Geen categorieHuisvesting

Ferplast Multipla Hamster Large

Eindelijk is daar het modulaire verblijf voor hamsters! Ik ben ZEER enthousiast over deze ontwikkeling en dat Ferplast als eerste deze positieve weg is ingeslagen. Uiteraard heb ik ook op- en aanmerkingen over deze kooi, maar de ontwikkeling vind ik zeer positief!

Modulaire revolutie in de wereld van de hamsterkooien

Ferplast MultiplaHet allergrootste voordeel van deze kooi is het modulaire karakter, dat wil zeggen de kooi bestaat uit delen en kan in principe oneindig worden uitgebreid. Dit is een uniek concept wat ervoor zorgt dat baasjes meer flexibiliteit krijgen. Ik kan dit uit ervaring zeggen want ik heb tot nu toe eigenlijk om de paar jaar een nieuw verblijf moeten kopen omdat ik ze toch groter wilde of omdat het terrarium kapot is gegaan 🙁 De Multipla geeft je de mogelijkheid om alle onderdelen te vervangen en uit te breiden als je dat wil, dus dat is echt gaaf!

Een andere unieke optie van dit verblijf is dat je de hoek om kunt gaan. Dat vind ik persoonlijk ook geweldig, op deze manier kun je de kooi bij wijze van spreken de kamer rond laten gaan!

De Buizen blijven

Als je zegt Ferplast dan denk je automatisch aan de herkenbare kunststof buizen. Deze zijn de afgelopen tijd omstreden geweest omdat ze niet voldoende zouden ventileren en gevaarlijk kunnen zijn voor de dieren. Graag deel ik hier mijn mening over. Strikt gezien is een buis zeer natuurlijk voor een hamster, de dieren leven in het wild immers ook in zelfgegraven “buizen” (tunnels). Dat is ook de reden waarom we terracotta buizen, hooibuizen (lentetunnels), houten buizen etc. voor de dieren gebruiken. De kunststof buis is niet anders dan de andere buizen, wel zit hier een, wat mij betreft, zeer duidelijke gebruiksaanwijzing aan vast!

buis ventilatie

Kunststof heeft als nadeel dat het niet ademt in tegenstelling tot natuurlijke materialen. Gelukkig is de fabrikant zich hiervan bewust, daarom bevatten de buizen zeer veel luchtgaten, die een goede ventilatie mogelijk maken. Echter is het van zeer groot belang dat je de buizen NIET onder/in de bodembedekking plaatst, want dan sluit je de ventilatiegaten af en kan het inderdaad benauwd worden voor het dier … (zo was mijn theorie altijd, zie mijn meting verderop). Dit is ook de reden waarom de buizen van Ferplast altijd om het verblijf gaan.

De buizen zijn qua grootte alleen geschikt voor muizen en dwerghamster, voor Syrische Hamsters zijn ze te krap. Een Syrische Hamster moet een minimale diameter hebben van Ø 7 cm.

Ferplast Multipla hamsterkooi
Ik heb het verblijf ingericht met 20 cm bodembedekking, mos op de plateaus, een verlaging van de bodembedekking bij het looprad. Als bodembedekking heb ik Katoen en Supreme Eco Bedding gebruikt

Meting temperatuur en luchtvochtigheid in Ferplast buizen

Ferplast buizen meting

Zeer nieuwsgierig dat ben heb ik dit natuurlijk zelf even gecontroleerd wat er met de luchtvochtigheid en de temperatuur gebeurt, door een hygrometer in de buizen te plaatsen. De ene meting heb ik gedaan in buizen die buiten de kooi langs gaan en de andere meting heb ik gedaan in buizen onder de bodembedekking.

