Geen categorieHuisvesting

Tralieknagen en klimmen door hechte band?

Als we denken aan tralieknagen of klimmen dan is “verveling, verkeerd ingericht verblijf, te klein, te weinig bodembedekking” het eerste wat in ons opkomt, maar is dat wel zo? Uiteraard zal een karig ingericht verblijf dat ook nog eens te klein is zorgen voor probleemgedrag, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch zie ik tralieknagen en vaker nog tralieklimmen terug in prachtig ingerichte verblijven. Ik moet dus aan een andere reden voor dit gedrag denken en dat heeft helemaal niets met de inrichting en het verblijf te maken, maar met de band tussen mens en dier.

Ik zie dat hamsters die op hun baasje reageren vaker klimmen dan aan de tralies knagen.

Wil de hamster bij je zijn?

russische dwerghamster mandarijn op hand tamDe scheidslijn tussen “ik wil eruit, omdat ik er uit wil (verblijf niet leuk, te weinig bodembedekking, te klein etc)” en “ik wil eruit omdat ik bij jou wil zijn”, is erg dun. Nu hoor ik sommige mensen denken “ik wil bij jou zijn” is wel heel romantisch, maar toch is het wel zo al heeft elk gedrag zijn trigger nodig, waar ik zo meteen meer over vertel. De enige die kan beoordelen welke reden het is, is het baasje zelf. Je moet dus heel kritisch naar de situatie kijken en het verblijf zeer objectief beoordelen. Is het groot genoeg en gevarieerd ingericht? Heeft het dier alle mogelijkheden om zijn natuurlijk gedrag te vertonen?

Wil de hamster bij jou zijn of wil de hamster gewoon uit zijn verblijf? Als de hamster jou volgt dan ben jij de trigger

In een ander artikel heb ik geschreven over tralieknagen door de illusie dat het dier eruit zou kunnen. Heel kort komt dit erop neer dat de afstand tussen de tralies te klein is om erdoorheen te kunnen, maar ook weer te groot is om te beseffen dat het niet kan. Begrijp je wat ik bedoel? De hamster denkt dan, acht dit kan wel als ik maar hard genoeg door knaag en mijn neus hard genoeg er doorheen duw dan lukt het wel. In de natuur bestaan er namelijk bijna geen doorgangen die niet mogelijk zijn.

Ik heb door de jaren heen prachtige banden tussen hamsters en baasjes gezien en ik kan met zeer grote zekerheid zeggen dat je ECHT een band kunt krijgen met je hamster, waarbij deze je echt herkend en zelfs bij je wil zijn. Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt herkennen:
Note: Onderstaand gedrag kan spontaan ontstaan, maar gaat vaker gepaard met een beloning voor het gedrag. Als jij je hamster vaak wat lekkers geeft, dan ervaart het dier jou als positief en zal deze eerder naar je toekomen en jou aandacht vragen via de tralies (knagen en klimmen). Anders dan bij honden ervaren hamsters aandacht geven in de vorm van aaien of opgewekt praten niet als een beloning.

  1. De hamster klimt of knaagt alleen aan de tralies als jij in de buurt bent: Jij bent dus de reden waarom hij knaagt en klimt, omdat hij het alleen doet als jij in de buurt bent. Daarbij mag gesteld worden dat de hamster jou als positief ervaart, anders zou hij niet zo op je reageren. Zou de hamster bang zijn bijvoorbeeld dan zou hij niet tevoorschijn komen en jouw aandacht vragen.
  2. De hamster volgt jou in zijn verblijf: Zodra je bij het verblijf staat klimt hij naar je toe en volgt jou via de tralies als je wegloopt. Dit is een zeer duidelijk signaal dat de hamster op jou reageert en ook hier weer moet je een positieve indruk op het dier maken.

Hoe leer je tralieknagen en klimmen af als de hamster bij jou wil zijn?

Ik moet oprecht toegeven dat als het knagen en klimmen komt omdat het dier om welke reden dan ook aandacht vraagt aan jou… dit lastig af te leren is. Zwart wit gezien zou jij minder aantrekkelijk moeten gaan worden voor de hamster, maar dat zou betekenen dat je de band met je dier moet afbreken en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Krabben en tegen het raam aan staan in een terrarium is hetzelfde

