beste uit de bus omdat ze de hoogste hoeveelheid vitamine D hebben aangemaakt, wel 60 keer meer dan sprinkhanen, krekels en de zwarte soldaten vlieg.

foto van een russische dwerghamster in pearl kleur die een Vitamine D rijke meelworm aan het eten is

Dus we kunnen wel met recht zeggen dan de meelwormpjes soms behoorlijk onderschat worden wat betreft de voedingswaarde. Een hamster zal echter altijd instinctief eten wat hij op dat moment nodig heeft. Als hij echt aanvalt op een meelworm dan heeft hij deze voedingswaarde gewoon nodig. Vrouwtjes hebben een hogere behoefte aan vitamine D tijdens de zwangerschap en zoogtijd en ook jonge hamsters hebben er veel van nodig voor een goede groei en ontwikkeling.

Maken hamsters ook vitamine D aan in de zon?

Ja zowel mensen als dieren maken vitamine D aan als de zon rechtstreeks op de huid schijnt. Door het glas telt niet mee omdat de UV B stralen worden tegengehouden en dan houdt het feest op. Je moet dus rechtstreeks zon contact hebben.

Een teveel aan vitamine D?

Een overdosis  is best lastig om voor elkaar te krijgen. Een overschot wordt netjes door het lichaam opgeslagen voor een later tijdstip.

Petje af voor Supreme!

Tijdens mijn onderzoek naar deze vitamine en gesprekken met fabrikanten werd ik gewezen op het volgende stukje van Supreme:

Vitamine D is nodig voor de stofwisseling van calcium. Dit wordt op een natuurlijke wijze geproduceerd in de huid, maar wordt verkregen door de UV stralen van de zon. Maar omdat hamsters binnenshuis verblijven produceren ze veel minder Vitamine D. Dit kan een probleem worden wanneer de hamster alleen is gevoerd met zaden die waarschijnlijk niet voldoende van deze vitamine bevatten en kan daardoor bij de hamster een tekort geven. Dit wordt ook wel Vitamine D deficiëntie genoemd bij groeiende dieren (ook wel bekend als ‘Rachitis’) of Osteomalacia bij oudere dieren.

Wat is Rachitis?

Rachitis of Engelse ziekte is een botaandoening die ontstaat door een tekort aan aan deze vitamine en calcium. Rachitis leidt tot een onvoldoende botvorming. Voornamelijk bij jonge dieren.

Wat is Osteomalacie

Osteomalacie is de volwassen vorm van rachitis en komt voor bij onvoldoende inbouw van calcium in een bot. De oorzaak heeft met name te maken met vitamine D. Door tekort wordt er geen of onvoldoende calcium in het bot opgebouwd.

Symptomen van een tekort

 • Geremde groei
 • Misvorming van de botten
 • Zwakke / zachte botten

Het is misschien wel leuk om te weten dat een hamster die teveel pinda’s bijvoorbeeld dop pinda’s eet problemen kan krijgen vanwege de verkeerde vetten dier daarin zitten en te weinig calcium en Vitamine A.

Wat je verder qua uiterlijk ziet bij een tekort is:

 • Obesitas (o.a. veroorzaak door stoornis van de stofwisseling
 • Maag
 • darm stoornis
 • Slechte conditie van de vacht

Kortom… check in ieder geval je hamstervoer of het erin zit 😉

Het voeren van een hoge kwaliteit muesli mix met een ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (ADH) tabel op de verpakking welke aangeeft dat het voer compleet is. Dit geeft zekerheid dat ze een evenwichtige voeding krijgen en niet enkele essentiële voedingsstoffen zullen missen.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

3 gedachten over “Vitamine D dankzij meelwormen

 • Dat geeft niet, smaken verschillen. Hamsters eten vaak naar behoefte. Als je hamster op dit moment geen behoefte heeft aan extra eiwitten dan is dat helemaal OK 🙂

  Beantwoorden
 • Weet het niet met die meelwormen, heb 2 rusjes die ze niet moeten.
  Net als pitjes, de ene lust alleen maar zonnebloempitjes.
  De andere lust zonnebloem en pompoenpitjes, maar dan moet het baasje wel even het dopje/schilletje van de pompoenpitje verwijderen.
  Denk dat de 2 rusjes hun baasje onder controle hebben en niet anders om.

  Beantwoorden

Geef een reactie