Buizen buiten de kooi -> Temp. 22°C -> luchtvochtigheid: 60%
Buizen in de bodembedekking gegraven -> Temp. 22°C -> Luchtvochtigheid: 55%

Het lijkt er dus op dat de buizen minder afsluitend werken dan we denken.

ferplast buizen meting temperatuur

De onderbak van de Multipla is bijna 20 cm diep

Nog een mooie ontwikkeling als je het mij vraagt, is de hoge onderbak van het verblijf. De onderbak geeft ruimte voor 20 cm bodembedekking, waardoor de dieren heerlijk kunnen graven. De onderbak bestaat voor het grootste deel uit transparante panelen, waardoor je ook mooi kunt meekijken met het graven van de dieren. De achterzijde van de onderbak bestaat uit dichte panelen, maar je kunt panelen ook met elkaar omwisselen.

Alles is vervangbaar

Als iets onverhoopt kapot gaat is het ook vervangbaar, want Ferplast heeft reserve onderdelen voor alles. Dat is meteen duurzaam want je hoeft niet, zoals bij een kapot terrarium, een nieuw verblijf te kopen, maar je kunt eenvoudig het kapotte onderdeel vervangen.

Al gaat mijn blog voornamelijk over dwerghamsters, vind ik het toch belangrijk om mijn zorg uit te spreken over de Syrische Hamster vrouw, dat zijn notorische ontsnappers en knagers. Ik denk dat de kunststof onderdelen van deze kooi hier niet tegen bestand zijn, om die reden zou ik voorzichtig zijn met Syrische Hamster dames en natuurlijk kan de kooi niet gebruikt worden voor Gerbils, want ook dat zijn heftige knagers. Mocht je het toch willen proberen voor een Syrische Hamster dame en gaat ze aan de “knaag” dan zijn alle onderdelen te vervangen.

De tralies aan de bovenkant

Het tralie deel van het verblijf blijft een risico voor dwerghamsters. De dieren zien geen diepte en kunnen niet goed klimmen, toch doen ze dit wel. Als we naar hamsters in het algemeen kijken dan zien we meteen dat ze helemaal niet zijn gemaakt om te klimmen, ze hebben geen grijppootjes om zich goed vast te houden aan de tralies, ze hebben geen lange staart voor een goede balans, kortom echt geen klimmers. Toch nodigt een tralie deel de dieren uit om te gaan klimmen, wat je dan vaak ziet is dat ze via de zijkant naar boven klimmen en vervolgens op de kop aan het plafond verder klimmen om zich een stukje verder te laten vallen. Als deze val eindigt in heerlijk zachte bodembedekking dan is er niet veel aan de hand, maar het kan ook gebeuren dat de hamster op een onderdeel in het verblijf valt (huisje, radje, voerbakje) en zich bezeerd. Dus dat is in mijn optiek een risico.

Tip voor Ferplast: De ontwikkeling gaat echt de goede kant op. Om de puntjes op de i te zetten zou de bovenkant van de kooi het beste kunnen bestaat uit een dicht onderdeel, waardoor het “plafond klimmen” niet meer mogelijk is.

De hoogte in bouwen

Het verblijf kan ook de hoogte in gebouwd worden, dat is heel leuk voor muisjes, maar heeft voor hamsters geen verdere toegevoegde waarde. Hamsters zijn gronddieren die het liefste in de grond graven, muisjes klauteren graag omhoog.

Conclusie Ferplast Multipla Large Verblijf

+ Modulair waardoor eindeloos uitbreidbaar
+ Groot verblijf
+ Vervangbare onderdelen
+ Perfecte ventilatie
+ Hoge onderbak
Tralies


Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 gedachten over “Ferplast Multipla Hamster Large

  • Is dit hok al gelanceerd? Als ik Google zie ik nergens bestel mogelijkheden. Groetjes Nina

    Beantwoorden
      • Volgende week zondag wil ik een update maken. Ik ben deze week nog bezig de verrijking in het verblijf te verwijderen om te kijken of Bob probleemgedrag gaat vertonen, dat heeft hij tot nu toe niet gedaan, dus ik wil daar even wat dieper in duiken 🙂 Tussenstand is tot dusver positief!

        Beantwoorden

Geef een reactie