Als ik naar mijn dieren kijk bijvoorbeeld, die heb ik aangeleerd dat als ze naar mij toekomen dat ze dan wat lekkers krijgen. Logisch resultaat is dus dat zodra ze mij horen, komen ze al tevoorschijn en willen ze hun lekkers hebben. Ze reageren dus op mijn aanwezigheid. Zoals je misschien weet heb ik allemaal terrariums en één kooi met tralie bovenkant die ik aan het testen ben (Ferplast Multipla). Mijn hamsters kunnen dus in de terrariums niet tralieknagen, maar ze gaan in plaats daarvan wel tegen de ruitjes aan krabben. Dus recht overeind staan en met hun voorpootjes tegen het raampje aan krabbelen (waar de opening is). Met hun neusjes proberen ze door het kleine kiertje aan de zijkant van het raampje te komen (lukt natuurlijk nooit). Ze zijn soms echt vastberaden. Als ik dan het raampje open doe en mijn hand uitsteek, dan klimmen ze meteen op mijn hand. Ik geef ze lang niet altijd een beloning, wat je dan ziet is dat de hamsters dan verder op verkenning willen gaan. Zo van OK jij hebt niets dan ga ik lekker verder wandelen.

Op onderstaande foto heb ik een voorbeeld van hoe dat eruit ziet als dieren tegen het raam aan staan en om aandacht vragen. Dit is Pancake de Dikstaartgerbil die dat even prachtig voor ons demonstreert.

Dikstaartgerbil Pancake

Oplossing?

Dat is een goeie vraag. In mijn tralie testkooi merk ik dat het hamstertje dat erin woont ook op mij reageert, door achter mij aan te klimmen als ik recht boven het verblijf sta. Zodra ik een meter van het verblijf weg ben dan stopt de kleine met klimmen. Ik merk dus dat het klimmen 1 op 1 met mij te maken heeft. Ik trigger het hamstertje en niet het verblijf. Het hamstertje knaagt trouwens nooit aan de tralies in deze testkooi, daarom heb ik het idee ook dat hamsters om aandacht vragen bij hun baasjes door te klimmen en frustratie uiten door te knagen. De snelste en makkelijkste oplossing voor tralieknagen en klimmen is een terrarium nemen, daar is dit gedrag dus simpelweg niet mogelijk, maar de tegenhanger van dit gedrag is dus het krabben en likken tegen het raam. Een duidelijk teken van socialisatie van de dieren als je het mij vraagt!

2 gedachten over “Tralieknagen en klimmen door hechte band?

  • Ik heb 1 Rusje gehad waarmee die specifieke band meteen duidelijk was toen we elkaar zagen. We hebben elkaar nooit meer los gelaten tot het moment kwam dat ik wel moest. Heerlijk meisje was het.

    Zij heeft ons terrarium regelmatig van een ramen-wasbeurt voorzien 😜

    Ze wilde vanaf het begin af aan altijd bij mij zijn (zonder dat ik haar had aangeleerd dat mij zien lekkers krijgen was). Mijn man had gewoon gelijk al afgedaan, ze moest ten alle tijden mijn aandacht. Zij kon dan ook gewoon onder het knuffelen en aaien op mijn borstkas in slaap vallen. Zo heb ik regelmatig uren met haar samen gezeten, genietend van elkaar. (Wel in de gaten houdend dat ze voldoende at en dronk).

    Zelfs toen ze een zware hersenbloeding had gehad en ik diep in mijn hart wist dat het onze laatste nacht samen was, wilde ze absoluut niet meer naar haar kooi terug. Ze wilde niet meer eten en drinken (daardoor wist ik ook dat het voor haar klaar was). Ze wilde alleen nog maar bij mij liggen. Dus heb ik zo samen de hele nacht met haar op gezeten en met huilend hart de volgende ochtend afscheid genomen. Ze heeft nog net geen 2 jaar mogen worden.

    Maar die band die ik met haar heb mogen ervaren was zo diep, zo hecht. Die band en al die herinneringen koester ik voor de rest van mijn leven.

    En zo heeft mijn man een goede band gehad met onze Syr dame. Een heerlijke Fluffy die haar naam een geweldige eer aandeed 😆 Maar zij moest dan weer niks van mij. Ze nam wel lekkers aan, maar daarna werd ik boos aangekeken. Waarschijnlijk omdat ik het lef had dat ik aandacht wilde en er dus nog stond 🤣 Het was echt een Lady Fluff met een behoorlijke attitude. Ik heb vaak om haar dodelijke blikken naar mij mogen lachen 😄

    Beantwoorden
  • Ik heb ook de kooi die u ook heeft . Alleen knaagde de mijne wel aan de kooi . Zelf vind ik het storend omdat ze dit snachgs doet . Wat kan ik doen om dit te laten stoppen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Ontdek meer van De Russische Dwerghamster

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder