Geen categorie

Voermotten bestrijden met Feromoon Mottenval

In mijn vorige blog over de voermot heb ik geschreven hoe de dieren zich voortplanten, waar ze voorkomen en hoe je ze kunt bestrijden. Het leek me echter heel erg leuk om een eigen motten invasie te veroorzaken in huis om deze in het echt te kunnen bestrijden. Voor de meeste mensen klinkt dit als een nachtmerrie, waarom zou je dat in hemelsnaam willen doen?! Als ik ergens over schrijf of vertel dan wil ik zeker weten dat wat ik zeg ook echt klopt 😁 dus motten invasie kom maar op!

Wat gebeurt er met voer dat je in de zon op de vensterbank plaatst?

Het onderzoek was een succes! Ik heb een motten invasie tot stand gebracht…. mijn huisgenoten hebben mij bijna het huis uit gezet, maar ik ben wel wat wijzer geworden. Ik heb uit een eerdere voer test heel veel verschillende soorten voer verzameld, daar heb ik nog schepbak voer uit de dierenwinkel aan toegevoegd, met elkaar vermengd en op een totaal verkeerde manier opgeslagen – in de zon op de vensterbank 😁

Tot mijn grote verbazing kwam er niets uit het voer. Stiekem was ik wel een beetje bang voor voerklanders, want die zouden mijn onderzoekje verdoezelen. Ik wilde graag motten, maar die kwamen dus niet 🤔 Ik heb het voer maar gewoon gevoerd aan de hamsters en na een poosje vlogen zag ik de eerste motjes in de verblijven vliegen… Naast het voer heb ik ook JR Farm producten gekocht en oogst, dus de vraag is even waar de motjes vandaan komen, maar goed ze waren er en dat was mijn bedoeling.

Wat gebeurt er als je voermotten hun gang laat gaan?

Zo gezegd zo gedaan heb ik de voermotten hun gang laten gaan met alle gevolgen van dien. Het ging ineens zo ontzettend snel, de larven kropen over de muren en het plafond 🙈 Mijn huisgenoten waren “NOT AMUSED”, dus ben ik de motten met een elektrische vliegenmepper te lijf gegaan. Daar heb ik er zeker drie per dag mee uitgeschakeld. Omdat voermotten nacht actief zijn, miste ik er een hoop omdat ze pas tevoorschijn kwamen toen in in bed lag en weer wegkropen in de ochtend. Ondertussen kwamen er weer meer larfjes en motjes bij. Het was tijd voor zwaarder geschut!

Meer dan 100 voermotten met de feromoon voermottenval gevangen

Pas toen ik de feromoon voermottenval had neergelegd zag ik hoeveel motten er eigenlijk waren. Zoals je in mijn vorige blog over de voermot kunt lezen, zijn motten nacht actief en ontmoeten ze elkaar dus in de nachtelijk uurtjes om een feestje te vieren. Terwijl wij slapen zorgen de voermotten voor nageslacht en dat is het grootste probleem, je krijgt ze met een vliegenmepper nooit allemaal te  pakken. Het is ook goed om te weten dat voermotten graag hoger in de kamer rondvliegen. Dit wetende heb ik de mottenval op de hoogste plank in de hamsterkamer geplaatste en na de eerste nacht ben ik me een ongeluk geschrokken!!

feromoon mottenval

De opbrengst was angstaanjagend! Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik het natuurlijk wel heel bont heb gemaakt. Ik heb doelbewust een invasie veroorzaakt, dus dit zal niet heel erg snel bij jou gebeuren, maar toch ik schrok er zelf wel een beetje van. Met mijn vliegenmepper had ik er drie of vier per dag te pakken, dat was niks in vergelijking met de mottenval!

Wat is een mottenval en waarom werkt deze zo goed?

De voermottenval is speciaal gemaakt om voermotten te vangen, maar hoe? De val maakt gebruik van feromonen, dat zijn stofjes die aantrekkelijk zijn voor de dieren. Vrouwtjes scheiden een feromoon af om mannetjes te lokken om een feestje te vieren, daar hebben de makers van mottenvallen geniaal op ingespeeld. De val bevat naast een zeer sterke lijmlaag ook feromonen van de vrouwtjes voermot. Deze feromonen lokken het mannetje naar de mottenval. Zodra het mannetje op de mottenval land, denkend dat hij in de buurt van een vrouwtje is, zit hij vast en kan hij niet meer weg. De feestjes worden op deze manier onderbroken en er kunnen geen baby motjes meer worden gemaakt.

Doordat de mottenval in de ruimte ligt trekt deze in de avond de mannetjes aan, terwijl wij lekker in bed liggen te slapen. De val moet na 6 tot 8 weken worden vervangen, maar die van mij waren zo propvol dat ik ze na een paar dagen moest vervangen.

Voermotten voorkomen

Zoals ik in mijn eerder blog over de voermotten heb geschreven is de temperatuur erg belangrijk en koop voer dat onder beschermde atmosfeer is verpakt. Kook ook niet te veel voer. Zodra je de verpakking opent verbreek je de beschermde atmosfeer van de verpakking. Deze beschermde atmosfeer zorgt voor een ontwikkel stop, zodra je deze verbreekt, verbreek je ook de ontwikkel stop, dus mocht er al onverhoopt iets inzitten dan kan het uit gaan komen. Voer dat onder de 20°C wordt bewaard is veilig! In huis kunnen de temperaturen snel oplopen, maar in een kast blijft het vaak wat koeler. Het is ook belangrijk om voer goed af te sluiten zodat er geen ongedierte bij kan komen.

Over het invriezen van voer heb ik al eens een blog geschreven, daar ben ik absoluut geen voorstander van in verband met schimmelvorming en daarnaast krijg je dode beestje in het voer die de dieren kunnen opeten en ziek van kunnen worden.


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie